Habosbabos > Cukrászda  > A kürtőskalács témájú esküvő az új trend

A kürtőskalács témájú esküvő az új trend

Az elmúlt években divatba jöttek az egy téma köré felépülő esküvők, mi pedig olyan témát ajánlunk nektek, ami garantáltan lendületbe hoz mindenkit a nagy napon. Ha szeretitek az édes ízeket, szervezzetek kürtőskalács-esküvőt!

A kürtőskalács napjainkban annyira divatos őszi-téli édesség, hogy nem is lehetett kérdés, hogy a street food forradalom valami igazán izgalmas dolgot varázsol a retronak is nevezhető, de íncsiklandozó csemegéből. Míg korábban a vanília mellett a kókusz, a dió, és a kakaó volt a legnépszerűbb ízesítés, addig ma liofilizált gyümölcsös, pisztáciás és fehér csokis finomságok sétálnak szembe velünk az utcán. Nem csak az íz, a forma is sokat változott, hiszen megjelent a piacon a kürtősfánk, a kürtős fondü és a sós kalács is. No, de ne szaladjunk ennyire előre!

fotó: pinterest.com

Miért jó választás a kürtőskalács téma?

Ha unalmasnak tartjátok a vintage vagy a pin up témát, és régóta agyaltok egy új és egyedi őrületen, itt a kulcs a kezetekben! Használjátok bátran a kürtőskalácsot az előételhez, a főételhez vagy a desszerthez is, más és más ízesítéssel, és formában. A színválasztást is megkönnyítheti ez a finomság, hiszen mindenféle színű fagylalttal, krémmel és szósszal párosíthatjátok, jól mennek hozzá a gyümölcsök, a sós tésztához pedig a zöldségek és a húsok is. Az őszi-téli esküvőkhöz remekül megy a sütőtökkel és a bogyós gyümölcsökkel párosított változat, míg a nyári szertartásokat és lagzikat fagyival és szörpökkel is felturbózhatjátok.

Teszteljetek!

Mielőtt belevágnátok a nagy kürtőskalács őrületbe, teszteljétek a különféle változatait, hogy biztosak legyetek a döntésben. Készítsetek otthon néhány kalácsot, hogy tudjátok, ízlik-e minden változata annyira, hogy az esküvőt is ezzel bolondítsátok meg. A receptje a következő:

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kg cukor, 2 tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg friss élesztő, 4,5 dl tej, 1 citromból nyert citromhéj, 1 csipet só, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl napraforgó olaj

Nehézségi fog: közepes

Elkészítés:

  1. Öntsétek egy kelesztő tálba a lisztet, vájjatok a közepébe egy mélyedést és tegyetek bele egy csipet sót meg egy kanál cukrot. Langyosítsátok meg a tejet, és öntsétek a mélyedésbe. Morzsoljátok bele az élesztőt és letakarva hagyjátok, hogy felfusson.
  2. Olvasszátok fel a margarint. Miután felfutott az élesztő, óvatosan kavarjátok el a liszttel, adjátok hozzá a tojásokat, a tojás sárgákat, 10 dkg cukrot, a citromhéjat, és dolgozzátok össze. Ha nem áll össze, adjatok hozzá még kevés langyos tejet. Miután összeállt, kanalanként adagoljátok hozzá az olvasztott margarint, és dagasszátok addig, míg hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Ezután letakarva pihentessétek meleg helyen, amíg duplájára meg nem kel.
  3. A sütőfákat kenjétek be olajjal, egy tálcára borítsatok vaníliás cukorral kevert kristálycukrot, a tésztát nyújtsátok kb. 4-5 mm vastagságúra, és vágjátok ujjnyi széles csíkokra, majd tekerjétek fel az olajozott sütőfára.
  4. A videón láthatjátok, hogy milyen technikával kell feltekerni a tésztát a sütőfára, és hogyan kell megsütni. Bátran fogjatok bele, és kísérletezzetek az ízekkel!

fotó: pinterest.com

Jöjjenek a különleges formák és ízek!

Ha nem szeretnétek hatalmas kürtőskalácsokat készíteni, nyugodtan csináljatok belőle mini verziót. Ha apró és vékony kaláccsal készültök a násznép számára, könnyebben becsomagolhatjátok ízléses csomagokba, és akár köszönőajándék is lehet belőlük.

Egyre több helyen lehet új ízeket felfedezni, mert az árusok szerencsére rájöttek arra, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. A pisztácia már a fagyinál is meghódította a piacot, most pedig a kürtőskalácsnál is a kapukat döntögeti. Mutatós zöld színével legalább annyira hívogató formát ölt, mint a liofilizált gyümölcsökkel díszített változat. A liofilizálás egy nagyon költséges eljárás, amikor fagyasztva szárítják meg a gyümölcsöt, és kivonják belőle a vizet. Így a gyümölcsnek megmarad a korábbi íze, de az állaga más lesz, mintha aszalva lenne. Az apróra vágott, színes darabkák fantasztikus külsőt, és különleges ízt kölcsönöznek a kalácsoknak, így nem hiába mondják, hogy hamarosan többen élvezik majd ezt a változatot, mint a hagyományos kókuszos vagy fahéjas ízesítést.

fotó: pinterest.com

Fondü vagy fánk?

Természetesen továbbgondolták a kürtőskalács tálalási módszereit is, így nemrégen megjelentek a kürtősfánkok, amiket édes krémmel megtöltve tálalnak, a fondünél pedig a krémet a kalács mellé teszik. Mindkét esetben végtelen sok ízzel kísérletezhettek, bár igaz, hogy némi cukrásztehetségre szükségetek lesz, ha saját kézzel szeretnétek a finomságokat elkészíteni. A csokibolondoknak szintén jó hír, hogy a csokoládé minden változatával remekül párosítható a kalács, de ha azt akarjátok, hogy leessen a vendégek álla a csodálkozástól, gondolkodjatok sós ízekben!

Sós kürtőskalács? Komolyan?

Bizony, méghozzá ezernyi formában! A tésztáját ízesíthetitek sajttal, sonkával, fokhagymával, míg sütés után beletölthettek salátát, vagy bacon-ben megforgatott zöldségeket is. Ha nem riadtok vissza az újdonságoktól, tegyetek a kalácsba gombát, brokkolit, csirkehúst, fűszerbe forgatott sülthúst, és mindenféle (kapros, paradicsomos, vagy akár currys) mártásokat. Tengeri herkentyűkkel is kísérletezhettek, de akár az olaszos-paradicsomos vonalat is követhetitek.

pinterest.com

Fagyi, fagyi, fagyi!

A strandról már ismerhetitek a fagyival megtöltött kürtőskalácsot, idén szinte mindenhol ez az újdonság hódított, természetesen jó adag tejszínhabbal, csokiöntettel, vagy eperhabbal. Ha otthon nem szeretnétek vesződni a töltögetéssel, vágjatok félbe hosszába egy normál formájú kalácsot, és tegyetek bele három gombóc fagyit, így akár egy tányéron is szépen tálalhatjátok, és kanállal is lehet belőle falatozni.

Egy kürtőskalács témájú esküvő egyedi és vidám lehetőségeket rejt magában, arról nem beszélve, hogy mindannyian tudjuk, a frissen sült kalács illata mindenkit magához csalogat. A gyerekek biztosan díjazni fogják az ötletet! Kövessétek a tippjeinket, és kérdezzétek meg az éttermeket, hogy vállalják-e a sütést, és a különleges ötleteitek megvalósítását. Ha az utolsó pillanatban döntötök a kürtőskalács-esküvő mellett, nyugodtan bízzatok meg egy szolgáltatót azzal, hogy egy félreeső sarokban süssön kalácsot minden vendégnek, a saját kívánságuk szerint az este folyamán. Vagány, vicces és sokszínű lesz vele a szertartás és a lagzi is!