Szűrés a kategórián belül (Ceremóniamester & Vőfély)

Dönts a fergeteges hangulat mellett!

Egy profi vőfély vagy ceremóniamester határozott, szórakoztató, és szellemes. Mindent elkövet, hogy a pár és a násznép önfeledten élvezhesse az esküvő és a lagzi minden pillanatát.

Minden pár arra törekszik, hogy az esküvője napján minden tökéletes legyen. Egy jó vőfély vagy ceremóniamester gördülékennyé teszi a nagy napot, szórakoztatja a vendégeket, ügyel arra, hogy minden a megbeszélt forgatókönyv szerint menjen, és kézben tartja az esetleges problémákat is. A megfelelő szakember kiválasztását nem szabad elkapkodni. Célszerű olyan ismerőst keresni, akinek az esküvőjén volt már vőfély vagy ceremóniamester, és ő nyugodt szívvel ajánlja nekünk. Akkor pedig nyert ügyünk van, ha személyesen, munkavégzés közben mi magunk is láttuk már őt.A vőfély és annak feladatai

A vőfély szerepet egykor az ifjú pár vagy a család egyik barátja töltötte be, de gyakran előfordult, hogy volt a faluban volt egy harsány, jó kiállású, jó humorú legény, aki minden lakodalomban vőfélyeskedett, és ezt a hagyományt a fiának is továbbadta, akárcsak a vőfélybotot. A párok így őt kérték fel a saját esküvőjükön is a vőfély szerepre. Egykor a vőfélybot elengedhetetlen kellék volt, melyet színes szalagokkal, kendőkkel, virággal díszítettek a lakodalmas háznál.

Manapság már hivatásos vőfélyt kérnek fel a párok, aki ugyanúgy, mint régen, többek között a lakodalom hangulatfelelőseként van jelen az esküvőn. Vannak párok, akik hagyományos vőfélyt keresnek a nagy napra, míg szintén mások ragaszkodnak a vőfélyhez, de modernebb formában kérik a segítségét.

Vőfély feladatok a hagyományos esküvőn

Egy hagyományokat követő esküvőn a vőfélyfeladatok közé tartozik:

  • Menyasszony kikérése: Régen a menyasszony családja összegyűlt a lányos háznál, ahol a vőfély verses formában segített a vőlegénynek, hogy kikérje menyasszonyát a szülői házból.
  • Szülők búcsúztatása: Az ifjú pár köszönetet mond az örömszülőknek, melyet a hagyomány szerint a vőfély versben mond el.
  • Ételek felvezetése: Az ifjú pár asztalára a vőfély teszi le az első közös ételüket, miközben jókívánságokkal árasztja el őket (sokszor verses formában).
  • Menyecske táncoltatása: A vőfély feladata, hogy a násznépet meginvitálja a menyecsketáncra, illetve a menyasszonytáncra.
  • A násznép szórakoztatása: A vőfély feladata a jó hangulat biztosítása, illetve neki kell odafigyelnie arra, hogy senki ne éhezzen, senki ne szomjazzon.

Vőfély feladatok a modern esküvőn

Egy modern esküvőn új szokások is megjelennek a régiek mellett. A vőfély ezeket a szokásokat jól ismeri, hiszen követi az aktuális trendeket, és akár többszöri egyeztetést követően már azt is tudni fogja, hogyan alakul az esküvőnk menete.Ezek egy vőfély feladatai egy modern esküvőn:

  • Koordinálja a násznépet: Hiába tájékoztatjuk mindenről megfelelően a násznépet, mindig akadnak olyan kérdések a vendégek részéről, mint hogy hova kell menniük, hova kell ülni, hol lesz a csoportfotózás, mikor vágjuk fel a tortát, stb. Helyettünk a vőfélyt mindenki bombázhatja a kérdéseivel.
  • Segédkezik az ültetésben: A terembe lépve nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű lesz, hogy melyik asztal melyik számú, és kinek melyik székre kell ülni. A vőfélyre itt is nyugodtan lehet támaszkodni, segíteni fog az ültetésben is.
  • A gyertyafénykeringő: A vőfély gondoskodik arról, hogy mindenki ott legyen a gyertyafénykeringőn, és gyertyával a kezében csodálja a táncunkat.
  • A nászajándékok: Fontos, hogy a násznép tudja, mikor kell odaadni a nászajándékot, kinek kell átadni, és hova kell letenni. Szervezettség kérdése az egész, hogy ez is flottul menjen, bízzuk hát a vőfélyre a feladatot!
  • Lakodalmas játékok: Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy szeretnénk-e a lagzin játékokat, egyeztessünk erről is a vőféllyel. Tisztázzuk vele, hogy milyen stílusú játékokat szeretnénk, mi az, ami belefér, mi az, ami nem. Így senki nem kerül kellemetlen helyzetbe!

A ceremóniamester és annak feladatai

Az utóbbi években a modern esküvők egyik legfontosabb résztvevője a ceremóniamester, aki öltönyben vagy szmokingban érkezik a nagy napra, és az egész napot végigkonferálja. Az Egyesült Államokban sokszor ő a DJ is. Természetesen egy ceremóniamester repertoárjában is vannak lakodalmas játékok, viszont ezek a régi játékoknál sokkal modernebbek. Egy jó ceremóniamester foglalkoztatja és animálja a vendégeket.

Egy jó ceremóniamester határozott, szórakoztató, és szellemes, így hatékonyan és izgalmasan koordinálja az esküvőt. Megmutatja, merre találják a vendégek a frissítőket, és tájékoztatja őket arról, hol tehetik le a táskákat, merre találják a mosdót, mikor lesz a közös fényképezkedés, és szabad-e fotózni a szertartás közben. Felhívja a figyelmet a ruhatárra, miközben arra is figyel, hogy azok a vendégek hova tegyék az üdvözlőkártyákat és borítékokat, akik nem hivatalosak a lakodalomba.

Fontos, hogy az illetőnek saját honlapja legyen, ami a referenciákat is tartalmazza, és a személyes találkozó előtt kérdezzük meg, hogy tud-e biztosítani részünkre referenciafilmet, mert csak így tudjuk őt megnézni, hogy milyen stílusban dolgozik.

Miben segít a vőfély és miben segít a ceremóniamester?

Egy vőfély és egy ceremóniamester rengeteg terhet levesz a vállunkról, és hangulatosabbá teszi a lakodalmat. Profi szakember, rengeteg tapasztalattal, rutinnal a tarsolyában. Csak akkor van előtérben, ha szükség van rá, de alapvetően a háttérben segíti elhárítani a krízishelyzeteket, és rugalmasan kezel minden felmerülő problémát. Határozott a fellépése, tud improvizálni.

Alkalmazkodik a stílusunkhoz, megtalálja a násznéppel a közös hangot, és sajátos a stílusa. Ennek köszönhetően segít egyedivé és maradandóvá varázsolni a nagy napot.Fontos tudni, hogy egy vőfély vagy ceremóniamester csak akkor lesz igazán a segítségünkre, ha megismeri a személyiségünket, és az elképzeléseinket. Egy közösen megírt, részletes forgatókönyv sokkal gördülékenyebbé teszi az esküvő napját.

Vőfély és ceremóniamester árak

A menyasszonyi fórumokon számos megtévesztő információ olvasható azzal kapcsolatosan, hogy mennyibe kerül egy vőfély vagy ceremóniamester munkája. Ennek az a fő oka, hogy sokan úgy vállalnak ilyen jellegű munkát, hogy önjelölt ceremóniamesterek és vőfélyek, ennél fogva nem mernek annyi pénzt kérni, mint a profik.

A legfontosabb az, hogy mindig profival dolgozzunk együtt, ehhez nyugodtan kérjünk referenciákat, nézzünk meg felvételeket, és a honlapját is alaposan nézzük át. Sok budapesti ceremóniamester vállalja, hogy az ország bármely területén elutazik, így maximum a kiszállási költség emelkedik, de a munkadíj változatlan. A vidéki és a fővárosi árak között ezért nincs igazán számottevő különbség.

Egy profi ceremóniamester vagy vőfély munkadíja 100.000 Ft felett van, általában 120.000-180.000 Ft között mozog. A tevékenysége gyakran folyamatos, akár 10-15 órás munkát ölel fel. Ennél a típusú szolgáltatásnál a 250.000-300.000 forintos munkadíj jelenti általában a maximum összeget.

Ajánlatkérés és szolgáltatói szerződés

Nagyon fontos, hogy a vőfély és a ceremóniamester kereséséhez is szükségünk lesz árajánlatra több helyről is, illetve később elengedhetetlen lesz a szolgáltatói szerződés megkötése is. Egy profi szakember mindig számlaképes, és felkészül arra, hogy referenciákkal mutatkozzon be az ifjú pároknak. Fontos törekedni a minőségi munkára, így nem fogunk csalódni a szolgáltatóban, és biztosan olyan lesz az esküvő, amilyennek elképzeltük.

Inspirációk

Nincs olyan pár, aki ne törekedne arra, hogy az esküvője napján minden tökéletes legyen. Egy jó vőfély vagy ceremóniamester gördülékennyé teszi a napot, szórakoztatja a vendégeket és kézben tartja az esetleges problémákat is, ezért érdemes profi szakembert keresni erre a feladatra.

6+1 érv egy profi ceremóniamester mellett!
2019/2/21Ceremóniamester & vőfély

6+1 érv egy profi ceremóniamester mellett!

Arra vágytok, hogy az esküvőtök napján minden gördülékenyen menjen? A vészhelyzeteket és a tanácstalanul ténfergő, kétségbeesett rokonok látványát elkerülhetitek, ha […]

Minden, amit a vőfély feladatok kapcsán tudni érdemes!
2018/7/20Ceremóniamester & vőfély

Minden, amit a vőfély feladatok kapcsán tudni érdemes!

Ha kezetek közé kaparintanátok Dzsinn lámpását az esküvőtök előtt – azok után, hogy az első kívánságotok természetesen az lenne, hogy […]

Szitás Róbert Szitu - Ceremóniamesterek mestere!
2018/2/16Ceremóniamester & vőfély

Szitás Róbert Szitu - Ceremóniamesterek mestere!

741 esküvő, 24 év szakmai tapasztalat, egyedi stílus, saját ceremóniamester és vőfélyképző iskola. Szitás Róbert Szitu neve biztosan ismerősen cseng […]

Vőfély vagy ceremóniamester? Dönts jól!
2017/9/9Ceremóniamester & vőfély

Vőfély vagy ceremóniamester? Dönts jól!

Az esküvőszervezés összetett feladat, amely rengeteg időt vesz igénybe. Mikor eldöntöttétek, hogy modern vagy hagyományos esküvőt szeretnétek, érdemes elgondolkodnotok azon […]