Arra vágytok, hogy az esküvőtök napján minden gördülékenyen menjen? A vészhelyzeteket és a tanácstalanul ténfergő, kétségbeesett rokonok látványát elkerülhetitek, ha egy profi ceremóniamester segít nektek a nagy napon kézben tartani a dolgokat.

És itt álljunk is meg rögtön egy pillanatra. Különbséget kell tenni a profi és az önjelölt ceremóniamesterek között. Kettőjük munkája, képzettsége és rutinja nagyban eltér egymástól.

Fotó: pexels.com

Profi vs. önjelölt ceremóniamester

Ha nektek elég az, ha egy barát elvállalja a ceremóniamester szerepét, hát rendben, a ti döntésetek. De ne csodálkozzatok azon, ha a nagy kapkodás és felfordulás közepén végül egyedül maradtok, hatékony és gyors segítség nélkül.

Mert bár sok pár gondolja úgy, hogy boldogulni fog képzett ceremóniamester nélkül, bármikor adódhat olyan helyzet, amikor jó lenne valakire támaszkodni, aki csakis a ti érdekeiteket képviseli, és átlát a káoszon.

És jó, ha tudjátok, egy önjelölt ceremóniamester nem feltétlenül jeleskedik a váratlan bonyodalmak kavalkádjában. Erről az esküvői szolgáltatók könyvet írhatnának.


Ceremóniamester banner

10+1 érv a profi ceremóniamester mellett

Most, hogy fejben végigpörgettétek az összes rémtörténetet, és kellően rettegtek attól, hogy a vendégek sosem fognak odatalálni a lakodalom helyszínére, és mindenki lemarad majd a gyertyafény keringőről, ideje ráfeküdni a ceremóniamester-kérdésre.

Lássuk, miért érdemes leszerződni egy profi ceremóniamesterrel a nagy napra!

1. Számla, szerződés, profi segítség

Egy hozzáértő, profi szolgáltató számlaképes, nagy tapasztalattal rendelkezik és nem okoz számára problémát, ha szerződésbe szeretnétek foglalni a vállalt feladatokat, kötelezettségeket és persze a fizetés módját, idejét.

Így korrekt és megbízható lesz az együttműködés köztetek, és átlátható lesz minden lépés.

Esküvői szerződéskötés
Fotó: pexels.com

2. Ezer kérdés, ezer válasz

Az első találkozás alkalmával nyilvánvalóan rengeteg kérdés lesz a fejetekben, amit – ha listázós típusok vagytok – biztosan papírra is fogtok vetni.

Hirdetés

Ha a szomszéd srác lesz a “ceremóniamester” az esküvőtökön, feltehetőleg nem fogja tudni megválaszolni a kérdéseiteket, nem osztja meg veletek a szakmai tanácsait (mivel nincsenek), és nyilvánvalóan egyeztetni sem fogtok tudni vele a szervezés részleteivel kapcsolatban. Vagyis igen kevés esély van rá.

Elvégre az esküvők koordinálása azért nem olyan olyan tevékenység, amihez mindenki ért (bár ezzel sokan vitatkoznának).

Ne tévesszétek össze ti se a két szolgáltatást egymással (bár itt-ott lehetnek átfedések)! Tudjátok, mi a dolga egy esküvőszervezőnek? Ide kattintva olvashatjátok!

3. Tervek és célok

A kiválasztott profi ceremóniamester meg fogja kérdezni tőletek az első találkozás alkalmával, hogy milyen terveket szőttetek eddig a nagy nappal kapcsolatban, és mihez ragaszkodtok mindenképpen.

Így ő is átlátja majd az elképzeléseiteket, és rá tudtok térni a feladatokra is. Apropó! Érdemes kikérni a tanácsát néhány rizikós kérdésben, mert szinte biztos, hogy hasznos tippeket fogtok kapni!

Fotó: pinterest.com

5. Vendégek köszöntése

Amint megérkeznek az első vendégek, a ceremóniamester máris megalapozhatja az esküvő hangulatát azzal, ahogyan köszönti őket.

Persze ne arra számítsatok, hogy órákig beszélget majd minden sógor/koma/jó baráttal, de megmutatja, merre találják a frissítőket, és tájékoztatja őket arról, hol tehetik le a táskákat, merre találják a mosdót, mikor lesz a közös fényképezkedés, és szabad-e fotózni a szertartás közben.

Téli esküvőknél felhívja a figyelmet a ruhatárra, miközben arra is figyel, hogy azok a vendégek hova tegyék az üdvözlőkártyákat és borítékokat, akik nem hivatalosak a lakodalomba.

Nászajándék
Fotó: pinterest.com

6. Az esküvő menete

Egy profi ceremóniamester a nagy nap minden mozzanatát koordinálja. A vendégek fogadásától az esküvői vacsora tálalásán át a menyasszonytáncig.

Olyan, mint egy szuperhős, hiszen ő pontosan tudja, mikor minek van itt az ideje, szükség van-e esküvői játékokra, hogyan irányítsa az eseményeket, és mivel kerülje el a rázós helyzeteket. Kész főnyeremény!

Nincs olyan érv, amivel meg lehetne bennünket győzni arról, hogy ceremóniamester nélkül is minden gördülékenyen megy majd az esküvőn. Reméljük, ti is bizalmat szavaztok nekik!

+1. Kényes kérdések

Bizony, gyakran előfordul, hogy a ceremóniamester kínos helyzetekben átveszi az irányítást, és rendezi a nézeteltéréseket.

Túl sokat ivott egy amúgy is harsány rokon? A zenekar sokáig tart szünetet és úgy érzitek, lassan meghal a buli? Anyagi kár keletkezik a lagzi helyszínén?

Az esküvőn nem a ti dolgotok, hogy – kilépve a menyasszony és vőlegény szerepből – ezeket rendezzétek. Ott van nektek egy segítő kéz, amely az évek során már rutinosan elsajátította a diszkrét, de hatékony problémamegoldás eszközeit!

Ceremóniamester feladatok

Ceremóniamester árak – Mennyibe kerül egy ceremóniamester?

Rengeteg megtévesztő hír és információ kering a menyasszonyi fórumokon azzal kapcsolatosan, hogy ki mennyit fizet egy ceremóniamesternek.

Ám arra nem térnek ki külön a menyasszonyok, hogy képzett, profi, rutinos szakembert választottak-e vagy pedig valakit, aki ugyan vállal ceremóniamesterkedést, de egyébként nincs különösebb tapasztalata a területen.

A kérdés mindig csak annyi: Mennyibe kerül egy ceremóniamester?

Bár úgy tartják, hogy Budapest és vidék között nagy eltérések vannak az összegek tekintetében, de sok budapesti ceremóniamester vállalja, hogy az ország bármely területén dolgozik, így maximum a kiszállási költség emelkedik, hiszen a munka gyakorlatilag ugyanaz, bárhol is tartjátok az esküvőt.

Ceremóniamester árak
Fotó: pexels.com

Mennyibe kerül egy profi, hozzáértő ceremóniamester?

Azt lehet mondani, hogy egy profi ceremóniamester munkadíja 100.000 Ft felett van. Átlagosan 120.000-180.000 Ft között mozog egy kezdő vagy gyakorlott ceremóniamester munkája, tevékenysége, ami gyakran folyamatos, akár 10-15 órás munkát ölel fel.

Ember legyen a talpán, aki utánuk tudja csinálni.

Higgyétek el, a 40.000 forintos önjelölt ceremóniamesterek messze nem nyújtják azt a profizmust, amelyet egy mesés álomesküvőnél el lehet várni. Márpedig minden menyasszonynak a saját esküvője az a bizonyos álomesküvő!

A szolgáltatásnál egyébként a 250.000-300.000 forintos munkadíj jelenti általában a maximum összeget.

Nincs is min gondolkodni, csapjatok le az ország legjobb szakembereire, és tegyétek felejthetetlenné velük a nagy napot!

(Megjegyzés: Írásunk kifejezetten a profi ceremóniamesterek munkájáról szól, semmiképpen nem szorítja háttérbe a profi vőfélyek tevékenységét.)

Borítókép: pexels.com