Habosbabos Esküvői Magazin > Ceremóniamester & vőfély  > Minden, amit a vőfély feladatok kapcsán tudni érdemes!
Vőfély feladatok

Minden, amit a vőfély feladatok kapcsán tudni érdemes!

Ha kezetek közé kaparintanátok Dzsinn lámpását az esküvőtök előtt – azok után, hogy az első kívánságotok természetesen az lenne, hogy legalább százat kívánhassatok – mit kívánnátok? Legyen csodás az időjárás a nagy napotokon? Tökéletesen álljon rajtatok a ruha? El ne essetek bevonulás közben? Ó, igen… Ezeket valóban a Dzsinntől kéne kérnetek, azonban a Vőfély feladatok kapcsán is érdemes néhány dologgal tisztában lenni!

De nem kell kétségbe esni! Ha Dzsinnt nem is, egy vőfélyt minden gond nélkül szerezhettek az esküvőtökre! Ha a modern hangulat mellett szeretnétek egy kis hagyományt is becsempészni a nagy napba, érdemes elgondolkodni a vőfély kérdésén. Rengeteg terhet levesz a vállatokról, és így ti is bulizhattok a saját lagzitokon.

Csiszoljuk meg egy kicsit azt a lámpást, és nézzük meg, mit érdemes tudni a vőfélyekről és mik is azok a bizonyos vőfély feladatok. Egy biztos! A vőfélytől, tuti nem csak hármat kívánhattok!

Ceremóniamester banner

Ki is az a vőfély?

A vőfélyek mai napig, évszázadokra visszamenő hagyományokat tartanak életben. Mondhatjuk, mindig is ők voltak a lakodalmi mulatságok hangulatfelelősei. Az ifjú pár vagy a család egyik barátját, vagy egy rokonukat kérte fel erre a megtisztelő szerepre. Előfordult azonban, hogy a faluban volt egy harsány, jó kiállású, jó humorú legény, aki minden lakodalomban vőfélyeskedett, és ezt a hagyományt a fiának is továbbadta, akárcsak a vőfélybotot.

A vőfélybot elengedhetetlen kellék, melyet színes szalagokkal, kendőkkel, virággal díszítettek a lakodalmas háznál, ezzel bizonyítva, hogy a vőfély a család megbízottja.

Manapság már nem a rokonok vagy a barátok között keresgélünk valakit, aki alkalmas lenne erre a szerepre, hanem megbízunk egy hivatásos vőfélyt, aki ugyanúgy, mint rég, a lakodalom hangulatfelelőseként van jelen az esküvőn. Mennyivel egyszerűbb, ugye?

Vőfély feladatok

Vőfély feladatok hagyományos esküvőn

Bár egy vőfély feladatköre igen széles skálán mozog, vannak olyan elemek, amelyek kihagyhatatlanok, ha igazán hagyományos esküvőt szeretnénk.

 • Vőfély feladatok 1. 
  Menyasszony kikérése:
  Mai napig sokan tartják ezt a hagyományt, melynek eredete nagyon egyszerű. Régen a menyasszony és a vőlegény nem lakott együtt az esküvő előtt, így a menyasszony családja összegyűlt a lányos háznál, ahova megérkezett a vőlegény a családjával és a vőféllyel. Itt a vőfély verses formában segített a vőlegénynek, hogy kikérje menyasszonyát a szülői házból, hogy ezek után együtt élhessenek tovább.
 • Vőfély feladatok 2. 
  Szülők búcsúztatása:
  Igen, ez is a vőfély feladata. Amikor a menyasszonyt kikérik a szülői házból, az ifjú pár köszönetet mond az örömszülőknek, melyet a hagyomány szerint a vőfély versben mond el. Az ifjú pár nevében ő köszöni meg a szülőknek a sok szeretetet, támogatást, gondoskodást… Talán jobb is, hogy ő beszél helyettünk, ugye? Itt mindenkinek elcsuklana a hangja…

Vőfély feladatok

 • Vőfély feladatok 3.
  Ételek felvezetése:
  Nemcsak vicces versikéket mondd a vőfély a fogások előtt, de az ifjú pár asztalára is ő teszi le az első közös ételüket, miközben jókívánságokkal árasztja el őket.
 • Vőfély feladatok 4. 
  Menyecske táncoltatása:
  Miután hófehér ruhájukat pirosra cserélik a menyasszonyok, a vőfély feladata, hogy a násznépet meginvitálja a menyecsketáncra, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki nyugodtan a zsebébe nyúlhat egy kis aprópénzért…
 • Vőfély feladatok 5. 
  Együnk-igyunk-mulassunk!
  Természetesen a vőfély legfontosabb feladata a násznép szórakoztatása, a jó hangulat biztosítása, illetve neki kell odafigyelnie arra, hogy senki ne éhezzen, senki ne szomjazzon.

Vőfély feladatok

Vőfély feladatok modern esküvőn

A hagyományos feladatok mellett természetesen több mindenben is segítségünkre lehet egy vőfély, így sokkal flottabbul, gördülékenyebben tud lezajlani az esküvő, és nem nekünk kell idegeskedni a részleteken.

 • Vőfély feladatok 1. 
  Koordinálja a násznépet:
  Higgyétek el, ez korántsem egyszerű feladat! Hiába írtátok le a meghívóba a pontos menetrendet, mindig akadnak majd kérdések, hogy hova kell menni, hova kell ülni, hol lesz a csoportfotózás, mikor vágjátok fel a tortát, stb. A hajatok is beleőszül, ha minderre nektek kell választ adni, de a vőfélyt mindenki bombázhatja a kérdéseivel helyettetek.
 • Vőfély feladatok 2.
  Segédkezik az ültetésben:
  Igen, tudjuk, ott az ültetési rend, de akkor is. Belépve a terembe nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű lesz, hogy melyik asztal melyik számú, és kinek melyik székre kell ülni. A vőfélyetekre itt is nyugodtan támaszkodhattok!
 • Vőfély feladatok 3. 
  Szervezi a gyertyafénykeringőt:
  Mi kell egy gyertyafénykeringőhőz? Gyertya, keringő zene, és megfelelő sötétség. Ezeknek az egyidejű találkozásáról is a vőfély gondoskodik, így ti már csak arra lesztek figyelmesek, hogy mindenki gyertyával a kezében csodálja a táncotokat.

Vőfély feladatok

 • Vőfély feladatok 4. 
  Segít elhelyezni a nászajándékokat:
  Fontos, hogy a násznép tökéletesen tisztában legyen vele, hogy mikor kell odaadni a nászajándékot, kinek kell átadni, és hova kell letenni. Egész nagy káosz tud kialakulni, ha mindenki össze-vissza állít meg titeket a lagzi kellős közepén, hogy a kezetekbe nyomja a nászajándékát. Szervezettség kérdése, hogy ez is flottul menjen, bízzátok hát a vőfélyetekre!
 • Vőfély feladatok 5. 
  Játékokkal tölti kis az üres időt:
  Legyen-e játék, vagy sem? Talán ezen gondolkodik a legtöbbet a jegyes pár, amikor megbeszéli az esküvő részleteit a vőféllyel. Ne tiltakozzatok a játékok ellen, csak tisztázzátok le, hogy milyen stílusú játékokat szeretnétek, mi az, ami belefér, mi az, ami nem. Így senki nem kerül kellemetlen helyzetbe!

Fontos!

Egy vőfély csak akkor lesz igazán a segítségetekre, ha kellőképp megismeri a személyiségeteket, az elképzeléseteket az esküvőtök hangulatát tekintve. Nagyon fontos, hogy minden apró részletet, programot ismerjen, hogy zökkenőmentesen le tudja vezényelni az egész napot. Érdemes írnotok egy részletes forgatókönyvet, így semmi nem kerüli majd el a figyelmét.

Miért érdemes vőfélyt fogadni az esküvőre?

Mint ahogy azt már írtuk, rengeteg feladatot elvégez helyettetek, és rengeteg terhet levesz a vállatokról egy vőfély. De emellett ne feledkezzünk meg a vidám versekről, amivel hangulatosabbá teszi a lakodalmat, a ruhájáról, amivel egy kis hagyományt csempész az esküvőbe, a határozott fellépésről, amivel segít flottul levezényelni a nagy napot.

És nem mellesleg, sokkal egyszerűbb, ha nem „Pista bácsi a szomszédból” vezényli az esküvőtöket, hanem egy profi szakember, rengeteg tapasztalattal, rutinnal a tarsolyában.

Ne feledd!

Ma már nem kell feltétlenül zsinóros mellényben, csizmában és kalapban megjelennie a vőfélynek az esküvőtökön, ha nem szeretnétek. Ugyanúgy elláthatja a vőfély feladatokat modernebb kivitelben is, ezt csak meg kell beszélnetek vele. Lehetőség mindenre van!

Vőfély feladatok

Milyen egy jó vőfély?

Természetesen vőfély és vőfély között is nagy a különbség, de ha megfelel egy-két kritériumnak, és rendelkezik bizonyos személyiségjegyekkel, akkor nagy baj nem lehet!

Fontos, hogy csak akkor legyen az előtérben, ha szükség van rá, de alapvetően a háttérben segítsen észrevétlenül hárítani a krízishelyzeteket, és rugalmasan kezelni minden felmerülő problémát. Legyen határozott a fellépése, de ne legyen túlságosan nyomulós, tudjon improvizálni, ha valami balul sül el.

Humorával próbáljon jó hangulatot teremteni az esküvőn, alkalmazkodjon a stílusotokhoz, találja meg a násznéphez a legmegfelelőbb hangnemet. És nem utolsó sorban legyen egy sajátos stílusa, amivel segít egyedivé és maradandóvá varázsolni ezt a felejthetetlen napot.

Vőfély feladatok

Tudjuk, most úgy tűnhet, jó vőfélyt találni olyan, mintha tényleg Dzsinn lámpását keresnétek. Szerencsére jobbnál-jobb hivatásos vőfélyek közül válogathattok, úgyhogy, ha megtaláltátok a kedvenceteket, érdemes a három kívánságból az elsőt arra felhasználni, hogy kiszemelt vőfélyetek ne legyen már lefoglalva az esküvőtök napjára.

Ne aggódjatok, azért ez nem egy lehetetlen küldetés! Gyerünk, induljon a vőfély felkutatása, hátha közben tényleg meglelitek azt a csodalámpást.