Az esküvőszervezés összetett feladat, amely rengeteg időt vesz igénybe. Mikor eldöntöttétek, hogy modern vagy hagyományos esküvőt szeretnétek, érdemes elgondolkodnotok azon is, hogy a nagy nap lebonyolításához milyen szakember segítségét veszitek igénybe.  Egy vőfély vagy ceremóniamester sok terhet levesz majd a vállatokról.

Ceremóniamester banner

Vőfély vagy ceremóniamester? – Gondolkodjatok előre!

Nincs olyan pár, aki ne törekedne arra, hogy az esküvője napján minden tökéletes legyen. Biztosan ti is így vagytok ezzel. Egy jó vőfély vagy ceremóniamester gördülékennyé teszi a napot, szórakoztatja a vendégeket és kézben tartja az esetleges problémákat is, éppen ezért ne kapkodjátok el a megfelelő szakember kiválasztását! Mutatjuk, mire érdemes odafigyelnetek.

Ha biztosra akartok menni, akkor célszerű olyan ismerőst keresni, akinek az esküvőjén volt már vőfély vagy ceremóniamester, és ő nyugodt szívvel ajánlja nektek. Nyert ügyetek van, ha személyesen, munkavégzés közben ti magatok is látjátok őt. Amennyiben nincs ilyen lehetőségetek, akkor nézzetek körül az interneten, és célzott kereséssel remélhetőleg megtaláljátok azt a személyt, akit kerestek. Sok esküvői fórum foglalkozik ezzel a témával, érdemes elolvasnotok más párok tapasztalatait, így hasznos információkhoz juthattok.

Fontos, hogy az illetőnek saját honlapja legyen, ami a referenciákat is tartalmazza, és a személyes találkozó előtt kérdezzétek meg, hogy tud-e biztosítani részetekre referenciafilmet, mert csak így tudjátok őt megnézni, hogy milyen stílusban dolgozik. Érdemes hivatásos ceremóniamestert vagy vőfélyt felkérni az esküvőre, mert ő rengeteg esküvőt látott már, ezért rutinosan kézben tartja majd a dolgokat. Ha azt tervezitek, hogy a család egyik jó barátját kéritek meg erre a feladatra, számoljatok azzal a lehetőséggel, hogy az egyébként remek humorú és jó beszélőkészséggel megáldott személy leblokkolhat az esküvő napján, látva a sok vendéget és a program kivitelezhetőségét. Akkor pedig nagy pácba kerülhettek.

Tudjátok mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között?

A vőfély

Több száz éves hagyománnyal bíró, apáról fiúra szálló ősi mesterség a vőfélyé, aki általában a lagzik elengedhetetlen szereplője. Egy jó vőfély egyszerre szórakoztat és irányít. Nagyszámú lakodalmakon az is előfordulhat, hogy több vőfély is dolgozik: egy „nagyvőfély”, illetve a segítő „kisvőfélyek”. Az esküvő napján lánykikéréssel kezd, majd versekkel, vicces rigmusokkal vezeti végig a napot, kezdve a leves behozatalától egészen a menyecsketánc levezetéséig. A vőfélyi szokások tájegységenként is eltérőek, így érdemes az interneten vagy könyvekből tájékozódni. A vőfély elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap, a mellény és a szalagokkal feldíszített vőfélybot.

A ceremóniamester

Ez a stílus főleg az angol nyelvterületeken hódit, de az utóbbi pár évben utat tört hazánkban is a modern esküvők résztvevője, aki öltönyben vagy szmokingban érkezik, és az egész napot végigkonferálja. Az esküvői vacsora kezdetéig inkább csak tájékoztató szerepet tölt be, utána látja el a ceremóniamesteri feladatokat, az USA-ban pedig sokszor ő a DJ is. Természetesen az ő repertoárjában is vannak játékok, viszont ezek a mai kor ízlésének felelnek meg. Tulajdonképpen ő az a személy, aki az esküvő napját megszervezi, foglalkoztatja és animálja a vendégeket.

Akármelyik szakember mellett teszitek le a voksotokat, fontos a szimpátia és bizalom, elvégre ő lesz az esküvőtök házigazdája. Üljetek le vele, és pontról pontra beszéljétek át a feladatait, a mondókák szövegét és a játékok menetét. Ha nem szeretitek a pajzán verseket vagy játékokat, nyugodtan kérjétek meg, hogy ezeket hagyja ki a lagzin, helyette válasszatok valami mást közösen. A menyasszony kikérésétől az elköszönő versig eltelhet akár 10-14 óra is, egy jó vőfély vagy ceremóniamester pedig ez idő alatt végig határozott, szórakoztató, és szellemes. Minden esetben kérjetek tőle előre árajánlatot, és kérdezzétek meg, hogy milyen egyéb szolgáltatókat ajánlana nektek.

Ha meghoztátok a döntést, még legalább két alkalommal találkozzatok az esküvő előtt, hogy minden tökéletes legyen. Ezután már bízzátok rá a munka nehezét, és élvezzétek az esküvőt és a lagzit önfeledten!