Habosbabos Esküvői Magazin > Cukrászda  > Édes örömök – Főszerepben az esküvői torta!
Esküvői torta kiválasztása

Édes örömök – Főszerepben az esküvői torta!

Ha a lelketek legmélyén ti is Gombóc Artúrok vagytok, nagy valószínűséggel hasonló esküvői torta képei lebegnek lelki szemeitek előtt: lesz a kerek torta, a szögletes torta, a lapos torta, a hosszú torta, a rövid torta, a tömör torta, a krémes torta, a cukormázas torta, a pucér torta…

Cukrászda banner

Azonban a sütemények number one-ja, a desszertek csúcsa, a torták királynője természetesen az esküvői torta! Az esküvők elengedhetetlen szereplője, de nem mindegy, hogy milyen színben, milyen formában, milyen pompában tündököl. Igenis fontos, hogy milyen esküvői tortát választunk! Finomnak kell lennie, szépnek kell lennie, egyedinek kell lennie, elégnek kell lennie…

Most azonban fújjuk le magunkról a porcukrot, töröljük le a vajkrémet az arcunkról, és kukkantsunk be a cukormáz alá! Vigyázat, cikkünk durva sütemény túladagolást okozhat!

Esküvői torta

Esküvői torta bombaformában!

Bár Gombóc Artúrnak valószínűleg teljesen mindegy, hogy milyen formájú az esküvői torta, nekünk ez cseppet sem mellékes. Egy dolgot érdemes legelőször is végig gondolni. Szeretnénk-e maradni a hagyományos stílusú kerek formánál, vagy a modernebb, szögletes formájú torták közül választanánk inkább. Ha ezt eldöntöttük, már nyert ügyünk van!

Nincs más dolgunk, mint kiszámolni, hogy hány szeletes tortát szeretnénk, (ehhez kattintsatok ide segítségért), és az segít is behatárolni, hogy hány emeletes legyen a torta! Szögletes tortából természetesen könnyebb egy egy szintes, de széles, hosszú tortát alkotni, míg a kerek tortánál inkább felfele építkezhetünk. Ebben kérjétek ki a cukrászmesterek véleményét, és bízzatok a szakértelmükben!

Tipp!

Ha szeretnétek egy igazán vagány, rendhagyó Tortaceremóniát, kicsit korlátozottabbak a lehetőségeitek a torta formáját, színét és díszítettségét illetően, de a show mindenért kárpótol majd benneteket!

Esküvői torta

Színek harmóniája

Nemcsak a torta formája fogja meghatározni a stílust, hanem színe is! Éppen ezért kell figyelembe venni a terem hangulatát, a dekoráció színvilágát. Bár azt gondolhatnánk, hogy senki nem fog ennyire odafigyelni a részletekre, a végeredményen akkor is sokat tudunk változtatni!

Ha a torta színe passzol a dekorációnk színéhez, olyan finom összhangot fogunk teremteni, amit mindenki érezni fog, de senki sem fog túlzásnak találni. Hát nem pont ez a cél?

Esküvői torta színe

Az esküvői torta kiegészítői

Ugye, hogy nem mindegy, milyen cipőt veszünk fel egy ruhához, és milyen táskával bolondítjuk meg az összképet? Az ékszerekről nem is beszélve… Éppen így, az esküvői tortánknál sem mindegy, hogy milyen csecsebecsékkel öltöztetjük fel. Itt sem mellékes az esküvő színvilága, de ami még ennél is mérvadóbb, az az esküvő hangulata.

Egy szabadtéri, mezítlábas esküvőn érdekesen mutatna egy robosztus, agyondekorált torta, míg egy elegáns esküvő sem lenne tökéletes egy pucér tortával.

Esküvői torta mérete

A pontot az i-re azonban a torta tetején csücsülő dekorációval tehetjük. Ez fog minden tekintetet odavonzani, és esküvői tortává változtatni egy hétköznapi süteményt.

  • Vásárolhatunk előre elkészített díszeket, ezek készülhetnek marcipánból, műanyagból, kerámiából, de akár porcelánból is. Mérlegeljük, hogy szeretnénk-e évekig megőrizni a vitrinben, vagy a mulatság kedvéért, inkább leharapnánk a bábuk fejét. Értelemszerűen ebben az esetben maradjunk a marcipán párnál, különben nemcsak a dísz, de a fogunk is porcelánból lesz…
  • Készíttethetünk egyedi díszeket is, ezeknek nagy előnye, hogy olyanra alakíthatjuk, amilyenek mi vagyunk. Ha például imádunk közösen habfürdőt venni – és miért ne imádnánk -, akkor kérhetünk akár kádban bugyborékoló párocskát is… Csak a képzeletünk szab határt!
  • A mai modern technikának köszönhetően, egy lézervágó géppel olyan feliratot, motívumot, fényképet, formát vágnak ki, és illesztenek a menyasszonyi tortára, amilyet csak szeretnénk! Ugye nektek is beindult a fantáziátok?

Esküvői torta díszítés

Az esküvői torta kiszállítása, tárolása

Ha sikerült kiválasztanunk a tortánk formáját, színét és kiegészítőit, már csak egy „apróság” van vissza. A cukrászatból át kell vándorolnia az esküvő helyszínére. Van egy aranyszabály, amit semmi ne írjon felül! A tortát mindig a szolgáltató szállítsa ki a helyszínre, az esküvő napján! Nem a szomszéd, nem a rokonok, és nem egy nappal az esküvő előtt…

Ennek több oka is van:

  • A cukrászatból hűtős autóval szállítják a tortát a helyszínre, így a nagy melegben nem fog sem megromlani, sem elolvadni.
  • Sokszor, ha több emeletes tortáról van szó, a helyszínen állítják össze a végleges formájára.
  • Nem nekünk kell figyelemmel kísérni a torta utaztatását, hisz se időnk, sem energiánk nem lesz rá.
  • Frissen kerül a torta a vendégek elé, nem fog plusz napokat a hűtőben tölteni, ahol vizes lehet, elfolyhat, megrogyhat…
  • Nem nekünk kell kimatekozni, hogy hogy fogunk a hűtőbe beszuszakolni egy több emeletes építményt.
  • A szolgáltató vállalja a felelősséget, hogy a torta épségben, időben a helyszínen lesz.

Esküvői torta díszítés

Fontos!

Az esküvő helyszínén beszéljük meg előre, hogy mikor érkezik a menyasszonyi torta, mekkora, és kik fogják kiszállítani. Nekik is fel kell készülniük ugyanis a torta tárolására, így elegendő helyet kell hagyniuk a hűtőben, és fogadnia is kell valakinek a kiszállítókat az étterem konyháján.

Esküvői torta kiválasztása

Csomagoljunk! Hogyan, mennyit, mibe?

Eddig még egy olyan lagziról sem hallottunk, ahol az esküvői torta az este folyamán az utolsó morzsáig elfogyott volna. Gondoljunk csak bele! Mire a torta szeleteléséhez érünk, már mindenki túl van a vacsorán, megevett pár marék pogácsát, elmajszolt néhány zserbót… Arról nem is beszélve, hogy sok helyen a rokonság is tortát visz ajándékba az ifjú párnak.

Mi következik ebből? A buli végén, amikor már rongyosra táncoltuk a cipőnket, lefolyt a sminkünk, és a hajunk is kócosabb, mint kellene, nekiállunk a vendégeknek tortát csomagolni, meg miegymást… Érdemes beszerezni néhány tároló dobozt, és szerencsés, ha olyat választunk, aminek a belseje két részre van osztva. Tudjátok, mint mikor a hajnali gyrosozásnál nem pitát kérünk, hanem tálat, elvitelre. Na, ennek itt is hasznát vesszük! Az egyik részbe mehet a torta, a másikba az aprósütemény…

Esküvői torta

Ötlet!

Nem kell feltétlenül nekünk vesződni a dobozok beszerzésével, és a csomagolással sem. Már olyan szolgáltatót is találunk, akik rányomtatják a dobozokra a nevünket, vagy az esküvőnk dátumát esetleg, majd egy külön erre a célra pluszban lesütött menyasszonyi tortát felszeletelnek, és némi díszítés kíséretében előre becsomagolnak. Így nincs más dolgunk, mint szétosztani!

Színes esküvői torta

Nos, ennyi lehetőség közül, talán már Gombóc Artúr is tudna választani… Hisz mindegy, hogy kerek, szögletes, lapos, hosszú, rövid, tömör, krémes, cukormázas vagy pucér, a lényeg, hogy finom legyen az az esküvői torta!  Most pedig irány a konyha, és keressünk valami édességet!