Az esküvői sütemények elengedhetetlen szereplői a nagy napnak, hiszen nincs olyan esküvő, ahol ne várnánk, milyen finomságok kerülnek elénk. Zserbó, pogácsa, és linzer biztosan jut az asztalokra, ám szinte biztos, hogy minden párban felmerül a kérdés: No de mennyit rendeljünk? Vajon hogyan kell kiszámolni, mekkora az a mennyiség, ami biztosan kitart a lagzi végéig?

A válasz nem olyan egyszerű, tekintve, hogy több szempontot is figyelembe kell venni rendelés előtt. Az azonban elmondható, hogy ha a vendégváráskor és az esküvői menü után fogjátok elfogyasztani őket, akkor van egy általánosan elfogadott mennyiség, amivel nem lőhettek nagyon mellé. Mutatjuk!

Cukrászda banner

Esküvői sütemények rendelése – Süteménykalkulátor

Az esküvői sütemények alapvetően öt csoportba oszthatók, melyek a következők:

1. Esküvői torta

Az esküvői torta természetesen nem kerül a többi sütemény közé az asztalra, de akkor is folyamatosan gondot okoz a pároknak, hogy hány szeletes tortát rendeljenek. Az ugyebár teljesen egyértelmű, hogy a vendégváró falatok, a komplett esküvői menü és a sütemények után már nem mindenki tud enni az esküvői tortából is, de erre azért nem lehet és nem illik alapozni a döntést tortarendelésnél.

Tipp!

A szeletek számáról, és más praktikus információkról még többet tudhattok meg az esküvői torta kalkulátorunknál!

esküvői sütemény
Fotó: pexels.com

2. Édes szeletelt sütemények

És most jön képbe az a bizonyos zserbó, amit nem véletlenül emlegettünk már. Az esküvői sütemények, élükön a hatlapos sütemény, a mézes-krémes és a Fanta-szelet állandó résztvevői az esküvőknek. Gyakorlatilag minden édesszájú örömmel fogyasztja őket. A rendelésnél fontos figyelembe venni, hogy hány fős lesz a lagzi, de máson nem érdemes aggódni, hiszen azt úgysem tudjátok összeírni, hogy a vendégsereg tagjai mennyire szeretik az édes süteményeket.

Hirdetés

Következzenek a számok!

50 fős lagzinál 150 szelet, 100 fős lagzinál 300 szelet, 150 fős lagzinál pedig 450 szelet süteménnyel érdemes kalkulálni.

3. Sós esküvői sütemények

A sós esküvői sütemények életmentőek lehetnek, amíg várakozni kell az esküvői menüre, és a lagzi alatt is nagy segítségetekre lehetnek, mellesleg alkoholfogyasztás közben csak úgy etetik magukat. A sajtos masni, a sós rúd és a klasszikus sajtos/sós pogácsa bizony kihagyhatatlan. Na de mennyi érdemes rendelni belőlük?

Következzenek a számok!

50 főre 4 kg, 100 főre 8 kg, 150 főre 12 kg sós süteményt számoljatok.

sütemény esküvőre
Fotó: pexels.com

4. Édes teasütemények

Az édes szeletelt sütemények és a sós finomságok mellett minden esküvőn vannak olyan édes teasütemények is, mint mondjuk a linzer. Nem krémesek, nincs rajtuk hat réteg csoki, de tánc közben igazi felmentőseregként tornyosulnak majd előttetek. Nem szabad őket kihagyni a rendelésből, mert ezek az igazi lakodalmas sütik, amelyeket még napok múlva is szívesen kapkodjátok be pakolás, rendezkedés közben. Mennyit rendeljetek?

Következzenek a számok!

50 főnél 2 kg, 100 főnél 4 kg, 150 főnél pedig 6 kg teasütemény egészíti ki szépen az eddig felsorolt süteménykínálatot.

sütemény rendelés
Fotó: pexels.com

5. Torták

Beszéltünk már az esküvői tortáról, de más torták is szerepet kaphatnak a lagzin. Sokfelé szokás tortát csomagolni a vendégelnek, számos helyen pedig a torták ugyanolyan fontos részei az esküvői sütemények tengerének, mint bármely sütemény.

Az eper, málna, dió, gesztenye, mogyoró, joghurtos gyümölcs, erdei gyümölcs és a fekete erdő a legnépszerűbb ízesítések.

Mennyi tortát rendeljetek az esküvői sütemények mellé?

Egy 50 fős lagzira 5 db, 100 fős lagzira 10 db, míg 150 főre 15 db normál tortát érdemes rendelni.

Ha ezeket a számokat követitek, nem maradtok sütemény nélkül a nagy napon, az fix. Amennyiben nagyobb esküvőt terveztek, mint 150 fős, az arányokat követve könnyedén ki tudtok mindent számolni, innentől már nem lesztek bajban. Kellemes kóstolgatást kívánunk!