Egy krémes, csodaszép esküvői torta gondolata izgalommal tölt el bennünket, hiszen alig várjuk, hogy végre megízleljük a csábítóan mosolygó, huncut szeleteket. Nézzük, hogyan simogatja végig az emeleteket a csoki vagy a marcipán, és várjuk, hogy elpusztíthassuk a torta tetejét díszítő elemeket. Ám bármennyire szépek és ízletesek ezek a sütemények, nem meglepő, ha az esküvői torta árak fejtörést okoznak számotokra. Ebben próbálunk nektek segíteni!

Hirdetés

Annyiféle torta közül választhattok, hogy el sem hinnétek, de mindenekelőtt érdemes azt kitalálni, hogy mekkora tortára lesz szükségetek. Az esküvői torta árak a szeletek számának függvényében merőben eltérhetnek egymástól. Ezen kívül nem mindegy, hogy az ország mely pontján, milyen cukrászdában, milyen díszítéssel és ízesítéssel kéritek a saját esküvői tortátokat.

Alaposan körbejártuk az esküvői torta árak kapcsán felmerülő tudnivalókat, és bár vannak eltérések az árak között, nem lehetetlen megfejteni a torta-kérdést. Mutatjuk, hogy milyen szempontokat vegyetek figyelembe a torta kiválasztásánál, és hogy mennyibe kerül egy esküvői torta 2021-ben!

Esküvői torta árak – országos körkép

Magyarországon attól függ, hogy mennyibe kerül egy esküvői torta, hogy az esküvői torta árak milyen tényezők alapján kerülnek megállapításra. Azért, hogy össze lehessen hasonlítani a torta árakat, vegyünk alapul mondjuk egy 60 szeletes esküvői tortát, ami elegendő egy 40, 60, vagy akár 80 fős lagzira is. Attól függően, hogy mennyit szeretnétek elcsomagolni, milyen más sütemények lesznek, és mikor szolgálják fel a lagzin.

Cukrászda banner

A torták árai egyébként nagyjából ezek alapján a szempontok alapján változnak:

  • Hány szeletes az esküvői torta?
  • Milyen ízű?
  • Milyen díszítésű?
  • Ki készíti? (neves cukrászda, mestercukrász, stb.)
  • Kell-e szállítani, és ha igen, hova?
  • Ételérzékenységre vonatkozó kérés volt-e?
  • Kértetek-e tűzijátékot, tortadíszt a tetejére?
  • Kértetek-e hozzá tortadobozt, tortaalátétet, vagy tortaállványt?

Sok torta kiegészítő az esküvői torta árakon felül kerül felszámításra, ezért ezekre külön rá kell kérdezni az első találkozás és egyeztetés alkalmával. De erről majd később. Most lássuk az árakat vidéken és a fővárosban, 60 szelettel számolva (a torta formája ez esetben most nem tényező), extra díszítés és kiegészítők nélkül.

Esküvői torta árak vidéken

Van abban némi igazság, hogy az esküvői torta árak vidéken kedvezőbbek, bár nem érdemes általánosítani. A legtöbb esküvői csoportban a „Mennyibe került a ti esküvői tortátok?” kérdésre a menyasszonyok azonnal odaírnak egy árat, de azt még a kérdező sem konkretizálta, hogy pontosan milyen torta iránt érdeklődik, így a válaszok sem mutatnak korrekt irányt.

Megnéztük, hogy a vidéki kisvárosokban, nagyvárosokban, és megyeszékhelyeken hogyan alakulnak az esküvői torta árak, így nagyjából ki tudjátok majd számolni, hogy extra torta kiegészítők nélkül milyen áron tudjátok beszerezni a tortátokat.

Az árak attól is függnek, hogy mennyire népszerű a házasulandó párok körében az adott város és helyszín, illetve hogy mennyire messze helyezkedik el a település Budapesttől.

A cukrászdák nevét szándékosan nem tüntetjük fel, hiszen eleve kerekített összegekről, átlagolt árakról beszélünk, így azt vegyétek figyelembe, hogy a sztárcukrászdákban valószínűleg drágább lesz egy esküvői torta, de nyilvánvalóan kiváló minőségű hozzávalókkal dolgoznak.

Esküvői torta árak vidéken

Ugyanez természetesen a kisebb cukrászdákra is vonatkozhat, sőt, egy-egy kis cukrászda meglepően izgalmas tortákat sorakoztat fel, különleges megjelenéssel és extra díszítéssel. Minden esetben kérdezzetek rá arra, hogy miből készülnek az adott helyen a torták, hogy ne csak ízfokozókat, és állagnövelőket tömjetek magatokba, hanem valódi, igényes hozzávalókat is.

Fontos!

Aki ad magára, az ügyel a minőségre – ez a cukrászdákra és a megrendelőkre is igaz!

Esküvői torta árak Budapesten

Ahogyan vidéken, úgy a fővárosban sem egységesek az esküvői torta árak, sőt, kerületenként is nagymértékben eltérhetnek egymástól. Míg mondjuk az I., az V. és XII. kerületben minden szolgáltatás egy kicsivel drágább, mint máshol, addig a külső kerületekben ennél jóval kedvezőbb árakkal találkozhattok. A belváros mindig is drágább volt, ezt el kell fogadnotok.

Ettől függetlenül a sztárcukrászdák és a kisebb, de igényes cukrászdák elszórva helyezkednek el Budapesten, tehát érdemes feltérképezni a legjobb helyeket, mielőtt kifejezetten egy bizonyos kerületre koncentrálnátok. Sok pár a fővárosban tartja az esküvőjét, de vidéki szolgáltatókat választ, így akár a Dunakanyarból is rendelhettek tortát, remek áron és kiváló minőségben.

Fontos!

A kiszállítással kapcsolatban nem kell aggódnotok, hiszen sok szolgáltató 20-50 km-es körzetben még ingyen szállítja ki a tortát és a süteményeket, így akár egy nagyon távoli kerületből, akár vidékről rendeltek, nem kell külön költségre számítanotok!

Esküvői torta árak Budapesten

A tortarendelés során azt is tartsátok szem előtt, hogy az esküvői torta árak annak függvényében is változhatnak, hogy mikor jelentkeztek az adott cukrászdánál a megrendeléssel. Egyes helyeken meg kell azt is fizetni, ha közeli határidős megrendelést is bevállalnak, a legnépszerűbb cukrászdák esetében pedig elég valószínű, hogy hamar betelik a határidőnapló.

Esküvői torta árak és 2021-as év torta trendjei

A 2021-es év a színekről és a különleges technikákról szól majd. A ombre és a pucér torta továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend, de a lecsöppenő technika, a kézzel festett gyönyörűségek és a sajttorták is biztosan előtérben maradnak. A színek szempontjából a fehér továbbra is toronymagasan veri a többi színt, de a díszítésben a a rózsaszín, a kék és a sárga is megjelenik majd.

Az esküvői torta árak természetesen úgy emelkednek, minél technikásabb, időigényesebb elkészíteni egy tortát. A virágdíszek, pl. kövirózsák elkészítése sok időt vesz igénybe, ha valóban szép és igényes formában kerülnek a tortára, ezért ezek az extra kiegészítők akár 10000-30000 Ft közötti összeggel is emelhetik az esküvői torta árát.

Nincs még elképzelésetek az esküvői torta kinézetével kapcsolatban? Ide kattintva közelebbről is megismerkedhettek velük, és megnézhetitek azt is, hogy milyen az esküvői torták istennője, a Vörös bársony torta!

Árak nagyobb tortáknál

Nagyjából 600-2500 Ft/szelet között mozognak tehát az esküvői torta árak, de persze a határ a csillagos ég. Gyönyörű tortákat láttunk az elmúlt években, amikre azonnal lecsaptunk volna, csak sajnos 10-15 esküvői torta mégsem lehet egyetlen esküvőn. Pedig bárcsak lehetne!

A költségeket megdobhatja, ha mestercukrász készíti a tortát, főleg akkor, ha magát a márkát is meg kell fizetni, nem csak a süteményt. Persze nem biztos, hogy egy márka önmagában garanciát jelent, hiszen borzasztóan sok cukrászda lehet az országban, aminek nem ismeritek a nevét, mégis világklasszis tortákat készítenek. A puding próbája az evés, az esküvői tortákat pedig szintén érdemes megkóstolni szeletben, mielőtt egy egész tortát rendelnétek belőlük.

Nézzük, hogyan alakulnak az esküvői torta árak a nagyobb torták esetében 2021-ben:

Egy 60 szeletes torta ára: 30.000 – 130.000 Ft

A 80 szeletes torta ára: 45.000 – 170.000 Ft

A 100 szeletes torta ára: 60.000 – 200.000 Ft

a 150 szeletes torta ára: 80.000 – 300.000 Ft

Esküvői torta árak – kiegészítők

A kiegészítők tekintetében szintén elég eltérő árakkal találkozhattok, ezért ha árajánlatot kértek, ezeket is írjátok bele az email-be, ne csak a torta paramétereit. Egy profi szolgáltató természetesen magától is rá kell, hogy kérdezzen ezekre, hiszen nem mindenki születik esküvőszervezőnek, így valószínűleg olyan költségek is felmerülhetnek, ami soha de soha nem jutna eszetekbe. Ilyen lehet a tortaállványra előre kifizetett kaució, vagy mondjuk a tűzijáték, mint plusz díszítőelem.

Ezek bérlése, használata megbeszélés kérdése, de mi azt tanácsoljuk, hogy csupán azért, mert spórolni szeretnétek, ne mondjatok mindenre nemet. Lehet, hogy van otthon tortaállványotok, de nagyon valószínű, hogy az nem egy 3 emeletes, 120 szeletes tortához való. Ugye nem pont ennél a költségnél szeretnétek meghúzni a nadrágszíjat?

Nézzük, átlagosan mennyibe kerülnek ezek az esküvői torta kiegészítők:

Tortaalátét kaució: 6000-10.000 Ft

Tortaállvány kaució (mérettől függően): 8-15.000 Ft

Tűzijáték: 500-2000 Ft/db

Kiszállítás: általában ingyenes 20-50 km-en belül, utána kb. 150-300 Ft/km

Virágok: 300-1000 Ft/db

Kérjetek árajánlatot!

Bizony, több helyről is érdemes árajánlatot kérni, így láthatjátok, hogy miben térnek el egymástól és miben hasonlítanak az egyes szolgáltatók. Nyugodtan tegyétek fel az összes kérdéseteket, csak még több információt tudtok elraktározni magatokban, és könnyebben megy majd a tortarendelés.

Legyetek szemfülesek, az esküvői torta árak sok tényező függvényében változhatnak, de a minőség a legfontosabb minden esetben. Bízzátok ügyes kezű, maximalista cukrászra a torta elkészítését, és nem fogtok csalódni a végeredményben. Ő biztosan csak olyan munkát ad ki a kezei közül, amivel a saját esküvőjén is elégedett lenne, ez pedig igen nyomós érv.

Barátkozzatok meg új színekkel és formákkal, vagy maradjatok a hagyományos esküvői torták mellett, mi kellemes nézelődést kívánunk nektek!

Borítókép: Daniel Moyer Photography