Az esküvői torta rendelése az egyik legédesebb teher esküvőszervezés közben, nem gondoljátok? El kell döntenetek, hogy milyen legyen a torta íze és a külseje, valamint azt is, hogy „hány szeletes” legyen. Utóbbi mögé szokott a legnagyobb kérdőjel kerülni, ugyanis a házasulandó párok közül nagyon sokan nem tudják eldönteni, hogy mekkora tortára lesz szükség. Segítünk megtervezni, ti pedig fussátok át a vendéglistát, hogy megtudjátok, hányan vesznek részt a lagzin!

Hirdetés

Mivel egyes családoknál az a szokás, hogy a lagzira meghívott rokonok tortával kedveskednek az ifjú párnak. Ennek függvényében is változhat az, hogy hány szeletes tortát rendeljetek az esküvőre. Talán mondanunk sem kell, hogy a fő cél nem az, hogy mindenki tortával lakjon jól, így tehát nem kell fejenként 2-3 szelettel számolni, elég lesz mindenkinek egy szelet. Ennek ellenére a legtöbb pár kevesebb szeletes tortával kalkulál, mint ahány vendéget meghívtak a lakodalomra. Tudjátok miért?

Cukrászda banner

 

Esküvői torta rendelése

 

Az esküvői torta története

Gondolnátok, hogy az első esküvői torta rendelés az ókorban történt? Máris mutatjuk a történetét! Ha szeretitek a habos édességeket, biztosan hálát adtatok már az égnek, hogy valaki feltalálta a tortát, minden idők legizgalmasabb és legsokoldalúbb cukrászsüteményét. Tudjátok, hogy kinek köszönhetitek az első esküvői tortát? Egyes források szerint Nagy Sándor „rendelte meg” az első tortát Perzsiában, amelyből azonnal esküvői torta lett, és egy hatalmas lakodalmon debütált.

Miért volt szüksége egy nagy tortára?

A történet szerint tízezer makedón férfit köteleztek arra egyetlen nap alatt, hogy perzsa nőt vegyenek feleségül. Ehhez az ünnepélyesnek legkevésbé sem nevezhető eseményhez volt szükség ünnepi süteményre. Ez lett az esküvői torta.

esküvői torta

Az esküvői torta és az aprósütemények

Arról már írtunk korábban, hogy a torta mellett aprósüteményeket is érdemes rendelni az esküvőtökre, sósat és édeset egyaránt. Sokan úgy tartják, hogy az édesség számára egy „külön gyomor” rejtőzik a pocakunkban, és nincs olyan esküvői menü, ami után ne csúszna le egy kis zserbó, pogácsa, vagy vastagon porcukrozott linzer.

Az aprósütemények megrendeléséhez ide kattintva találjátok gyakorlati tippjeinket!

A torta ebben az esetben csak egy plusz szereplő, aminek nem az az elsődleges célja, hogy desszert legyen az esküvői menü után. Ezért is szokott problémát okozni az, hogy hány szeletre lesz szükség.

Esküvői torta rendelése – Torta kalkulátor

Ne essetek pánikba! Ha fogalmatok sincs arról, hogy mondjuk 80-100-120 vendégre hány szeletes tortát rendeljetek, ráadásul azt először nem is tudhatjátok, hogy ez hány emeletet jelent majd. Először egyeztessetek személyesen több cukrászdával, kérjetek árajánlatot, és csak utána kezdjetek merész álmodozásba, miközben otthon tanakodtok.

Ha a Pinteresten beleszerettek álmaitok tortájába, nagy csalódás lehet végül, ha az adott tortáról kiderül, hogy túl kicsi, túl nagy vagy túl extrém ahhoz, hogy az adott cukrászda el tudja vállalni az esküvő napjára.

Praktikus információk

Minden cukrászdánál változhat a torták alapmérete. Ideális esetben azonban egy tortát akár több szeletre is fel lehet vágni, mint amennyire eredetileg tervezték. A cukrászdák ezért általában szívesen adnak tippeket a pároknak arra vonatkozóan, hogy hogyan vágjanak kisebb szeleteket, ha nem akarnak még egy emeletet, vagy kísérő tortát rendelni. Ez azért van, mert a profit mellett egy megbízható szolgáltatónak az is a célja, hogy ne csalódjatok a lagzin, és ne rendeljetek fölöslegesen nagy tortát, ha az nem szükséges.

Általában egyébként kevesebb tortaszelettel számolnak a párok az esküvői torta rendelése során, mint ahány vendéget meghívnak a lagzira. Ugyanis sok vendég annyira jól lakik a menüvel, hogy már egy aprócska szelet tortát sem tud legyömöszölni a torkán. Így pl 80 vendégre olykor elegendő 60 szelet torta. Ha csomagoltok is belőle a vendégeknek, akkor nyilvánvalóan nagyobb mennyiségben és méretben kell gondolkodnotok.

Tipp!

Egyes családoknál az a szokás, hogy a rokonok tortát visznek az esküvőre ajándékba az ifjú párnak. Ezeket a tortákat is nyugodtan bevethetitek, ha a lakodalom estéjén valaki még megkíván 1-2 szelet csoki vagy oroszkrém tortát.

Mielőtt megrendelitek a tortát a cukrászdában, kérdezzétek meg az örömszülőket, hogy a ti családotokban van-e bármilyen szokás vagy hagyomány az esküvői tortát illetően, amihez illene tartani magatokat. Ha ez megvan, akkor már könnyedén ki tudjátok találni, hogy kb. hány szelet fogy majd a nagy napon.

Ezután nekiállhattok azzal foglalkozni, hogy milyen mesés legyen a torta külseje és íze. Kellemes ízlelgetést és kóstolást kívánunk!

Fotók: pinterest.com