Ki ne csipegetne szívesen lakodalomban a tánc közben egy kis pogácsából, vagy más aprósüteményből? Mindannyian jártunk már esküvőn, pontosan tudjuk, hogy bizony olykor életmentő lehet néhány sós falat. Fogadjátok szeretettel az útmutatónkat, mely talán segít abban eligazodni, hogy mennyi pogácsát és aprósüteményt érdemes rendelni a nagy napra.

Cukrászda banner

Valljuk be, a lakodalomban a vendégek szeretnek jókat enni, és már előre azt találgatják, hogy mi lesz vajon a menü, milyen ízű lesz a torta, és hányféle süteményt kóstolhatnak meg az este folyamán. Érdemes ezért minden süteményt úgy rendelni, hogy este tízkor és éjfélkor se legyen hiány egyikből sem.

Pogácsa és sütemény nélkül nem esküvő az esküvő!

Hogyan számoljatok?

A számítása viszonylag egyszerű, bár több helyen többféle megoldással lehet találkozni. Induljatok ki abból, hogy nagyjából 10 személyenként kell számolni 1kg-ot. Máshol úgy fogalmaznak, hogy egy főre 10-15 dkg pogácsát és más aprósüteményt kell osztani, de hogy nyilvánvaló legyen a dolog: 10 dkg sós és 10 dkg édes süteménnyel számoljatok, ne összesen 10 dekával. A kapott eredményből vonjatok le 1 kilót, ha valószínűleg már éjfél előtt befejezitek az esküvőt, illetve adjatok hozzá 1kg-ot, amennyiben éjfél után is mulatni fogtok. Ehhez hozzájön még a vendégek fogadásához szükséges süti és pogácsa mennyiség.

Hirdetés

Falun sok helyen szokás a templom, vagy a házasságkötő terem előtt álló nézelődőket is megkínálni pár falattal, ezért arra is külön kell számolni a süteményekből. Van, ahol ezt úgy oldják meg, hogy a szomszédok, és a családtagok sütnek 1-1 tálca süteményt, és azt kínálgatják a házigazdák a nézelődőknek, így a pár nem rendel plusz adagokat. Ahány ház, annyi szokás – ahogy mondani szokták.

Ha pontosan szeretnétek számolni, akkor tehát mondjuk egy 80 fős esküvőre, éjfél utáni tartózkodással: 8x1kg+1kg=9kg 80 főre tehát 9kg pogácsát és 9kg apró édes süteményt érdemes rendelni. Soknak találjátok a mennyiséget?

A megmaradt süteményekből csomagolhattok a vendégeknek. Ha pedig amiatt aggódtok, hogy kevés lesz a süti, nyugtasson benneteket az a tudat, hogy még a torta kóstolása, és az éjféli vacsora is része a fogyasztásnak. Aligha akad olyan vendég, aki a teljes menü végigkóstolása után egy szelet tortánál többet tudna enni a lagzin. Ráadásul ehhez ugye még nem számoltuk hozzá az imént említett ételeket.

Tipp!

Ezeket a kérdéseket gondosan mérlegeljétek, mielőtt rendeltek:

  • Szeretnétek-e kitenni vendégváró falatokat, vagy csak a szertartáson gyűlnek majd össze a vendégek?
  • Szokás-e azon a vidéken – ahol az esküvőtöket szervezitek – a kíváncsiskodókat is megkínálni a finomságokkal?
  • Várhatóan mennyi alkohol fogy majd a lagzin? Meddig tart a lagzi?
  • Vacsora előtt is kitesztek-e pogácsát és süteményeket az asztalra, vagy csak a vacsora után?
  • Milyen arányban lesznek a gyerekek és a felnőttek az esküvőn?
  • Szeretnétek-e csomagolni a lagzi végén mindenkinek?

Sok szolgáltató vállalja, hogy előre becsomagolja a vendégeknek azt az adag süteményt, amit a lagzi végén odaadnátok nekik. Ezekkel a dobozokkal már előre is tudtok számolni, vagyis pontosan tudjátok, hogy mekkora lesz a költségük, így csak a többi szempontot kell mérlegelnetek.

A méret a lényeg?!

Mivel a pogácsák és a sütemények mérete és ára cukrászdánként igencsak eltérő lehet, ezért könnyen előfordulhat, hogy két 80 fős esküvőnél jelentős különbségek jelentkeznek az áraknál. Van olyan hely, ahol egy pogácsa akkora, mint máshol három, tehát nem mindegy, hogy 10 dkg pogácsa az mondjuk 7 darabot, vagy hármat jelent. Ezeket meg tudjátok kérdezni előre személyesen, amikor árajánlatot kértek egy szolgáltatótól.

Most már bizonyára ti is értitek, hogy a pogácsa és az aprósütemény rendelésénél rengeteg szempontot kell figyelembe venni, ezért oszlanak meg úgy a meglátások és a vélemények. Az a legbiztosabb, ha egy cukrászdában a saját szemetekkel látjátok, hogy melyik sütemény mekkora méretű alapból és mekkora szelekre lehet felvágni, és ehhez mérten döntitek el, hogy 10-15 vagy esetleg 20 dekára van-e szükség belőle/fő.

Ha bizonytalanok vagytok, nyugodtan tegyétek fel az összes kérdéseteket a cukrászdának, az étteremnek, a ceremóniamesternek/vőfélynek és az esküvőszervezőnek is. Ők rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, biztosan találkoztak már az adott kérdéssel is. Egy biztos, ne a süteményeken spóroljatok a nagy napon, nem érdemes!