Az eljegyzési gyűrű kétségtelenül a hajadon lányok egyik kedvenc ékszere, hiszen sokan már kislánykorban arról álmodoznak, hogy egy végtelenül romantikus pillanatban megkéri majd életük szerelme a kezüket. Az a bizonyos gyémántköves gyűrű bizonyára már mindenkinek a képzeletében élénken él, és alig várják, hogy az eljegyzési gyűrű a kezükre kerüljön. Na de melyik kézre?

Kíváncsiak vagytok az eljegyzési gyűrű árakra? ITT megnézhetitek őket!

Ékszer banner

Miért pont a gyémánt?

Elgondolkodtatok már azon, hogy miért pont gyémántból készült eljegyzési gyűrűvel történik a leánykérés? Persze nyilván nem minden esetben, de a klasszikus eljegyzési gyűrűn valóban legtöbbször helyet kap a gyémánt.

Érdekesség!

Az ókorban, és a középkorban az eljegyzési ajándék általában valamilyen értékes vad volt, emellett ékszerekkel, és különféle ajándékokkal lepték meg egymást a házasulandó felek. Később Európában, az 1700-as években ez az ékszer egy nemesfémbe foglalt gyémánt eljegyzési gyűrű volt, de a szoliter gyémánt divatja természetesen azért jóval későbbi.

Hirdetés

Biztosan nem lepődtök meg azon, hogy a Tiffany 1887-ben kiadott kollekciója hozta divatba a mai eljegyzési gyűrű trendet. Egy időben a legtisztább darabok voltak népszerűek, de napjainkban a rózsaszínes, sárgás, fekete vagy más színű változatok is megdobogtatják a menyasszonyok szívét. Fehér vagy rosé arannyal kombinálva hihetetlenül mutatósak.

Tudtátok?

A világon az egyik legnépszerűbb gyémánt gyűrű természetesen Diana hercegnő gyűrűje, hatalmas ovális kék zafír kővel, körbeölelve apró fehér gyémántokkal. A mai napig rengeteg férfi készíttet hasonló modellt a választottjának, bár nyilvánvalóan egy szerényebb összegből.

Kate Middleton királyi jegygyűrű, eljegyzési gyűrű

Melyik kézre kerül az eljegyzési gyűrű?

Hát ez bizony fogós kérdés, hiszen a gyűrű helye időről időre változott a szokásoknak megfelelően.

Az ókori rómaiak a bal gyűrűsujjra húzták a gyűrűt, mert úgy tartották, hogy innen indul a szerelem vénája, vagyis a vena amoris, ami egyenes ágon a szívig fut. A görögöknél ez a szokás merőben más volt, az esküvő után ugyanis átkerült a gyűrű a jobb kézre, mert ez jelezte, hogy ki menyasszony és ki férjes asszony. Az 1600-as években a gyűrű a hüvelykujjra került, mert ez szimbolizálta Szűz Máriát.

Manapság pedig, amíg egy újabb trend nem érkezik, a leánykérés és házasságkötés után is a bal gyűrűsujjon marad az ékszer. Sokan ugyan a karikagyűrű mellé húzzák fel, de a helye mindenképpen a bal oldalon lenne.

eljegyzési gyűrű trend

Nektek a kezeteken van már az álomgyűrű, vagy esetleg még álmodoztok róla? Mélyüljetek el a legszebb celebgyűrűkben ITT, abból még sosem származott semmi baj. Elvégre ez az ékszer mindig a szívünk csücske marad, nem igaz?

Borítókép: pexels.com