Minden nő életében elérkezik az idő, amikor elkezd vágyni az eljegyzésre, és már alig várja, hogy egy csodaszép eljegyzési gyűrű csillogjon a gyűrűsujján. Ha ti is így vagytok ezzel, akkor valószínűleg már vagy tucatszor végignéztétek az ékszerboltok kirakatait, miközben az eljegyzés pillanatáról álmodoztatok. Fontos tudnotok, hogy az eljegyzési gyűrű árak a karikagyűrű árakhoz hasonlóan igen széles skálán mozognak.

Vannak egészen monumentális méretű eljegyzési gyűrűk, hatalmas gyémánttal, és bőven akadnak a piacon kisebb, szerényebb, de hasonlóan varázslatos darabok is. A gyűrűk kiválasztásánál a legfontosabb szempont azonban nem az ár, hanem a minőség.

Ékszer banner

Ezt minden menyasszonynak érdemes szem előtt tartania, és nem árt erre felhívni a leendő vőlegény figyelmét sem. Lássuk, milyen darabokra érdemes lecsapni!

Az eljegyzési gyűrű története

Az első eljegyzési gyűrűt (más néven mátkagyűrű, kísérőgyűrű) az ókorban készítették papirusztekercsből, azonban ez az anyag sajnos nem volt elég időtálló, ezért később bőrt, csontot, és elefántcsontot használtak hozzá alapanyagnak. A források szerint az jelezte egy férfi vagyonának nagyságát, hogy milyen drága anyagból készült gyűrűt adott a kiszemeltjének. Az első gravírozott gyűrűk vasból készültek, a gravírozás célja pedig a birtoklás megerősítése volt.

Gondoltátok volna?

A világ legkisebb eljegyzési gyűrűjét egy kétéves kislány – Mary – viselte, aki VIII. Henrik lánya volt, az első jegyzett eljegyzési gyűrűt pedig Burgundy Mária kapta 1477-ben Maximilian német királytól.

Hol kell viselni az eljegyzési gyűrűt?

A legtöbb menyasszony a bal keze gyűrűs ujján hordja a jegygyűrűjét, az esküvőt követően pedig napjainkban ez a gyűrű sok esetben átkerül a jobb kézre, a karikagyűrű mellé. A bal kézen hordott gyűrűnek főleg praktikus okai vannak, hiszen sokkal több köztünk a jobbkezes, így az „ügyesebbik kéz” szabadon maradhat a hétköznapokban, és a köves gyűrű nem akad bele semmi.

Persze ez nem – hogy stílusosan a témánál maradjunk – kőbe vésett szabály, teljesen mindegy, hogy melyik kezeteken hordjátok, ez csak rajtatok múlik. Ha balkezesek vagytok, nyugodtan hordjátok csak a jobb kezeteken!

Sok pár egyáltalán nem foglalkozik az eljegyzési gyűrű kérdésével, ugyanis vannak olyan térségek, ahol kizárólag karikagyűrűt hordanak a párok. Ez esetben a vőlegény gyakran a karikagyűrűvel kéri meg a menyasszony kezét, és az eljegyzést követően – de még a szertartást megelőzően – már mindketten viselik a gyűrűket. Nincs ebben semmi furcsa, ahány ház, annyi szokás.

Eljegyzési gyűrű árak

Az eljegyzési gyűrű árak több szemponttól függnek. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készülnek, milyen a falvastagságuk, és hogy mennyire sérülékenyek. Ezek függvényében az eljegyzési gyűrű árak kb. 20.000 Ft és a csillagos ég között mozog, és sokkal legelképesztőbb változatokkal találkozhattok közöttük, mint a karikagyűrűk háza táján.

Az amerikai filmekben a romantikus eljegyzést általában egy borzalmasan nagy gyémántköves eljegyzési gyűrű hirdeti, de higgyétek el, hihetetlenül szép darabokra bukkanhattok az elérhetőbb és kifizethetőbb példányok között is.

Mutatunk egy példát!

Egy 1,1 g súlyú, 14 karátos, cirkóniával díszített fehérarany eljegyzési gyűrűt már 18-20 ezer forintért is megvásárolhattok, míg egy 18 karátos fehérarany gyűrű, 104 db briliánssal övezve, hat karmos foglalatban csepp alakú gyémánttal díszítve akár 6 millió forint is lehet.

Nyilvánvalóan ezek a végletek, de mindkettő gyűrű kiváló, profi munkával készült, és a viselőik minden bizonnyal ugyanolyan boldogok lesznek az eljegyzés napján. Sárga és rozéarany gyűrűt szintén kaphattok már 20-40 ezer Ft körül. Nyilvánvalóan sokat számít a gyűrűn lévő kő mérete, súlya, illetve a magának a gyűrűnek a mérete is. Így pl. egy 14 karátos, gyémánttal díszített rozéarany gyűrű kapható 60, 120 és 300 ezer forintért is, de ugyanez vonatkozik a sárga és fehérarany gyűrűkre is.

A gravírozásra plusz összeget számolnak fel általában, az elkészítési idő pedig körülbelül 3-4 hét szokott lenni.

A legnépszerűbb eljegyzési gyűrűk általában kővel díszítettek, és rozé vagy fehéraranyból készülnek, de évről évre változnak a trendek. A gyűrűk felszíne lehet fényes, matt és szálhúzott. Azonban fontos tudni, hogy ezeket ugyanúgy lehet kombinálni, ahogyan a gyűrűk színét is.

A férfiak többsége az eljegyzési gyűrű árak vizsgálata során a 20-100 ezer forintot tart reálisnak. Azonban vannak, akik ennél többet is hajlandóak költeni, mert esetleg a menyasszony kiköti (igen, előfordul), hogy egyedi, különleges, és ritka gyűrűre vágyik. Ilyen ritkaság lehet egy régi családi ereklye újragondolt változata, de akár ötvössel is el lehet készíttetni a tökéletes eljegyzési gyűrűt.

Kíváncsiak vagytok, hogyan alakulnak a karikagyűrű árak? Ide kattintva megtudhatjátok!

Most, hogy nagyjából tisztában vagytok az árakkal, már csak a méretet kell kiderítenetek. A vőlegényjelöltek mindig küzdenek azzal, hogy vajon mekkora gyűrűt vásároljanak… A menyasszonyok éppen ezért sokat segíthetnek azzal, ha huzamosabb ideig szem előtt hagyják azt a gyűrűjüket, ami tökéletesen jó a gyűrűsujjukra.

Ez egy hosszú évtizedek óta kiválóan működő praktika, ne felejtsetek el élni vele!