Habosbabos Esküvői Magazin > Ékszer  > Hogyan találd meg a tökéletes KARIKAGYŰRŰT?

Hogyan találd meg a tökéletes KARIKAGYŰRŰT?

Ugye alig várjátok már, hogy egy álomszép gyűrű csillogjon a kezeteken? A tökéletes karikagyűrű kiválasztása ugyanakkor legalább akkora kihívás, mint megtippelni, hány pár cipője van Carrie Bradshawnak. Olyan ékszer mellett kell döntenetek, amely megfelelően tükrözi az ízléseteket, illik a személyiségetekhez és életetek végéig szívesen viselnétek.

Ékszer banner

Segítünk nektek abban, hogyan fogjatok hozzá a gyűrűk kiválasztásához, és hogyan szűkítsétek az amúgy igen nagy, és elbűvölően izgalmas választékot. Esetleg tudjátok már, hogy milyen színű, szélességű vagy formájú gyűrűk dobogtatják meg a szíveteket, vagy teljes bizonytalanságban vagytok egyelőre? Íme, mutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen mérlegeljetek, mielőtt fejest ugranátok a keresgélésbe.

A gyűrű kiválasztásának ideje

Szánjatok elegendő időt a gyűrűk kiválasztására, hogy biztosan ráleljetek a tökéletes darabokra. Ha a gyűrűket igazítani kell, vagy külön nektek készítik, az több időt vehet igénybe, de az sem biztos, hogy azonnal tudni fogjátok, melyik a hozzátok illő darab. Hozzáfoghattok a vásárláshoz akár hónapokkal az esküvő napja előtt is, de ha éppen diétáztok, és minden bizonnyal változni fog még a súlyotok, akkor várjatok még ezzel, hiszen ugyanolyan bő lehet rátok a korábban kiválasztott gyűrű, mint mondjuk a menyasszonyi ruha.

A gyűrű színe és felülete

Talán a legegyszerűbb azt a döntést meghozni, hogy milyen színű és felületű gyűrűt szeretnétek viselni. A párok általában aranygyűrű mellett teszik le a voksukat, ennek megfelelően választhattok fehér, sárga vagy rozé színek közül, de akár kombinálhatjátok is a fémeket, hogy ezzel is különlegesebbé tegyétek az ékszert. A felülete lehet fényes, szálhúzott és matt, de ahogyan a színeket, úgy ezt is variálhatjátok, ezzel még egyedibbé tehetitek a gyűrűt.

Köves vagy nem köves gyűrű – melyik a jobb választás?

Természetesen az a jó választás, ami nektek a leginkább tetszik. Ha a menyasszony gyűrűjébe szeretnétek követ tetetni, dönthettek a fehér vagy a színes gyémánt mellett, de tulajdonképpen bármilyen drágakőben gondolkodhattok, csak kérjétek ki erről egy szakértő tanácsát. Akár egy, akár több kő kerül a gyűrűbe, a méretükkel és elhelyezkedésükkel végtelen variáció közül választhattok.

A gyűrű szélessége és formája

Gondoltátok volna, hogy akárcsak a ruháknál, a gyűrűknél is figyelembe kell venni, hogy a szélesség és forma tekintetében mi a legelőnyösebb számotokra? A kényelmet mindig helyezzétek előtérbe, hogy ne kelljen minden nap arra figyelni, nem tettetek-e kárt az ékszerben, vagy hogy nem szorítja-e az ujjatokat a szép, de amúgy nagyon szűk gyűrű. Rövid ujjakra érdemes keskenyebb és domborúbb darabot választani, de a hosszabb ujjakon a széles, lapos gyűrűk is remekül mutatnak. Mindig, minden esetben próbáljatok fel különböző, egymástól nagyban eltérő gyűrűket is, hogy saját szemetekkel ti is lássátok a különbséget!

Egyedi gyűrűt szeretnétek?

Eddig beszéltünk már a gyűrűk színének, és felületének kombinálásáról, de természetesen lehetőség van arra is, hogy a gyűrűtökben egyedi vésések, és motívumok legyenek, különböző színű kövekkel, más és más formában, és színben. Sok pár egymás monogramját véseti bele a gyűrűbe, míg mások az esküvőjük, vagy a megismerkedésük napjának dátumát választják.

Hogyan kell meghatározni a gyűrű méretét?

Az ujjatok mérete bármennyire furcsán is hangzik, változhat akár a hőmérséklet, akár a testsúly változására, ezért van az, hogy ha meleg időben megdagad az ujjatok, akkor szorulhat a gyűrű, vagy ha lefogytok, lötyöghet az ujjatokon. Érdemes akkor megvásárolni a gyűrűtöket, amikor elértek egy ideális testsúlyt, és azt tartani tudjátok, vagy eleve a mostani alkatotokhoz néztek modelleket. Biztosan nem szeretnétek fél év múlva újra felkeresni egy ékszerészt azzal, hogy nem jó a gyűrűtök mérete, arról nem beszélve, hogy a gyűrűk nem kis költséggel járnak.

Beszéljünk az árakról!

A gyűrűk árán egyáltalán nem érdemes spórolni, mivel egész életetekben viselni fogjátok. Fontos, hogy egy gyűrű mennyire tartós, mennyire sérülékeny, és milyen a falvastagsága, hiszen ez mutatja meg, hogy egy adott darab mennyire masszív, ezáltal mennyire könnyen deformálódhat el. Azokat a gyűrűket, amelyeknek megfelelő az anyagmennyisége, akár hosszú évekig is lehet hordani, különösebb gond nélkül. Figyelni kell a gyűrűk felületének megválasztására, és a színére is, hiszen előfordul például a fehérarany gyűrűknél, hogy a rajtuk lévő ródiumbevonat kopik meg, és így előbújhat a fehérarany parányit sárgás árnyalata.

TIPP!

Mivel elég tetemes összegeket el lehet költeni a gyűrűkre, ezért feltétlenül adjatok a minőségre! Határozzatok meg egy olyan összeget, amelyet rá tudtok szánni a gyűrűkre, de ne akarjátok hihetetlenül olcsón megúszni a vásárlást, mert ha van valami, amin egyáltalán nem érdemes spórolni, az többek között a gyűrű minősége!

Gyakran lehet arról hallani, hogy egyes párok különféle licitálós oldalakon veszik meg a gyűrűket, ami nem csak nagy felelőtlenség, de sokszor elég rossz döntésnek is bizonyulhat. A méret mellett az anyagválasztást is érdemes egy szakemberrel megbeszélni, és ezt egy monitoron keresztül, akár kétezer km távolságról igen nehéz végrehajtani.

Minden esetben bízzátok szakemberre a gyűrűk elkészítését, és ne adjatok sokat azokra a hírekre, melyek szerint a tízezer forintos darabok is ugyanolyan jó minőségűek és tartósak, mint a drágább társaik. A határ természetesen a csillagos ég, de százezres nagyságrendre mindenképpen számítani kell.

A gyűrűk ápolása

Vannak olyan otthoni praktikák, amelyek segíthetnek megóvni a gyűrűk állagát, de ezeknél sokkal hasznosabb, ha olykor megnézetitek egy szakemberrel, aki megtisztítja vagy polírozza a gyűrűket, ezáltal pedig szinte újjá varázsolja őket. Arra mindenképpen figyeljetek, hogy sok gyűrűre csak akkor van garancia, ha rendszeresen viszitek ellenőrzésre, és nem hanyagoljátok el ezt a feladatot!

Ezek volnának a támpontok ahhoz, hogy tudjátok, hogyan álljatok neki az álomszép gyűrűk keresésének. Persze mindig hallgassátok meg egy szakértő véleményét is, mielőtt elkapkodnátok a választást, és ha szükséges, aludjatok még párat a nagy döntés előtt, hogy aztán évek múlva is büszkén mutogathassátok a tökéletes darabot az ujjatokon!