Évtizedek óta fogós kérdés a menyasszonyok körében, hogy viselhetnek-e gyöngysort a nyakukban a menyasszonyi ruha mellé, vagy érdemes-e inkább messziről elkerülni mindent, ami gyöngyből készül. Ha hisztek a babonáknak, és bizonytalanok vagytok, akkor biztosan nektek is nehéz meghozni ezt a döntést esküvői gyöngysor témában.

Ékszer banner

Mi ez a babona az esküvői gyöngysor kapcsán?

Mivel igen nagy valószínűséggel nem készült még kutatás arra vonatkozóan, hogy mennyire lettek tartósak azok a házasságok, ahol az esküvőn a menyasszony gyöngysort viselt, ezért csak az lehet a kiindulópontotok, hogy két réges-régi babona teljesen ellentmond egymásnak.

Ezek a következők:

Egyes tájegységeken tiltják a gyöngysor viselését, mert attól félnek, hogy a menyasszony házassága túl sok sírásból áll majd.

Mások azért viselnek gyöngysort az esküvőjükön, mert az azt jelenti, hogy nem fognak könnyet ejteni a férjük miatt.

Ha egyáltalán nem vagytok babonásak, akkor továbbra sem érdemes foglalkozni a gyöngy viseléséhez kapcsolódó hagyományokkal, ugyanis csak bebeszélitek magatoknak a furcsánál is furcsább „szabályokat”. Ha pedig kínosan ügyeltek a fekete macskák és kéményseprők jelenlétére, és helyzetére, talán jobb, ha nem viseltek gyöngysort a nyakatokban az esküvő napján. A gyöngy használata azonban nagyon is ajánlott, tekintve, hogy az egyik legkülönlegesebb dísze lehet a menyasszonyok szettjének. Mutatjuk, hol viseljétek!

Hol viseljen a menyasszony gyöngyöt?

Menyasszonyi ruha

Akár visszafogottan, akár hivalkodóan jelenik meg a ruhán a gyöngy, mindenképpen jó választás!

Hirdetés

Attól nem kell félnetek, hogy illik-e majd a ruhátok fazonjához, hiszen az abroncsos ruhákon éppen olyan szép lehet a gyöngydíszítés, mint a rövid, a trombita fazonú, vagy akár a görög stílusú darabokon. Az elegáns, a bohém, a vintage vagy a tengerparti hangulatú esküvőkön ugyanolyan szeretettel látott vendég, mint az art deco, és a flapper lányok világában!

Tipp!

A finom, gondos munkával díszített menyasszonyi ruha mellett a fátyolra is kerülhetnek gyöngyök, csak ügyeljetek rá, hogy passzoljanak egymáshoz a színek, és a minták!

Ékszerek

Bizony, csak azért, mert a gyöngysor viselését el szeretnétek kerülni, a többi ékszeren még nyugodtan lehet gyöngy. A backdrop, a karkötő, a tiara, és a fülbevaló is elképesztően látványos lehet, ha stílusban passzolnak egymáshoz a menyasszonyi ruhával. No és persze a menyasszony személyiségével. A gyöngyöt tudni kell viselni, hiszen a különféle műanyag flitterekhez képest sokkal nemesebb dísz. Nem véletlen, hogy régen a jómódú családok engedhették csak meg maguknak.

Cipők

A lapos, és a tűsarkú topánkákon is remekül mutat a gyöngydíszítés. Arra figyeljetek oda, hogy magához a cipőhöz is passzoljon, ne csak a ruhához. Egy piros tornacipőn például nehezebben tudjuk elképzelni a gyöngyöket, egy cowboy csizmán pedig semennyire…de lehet, hogy csak a mi képzelőerőnkkel van probléma.

Dekoráció, virágdekoráció

Na, itt aztán jöhet a gyöngy minden mennyiségben, hogy kellően látványos legyen az összhatás. Persze ez főleg az asztalok dekorációjára érvényes, a menyasszonyi csokornál továbbra is a kevesebb néha több elvet tanácsoljuk betartani. Az asztaldíszeken nyugodtan párosíthatjátok üvegedényekkel és zsákvászonnal is, a gyöngy mind a kettőt elbírja, sőt!

Nagyon elegáns lesz vele a dekor, főleg, ha egy barack, vagy pasztell rózsaszín terítő kiemeli a gyöngy szolid, matt csillogását.

Érdekesség!

Ha továbbra is úgy gondoljátok, hogy fölösleges a pánikkeltés az esküvői gyöngysor viselése körül, akkor nyugodtan egészítsétek ki a megjelenéseteket egy szép gyöngysorral. Vannak olyan menyasszonyok, akik legyintve a hagyományokra, több gyöngyöt viseltek egyszerre magukon, mint húsz másik menyasszony összesen. Nézzétek csak!

Mindent egybevéve, a babonák valóságalapját valószínűleg soha nem fogjuk tudni megfejteni, de ha érdekelnek benneteket a további, esküvőhöz köthető szokások és hagyományok, akkor kattintsatok ide, és vegyétek lajstromba őket bátran!