Szűrés a kategórián belül (Ékszer)


Válassz stílusos ékszereket!

Esküvői ékszer típusok

Az esküvői ékszerek kiegészítik a menyasszony szettjét, és kiemelik a menyasszonyi ruha szépségét. Az ékszerek kiválasztása előtt fontos átgondolni, hogy hogyan keverhetjük egymással az anyagokat, és a stílusokat, hiszen az összkép hibátlan kell, hogy legyen. Ebben segítségünkre lehet a menyasszonyi ruha szalon, és egy esküvői stylist is, bár ez a szolgáltatás hazánkban még nem terjedt el eléggé. Az esküvői ékszer típusok közül a legnépszerűbb egyértelműen a karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű, minden más ékszernek ezekhez kell igazodnia.Menyasszonyi ékszer típusok

Bár sok menyasszony dönt úgy, hogy többféle ékszert is visel a nagy napon, alapvetően az esküvőn nem az a cél, hogy minél jobban fel legyen cicomázva a menyasszony. Érdemes a stílusos megjelenés mellett dönteni, hiszen egy elegáns menyasszony a fotókon is jól mutat, és visszanézve az esküvői képeket, még évek múlva sem lesz kellemetlen, hogy az esküvőn az adott évi ékszertrend teljes kollekcióját felsorakoztattuk.

Az esküvői ékszer típusok között tartjuk számon a nyakláncot, a karkötőt, a fülbevalót, és természetesen a gyűrűt, de a backdrop, a bokalánc, és a tiara is egyre népszerűbbek.

Karikagyűrű és eljegyzési gyűrű – A legfontosabb esküvői ékszer

A lánykérésnél az eljegyzési gyűrű, a szertartáson pedig a karikagyűrű kerül reflektorfénybe. Mindkét gyűrűnél az a legfontosabb kritérium, hogy a gyűrű passzoljon a viselője stílusához, egyéniségéhez és természetesen a pár pénztárcájához. Hatalmas közhely az, hogy az eljegyzési gyűrűnek a vőlegény egyhavi fizetésének háromszorosába kell kerülnie. Ez csak az amerikai filmek hazugsága.

Valójában milliós összegek nélkül is lehet bámulatosan szép darabokat választani a legnépszerűbb ékszerkereskedésekben, a legfontosabb szempont továbbra is az, hogy passzoljon a menyasszonyhoz. A karikagyűrűvel ugyanez a helyzet.

Eljegyzési gyűrű kiválasztása

Az eljegyzési gyűrű kiválasztása előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Először igazán nagy küldetésnek tűnhet rábukkanni a tökéletes darabra, és bizony az eljegyzési gyűrű kinézete mellett sokkal keményebb dió a gyűrű méretének meghatározása. Mivel az eljegyzési gyűrűt úgy kapják a menyasszonyok az esetek többségében, hogy nem tudnak róla előre, ezért a vőlegényjelöltek számára igazi kihívás a méret meghatározása.

A legfontosabb szempontok:

  • Érdemes megfigyelni, hogy milyen színű ékszereket visel a menyasszonyjelölt. Az első eldöntendő kérdés, hogy sárga arany, fehérarany, vagy esetleg rosegold gyűrű lesz-e a befutó.
  • Fontos a hölgy kézfejének mérete, a kő méretének meghatározásához. Ha kis keze van, kis köves gyűrűt érdemes választani, hogy ne nyomja össze optikailag a kezét.
  • Az ujjak vastagsága szintén lényeges a gyűrű vastagságának szempontjából. A ducibb ujjakhoz egy vékony gyűrű, míg a vékonyabb, hosszú ujjakhoz a vastag gyűrűk passzolnak igazán.
  • Azok a menyasszonyok, akik a hétköznapok során is kedvelik a díszes darabokat, örülni fognak egy olyan eljegyzési gyűrűnek, amiben több kő is helyet kap. Ellenkező esetben érdemes inkább az egyköves gyűrűknél maradni.

Megfizethető áron is találhatunk szép eljegyzési gyűrűket, ezek általában 25.000 – 30.000 forinttól elérhetőek, a valódi gyémánttal díszített gyűrűk azonban hat számjegyű összegnél indulnak.Az alapvető gyűrűtípusok a következők:

  • Eljegyzési gyűrű színek: A legnépszerűbb a sárga arany, a fehérarany, a rosegold, és persze ott az ezüst is.
  • A kő formája: Kerek, szögletes (általában négyzet alakú), ovális és rombusz is lehet.
  • A kövek száma: A gyűrű lehet egy klasszikus egyköves gyűrű, vagy egy központi követ körülvevő sok kicsi kővel díszített gyűrű.

Eljegyzési gyűrű árak

Az eljegyzési gyűrűk ára attól függ, hogy milyen anyagból készülnek, milyen a falvastagságuk, és hogy mennyire sérülékenyek. Emellett sokat számít a gyűrűn lévő kő mérete, súlya, illetve a magának a gyűrűnek a mérete is. A gravírozásra plusz összeget számolnak fel általában, az elkészítési idő pedig körülbelül 3-4 hét szokott lenni.

A legnépszerűbb eljegyzési gyűrűk általában kővel díszítettek, és rozé vagy fehéraranyból készülnek, a gyűrűk felszíne lehet fényes, matt és szálhúzott.

A férfiak többsége az eljegyzési gyűrű árak vizsgálata során a 20-100 ezer forintot tart reálisnak, de a gyémántköves darabok akár több millió forintba is kerülhetnek.

Melyik kézre kerül az eljegyzési gyűrű?

Az ókori rómaiak a bal gyűrűsujjra húzták a gyűrűt, a görögöknél ez a szokás merőben más volt. Náluk az esküvő után a gyűrű átkerült a jobb kézre, mert ez jelezte, hogy ki menyasszony és ki férjes asszony. Az 1600-as években a gyűrűt a hüvelykujjra húzták.

Napjainkban a leánykérés és házasságkötés után is a bal gyűrűsujjon marad az eljegyzési gyűrű. Sokan ugyan a karikagyűrű mellé húzzák fel, mert kényelmesebb így viselni az ékszereket, de a helye egyértelműen a baloldalon lenne.

Karikagyűrű kiválasztása

A karikagyűrűt hónapokkal a nagy nap előtt is ki lehet választani, de ezt mégsem tanácsolják a szakértők, mert a gyűrűsujj mérete még változhat az esküvő előtt. Fogyásnál, hízásnál, és párás időben ez gyakran előfordul, így sokkal egyszerűbb a tökéletes méret mellett dönteni, mint bővíttetni vagy szűkíttetni a már megvásárolt darabot.

Választhatunk a fehér, sárga vagy rozé színek közül, de akár kombinálhatjuk is a fémeket, melyek felülete lehet fényes, szálhúzott és matt is. A menyasszony gyűrűjébe gyémánt, és más drágakő is, a méretük és elhelyezkedésük ezerféleképpen variálható.A karikagyűrű kiválasztása mellett az is fontos szempont, hogy rövid ujjakra inkább a keskeny és domború darabok passzolnak, míg a hosszabb ujjakon a széles, lapos gyűrűk mutatnak igazán jól. A gyűrűben egyedi vésések, és motívumok is lehetnek.

Karikagyűrű árak

A karikagyűrű árak, ahogyan az eljegyzési gyűrű árak is több tényezőtől függnek. Fontos, hogy egy gyűrű mennyire tartós, mennyire sérülékeny, és milyen a falvastagsága. A kövek típusa és mérete szintén lényeges.

A pár tízezres darabok, amelyeket az interneten árulnak, semmit nem érnek, nem is megbízhatóak, így ezekkel nem szabad foglalkoznia egyetlen párnak sem. Ezekre ráadásul nincs garancia sem, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy milyen állapotban van valójában a két darab.

A két gyűrű ára nagyjából százezres kiadást jelenthet, ettől fölfelé tulajdonképpen bármilyen árkategóriában találhatunk karikagyűrűt. Ezeknél a gyűrűknél nagyon fontos a folyamatos ápolás és karbantartás, a drága darabok esetében pedig elengedhetetlen a szekértelem.

A gyűrűk ápolását azért kell mindenképpen szakemberre kell bízni, mert sok gyűrűre csak akkor van garancia, ha rendszeresen visszük ellenőrzésre, és nem hanyagoljuk el ezt a feladatot. A tisztítás és polírozás fontos a gyűrű állagának megóvása szempontjából.

Microdermal piercing

Egyre népszerűbb hazánkban, hogy a menyasszonyok az ujjukba ültettetik be az ékkövet, nem pedig gyűrűbe foglalva viselik. Ezt nevezik microdermal piercingnek. Az eljárás, mely során ez a beültetés megtörténik, igen fájdalmas lehet, főleg akkor, ha nem fagyasztják le a területet a beavatkozás előtt. Gyakran előfordul az is, hogy nehezen gyógyul be a seb, mert sok külső hatás éri. Ennek ellenére nagy trend, és rendhagyó választás. Aki ilyen extrém gyűrűre vágyik, annak tudnia kell, hogy a heg megmarad, ha kikerül a kő a helyéről.A microdermal gyűrű mellett más rendhagyó esküvői ékszer is kezd divatba jönni, főleg azért, mert sok pár fémérzékeny, és nincs kedve orvosi fémekkel kísérletezni. A tetovált gyűrűk mellett népszerűek még a fa és csont darabok, a fa gyűrűket akár ásványokkal is lehet díszíteni. A lehetőségek tárháza végtelen.

Menyasszonyi tiara

A tiara izgalmas esküvői ékszer, a történelem során számos nemes, és uralkodó viselte az esküvőjén, többek között Meghan hercegné is. Ez az ékszer akkor mutat igazán, ha kevés ékszert visel hozzá a menyasszony. Abból persze nem lehet baj, ha egy kisméretű fülbevaló vagy nyaklánc párosul hozzá.

Ha nagyon ragaszkodunk a tiarához, akkor a fátyol kiválasztását érdemes ehhez igazítani, mert nem minden fátyol típus illik hozzá. A menyasszonyi ruhákkal ugyanez a helyzet. Az „A” vonalú és a báli fazon remekül passzol a tiarához, sőt, még a sellőfazon is, de a rövid és a mini menyasszonyi ruhához, illetve az overálhoz nem megy igazán.

A tiarák ára 1.500 Ft és 30.000 Ft között mozog, a kövekkel kirakott, különlegesebb darabok ára a csillagos égig kúszhat.

Karkötő

Biztosan nem nehéz kitalálni, hogy az egyik legritkábban látott esküvői ékszer a karkötő. Ennek az az oka, hogy a menyasszonyok szeretik, ha a kezük közelében főleg a gyűrű kap hangsúlyt. Egy hivalkodó karkötő elvonhatja a gyűrűről a figyelmet, egy vékony darab viszont elegáns megjelenést kölcsönöz. Az esküvői ékszerek közül a karkötőnél a legfontosabb az a szempont, hogy milyen anyagból készül.

Ha az árakat nézzük, elmondható, hogy egy arany karkötő ára kétszerese, vagy háromszorosa is lehet egy ezüst karkötőnek, a gyémánt vagy gyöngy ékszerek pedig még több pénzbe kerülhetnek. Nagyjából 3.000-25.000 Ft közötti összeggel számolhatunk.

Nyaklánc

A nyaklánc kiválasztása nem könnyű feladat, mert ez az esküvői ékszer van leginkább szem előtt a szertartás alatt. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy milyen menyasszonyi ruhához milyen nyaklánc passzol. A mélyen dekoltált, vagy pánt nélküli felsők mellé nagyon jól illik egy ízléses nyaklánc, egy díszes felsőhöz szolid, visszafogott nyakláncot érdemes választani, míg egy egyszerűbb felsőrész mellett nagyon jól mutatnak a kihívó, feltűnő darabok.

A nyakláncok ára 3.000-30.000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen anyagból készülnek.

Fülbevaló

A menyasszony fülbevalója, akárcsak a nyaklánca, központi helyen van a nagy napon. A fülbevaló kiválasztása előtt mindenkinek muszáj elismételnie magában az alapszabályt, miszerint ha erőteljes, feltűnő ékszert szeretne viselni, akkor el kell döntenie, hogy a nyaklánc vagy a fülbevaló legyen-e az, de egyszerre a kettő sosem!

A hosszú, vékony nyakhoz remekül illenek a hosszúkás fülbevalók, míg a rövid nyaknál ezek a fülbevalók a menyasszony vállára lógnak, ami nem túl és szép látvány, és nem is túl praktikus viselet. A menyasszonyok többsége általában egy apró, jelképes, de szépen csillogó darabot szeret viselni az esküvőn, vagy pedig egy 1,5-2 cm hosszan lelógó, finom, szolid ékszert.A fülbevalók ára 2.000 és 25.000 Ft között mozog, a kristályokkal kirakott darabok ára nyilvánvalóan még magasabb, ahogyan a gyémánté is.

Backdrop

A backdrop az esküvői ékszer típusok közül az a darab, amely talán a leginkább rendhagyó választás a nagy napon. Egy hátul mélyen dekoltált ruhához passzol a legjobban, anyagát tekintve lehet arany, ezüst, gyönggyel díszített, és akár rosegold is.

Az ára 3.000-7.000 Ft között változik, az ékszer anyagától függően. A külföldi rendeléseknél figyelni kell arra, hogy valóban minőségi anyagból készüljenek ezek a darabok, mert egy minőségi anyagból készült menyasszonyi ruhához, bizsut egyenesen vétek viselni.

Esküvői bokalánc

A bokalánc olyan esküvői ékszer, ami akkor igazán látványos, ha rövid menyasszonyi ruhához, és menyecske ruhához vesszük fel. Egy tengerparti esküvőnél igazi jolly joker lehet, és a koszorúslányok is örömmel viselik majd a menyasszony bokaláncához passzoló darabokat.  Az ékszer készülhet fémből, fonalból, de akár kagylóból is. A bokaláncok ára 800 és 15.000 Ft között mozog. Ha pedig élővirágból készült darabokat rendelünk, akár ennél nagyobb összeggel is érdemes kalkulálni. A horgolt bokaláncok napjainkban a legnépszerűbb darabok.

Az esküvői ékszer típusok kiválasztásánál, ahogyan minden esküvői szolgáltatásnál és kiegészítőnél, fontos a minőségre törekedni. Ez nem jelent vég nélküli költekezést, de a minőségnek ára van, és a karikagyűrűn, illetve az eljegyzési gyűrűn spórolni gyakorlatilag tilos. A többi esküvői ékszer szintén fontos, hogy minőségi anyagból készüljön. A kiválasztásban érdemes ékszerész segítségét kérni.

Inspirációk

A gyűrűket a pár egy életen át viseli majd, éppen ezért a kiválasztásában érdemes segítséget kérni egy hozzáértő szakembertől. A gyűrűk mellett ugyanakkor más ékszerek is szerepet kaphatnak a nagy napon, ezeknek a legfőbb feladata a menyasszony és a ruha szépségének kiemelése.

A tökéletes eljegyzési gyűrű 5 titka
2020/6/25Ékszer

A tökéletes eljegyzési gyűrű 5 titka

Azt mondják, a nőknek sok titkuk van. Nos, ez talán igaz lehet, de ez majd egy másik cikk témája lesz. […]

Top 3 karikagyűrű trend 2020-ban
2020/1/20Ékszer

Top 3 karikagyűrű trend 2020-ban

Egy szerelmi kapcsolatban a gyűrű mindig is a véget nem érő összetartozás jelképe volt. Bátran mondhatjuk, hogy a karikagyűrű mai […]

Az 5 legdrágább eljegyzési gyűrű
2020/1/8Ékszer

Az 5 legdrágább eljegyzési gyűrű

A lánykérés sikere természetesen nem a gyűrű árának függvénye, de tény, hogy azok a sztárok, akik az alábbi öt gyűrűt […]

Eljegyzési gyűrű kiválasztása - Tippek és trükkök
2019/10/24Ékszer

Eljegyzési gyűrű kiválasztása - Tippek és trükkök

A férfiak erősek, szuperhősök, „szőke” lovagok, de a tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztása mégis nehezebb küldetés, mint lehozni a csillagokat az […]

Melyik kézre kerül az eljegyzési gyűrű?
2019/7/2Ékszer

Melyik kézre kerül az eljegyzési gyűrű?

Az eljegyzési gyűrű kétségtelenül a hajadon lányok egyik kedvenc ékszere, hiszen sokan már kislánykorban arról álmodoznak, hogy egy végtelenül romantikus […]

5+1 káprázatos királyi jegygyűrű!
2019/7/1Ékszer

5+1 káprázatos királyi jegygyűrű!

Egy jegygyűrű kiválasztása mindenképpen különleges élmény, hiszen ezt a gyűrűt sok menyasszony az esküvő után is viseli. A vőlegény számára […]