Esküvő kiállítás

Esküvő kiállítás

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skanzen Esküvő Kiállítás 2018

2018 október 13 - 09:00 - 2018 október 14 - 17:00

700Ft - 2000Ft
Skanzen Esküvő Kiállítás 2018

Skanzen esküvő kiállítás 2018! Egy hétvége, mely a Nagy Napról szól! Fedezzétek fel a Skanzen mint esküvői helyszín sokszínűségét, egyediségét, varázsát!

Egy hely, mely egyszerre ad otthont a Nagy Nap minden állomásának: leánykikérésnek, vendégvárásnak, templomi szertartásnak, polgári ceremóniának, lakodalomnak.

✓ Tekintsétek meg az esküvői díszbe öltöztetett lakodalmi helyszíneinket
✓ Kóstoljátok meg a Fogadó esküvői fogásait
✓ Látogassátok meg felszentelt templomainkat
✓ Barangoljatok a Skanzen 63 hektáros területén, hogy ráleljetek az ideális fotózási helyekre, polgári szertatás helyszínekre!

✓ Vegyetek részt a múzeum kísérőprogramjain, melyeken sok érdekességet tudhattok meg a párválasztás, ismerkedés, esküvő témáihoz kötődő népszokásokról, hiedelmekről és akár ajándékot is készíthettek sajátkezűleg

 

SZOLGÁLTATÓK BEMUTATKOZÁSA

Ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok
A múzeum új rendezvényhelyszínén, a Skanzen Vigadóban szolgáltatók sora vár Titeket, akik egész évben azon munkálkodnak, hogy tökéletessé tegyék a Nagy Nap minden mozzanatát. Többek között ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok kínálatából meríthettek ötleteket, választhatjátok ki az „igazit”.

Az esküvői menüsor fogásaiból

A program alatt a Skanzen Vigadó szomszédságában található Fogadó biztosítja az egész napos étkezési lehetőséget, természetesen az esküvői menüsor fogásait előtérbe helyezve.

 

Skanzen esküvő kiállítás 2018 – kísérőprogramok

A Skanzen portáin különleges kísérőprogramokon vehettek részt, melyek megkönnyítik az esküvőre való ráhangolódást.

✓ Vágykeltő ételek kóstolója

✓ Szerelmi jóslás
Az eladósorban levő leányok kedvelt szórakozása volt téli estéken (különösen a fonóban), hogy jövendőbelijüket megjósolják. Ennek rengeteg útja, módja volt a gombócfőzéstől kezdve az ólomöntésen át, egészen az ereszrázásig. Undi lakóházunkban a szerelmi babonák sokaságából adunk ízelítőt. Aki még nem kelt el, jósnőnk segítségét is kérheti a párválasztáshoz.

✓ Jegyajándék fiúknak: Jegykendő készítés

A hagyományos paraszti kultúrában a jegyajándék két egymással házasságra lépni szándékozó személy kölcsönös ajándéka, amely házassági ígéretük kifejezője. Jellegzetes lány által adott jegyajándék a jegykendő. Ez egy négyzet alakú kendő, melyet a legény gatyája korcában, nadrágja ellenzőjében, mellénye zsebében viselt a lakodalomig, amikor ezzel kötötték hátra menyecskésen az új asszony fejét. Textilműhelyünkben az ügyes kezű menyasszonyok elkészíthetik vőlegényüknek szánt, díszes jegykendőjüket.

✓ Szerelmi ajándék lányoknak: Faragott fakanál készítés

A szerelmi ajándék a legény leánynak adott ajándéka, amely az udvarlás idején a kapcsolat erősítését szolgálja. A szerelmi ajándék adása és fogadása a kapcsolat fennállását is jelzi a falu társadalma előtt. A legények ajándékai korábban elsősorban fontos használati tárgyak voltak (pl. mosósulyok, mángorló, guzsaly, kapatisztító, csigacsináló, fonószék). A Fa-Házban az ügyes kezű vőlegény fakanalat díszíthet, hogy szerelme mindig finom falatokkal várja haza.

✓ Gyertyamártás
Készítsetek szívvel díszített gyertyát a harkai gyertyamártó műhelyünkben, hogy meglegyen a megfelelő hangulat egy romantikus vacsorához!

✓ Sárközi gyöngygallér-készítés (bemutató) 

A paraszti kultúrában igen sok alkalom adódott az ékszer viselésére. A leányok, menyecskék ha kimentek az utcára, faluba már akkor is tettek fel magukra gyöngyéket. Templomba, játszóba ünnepi viseletbe mentek, a legdíszesebb darabokat a menyasszonyok viselték. A népművészetéről híres tolnai Sárközben az eladó sorban lévő lány viselete tükrözte a család anyagi helyzetét. Őcsényi lakóházunkban a párok megnézhetik, hogyan készül a menyasszony dísze, a sárközi gyöngygallér.

A kiállítás Skanzen-belépőjeggyel látogatható.

További kiállításokért kattints ide.

Részletek

Kezdés:
2018 október 13 - 09:00
Vége:
2018 október 14 - 17:00
Összeg:
700Ft - 2000Ft

Szervező

Skanzenért Kft.
Telefon:
+36 30 322 9454
E-mail:
skanzenfogado@gmail.com
Honlap:
http://skanzen.hu/hu

Helyszín

Szentendrei Skanzen
Sztaravodai út 75.
Szentendre, 2000
+ Google Térkép

Egy esküvő kiállítás alkalmával lehetőségetek van személyesen is egyeztetni az esküvői szolgáltatókkal. Bepillantást nyerhettek munkásságukba, és amit talán a legfontosabb, személyes ismeretségeket köthettek, melynek köszönhetően könnyebb lesz meghatározni, hogy mely szolgáltatókkal is szeretnétek tölteni életetek legszebb napját.

Egy jól szervezett esküvő kiállítás egész napos programként is felfogható, ahol az esküvőtervezés bizsergető érzése átjárja minden porcikátokat és a kiállítók közt sétálva lassan összeállnak esküvőtök képzeletbeli puzzle darabkái.

Jó szórakozást kívánunk!