Most őszintén, mennyit gondolkodtatok már az esküvői helyszín kiválasztásán? Ahogy fehér ruhában, gyönyörű csokorral a kezetekben egy andalító zenére az anyakönyvvezető felé lépkedtek… Játszunk kicsit! Hunyjátok le a szemeteket, és miközben sétáltok, nézzetek kicsit körül – csak el ne essetek az álomszép menyasszonyi ruhátokban, még álmotokban sem! Mit láttok?

Hirdetés

A házasságkötő terem falait, esetleg égig érő fenyőket egy erdő közepén, vagy madarak táncát egy tó partján? Ennél bátrabban is elengedhetitek a fantáziátokat! Ti csak álmodozzatok, majd mi leszünk a múzsátok, hogy az esküvői helyszín is olyan magával ragadó legyen, mint a szerelmetek…

Esküvő helyszín banner

Esküvői helyszín: fontos tudnivalók

Ha nem arról álmodoztok, hogy egy teremben, a négy fal között mondjátok ki a sorsfordító igent, érdemes tájékozódnotok, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnetek!

 • Választhattok „saját” anyakönyvvezetőt, azonban annál az önkormányzatnál kell az esküvői szándékotokat bejelenteni, ahol a polgári ceremónia zajlani fog. Ha kisebb települést vesztek célba, előfordulhat, hogy nem rendelkezik saját önkormányzattal, így járjatok utána, hogy melyik közeli nagyobb településsel van jogilag összevonva!
 • Ha bármilyen külső helyszínt választotok, egy picit hosszabb procedúrára kell készülnötök. Amikor bejelentitek az esküvőt, és jelzitek az elképzeléseteket a kültéri esküvői helyszínnel kapcsolatban, az anyakönyvvezető továbbítja a kérelmeteket a jegyző felé, ugyanis neki kell ehhez az engedélyt megadnia!

Esküvői helyszín

 • Az engedélyt csak úgy fogjátok megkapni, ha eleget tesztek a következő hivatalos kritériumoknak:
  • Biztosítanotok kell a két tanú – és helyzettől függően a tolmács – jelenlétét.
  • A ti feladatotok az anyakönyvvezető helyszínre – és utána haza utaztatása.
  • A szertartást lehetetlenné tévő körülmények esetén – azaz, ha kitör az Armageddon – fedett helyszín biztosítása.
 • Ha megkaptátok a jegyző áldását, jöhet a helyszínnel való egyeztetés! Ne felejtsétek el tisztázni a hangosítást, dekorációt, és a szükséges berendezéseket.

Gondolkodj előre!

Ha az esküvői helyszín közterület, vagy magánterület, minden esetben engedélyt kell kérni. Intézkedjetek időben!

 • Ha az esküvőtök hivatali időn belül történik zárt helyen, akkor egy árva petákot sem kell fizetnetek. Azonban, ha külső helyszínen történik az esküvő, és ráadásul hivatali időn kívül – ami szinte biztos, hogy így lesz – akkor itt az ideje feltörni a malacperselyt, mert felárat kell fizetnetek!
 • Előfordulhat, hogy a választott helyszín szerint illetékes anyakönyvvezető nem tarthat külső helyszínen szertartás, ám ekkor sincs minden veszve, nem kell az arapara! Kérjetek fel egy szertartásvezetőt. Ebben az esetben ráadásul lehetőségetek nyílik tovább fűszerezni az esküvői helyszín apróbb részleteit, mert a szertartásvezetőt megkérhetitek, hogy a hangulathoz passzoló stílusban beszéljen, húzzon jelmezt, vagy játsszon el egy kitalált szerepet. Micsoda performansz!

Jó, ha tudod!

A szertartásvezető előtt köttetett házasság, hivatalosan nem érvényes házasságkötés! Minden esetben meg kell esküdnötök előtte egy anyakönyvvezető előtt, két tanú jelenlétében!

Polgári esküvő helyszíne

Esküvői helyszín ötletek

Rendezvényterem

Ne egy unalmas kis szobára gondolj! Rengeteg olyan rendezvényterem van, amit különböző stílusban be lehet rendezni, hogy olyan legyen, amilyet megálmodtál. Szinte minden a dekoráción múlik! Szívesen összeházasodnál a Central Perk-ben? Szerezz egy kávépultot, és egy narancssárga kanapét, és máris te lehetsz a Jóbarátok egyik sztárja…

Tópart

Fantasztikus hangulata van egy nádassal körbe ölelt tópartnak. Ahogy a tükörképetek megcsillan a tó vizén… felejthetetlen látvány!

Extrém esküvő

Erdő

Ha igazi természetimádók vagytok, keressetek egy vadregényes erdőt, tegyetek le néhány borostyánnal befuttatott padot, és hagyjátok, hogy az erdő lakói is végig nézzék az esküvőtöket.

Kastélypark

Hol élnek a királylányok? A kastélyban! Akkor hol a legautentikusabb egy királylányos menyasszonyi ruhában kimondani az igent? Naná, hogy egy kastélyparkban! Az biztos, hogy nem kell kurtítani a meghívottak listáján, helyetek lesz bőven!

Levegőben

Helikopter, vitorlázórepülő vagy hőlégballon? Ha nincs tériszonyotok, ne csak a boldogságtól röpködjetek… Egy valamire azonban érdemes figyelni! Ki ne ejtsetek semmi fontosat a kezetekből!

Polgári ceremónia helyszíne

Vízen

Lenyűgöző látványt nyújthat a Balaton közepén ringatózni naplementekor egy hajó fedélzetén. Már csak azt kell eldönteni, ki lesz a kapitány!

Víz alatt

Na jó, ez már tényleg elég extrém. Vízicsibék vagytok, és gyakorlott merülők? Elég stílusos lehet a víz fenekén összeházasodni. Csak nehogy a „nagy fehér” is csatlakozzon!

Hegycsúcson

Magas hegyek között, hol a tenger hupikék, ott házasodnak ők, az extrémék! Értem én, hogy jó a levegő, és csodás a kilátás, de hogy jutsz fel a hegy tetejére menyasszonyi ruhában és tűsarkúban?

Hullámvasút tetején

Megfigyeltétek már, mennyire hasonló érzés kerít hatalmába, amikor szerelmes vagy, és amikor eléred a hullámvasút tetejét? Jön a bizsergés, az adrenalin, és szíved szerint üvöltenél egyet a nagyvilágba! Hát üvöltsétek azt, hogy: Igeeeeeeeeeen!

Súlytalanságban

Azt hiszitek, viccelünk? Dehogy! Tényleg volt már, aki a súlytalanság állapotában házasodott össze. Ha ti is erre készültök, egyre nagyon figyeljetek! Cseppet sem mindegy hogy milyen bugyit húztok a szoknya alá…

Extrém esküvői helyszín

Ahogy látjátok, az esküvői helyszín kiválasztásának tekintetében is csak a képzelet szabhat határt! Engedjétek hát el a fantáziátokat, és keressétek meg azt a helyszínt, amelyet megálmodhattok. Tádám! Kinyithatjátok a szemeteket!

Fotók: glamour.com