Az esküvői helyszín lefoglalása az esküvőszervezés elején történik. Sok pár a kiszemelt helyszín speciális paraméterei, és extra szolgáltatásai mellett természetesen annak is utánajár foglalás előtt, hogy milyenek az adott helyen az esküvői menü árak, és mit tartalmaznak ezek a csomagok. Azért is érdemes több helyről árajánlatot kérni, mert az éttermek nem mindenhol tüntetik fel az áraikat, illetve az árak több okból, de nagymértékben eltérhetnek egymástól.

Tartsatok velünk, megmutatjuk, milyen alapokkal kell tisztában lenni ahhoz, hogy meg tudjátok hozni a tökéletes döntést az esküvői menü árak kapcsán!

esküvői menü
Fotó: pexels.com

Az esküvői menü formái

Ahhoz, hogy az esküvői vacsora formáját kiválasszátok, több szempontot is érdemes figyelembe vennetek. Mekkora hely áll rendelkezésre? Hány vendég vesz részt a lagzin? Ők mennyire mobilisak? Mi lenne a legpraktikusabb és legkényelmesebb választás? Az alábbi három forma a leggyakoribb az esküvőkön:

 • Felszolgált esküvői vacsora: a vacsora minden fogását felszolgálják a vendégeknek
 • Hagyományos, ún. francia típusú tálalás: a fogásokat tálakon szervírozzák az asztalhoz, a vendégek pedig a tálakról tudják kiszolgálni magukat
 • Ültetett svédasztalos vacsora: a vendégek a svédasztalnál válogathatnak az ételek közül, és az asztalnál ülve étkeznek

Sok helyszínen kombinálni is lehet őket, például a vacsorát felszolgálják, az éjféli vacsora viszont már svédasztalos formában valósul meg. Az esküvői menü árak a tálalás szempontjából nem igazán változnak, manapság ennél sokkal rugalmasabbak az éttermek.

esküvői menü árak
Fotó: pexels.com

Esküvői menü árak – Lássuk a számokat

Az esküvői menü az éttermeknél általában tartalmazza a vendégváró falatokat, az előételt és/vagy levest, a főételt, a salátákat, a desszertet és az éjféli vacsorát. Utóbbi nem minden esetben szerepel a menü részeként, egyes éttermek külön díjat számolnak fel rá.

Az árakkal kapcsolatban sok pár azt gondolja, hogy vidéken jobb árakkal lehet találkozni, mint a fővárosban, ám az esküvői menü árak sokkal inkább függnek attól, hogy milyen alapanyag felhasználásával készülnek az ételek, és mennyire prémium minőségű egy-egy szolgáltatás. Ez természetesen jó hír, hiszen egy esküvőn (jó esetben) mindenki számára fontos a minőségi vendéglátás.

Hirdetés

Megvizsgáltuk országszerte 15 étterem (vidéki és budapesti egyaránt) esküvői menü kínálatát, és elmondható, hogy nagy árkülönbségek valóban csak a különlegesebb fogások miatt találhatóak. Ezenkívül nyilvánvalóan találtunk különbséget az italfogyasztást is magába foglaló esküvői menü árak és a csak ételt tartalmazó csomagok tekintetében is.

Következzenek az árak!

Esküvői menü italfogyasztás nélkül: 3.500-16.000 Ft/fő (Az éttermek többségében egy klasszikus esküvői menü ára átlagosan 8.000 Ft/fő)

Esküvői menü italfogyasztással: 7.900-20.000 Ft/fő

Éjféli vacsora magában: 1.700-3.500 Ft/fő

Italcsomag ajánlatok: 1.700-3.900 Ft/fő

Alkoholmentes italcsomag: 1.690-2.500/fő

Extrák: limonádés italcsomag (1.000-1.500 Ft/fő), pezsgős koccintás (590-990 Ft/fő), extra röviditalos kiegészítő csomag (2.500-3.500 Ft/fő), koktélos italcsomag (3.000-4.500 Ft/fő)

Catering banner

Esküvői menü – Extra tudnivalók

Az esküvői menüvel kapcsolatban felmerülhet még ezernyi kérdés, amire talán először nem is gondoltok. Azok az éttermek, akik rendszeresen vállalnak esküvőket, már otthonosan mozognak ezekben a kérdésekben, és rutinosan fognak segíteni nektek a döntésnél. Amit érdemes otthon átgondolni, és később rákérdezni:

 • hány éves kor alatt nem számolnak fel ételfogyasztást
 • hány éves kor között biztosítják a menüt fél áron
 • Az árak felszolgálási díjat tartalmaznak-e
 • Terembérleti díjat felszámolnak-e
 • Fogyasztás szerint számlázzák-e az italokat, vagy a megbontott üvegeket/palackokat is felszámolják
 • Van-e korlátlan italcsomag
 • A bor, pálinka, sütemény, torta, gyümölcs behozható-e, a tárolásért illetve felszolgálásáért külön díjat számolnak-e fel
 • Mekkora a fizetendő foglaló összege

Összeállítottunk egy éttermi checklistet is, amit ITT találtok. Meglátjátok, jó hasznát veszitek majd, hiszen az esküvői menü árak mellett a pontokon végighaladva könnyen összeáll majd a fejetekben a kép a további feladatokról, kérdésekről és szükséges szolgáltatásokról!