Sokszor jártatok már esküvőn, de mindenhol más esküvői menüvel láttak titeket vendégül? Bizony, ahogyan nincs kettő ugyanolyan esküvő, úgy valószínűleg nincs két ugyanolyan menü sem, ám sok pár (és vendég) számára még mindig a hagyományos esküvői menü a legszimpatikusabb választás.

A hagyományos menü elemei az ország különböző településein eltérhetnek egymástól, de vannak olyan ételek is, amelyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek.

Catering banner

A helyszín kiválasztásánál érdemes előtérbe helyezni az ételek minőségét és a terem elrendezését, ugyanis a szolgáltató profizmusa mellett ez a két szempont kulcsfontosságú egy jó lagzihoz. Éppen ezért kiemelkedően fontos az, hogy egyeztessetek az étteremmel vagy a catering-et biztosító céggel az elvárásaitokról, és a menü minden eleméről.

Mutatjuk, mit kell tudnotok a hagyományos menüről!

hagyományos esküvői menüsor

A hagyományos esküvői menü

Tudnotok kell, hogy az esküvői menüsornál nem mindig a leves-főfogás-desszert a megszokott sorrend. Elképzelhető, hogy a levest két főfogás is követi, sőt, megelőzheti gyümölcs, vagy hideg előétel is. Egyes tájakon az a szokás, hogy tatár beefsteak kennek a vendégek a felszolgált pirítósokra, amíg várni kell a meleg fogásokra, máshol pedig a velős pirítós a hagyományos menüsor része.

A legtöbb étterem többféle menüt ajánl a házasulandó párok számára, közülük az egyik szinte biztosan a hagyományos esküvői menü lesz, az alábbi (vagy ehhez teljesen hasonló) ételekkel.

hagyományos esküvői menüsor

Előételek – Levesek:

A legjellemzőbb előétel a hagyományos esküvői menü esetében általában a tatár beefsteak és a velős pirítós. Sok esküvőn azonban kimaradnak az előételek, ilyenkor az első fogás a leves, amely gyakran Újházy tyúkhúsleves zöldségekkel és főtt hússal, vagy marhahúsleves finommetélttel, zöldségekkel, és főtt hússal.

I. főétel:

Gyakran két főételből is ehetnek a vendégek az esküvőn. Az első többnyire sertéspörkölt, a másik pedig vadpörkölt, mindkettőhöz kenyeret és salátát társítanak. Sok vendég szívesen kihagyja ezt a fogást a nagy nyári melegben, mások azonban élnek-halnak a pörköltért, még a 40 fokban is.

Sátras lagzikon általában a bográcsban főtt pörkölt viszi a pálmát, ezért ha ilyen lagzit terveztek, gondoskodjatok a galuskáról is, a násznép ezután biztosan megnyalja mind a tíz ujját (vagyis sokszor tíz ujját)!

hagyományos esküvői menüsor

II. főétel, vegyestálak:

A vegyestálak általában a násznép kedvencei, mert nagy valószínűséggel nincs olyan vendég, aki ne találna kedvére valót rajtuk. Az éttermek 4-6 emberenként számolnak egy tállal, ezen többnyire

  • grillezett és rántott húsok,
  • sajttal, sonkával töltött pulykamell
  • kemencében sült csirkecomb
  • grillezett vagy rántott gombafejek és más zöldségek
  • vegyes köret (hasábburgonya, rizs, vajon párolt zöldségek) és
  • vegyes saláta kap helyet.

hagyományos esküvői menüsor

Éjjeli vacsora

Az éjszakai vacsorára általában éjfélkor kerül sor, de ez az esküvő menetétől függően változhat. Vannak olyan párok, akik ragaszkodnak éjfélkor a gyertyafény keringőhöz, majd a menyecsketánchoz, és csak utána kerül sor az éjjeli vacsorára. Ekkor általában a maradék sülteket szolgálják fel hidegen (hozzá a salátákat), valamint a hagyományos menüsornak elmaradhatatlan része a töltött káposzta is.

Bár a vendégek a menü felének végigkóstolása közben úgy gondolják, hogy teljesen tele vannak, érdekes módon a töltött káposzta mindenkinek a tányérjára elkirándul éjszaka.

Hiába no, a töltött káposzta kihagyhatatlan étel a hagyományos menüsort kedvelő násznép tányérjáról!

hagyományos esküvői menüsor

A hagyományos esküvői menü része továbbá az esküvői torta, és a kisebb sereg aprósütemény is, a sós pogácsával az élen. Ha nagyon meleg van, számítsatok rá, hogy biztosan több pogácsa fogy majd, mert a hideg italok (sör és üdítők) mellé sokan szeretnek egy kicsit falatozni.

Gondban vagytok vele, hogy mennyi aprósüteményt kellene rendelni a nagy napra? Ide kattintva könnyedén kiszámolhatjátok!

Hagyományos ételekre vágytok a legkevésbé sem hagyományos minőségben? Menjetek el a kiszemelt éttermekbe, és rendeljetek azokból az ételekből, amelyek a menüsoron szerepelnek. Így könnyedén eldönthetitek, hogy a fűszerezés, és az ízesítés megfelel-e a ti ízvilágotoknak!