Az esküvői menüsor összeállítása nem egyszerű feladat, hiszen hiába körvonalazódik bennetek, hogy milyen ételeket szeretnétek viszontlátni az esküvő napján, lesznek olyan családtagok és vendégek, akik biztosan számos javaslattal állnak majd elő. Főleg, ha az a kérdés, hogy húsmentes esküvői menü vagy „húsimádó” esküvői menü kerüljön-e az asztalra.

Catering banner

Valljuk be, amint a jegyespár átadta az esküvői meghívókat, és távozáskor integettünk utánuk a kocsifelhajtón, az első téma, ami szóba kerül, az az esküvői menüsor. Vajon lesz bográcsos marhapöri, és jó kiadós töltött káposzta éjfélkor? Degeszre tömjük majd a hasunkat?

Amikor pedig tüzetesebben elolvassuk a meghívót, és meglátjuk rajta, hogy húsmentes esküvői menü lett feltüntetve, azonnal elkezdünk pánikolni, hogy éhen fogunk halni.

Húsmentes esküvői menü

A vegetarianizmus fokozatainak útvesztője

A párok sokszor nehezen döntenek arról, hogy megtehetik-e az esküvőjükön, hogy nem vendégelik meg hússal a násznépet. Most ahhoz mutatunk néhány javaslatot, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni a döntés meghozatala előtt!

A húsfogyasztó emberek nagy része egyáltalán nem érzi szükségét, hogy elmélyüljön a vegetarianizmus fokozataiban, így a peszkatariánus, az ovo-lakto vegetáriánus, és a szemivegetáriánus fogalmakat maximum csak hallomásból ismerik. Mi nem is szeretnék belebonyolódni ebbe az útvesztőbe, így annak a lehetőségét járjuk körül, hogy mi van akkor, ha a menyasszony és a vőlegény egyáltalán nem szeretne húst látni az asztalon, a nagy napon.

Ennek főleg három oka szokott lenni:

  • A pár egyik, vagy mindkét tagja megtagadja annak a lehetőségét, hogy húst egyen, és ezért nem szeretné az esküvőjén sem, ha hús kerülne a tányérokra.
  • A pár egyik vagy mindkét tagja lelkes állatvédő, és nem szeretné, hogy az ő esküvője miatt egyetlen állatnak is meg kellene halnia.
  • A pár egyik vagy mindkét tagja meg akarja mutatni, hogy egy húsmentes esküvői menü is ízekben gazdag élményt nyújt majd a vendégeknek.

Húsmentes esküvői menü

A násznép reakciója

A násznép tagjai pedig, akik valószínűleg számos esküvőn jártak már, vagy elfogadják a pár döntését, vagy nem értik majd, hogy hogyan lehet esküvői menüt tervezni a hús kihagyásával.

Ilyenkor számos mondattal találkozhattok, ilyen például a „Jaj, de hát akkor éhezni fogunk?”, a „Meg vannak ezek őrülve? Zöldségeket együnk, mint a nyulak?” és az „Én bizony nem megyek el a lagzira, ha még normális kaja sem lesz!”. Nos, van egy jó hírünk!

Ez a ti esküvőtök, a ti vendéglistátokkal, és a ti pénzetekből szervezitek meg az általatok kiválasztott napon. Tiétek a döntés joga, hogy milyen ételeket szeretnétek az asztalon látni! Ha ez valakinek nem tetszik, akkor maximum nem eszik a menüből!

Húsmentes esküvői menü

És még egy kósza kérdés:

Lett már valakinek baja attól, hogy egy évben egyszer, egyetlen egy napon keresztül egyáltalán nem evett húst?

Nyilvánvalóan nem, mint ahogyan az a lehetőség is mindenkinek fennáll, hogy a szertartás előtt jól belakjon egy „mindentbele” húsimádó fogásból a szomszédos utcában álló falatozóban.

Húsmentes esküvői menü

Húsmentes esküvői menü: legyen vagy ne legyen?

Nyilvánvalóan hallottatok már éppen elég érvet és ellenérvet, de mégsem érzitek magatokat okosabbnak tőlük, igaz? Hajtsátok végre a következő haditervet!

  • Kérjétek ki egy szakács véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen menüsort érdemes összeállítani, hogy az kellően laktató legyen, így az az érv már nem állja majd meg a helyét, hogy nem lesz elég tápláló egy-egy fogás.
  • Ha szükségesnek érzitek, egyeztessetek egy táplálkozási tanácsadóval is.
  • Ezek után akár email-ben, akár a meghívón, tájékoztassátok a násznépet arról, hogy ne számítsanak húsra az esküvői menüben.

Ha valaki reklamál, nyugodtan elmondhatjátok neki, hogy nem átnevelni szeretnétek őket, csupán csak meg akarjátok velük ismertetni a világotokat, és nyugodjanak meg, nem csak nyers zöldségek kerülnek majd az asztalra.

Húsmentes esküvői menü

Kellően rugalmasak vagytok?

Joggal merül fel a násznép egyes tagjaiban az a kérdés, hogy miért szükséges 20, 50 vagy akár 200 emberrel megismertetni a húsmentes táplálkozást. Az is gyakori felvetés, hogy ha mások tiszteletben tartják, hogy ti nem esztek húst, ti vajon miért nem tartjátok szem előtt, hogy ők viszont rendszeres húsfogyasztók?

Higgyétek el, lesznek olyanok, akik örömmel megtapasztalják az élet egy új és számukra eddig ismeretlen oldalát!

Amennyiben rugalmasak vagytok, meghagyhatjátok a vendégeknek a választás lehetőségét, vagyis gondoskodhattok arról, hogy előre eldönthessék, kipróbálják-e a húsmentes esküvői menüsort, vagy ragaszkodnak a hagyományos ízekhez.

Ez a megoldás mindenkinek szabad döntést biztosít, és valószínűleg lesznek olyanok, akik elfogadják a ti táplálkozási kultúrátokat, és szívesen megkóstolják azokat a fogásokat, amelyeket ti szemeltetek ki a nagy napra.

Ha végigvesztek minden lehetséges forgatókönyvet, nem kell majd azon aggódnotok, hogy vajon ér-e kritika benneteket vagy a menüt az esküvő napján. Ha valamelyik kedves rokon a húsmentes esküvői menü kapcsán vadul elkezd dobálózni a vega, vegán és “rügyrágó” kifejezésekkel, nyugodtan töltsetek neki még egy pálinkát. Az a legfontosabb, hogy ez az egy nap valóban rólatok szóljon, és úgy emlékezzetek majd vissza rá, hogy valóban boldogok voltatok minden pillanatban. A szervezés és a döntés a ti kezetekben van, éljetek okosan a lehetőséggel!

Fotók: pexels.com