Napjainkban nem lehet úgy elmenni egy cukrászda, vagy akár egy újságosbódé előtt, hogy ne találkoznánk mindenhol a kifejezéssel: mindenmentes torta, mindenmentes ünnepi ebéd, stb. Nyilvánvaló volt, hogy a házasodni készülő párok számára e felsorolásból már csak a mindenmentes esküvői menü hiányzott. Idáig. Mostanában ugyanis egyre többet hallani mindenmentes esküvőről, ahol a párok úgy állítják össze az étteremmel a menüt, hogy ezeket az elveket végig szem előtt tartják.

Catering banner

Ahány ház, annyi szokás, de az az igazság, hogy sok vitát és konfliktust szül a mindenmentes esküvői menü kérdése a pár és a násznép között. Nekünk nem tisztünk eldönteni, hogy kinek az oldalára billenjen az a bizonyos képzeletbeli mérleg, de segítünk nektek abban, hogy jó döntést hozzatok. Lássuk, mit mérlegeljetek a menü kiválasztása előtt.

Mindenmentes esküvői menü

Mit jelent a “mindenmentes”?

Ugyebár nem szó szerint kell értelmezni a kifejezést, hiszen mégsem levegővel telik majd meg a leveses tányér a nagy napon. A mindenmentes ételek elkötelezett fogyasztói általában különféle problémák esetén választják ezt a táplálkozási formát. Kutatások szerint a megfelelő táplálkozással elérhető a problémák kezelése, vagy tünetmentesítése.

Ezek a problémák a következő lehetnek:

  • Olyan táplálékokkal bevitt allergének, mint a glutén, laktóz, tartósítószer, és a szója.
  • Anyagcserezavarok által okozott betegségek, mint pl. az inzulinrezisztencia, és a cukorbetegség.
  • Emésztéssel kapcsolatos zavarok, mint a puffadás, díszkomfort érzet, viszketés, kiütés, hasmenés, ekcéma, bélbetegségek, nem megfelelő bélflóra.
Vegán esküvői étel

Fotó: Radek Grzybowski (Unsplash)

Azok a párok, akik a hétköznapok során mindenmentes ételeket fogyasztanak, hisznek a tudatos, egészséges táplálkozásban, vagy preventív céllal változtatnak étkezi szokásaikon, esetleg szívesen kipróbálnak modern étkezési trendeket.

Az alábbi kérdésekre mindenképpen keresik a választ:

  • Mi a glutén, és miért (lehet) káros?
  • Mi az a laktóz, és miért fontos?
  • Miért ne együnk cukrot? A fruktóz tényleg nem gyümölcs?
  • Mi az az előhűtött technológia?
  • Egészséges-e a paleolit táplálkozás?

Ezekre a kérdésekre egy dietetikus vagy orvos könnyen válaszolhat. Így el tudjátok dönteni, hogy ha még nem ismeritek közelebbről a mindenmentes ételeket,  szeretnétek-e belemélyülni a tanulmányozásukba, és szeretnétek-e az esküvőn ilyen ételekkel megvendégelni a násznépet.

Mindenmentes esküvői menü

Fotó: Askar Abayev (Pexels)

Ki dönt a menü kérdésében?

Ez az a bizonyos egymillió dolláros kérdés. Ha csak ti foglalkoztok a menüvel, szinte biztos, hogy lesz legalább tíz olyan elégedetlen rokon, aki azonnal másképpen csinálna mindent, mint ti. Szinte mindenben. Ezért aztán legalább kétnaponta a tudtotokra fogják adni, hogy nekik bizony a szertartás után az étel a legfontosabb, és nem akarnak éhezni.

Sőt! Egyesek egyenesen felsorolják, hogy mire vágynak – vagyis mit várnak el tőletek. A vendégfogadáshoz pogácsát és szendvicseket kérnek, főétkezésnél legyen marhahúsleves, sültes tál legalább négyféle körettel, sütemény, torta, és éjfélkor töltött káposzta.

Hirdetés

Az ilyen vendégeknek még egy húsmentes menüt sem tudtok beadagolni, nekik egy mindenmentes esküvői menü egyenlő lesz az éhezéssel, és a csont sovánnyá fogyás gondolatával. De valljuk be, senkinek zörögnek a csontjai, ha egyetlen egy esküvőn nem a hagyományos menüsort eszi végig.

A húsmentes esküvői menü kérdésében ITT olvashattok bővebb információt!

A menü és a rokonok

Miután felvázoltuk a legrosszabb lehetőséget, kötelességünknek érezzük, hogy elmondjuk, nincs mindenkinek olyan förtelmes családja, mint amilyennel az amerikai filmek ijesztgetnek. A kéretlen tanácsokat hallgassátok meg, majd a következő percben legyintsetek is rá.

De! Otthon azért beszéljétek jól át a kérdést, hiszen ha kimondjuk, ha nem, az étel bizony mindenkinek nagyon fontos a lagzin. Persze a szertartásnál nem fontosabb, de az emberek már csak ilyenek. Ragaszkodnak a szokásokhoz, a hagyományokhoz és az emlékekhez. Ha jobban belegondoltok, három lehetőség közül választhattok.

1. Mindenmentes esküvői menü

Ezt választjátok, így döntöttetek, és nem is szeretnétek, ha bárki beleszólna a döntésbe. Ez esetben nyugodtan válaszoljátok azt az aggódó kérdésekre, hogy “Igen, lesz étel, és nem fogtok éhezni, de a többi legyen titok. Bízzatok bennünk, ez a mi napunk!” És nemes egyszerűséggel beszéljétek meg az étteremmel, hogy milyen menüt tudnak összeállítani ilyen feltételek mellett.

Az étterem kiválasztásánál az alábbi szempontokat mindig vegyétek figyelembe, menüsortól függetlenül!

2. Köztes megoldás

Ti magatok ragaszkodtok a mindenmentes ételekhez, de hajlandóak vagytok kompromisszumos megoldást hozni? Készülhettek úgy is a lagzira, hogy ilyen és olyan ételek is lesznek, így megadjátok a lehetőséget a vendégeknek arra, hogy dönthessenek. Ha azonban mindkét lehetőség az asztalokon roskadozik, nagyon sok lesz a megmaradt étel, ami a pénztárcátoknak sem kedvező.

Vega esküvői étel

Fotó: Victoria Priessnitz (Unsplash)

A javaslatunk az, hogy a meghívó mellé mellékeljetek egy menüsort, “A” és “B” menüvel, így a vendégek eldönthetik, hogy mit kérnek. Ha időben begyűjtitek a visszajelzéseket, és leadjátok az étteremnek, nem lehet gond a kiszolgálással. És az ijedt rokonokkal.

3. A rokonok akarata érvényesül

Ez a legegyszerűbb verzió, hiszen így beadjátok a derekatokat, és lemondtok a mindenmentes ételekről. Persze mivel ti így táplálkoztok, nektek készül majd külön étel, a többiek viszont hagyományos ételeket esznek. De abba belegondoltatok, hogy néhány vendég intenzív tüntetése miatt másképpen kell megszerveznetek az esküvőt, mint ahogyan szeretnétek? Bizony, nem hangzik túl jól.

Ezután beleszólnak majd a menyasszonyi ruha kiválasztásába, a fotós és a videós munkájába is. A következő percben pedig azon kapjátok magatokat, hogy Erzsi néni tartja a kapcsolatot a szolgáltatókkal, “nektek csak meg kell jelenni a nagy napon”. Ugye nem tetszik a gondolat?

Ha mindenmentes ételeket szeretnétek enni, ragaszkodjatok hozzá. A dolog egyszerű, soha ne mondjatok le semmiről mások kedvéért, ha a ti nagy napotokról van szó. És pont.

Fontos tudnivalók

Nem minden étterem készít mindenmentes ételeket, és a ti kedvetekért nem valószínű, hogy átszervezik majd a menü kínálatot. A mindenmentes főzéshez minőségi alapanyagok, ellenőrzött körülmények és elkészítési mód szükséges, a legmodernebb konyhai gépekkel és előhűtött technológiával.

Egy rusztikus hangulatú pajtaétterem, vagy egy régimódi, de mégis bájos halászcsárda nem feltétlenül fogja kiszolgálni az igényeiteket. Ez van, ezt el kell fogadni. A menü kiválasztása mellett így ugyanolyan fontos az is, hogy az étterem hány ember befogadására alkalmas, és mennyire készültek fel a különleges kérésekre.

Sok gyerek vesz részt az esküvőtökön? Gondoljátok át közösen, hogy ők mit esznek szívesen, és igazodjatok az ő igényeikhez is. Nem biztos, hogy ez nagyobb nehézséget okoz, mint hinnétek.

Rendben, hogy mindenmentes esküvői menü, no de mi lesz a desszert?

Elegáns esküvői torta by Sakura

Fotó: Sakura

Nos, a desszerteket is el lehet készíteni mindenmentesen, ahogyan magát az esküvői tortát is. Sok cukrász addig kísérletezik az alapanyagokkal és a mérleggel, amíg el nem készül a tökéletes mindenmentes esküvői torta a párok számára!

Ilyen például Balogh Nóra is, a nagymarosi Sakura cukrászda cukrásza! Röppenjetek rá az esküvői torta kínálatukra!

Most már mindent tudtok a mindenmentes esküvői menü kapcsán felmerülő kérdésekről. Innen pedig már nem érdemes visszavonulót fújni, nyugodtan gondolhattok az esküvő többi részére is. Mindent bele!

Borítókép: Maddi Bazzocco (Unsplash)