Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvői Checklist

Szervezd meg az esküvőd pontról pontra!
Az esküvőszervezés nagyon szép és izgalmas, ugyanakkor bonyolult munka. Ismerős számotokra a „fürge hatkezes”? Ahhoz, hogy ne tornyozódjanak fölétek a feladatok, tervezzétek meg a szervezést hónapról hónapra! Kövessétek a tanácsainkat, és garantáltan minden kész lesz időben.

Hupilila esküvői cipőben vonulnátok legszívesebben az oltár elé? Fekete meghívóra, aranyhintóra, TTD (Trash the Dress) fotózásra vagy vidám mulatós táncbemutatóra vágytok? Netán akkor lennétek a legboldogabbak, ha búvárruhában és békatalpban mondhatnátok ki a boldogító igent a Balatonban? Esetleg április elsején házasodnátok össze? Vagy kutyás esküvőre vágytok? Számtalan lehetőség közül választhattok.

A ruhák kiválasztása, a meghívók szerkesztése, a menü pontosítása, a zenekar és a fotós megtalálása, valamint a szertartás(ok) idejének fixálása olyan alapfeladat, amely elengedhetetlenül szükségesek egy esküvőszervezés elején. Hacsak nem kell sietnetek a szervezéssel, jó, ha tudjátok, nagyjából 12 hónappal az esküvő előtt érdemes már belevágni a munkálatokba, hogy ne kelljen kapkodnotok, és mindent úgy tudjatok megvalósítani, ahogyan azt megálmodtátok. Készítettünk egy listát, amelyet érdemes követnetek, így nagy eséllyel minden részlet a helyére kerül majd. Lássuk, hogyan ajánlott felépíteni a teendőket!

12 hónappal az esküvő előtt
Egy évvel az esküvő előtt tűzzétek ki a dátumot! A tervezett időpont nagyban függ attól, hogy hogyan tudtok az anyakönyvvezetőhöz (és a templomhoz) igazodni. Ha különleges helyszínen szeretnétek tartani az esküvőt, ne halogassátok ezt a lépést, mert a szabad időpontok vészesen fogyhatnak.
Állítsátok össze a költségvetést! Ha az örömszülők is támogatnak benneteket, beszéljétek meg, hogy mire mekkora összeget szántok. Ehhez össze kell állítani a vendéglistát is, ezért gondoljátok át, hogy kik azok, akiket nem csak a ceremónián, de a lagziban is szívesen látnátok.
Gondoljátok és járjátok végig a lehetséges lagzi helyszíneket! Ehhez használhattok egy külön mappát, amibe minden fontos infót el tudtok menteni, így biztosan nem vesznek el a részletek.

11-10 hónappal az esküvő előtt
Válasszátok ki a gyűrűket! Kezdjetek el időben nézelődni, és keressetek fel akár több ékszerészt is.
Válasszátok ki és foglaljátok le a helyszínt, a zenekart és a fotóst is (ez külön fontos akkor, ha olyan időpontot tűztetek ki, amikor várhatóan sok esküvőt tartanak).
Kérjétek fel a tanúkat, koszorúslányokat, válasszatok ceremóniamestert, aki még hangulatosabbá, vidámabbá varázsolhatja az eseményt.
Mérjétek fel a ruhaválasztékot, döntsétek el, hogy kölcsönöztök vagy vásároltok majd.
Diétára fel! Ha szükségesnek érzitek a fogyást vagy a testformálást, most érdemes belevágni.

10-8 hónappal az esküvő előtt
Most van az utolsó pillanat, hogy lefoglalhatjátok a helyszínt, ha a főszezonban házasodtok, hiszen nagyon gyorsan fogynak a helyek. Egyeztessétek a menüt, és a dekorációt is.
A menü kialakítása során figyeljetek a különleges igényekre, vegetáriánus barátokra, rokonokra. Állapodjatok meg a helyszínnel az időpontban, amikor végigkóstoljátok az ételsort.
Vegyétek meg a gyűrűket.
A menyasszonyi ruha és a vőlegény ruhájának kiválasztása után egyeztessetek a virágossal, rendeljétek meg a menyasszonyi csokrot és az egyéb kiegészítőket (pl. virágokat a koszorúslányok hajába, a vőlegény zsebére, vagy autót díszítő csokrot).
Ha a templomban esküdtök, ideje elkezdeni a jegyes oktatást

8-6 hónappal az esküvő előtt
Válasszátok ki, milyen járművel érkeztek az esküvő helyszínére. Ha nagyon speciális ötletet szeretnétek megvalósítani, minél előbb intézkedjetek.
Foglaljátok le a nászutat! Most még bőven van időtök nézelődni, később már lehet, hogy kapkodnotok kell vele.
Szerezzétek be a meghívókat, az ültető kártyákat és menükártyákat
Most gondoljatok a tűzijátékra és más speciális igényekre is.

6-4 hónappal az esküvő előtt
Menjetek el ruhapróbára, hogy biztosan legyen idő a szükséges alakításokra.
Egyeztessetek a fodrásszal, foglaljatok időpontot a kozmetikusnál, manikűrösnél, pedikűrösnél.
Állítsatok össze nászajándék listát, és döntsetek a menyasszonytáncról is
Ha szükséges, foglaljatok szállást a vendégeknek
Rendeljétek meg a tortát és a süteményeket! Ha nem a helyszínen készítik, egyeztessetek a helyszínről és az időpontról.

4-2 hónappal az esküvő előtt
Postázzátok a meghívókat. Figyeljetek arra, hogy kit láttok vendégül a vacsorán is. Egy ügyesen szerkesztett kis kártya, melyet a meghívóhoz csatoltok, segíthet.
Szerezzétek be a kiegészítőket (fehérnemű, harisnya, ékszer, hajdísz, fátyol).
Rendeljétek meg vagy készítsétek el a köszönőajándékokat.
Állítsátok össze az ülésrendet és egyeztessetek a helyszínnel.
Egyeztessetek a fotóssal és a zenekarral (dj-vel) az igényeitekről.

1 hónappal az esküvő előtt
A helyszínnel mindent véglegesíteni kell (menü, ültetés, dekoráció).
Próbasmink és próbahaj elkészítése
Egyeztessetek a virágossal a csokorral, és a dekorációval kapcsolatban.
Beszéljétek át a tanúk, koszorúslányok, vőfély, ceremóniamester teendőit.

2 héttel az esküvő előtt
Ha festitek a hajatokat, most csináltassátok meg, a színen pedig lehetőleg már ne változtassatok.
Itt az utolsó ruhapróba ideje. Ilyenkor már ne diétázzatok, hiszen nagyon nehéz az utolsó napokon alakítani a ruhán. A cipőt is vegyétek fel párszor, hogy hozzászokjon a lábatok (esetleg gondoljatok váltócipőre is).
Mindenki, aki a szervezésben részt vesz, kapjon egy pontos forgatókönyvet, ami a program mellett tartalmazza a legfontosabb telefonszámokat is (nem árt minden vészhelyzetre felkészülni).
Csomagoljatok be a nászútra, és tegyétek félre a bőröndöket! Legalább ezzel sem kell később bajlódni. A fényképezőgépet semmiképpen ne hagyjátok ki a listáról.

Az utolsó simítások
Az esküvő előtt 1 héttel tartsátok meg a leány- és legénybúcsút, hogy legyen idő kipihenni magatokat!
Készítsétek össze egy helyre a szükséges szépségápolási szereket. (A parfümöt se felejtsétek el, ez az illat mindig az esküvőtöket fogja eszetekbe juttatni!)
Ha szükséges, telefonon egyeztessetek a szolgáltatókkal a felmerülő kérdésekről.
Ha kölcsönzitek a ruhát, 1-2 nappal az esküvő előtt hozhatjátok el szalonból.
Az esküvő után küldjetek köszönőajándékot a vendégeknek (pl. fotókat, kis kártyákat)

Jobb, ha tudjátok, tökéletes esküvő nem létezik. Legalábbis szervezés szempontjából biztosan nem. Lehetetlen mindent kézben tartani, ezért sajnos néhány apróság mindig kicsúszik a párok kezei közül. Ha nem szeretnétek esküvőszervezőt felfogadni, nyomtassátok ki ezt a listát, és pipáljátok ki rajta azokat a pontokat, melyeket már elvégeztetek. Minden esküvő egyedi. Akár hupilila cipő, akár búvárszemüveg van rajtatok, a legfontosabb az, hogy érezzétek jól magatokat a nagy napon, és csak egymásra figyeljetek. Ettől lesz tökéletes az esküvőtök. Minden más csak formaság!