Szűrés a kategórián belül (Esküvői helyszínek)


Inspirációk

Az esküvő szervezésének az egyik legfontosabb lépése a szertartás és a lagzi helyszínének kiválasztása. A tökéletes helyszín megadhatja az esküvő keretét, ezért érdemes jól átgondolni a döntést. Szóba jöhet hagyományos, trendi, különleges, de akár extrém helyszín is.

Vízparti esküvő Magyarországon - Top 10 helyszín
2019/11/4Esküvő helyszín

Vízparti esküvő Magyarországon - Top 10 helyszín

Sokan álmodoznak fehér homokos tengerparti esküvőről, miközben egy vízparti esküvő Magyarországon is csodálatos lehet. Igazán szerencsések vagyunk, hisz kis hazánkban […]

TOP5 úti cél, ahol szikrázóan izgalmas egy jeges esküvő!
2018/11/28Esküvő helyszín

TOP5 úti cél, ahol szikrázóan izgalmas egy jeges esküvő!

Olyan esküvői helyszínt kerestek, ahol valóra válthatjátok a régóta dédelgetett jeges esküvő álmot? Ahol valóban mindenhol jég vesz körül benneteket, […]

Kristinus esküvő - Balatoni esküvői helyszín exkluzív borélménnyel!
2018/10/18Esküvő helyszín

Kristinus esküvő - Balatoni esküvői helyszín exkluzív borélménnyel!

Egy tökéletes esküvő magában foglalja számotokra a gourmet finomságokat, az exkluzív környezetet, a Balaton közelségét és egy kalandozást a borok […]

10 esküvői helyszín a polgári ceremóniához
2018/9/24Esküvő helyszín

10 esküvői helyszín a polgári ceremóniához

Most őszintén, mennyit gondolkodtatok már az esküvői helyszín kiválasztásán? Ahogy fehér ruhában, gyönyörű csokorral a kezetekben egy andalító zenére az […]

A lagzihelyszín kiválasztása – Lehetőségek és szempontok
2018/9/22Esküvő helyszín

A lagzihelyszín kiválasztása – Lehetőségek és szempontok

Mindegy, hogy mezítláb asztalon táncolós, királyi eleganciával átitatott vagy „veszkócsizmás” lagziról álmodoztok, az első lépés a tökéletes lagzihelyszín kiválasztása. Persze […]

Éttermi checklist esküvőre: 39 dolog, amire érdemes rákérdezned!
2018/3/7Esküvő helyszín

Éttermi checklist esküvőre: 39 dolog, amire érdemes rákérdezned!

Éttermi checklist esküvőre – Ha megtaláltátok a látszólag tökéletes helyszínt, ahol megtarthatjátok a lagzit, és esetleg a szertartást is, kérjetek […]

Összes kapcsolódó cikk

A tökéletes esküvői helyszín

Az esküvői helyszín és a lagzi helyszín kiválasztása az esküvőszervezés során az egyik legfontosabb lépés. A tökéletes helyszín függ a terület befogadóképességétől, a bérleti díjtól, és természetesen attól is, hogy minden szempontból megfelel-e a pár által elképzelt feltételeknek.

Hirdetés

Az esküvői helyszín kiválasztása előtt érdemes egyeztetni a területileg illetékes anyakönyvvezetővel, illetve a közeli családtagokkal is, hogy az esküvői időpontja ne ütközzön semmilyen más, fontos eseménnyel, esetleg egy másik esküvővel. Ezután el kell készülnie a vendéglistának is, hogy a kiszemelt helyszínnel le lehessen egyeztetni a létszámot abban az esetben, ha náluk lesz a ceremónia, és a lakodalom is. A kettő között nagy eltérés lehet a vendégek számában, így elkerülhetetlen a többszöri egyeztetés, és a legfontosabb szempontok figyelembe vétele.

Esküvői helyszín kiválasztása – Szempontok

Fontos kérdés, hogy milyen helyszínen szeretnénk tartani az esküvőnket, hiszen jól szeretnénk érezni magunkat a nagy napon, amire örökké emlékezni fogunk.Míg régen a hagyományoknak megfelelően a helyi házasságkötő teremben házasodtak össze a párok (esetleg utána templomban is), addig ma már számos más lehetőség közül választhatunk. Sok pár dönt a szabadtéri esküvő mellett, amely gyakran a lakodalom helyszínén van, de egy sátras esküvő is nagyon hangulatos lehet. Rengeteg szervezés, utánajárás és türelem kérdése, hogy megtaláljuk a minden szempontból tökéletes helyet, és arra is figyelnünk kell, hogy minden más szolgáltatással össze tudjuk hangolni.

Az alábbi szempontokat érdemes átgondolni az esküvői helyszín kiválasztása előtt:

 • Hány fő befogadására alkalmas az esküvői helyszín?
 • Van-e légkondicionált és esővédett része?
 • Mekkora a terembérleti díj összege? Van kaució?
 • Benne van-e bármilyen dekoráció az esküvői helyszín árában?
 • Megfelelően megoldott-e az áramellátás?
 • Van-e kertje a helyszínnek? A kertben a polgári esketés lebonyolítása megoldható-e?
 • Van-e fotózásra is lehetőség?
 • Mikor lehet az esküvő előtt díszíteni a helyszínt?

Attól függően, hogy hány vendéget szeretnénk meghívni, milyen szertartásra vágyunk, és milyen habitusúak vagyunk, választhatunk hagyományos, trendi, különleges, de akár extrém helyszínt is. Esküvőnk stílusának és hangulatának meghatározása szintén fontos szempont. Rusztikus, vintage, pin up, vagy provence stílusban képzeljük el magunkat a nagy napon? Az esküvői helyszínek között mindegyikhez találhatunk kedvünkre valót. Egy biztos, minden azon múlik, hogy milyennek álmodjuk meg az esküvőnk napját.

Esküvői helyszín Budapest

Sok pár véli úgy, hogy az esküvői helyszínek Budapesten jóval drágábbak, azonban ez közel sincs így. A helyszínbérlés összege nem attól függ, hogy a fővárosban keresgélünk-e, hanem attól, hogy mennyire nívós helyet választunk, illetve hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe.Értelemszerűen az ár annak függvényében emelkedik, hogy milyen extrákkal szolgál az adott esküvői helyszín. A belvárosi részeken általában magasabb a bérleti díj, esetleg drágább az ünnepi menü, míg a külvárosi részeken esetleg az elképzelésünknél nagyobb esküvői helyszínek várhatnak bennünket. A Duna-part nyilvánvalóan hihetetlenül népszerű a párok körében, így itt az árak szintén magasabbak lehetnek.

Esküvői helyszín vidéken

Magyarországon szinte gombamód szaporodnak a szebbnél szebb vidéki esküvői helyszínek, amelyek számos extra szolgáltatással teszik izgalmasabbá a párok nagy napját. Helikopter leszálló, szőlőskert, erdei kápolna, lovashintó, balatoni panoráma, és a Dunakanyar szépsége csupán mind egy-egy pont a hosszú listán, a házasodni készülő párok legnagyobb örömére.

Hazánkban nincsenek nagy távolságok, így bátran igazíthatjuk az elképzeléseinket az esküvői helyszín adottságaihoz, nem kell feltétlenül a helyi étteremben lefoglalni az időpontot. A vendégeket lenyűgözi majd a vidéki helyszínek által felsorakoztatott bámulatos extrák sora, a szabadtéri esküvők és a sátras esküvők pedig gyakorlatilag ezer és egy helyen lehetnek, hiszen a helyszínek többsége a helyben tartott szertartásokra is felkészül.

Az árak tekintetében, hasonlóan a budapesti helyszínekhez, szintén az mérvadó, hogy mennyire prémium minőségű az a szolgáltatás, amit kiszemeltünk magunknak.

Esküvői helyszín típusok

A nagy napon bizony minden pár olyan helyszínen szeretné kimondani a boldogító igent, amelyet közösen álmodtak meg maguknak. Így tehát bármennyire felkapott, rendhagyó, vagy extrém a kiszemelt hely, Magyarországon bizony igen sok helyszínen elérhetőek ezek az elképzelések.

Akármelyik típus tetszik az esküvői helyszínek közül, arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a népszerű helyeket már nagyon korán le kell foglalni. A tökéletes helyszín kiválasztása megadhatja az egész esküvő keretét, így alaposan át kell gondolni, hol valósulna meg a legtökéletesebb szertartás és lagzi.Külső helyszín kiválasztása esetén az anyakönyvvezető továbbítja a kérelmeket a jegyző felé, ugyanis neki kell ehhez az engedélyt megadnia! A helyszínnel az engedély megérkezését követően célszerű egyeztetni. Következzenek az esküvői helyszín típusok.

1. Hagyományos esküvői helyszínek

A hagyományos esküvők általában követik az évszázados hagyományokat és esküvői szokásokat. A polgári (és esetleg egyházi) szertartást követően a népes vendégsereg az önkormányzatból (és a templomból) átvonul egy étterembe vagy rendezvényházba, és ott osztozik a pár boldogságán. Számtalan helyszín közül választhatunk, ami a lakodalmat illeti, a magyarországi esküvői helyszínek profin berendezkedtek minden felmerülő kívánságra.

2. Divatos esküvői helyszínek

Manapság fénykorukat élik a szabadtéri helyszínek mind a szertartás, mind pedig az utána következő ünnepség tekintetében. Itt persze számolni kell azzal, hogy az időjárást nem lehet befolyásolni, vagyis érdemes egy fedett termet is biztosítani szükség esetére. Ha azonban az időjárás nem okoz nehézséget, különleges, és igazán szabad élmény lesz a ceremónia a szabad ég alatt.Nagyon divatos esküvői helyszín napjainkban egy tópart, vízpart, és erdei tisztás, de a borbirtokok és lovardák is egyre felkapottabb helyszínek.

3. Rendhagyó esküvői helyszínek

Ha egy pár igazán rendhagyó módon szeretné megtartani a ceremóniát, érdemes különleges helyszínt választani! Egy régi, elegáns kastélyban, egy kertészetben vagy egy hajó fedélzetén biztosan elkápráztathatjuk a vendégsereget!

A lehetőségek tárháza végtelen, így a különlegességek között is megtalálhatjuk az igazán nekünk valót. Fontos a meghívottak igényeit is szem előtt tartani, hiszen előfordulhat, hogy valaki később érkezik, vagy hamarabb távozna, mint a többiek, azt pedig egy hajón ringatózva igazán nehéz megoldani. Ha mérlegeltünk mindent, és megtaláltuk azt a különleges helyszínt, ahol el tudjuk képzelni az esküvőnket, akkor már csak a szervezés és egyeztetés van hátra!

4. Extrém esküvői helyszínek

Ha azt szeretnénk, hogy esküvőnk igazán bevállalós és felejthetetlen legyen, egy őrületesen extrém ceremónia mellett is dönthetünk! Összeházasodhatunk a víz alatt, a levegőben, esetleg egy hegy tetején, de egy hullámvasút, óriáskerék, és állatkert is izgalmas választás lehet.

Nem kell ahhoz mindenképpen külföldre utazni, hogy igazán fergeteges helyszínt találjunk, csak arra van szükség, hogy végiggondoljuk, hol van az a hely, ahol mindketten egyaránt jól érezzük magatokat. A násznép ideális esetben igazodik az elképzeléseinkhez.

Sátras esküvő – Sátorbérlés, árak

A sátras esküvő az egyik legfelkapottabb trend napjainkban, és annak köszönhetően, hogy a dekorációt a kiválasztott esküvői stílusnak megfelelően bárhogyan variálhatjuk, szinte végeláthatatlan változata létezik.

A sátorbérlés egyre egyszerűbb ennek köszönhetően, hiszen a szolgáltatók igazodnak az elvárásokhoz, és gondoskodnak arról, hogy a fűtés, hűtés, burkolatok megfeleljenek az igényeknek. Ez a berendezést is érinti természetesen, ezért akár egy komplex szolgáltatást is igénybe vehetünk.

Esküvői helyszín árak

A nagyon kis létszámú esküvők esetén egy 5×5 méteres (25.000-40.000 Ft/hétvége) sátorra biztosan szükség lesz, az ennél nagyobb méretű rendezvénysátrak (10,20,30 méter szélességű) esetében a költségek nagyobbak lehetnek. A sátorméret növekedésének függvényében 50.000-300.000 Ft/hétvége között mozog.A szállítási díj mellett sok esetben kauciót is kell fizetni, ennek összege változó, és természetesen a sátor méretétől is függ. A kiszállításért Budapesten belül is van, ahol kell fizetni, vidéki kiszállítás esetében szinte mindenhol.

A sátorbérlés az alábbiakkal egészíthető még ki:

 • Hang-, fény- és színpad technikai eszközök
 • Padlózat bérlés
 • Sátor hűtés-fűtés
 • Sörpad/bútorbérlés
 • Sátorsúly
 • Párakapu
 • Hőgombák

A padlózatra általában 700-800 Ft/m2-es árat számolnak fel. Tavaszi/őszi esküvők esetén a hőgombák bérleti díja 12.000-15.000 Ft/darab, a párakapuk mérettől függően 30.000-60.000 Ft-ba kerülhetnek/nap/darab.

A bérlésekhez magánszemély esetében szükséges személyi igazolvány, és lakcímkártya másolata, (a kaució kifizetése a bérleti szerződés aláírása napján történik), jogi személy esetén cégkivonat, és aláírási címpéldány másolata szükséges.

Esküvői helyszín – Stílusok és témák

Az esküvői helyszín dekorációja és az esküvő témája nagyon sokféle lehet, különböző népszerű irányzatok közül választhatnak a párok, melyek közül az alábbiak a legjellemzőbbek:

Vintage stílus

A vintage stílus a XIX. század elejére jellemző stílusjegyeket viseli, önmagában ez az esküvőket érintően azt jelenti, hogy életre kelnek a régies dolgok, és mára ugyanolyan fényükben pompáznak. Egyszerre jelent régies, visszafogott, ugyanakkor elegáns részleteket, ezért is illik az esküvők pompájába. Az esküvői helyszínt rengeteg virág, és természetes anyagból készült dekoráció jellemzi.

Rusztikus stílus

A rusztikus esküvőkhöz a szabadtéri helyszínek passzolnak leginkább, illetve az istállók, pajták, és sátrak. A virágdekoráció áll a díszítés középpontjában, kis kovácsoltvas kampókra akasztott vázákban helyet kaphatnak picike csokrok is. A pasztellszínekhez jól illenek az agyagedények, és a fából készült dekorációs tárgyak is.

Bohém stílus

Ezt a stílust sok csipke, fodor, és virág tarkítja. Az esküvői helyszín mindenképpen szabadtéri legyen, megfelelő hozzá egy folyó vagy tópart, a kiegészítők között egy régi szék, egy-egy pléd, asztalka, dézsa, illetve egy réges-régi csónak is jól mutat majd. A virágdekoráció legyen hangsúlyos!Western stílus

A legtöbb western esküvő megrendezhető egy pajtában, istállóban, aki pedig kisebb lagzit szeretne, egy hangulatos romkocsmát is kibérelhet. Mivel nem hagyományos esküvői helyszínt kell találni egy western esküvőhöz, érdemes legalább 1,5 évvel korábban lefoglalni a helyszínt, mert kisebb a választék, de egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen esküvői pajták, istállók iránt.

Pin up stílus

A ’40-es, ’50-es évek Amerikáját idézi meg a pin up stílus, amely a lehető legszexisebb formája a tematikus esküvőknek. Érdemes a menyasszony és a vőlegény megjelenéséhez igazítani az esküvői helyszín dekorációját is, jól illik hozzá a piros szín, és a pöttyös mintázatú enteriőr.

Art deco esküvő

Az art deco stílusú esküvői helyszín igazodik a menyasszonyi ruhához, és az irányzat más elemeihez. Csillogás, rengeteg gyöngy, flitter, tollak és fém kiegészítők biztosan szükséges lesz a dekorációhoz, amely a ’20-as évek Amerikáját idézi.

Hajós esküvő

A hajós esküvők szervezése során alapvetően négyféle variáció képzelhető el a helyszínnel kapcsolatban. Esküvő egy álló hajón, esküvő egy mozgó hajón, szertartás egy vitorláson, illetve esküvő hajó nélkül, de hajós, vagy vízparti dekorációval.

Provence esküvő

Nagyon fontos, hogy a szertartás és a lakodalom helyszíne is a lehető legtöbb vidékies stílusjegyet magán viselje. A legjobb, ha egy réten, vagy esetleg egy parkban zajlik a ceremónia, és a lakodalom is a szabadban van, az asztalokat bátran el lehet helyezni a fák, vagy lugasok alá. A Provence esküvő meghatározó színének a pasztell, a barna, a szürke és a lila árnyalatait érdemes választani.

Az árajánlatkérést és az esküvői helyszín kiválasztását követően érdemes szerződést kötni az adott szolgáltatóval, amely kitér a szolgáltatás minden elemére.