Az esküvői meghívó kiválasztásánál számos olyan részletre kell figyelni, melyek elsőre talán nem tűnnek nagy kihívásnak, mégis sok időt vehetnek igénybe. Lássuk, mitől lesz tökéletes az esküvői meghívótok!

Az esküvői meghívó

Régebben a házasodni készülő fiatalok ragaszkodtak a meghívónál a fehér klasszikus árnyalataihoz. Néhány év elteltével az esküvő másik fő színével kiegészítve, ám még mindig a fehér meghívók voltak a legnépszerűbbek. Mára a színes, merész formájú, különleges anyagú és extravagáns szöveggel ellátott meghívók az igazán divatosak. Persze az igazán elegáns, komoly és nagyszabású esküvők előtt a mai napig hagyományos, hivalkodást kerülő meghívókat küldenek ki. Ha egyedi esküvőt terveztek, gondoljatok ki egy nem mindennapi kivitelű meghívót és hagyatkozzatok a kreativitásotokra!

Hirdetés

Az előkészületek

Készüljetek fel arra, hogy többször is egyeztetnetek kell majd a meghívókat legyártó céggel. Az sem mellékes, hogy körülbelül két hétig tart, mire kézhez kapjátok őket. Kalkuláljátok bele, hogy nagyjából két hónappal az esküvő előtt ki kell küldenetek (vagy lehetőség szerint személyesen átnyújtanotok) a vendégeknek, így néhány hónappal a nagy nap előtt kezdjetek neki a tervezésnek. Szép megoldás lehet, ha a borítékok címzését ti magatok vállaljátok be, vagy megkértek rá egy gyöngybetűkkel író ismerőst. Keressétek meg azt a céget, ahol valóban a saját terveitek, kívánságotok szerint készítik el a meghívókat, és nem félnek az egyedi és kreatív ötletek megvalósításától sem. Több helyen is kérjetek árajánlatot, és érdeklődjetek az esetleges kedvezményekről is.

Az alapszabályok

A meghívottak névsorának tervezésénél vannak bizonyos szabályok, amelyektől nem érdemes eltérni. Gondoljátok át, hogy ki az, akit csak a ceremóniára kívántok meghívni és ki az, akit az esküvőt követő vacsorára vagy lagzira is. Ennek megfelelően készítessetek kétféle meghívót, hogy ne legyen kellemetlenség és sértődöttség abból, ha valakit mégsem szeretnétek az esti programon látni. Érthető, hogy nem tudtok és nem is akartok mindenkit vendégül látni. Teljesen elfogadható, ha a társaság fele csak a templomba vagy a polgári szertartásra hivatalos.

A meghívó szövege, színe, mintája és formája

Fontos, hogy a meghívón fő helyen szerepeljen a házasulandók neve, az esküvő időpontja és a helyszín. Amennyiben ez figyelemfelkeltő elrendezésben, formában tárul a meghívott szeme elé, sokkal nagyobb az esélye, hogy rögzül a fejében, és nem téveszti el a helyszínt vagy az időpontot. (Ezek sajnos gyakrabban fordulnak
elő, mint gondolnátok.) Egyre ritkább, hogy a meghívók idézetet tartalmaznak, de ha van olyan idézet, ami sokat jelent nektek, nyugodtan keressetek neki megfelelő helyet a meghívón. A humoros meghívószöveggel vigyázzatok, hiszen nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri majd a tetszését. Akkor arattok igazán sikert, ha ebben is törekedtek az egyediségre, és a kreatív megoldásokra.

Akár kémcsöves, palackposta formájú meghívót választotok, akár hagyományos levélben invitáljátok meg a számotokra kedves ismerősöket, a meghívóknál a türkiz, pink, sárga, égszínkék, mohazöld, padlizsánlila, arany, bronz, ezüst, barna színekkel nem foghattok mellé, de ma már teljesen elfogadott a fekete is. Természetesen mindez a fehér különböző árnyalataival kombinálva mutatós és megszokott, akár olyan formában is, hogy a fehér a kiegészítő szín, míg az imént felsoroltak egyike az esküvő meghatározó, fő színévé válik. A galambokat vagy jegygyűrűket ábrázoló meghívó már régóta nem irányadó. Válasszatok helyette finom vonalú, stilizált virág-, hímzés- vagy csipkenyomatos, esetleg steppelt mintás, kellemes tapintású papírt.

Ha igazán alaposak vagytok, figyeltek arra is, hogy az esküvőhöz tartozó összes kiegészítő passzoljon egymáshoz. Így a torta, a virágdíszek és a csokor színei, az esküvői ruha és még számos más részlet is lehetőleg egymáshoz illő stílusban és színekben pompázik majd. Fontos egyeztetni a dekorációt és virágokat kialakító személlyel, a cukrásszal, és ez étteremmel is, hogy a végeredmény teljes harmóniát sugározzon, és minden az elképzeléseiteknek megfelelően alakuljon. Ez egy komoly feladat, óriási szervezői munkát igényel, ezért érdemes időben hozzáfogni a feladatok kiosztásához és megvalósításához.

+1 tipp:

Mivel manapság már az ültető kártya, a menü lapja és a köszönőajándék kísérőkártyája is egy stílusban készül, ezért ezeket se felejtsétek el egyszerre megrendelni a kiválasztott üzletben.