Öltönyházak és szabómesterek

Szűrés a kategórián belül (Öltöny)


Öltöny inspirációk

A vőlegény legalább olyan fontos szereplője egy esküvőnek, mint a menyasszony. A tökéletes öltöny kiválasztásához olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a szín, az anyag, a szabás, valamint a vőlegény stílusa és személyisége.

Top 10 esküvői öltöny trend 2020-ban!
2020/3/16Esküvői Öltöny

Top 10 esküvői öltöny trend 2020-ban!

Nem csak a menyasszonyi ruha trend változik évről évre, hanem a vőlegény öltöny trend is. Már nem kötelező viselet a […]

Vőlegény ing: Típusok, gallérok, trendek
2019/12/10Esküvői Öltöny

Vőlegény ing: Típusok, gallérok, trendek

A különböző vőlegény ing típusok közül kiválasztani a tökéleteset, nem tűnhet túl nagy feladatnak elsőre. Hisz miben gondolkodik a legtöbb […]

10 tipp, amiben segít egy férfiszabó vagy esküvői öltönyház
2019/11/14Esküvői Öltöny

10 tipp, amiben segít egy férfiszabó vagy esküvői öltönyház

Az esküvői öltöny kiválasztása nem egy könnyen megúszós feladat az esküvői teendők között, így érdemes egy férfiszabó vagy esküvői öltönyház […]

Vőlegény kitűző - Árak, típusok, tippek
2019/8/3Esküvői Öltöny

Vőlegény kitűző - Árak, típusok, tippek

A vőlegény esküvői kiegészítők sorában az egyik legfontosabb a vőlegény kitűző, amely főhelyen szerepel az esküvői öltönyön. Sokféle anyagból készülhet, […]

10 aranyszabály az esküvői öltöny kiválasztásához
2019/3/5Esküvői Öltöny

10 aranyszabály az esküvői öltöny kiválasztásához

Azt gondoljátok, hogy az esküvői öltöny kiválasztása amolyan jolly joker teendő az esküvőszervezés hosszú és bonyodalmas munkálataiban? Hát sajnos nem […]

Elegáns férfi cipő – Árak, fazonok, színek
2019/2/26Esküvői Öltöny

Elegáns férfi cipő – Árak, fazonok, színek

Nemcsak mi, nők rajongunk a divatos kiegészítőkért, hanem a férfiak is. Éppen ezért egy elegáns férfi cipő kihagyhatatlan kelléke a […]

Összes kapcsolódó cikk

A tökéletes esküvői öltöny

Az esküvőszervezés idején központi szerepet játszik a menyasszonyi ruha kiválasztása, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a vőlegény megjelenése és öltözete legalább olyan fontos, mint a menyasszonyé. A megfelelő esküvői öltöny kiválasztása sok esetben több időt vehet igénybe, mint a menyasszonyi ruháé, főleg akkor, ha a pár úgy áll neki az öltönykeresésnek, hogy nem igazán tudja, milyen szempontokat kellene figyelembe venni válogatás, keresgélés közben.Rengeteg stílus, fazon és szín közül lehet választani, és az sem mindegy, hogy milyen lesz az esküvő stílusa, illetve hangulata. Ehhez is érdemes igazítani a vőlegény öltöny típusát, és a kiegészítőket.

Az esküvői öltöny kiválasztása

A klasszikus vőlegény öltözet mellénnyel, inggel, nyakkendővel és elegáns esküvői cipővel lesz teljes. Az elegáns esküvői öltöny hangulatában és megjelenésében tökéletesen illeszkedik a menyasszonyi ruhához, hiszen ha harmonizálnak egymással, akkor lesz teljes az összkép. Fontos odafigyelni a részletekre, ám a szín kiválasztását már nem kell olyan szigorúan venni.

A vőlegény öltözetét egy férfiszabó vagy egy esküvői öltönyház tudja szakszerűen összeállítani, varratás esetén pontosan leveszik a méreteket, így teljesen egyedi ruha készül, a vőlegény elvárásai és paraméterei alapján.A klasszikus esküvői férfiruházat a szmoking. A klasszikus fazon általában fekete, egysoros, hegyes- vagy sálgalléros, de napjainkban már rengeteg színben és változatban kapható. A szmokinghoz csokornyakkendő és mellény illik, de manapság nagyon sok vőlegény dönt a sima nyakkendő mellett. Ennek több oka is lehet, nem mindenki személyiségéhez és stílusához passzol a csokornyakkendő.

Színek tekintetében a sötétkék, a grafitszürke, a világosszürke és a fekete a legnépszerűbb, tengerparti esküvők esetében azonban sokan szavaznak a bézsre és a fehérre is. Az öltönyöknél a fényes anyagok, és a slim fazonok tarolnak. Azok az öltözetek, amelyek ezektől eltérnek, manapság kissé ódivatú hatást keltenek.

Az öltöny és a szmoking mellett nem lehet kihagyni a frakkot, mint alternatívát, amely az egyik legelegánsabb férfi viselet. Ennek kötelező kiegészítője a mellény, a frakk ing, a mandzsetta gomb, a fehér csokornyakkendő, a fekete lakkcipő és a fekete cilinder. Egyre kevesebb esküvőn választják ezt a viseletet a párok, mert ehhez a megjelenéshez klasszikus, elegáns esküvői helyszín dukál, és az esküvő minden más eleme is eléggé kötött, kevés szabadságot enged.

Alapszabályok az vőlegény öltöny viselésénél

Vannak olyan alapszabályok, amelyekhez célszerű igazodni, így nem kelt a vőlegény megjelenése slampos hatást. Ezek a következők:

 • Egy jól szabott zakónál a vállaknál ér véget varrás. Nem könnyű megtalálni a tökéletes méretet, de egy jó férfiszabó, vagy esküvői ruhaszalon vállalja, hogy ráigazítja a vőlegényre az adott ruhadarabot.
 • Az öltöny, a szmoking és a frakk esetében is fontos ragaszkodni a kiváló minőséghez. A frakk hossza leér a térdhajlatig, a zakó alsó részének pedig nagyjából 2 cm-rel kell a vőlegény csuklója felett lennie, ha maga mellett lógatja a kezét.
 • A nadrág hossza akkor megfelelő, ha az éle pont a cipő tetejénél ér véget, ülve maximum bokáig csúszhat fel.
 • A nadrágnak derékban pontosan kell passzolnia, csak akkor lesz komfortos az esküvő napján.
 • Ha a vőlegény izzadásra hajlamos, érdemes az ing alá egy fehér pólót vagy trikót felvennie.
 • A modern zakónál célszerű keskeny hajtókás darabot választani, mert a széles hajtókás öltönyök inkább a klasszikus, régi stílust képviselik, a duplán hajtott hátú öltönyök viszont modern és divatos megjelenést biztosítanak.
 • A zakót ki kell gombolni, mielőtt a vőlegény leül, és amint feláll, kötelező begombolni.
 • A zakó gombjaival egy egyszerű szabályt kell követni: Az alsó gombot soha nem szabad begombolni, a középsőt néha, a felsőt viszont mindig.

A tökéletes vőlegény ing

Az öltönyök és a szmokingok mellé sok vőlegény választ a fehér vagy bézs helyett más színű inget, melyek között a kék árnyalatai a legkedveltebbek, de az elmúlt években a rózsaszín is teret hódított magának. A klasszikus, elegáns öltönyhöz továbbra is a hófehér, az ekrü, a világosszürke és a világoskék színek illenek.Az ingnek követnie kell a vőlegény felsőtestének alakját, a slim fit fazonok itt is nagyon népszerűek. A vállaknál fontos a tökéletes szabás. Az ing soha nem lóghat ki sehol a nadrágból, akkor sem, ha a vőlegény lehajol valamiért, vagy leül. Ez aranyszabály.

Az esküvői mellény

A mellény viselése nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz, színe általában megegyezik az esküvői öltöny vagy szmoking színével, de nagyon mutatósak az inggel harmonizáló fehér, bézs, vagy krémszínű darabok is. Színesebb darabokat általában nem választanak a párok. Az alapszabály az, hogy figyelembe kell venni a zakó, a mellény és az ing mellett a nyakkendő színét is.

Egy mellény akkor tökéletes, ha megfelelően ráigazítják a viselőjére. A nadrág tetejét mindenképpen fednie kell, ha a mellény valahol köldöktájékon ért véget, az nagyon slampos, és ízléstelen hatást kelt.  Az öltönyszalonban vagy a szabónál leveszik a méreteket, a próbák során pedig többször is ellenőrizni fogják, hogy mindenhol jól passzol-e.

A nyakkendő kiválasztása

A nyakkendő kiválasztása előtt fontos átgondolni, hogy mi lesz az esküvő fő színe, és a nyakkendők mely típusát viselné legszívesebben a vőlegény.

A választható típusok a csokornyakkendő, a klasszikus nyakkendő, a francia nyakkenő, a nyaksál és a kravátli. Ahhoz, hogy a pár a megfelelő fazont válassza ki az öltönyhöz vagy szmokinghoz, szükség van egy hozzáértő személy segítségére. A szabók és az öltönyházak munkatársai ebben nagyon profik, érdemes hozzájuk fordulni.

A csokornyakkendőt a szmokinghoz vagy frakkhoz kell viselni. A legnépszerűbb szín a fekete, de a kék és a szürke árnyalatok, illetve a mintás darabok is nagyon keresettek. A csokornyakkendőt általában a szétálló nyakú (wing) ing esetén választják a vőlegények. Bohém esküvők esetében a párok gyakran választanak pöttyös, csíkos, virágos, vagy akár szuperhősös egyedi példányokat.A klasszikus nyakkendők esetében a keskeny, slim fazon divatosak, a hagyományos színek mellett az indigókék, a pink és a lime szín is tarol. A francia nyakkendő általában selyemből készül, meg van előre kötve, a nyakrészét pedig igény szerint lehet állítani a nyak bőségéhez. A csomónak több típusa létezik, van nagy csomó, hajtogatott csomó, és díszgombbal díszített változattal is lehet találkozni.

Alapszabályok a nyakkendő viselésénél

Ahogyan az ingnél, mellénynél és az öltönynél, úgy a nyakkendő viselésénél is vannak aranyszabályok. Ezek a következők:

 • Akkor van megfelelően megkötve egy nyakkendő, ha az alja derékmagasságban, az övcsat közepéig ér – nem lejjebb és nem feljebb!
 • A nyakkendő szélességének megválasztásánál az ing és a zakó gallérjának fazonját kell figyelembe venni. Ha a zakó hajtókája széles, akkor érdemes nyakkendőből is széleset választani, a keskeny hajtóka esetében pedig keskeny nyakkendőt érdemes viselni.
 • A zárt inggallér esetében vékonyabb csomót kell kötni, míg a nyitott (cápa típusú) nyak esetében a szélesebb kötéstechnika is remekül érvényesül.

Vőlegény öltözet – A kiegészítők

Ahogyan a menyasszonyi szettnek fontos részei a kiegészítők, úgy ez a vőlegény öltönynél is így van. A kiegészítők között klasszikus és hasznos darabok, illetve kissé vagányabb és rendhagyóbb példányok is szerepelnek.

Vőlegény kitűző

A kitűző fő helyen szerepel a vőlegény öltönyén. Többféle anyagból, színben, mintával és méretben készülhet. A kitűző helye a hajtókán, és nem a zseben van, méretei szerint általában 10-12 cm hosszú, és 5-6 cm széles, de kisebb-nagyobb eltérések természetesen lehetnek. Elkészítéséhez érdemes megkérni egy virágkötőt, hiszen a profi feltűzés gondoskodik arról, hogy nem potyog majd le a szertartás előtt.

Feltűzéséhez négyféle módszert alkalmaznak, mindegyiknek van előnye és hátránya. Ez a négy módszer a biztosítótűs, gombostűs, mágneses és csipeszes típus.

A kitűző készülhet élővirágból, kövirózsából, selyemvirágból, kagylókból, tobozból, fából, gyöngyből, műanyagból, fémből, de akár tollból is. Igazodnia kell az esküvő stílusához, a vőlegény személyiségéhez, az esküvő vezető színéhez és természetesen a menyasszonyi csokorhoz is.A vőlegényen kívül kitűzőt visel a nagy napon a két örömapa, a tanú, a vőfély, a fiútestvér, a gyűrűhordozó kisfiú is. A kitűző ára 500-3000 Ft között mozoghat, anyagától függően.

A cipő kiválasztása

Az elegáns férficipő elengedhetetlen része a klasszikus vőlegény öltözetnek. A hagyományos alkalmi cipő fekete, kerek vagy szögletesebb orrú. Fekete öltönyhöz általában fekete cipőt viselnek a vőlegények, de a színes cipők is népszerűek. Ha az esküvői öltöny barna színű, vagy annak valamelyik árnyalata, bármilyen barna cipő passzol hozzá, a világosbarna öltönyhöz sötétbarna cipőt érdemes viselni, de a sötétkék is csodásan kiemeli a barna árnyalatait. A szürke öltönyhöz a fekete, a barna és a kék cipők is passzolnak.

Egy elegáns férficipő ára nagyon széles skálán mozog. 8000-15.000 Ft környékén is lehet cipőt vásárolni, de egy jobban szellőző, strapabíróbb és kényelmesebb bőrcipő esetében 20.000 – 60.000 Ft-ig terjedő összeggel kell kalkulálni.

Divatos még a charleston cipő, amelyet részletgazdag díszítés és varrás tesz igazán különlegessé, illetve a slip-on is, ami az elmúlt években hódított, és egyre több színben és anyagban kapható.

A laza, bohém esküvők alapdarabja napjainkban a tornacipő, amit nem csak a vőlegények viselnek előszeretettel, de a menyasszonyok is. Itt figyelni kell arra, hogy a vőlegény öltözetének minden eleme illeszkedjen ahhoz a hangulathoz és stílushoz, ami passzol a tornacipős esküvőhöz. Ha a pár a klasszikus, elegáns esküvőhöz ragaszkodik, az esküvői fotózáson is bel lehet vetni a tornacipőt.

Az óra, mint kiegészítő

A megfelelő esküvői cipőt kiemelheti egy óra, ami most talán az egyik legnépszerűbb kiegészítő. Egy igényes, de nem túlságosan hivalkodó óra az esküvői fotókon is jól mutat majd. Arra érdemes figyelni, hogy ne domináljon a szertartás alatt, hiszen ott a legfontosabb ékszer a karikagyűrű.

Díszzsebkendő

A díszzsebkendő manapság nagyon ritka szereplője a vőlegény öltönynek, aki azonban mégis mellette dönt, annak érdemes tudni, hogy a zakó felső zsebébe csúsztatott díszzsebkendő még mindig nagyon elegáns extra az öltözetben. Ügyelni kell mindig arra, hogy a zsebkendő mintája ne egyezzen a nyakkendő és az öltöny mintájával.A fehérnemű

A hagyományos, klasszikus öltönyhöz csak az új, fekete zokni és alsónadrág passzol, ebből nem engedhet senki. Aki lazábbra veszi a nagy napot, az választhat vicces, vidám zoknit is, ami lehet csíkos, pöttyös, kockás vagy épp szuperhősös, a lényeg, hogy kivillanjon. Szmokinghoz és frakkhoz azonban tilos ilyet viselni! A férfi fehérnemű kifogástalan kell, hogy legyen.

Az öv

A nadrághoz túl széles vagy díszes övet nem illik viselni, ennél sokkal jobb választás egy keskeny, vagy közepes méretű darab.

A vőlegény elegáns megjelenésének egyik alapdarabja lehet még a mandzsettagomb, melynek rengeteg típusa közül lehet válogatni, hiszen újra divatba jött ez a kiegészítő, ahogyan a nadrágtartó is.

A vőlegény öltöny ezen szabályok és trükkök fényében lesz tökéletes. Nem érdemes semmin spórolni, hiszen jobb esetben csak egyszer házasodik az ember életében, akkor viszont érdemes megadni a módját az öltözködésnek a nagy napon. A minőség fontos, egy kiváló minőségű ruházat öltöztet, és megalapozza az ünne