Azt gondoljátok, hogy az esküvői öltöny kiválasztása amolyan jolly joker teendő az esküvőszervezés hosszú és bonyodalmas munkálataiban? Hát sajnos nem ilyen egyszerű rátalálni arra a fazonra, színre és stílusra, ami a vőlegényhez, a menyasszonyi ruhához és az esküvő stílusához leginkább passzol.

Könnyen elveszhettek a részletekben, ami egyrészt azért fontos, mert az ördög a részletekben bújik meg, és a végeredmény akkor lesz tökéletes, ha az összkép elegáns, kifogástalan és izgalmas lesz.

Vagy csak mi gondoljuk úgy, hogy nincs az a férfi, akinek ne állna jól az öltöny, a szmoking, vagy éppen a frakk? Na ugye, hogy nem?

Öltöny banner

Esküvői öltöny kiválasztása

Lássuk, melyik az a 10 legfontosabb alapszabály az esküvői öltöny háza táján, és mire kell figyelni, mielőtt lecsaptok az első szimpatikus öltönyre az első ruhaüzletben!

1. Esküvői öltönyház, férfiszabó, esküvői öltöny webáruház

Mindjárt a legelején szeretnénk veletek tisztázni a legfontosabb alapszabályt, ami nem más, mint az öltönyök beszerzésének lehetséges helye.

Ha az embernek sebtében kell szereznie egy öltönynadrágot és zakót, azt megteheti egy fast fashion üzletben is, ám ez az öltöny a legkevésbé sem lesz minden tekintetben tökéletes. Pláne nem esküvői.

Hirdetés

Ha azon töritek a fejeteket, hogy a vőlegény teljes ruházatát egy esküvői öltöny webáruház virtuális polcairól szerzitek be, könnyen ráfaraghattok. Itt ugyanis merőben eltérhetnek egymástól a méretek, mint ahogyan azt már biztosan korábban is tapasztaltátok az egyszerűbb ruhák rendelésekor.

Tehát, egy vőlegény öltönynek tökéletesen szabottnak kell lennie, így inkább az tanácsoljuk nektek, hogy keressetek fel egy öltönyházat vagy férfiszabót, és bízzátok a méretek levételét, és a méretre igazítást a profikra!

Higgyétek el, az online ruharendelés sem a menyasszonyoknak, sem a vőlegényeknek nem ajánlatos. Erre mutatunk néhány példát ITT.

Esküvői öltöny kiválasztása
Fotó: pexels.com

2. Slim fit öltöny

A számos esküvői öltöny közül már évek óta a slim fit öltöny fazonok a legkeresettebbek. Ezek az öltönyök – ha nem is teljesen szorosan – de követik a vőlegény testének vonalát, és teljes mértékben igazodnak a hétköznapi trendekhez is.

Nyugodtan próbáljatok fel akkor is egy ilyen fazont, ha a hétköznapokban nem viseltek ilyen slim fit darabokat. Ki tudja? Még az is lehet, hogy ezentúl csak ők szerepelnek majd a ruhatáratokban!

Slim fit esküvői öltöny

3. Férfi öltönynadrág

Elérkeztünk hát a férfi öltönynadrág kiválasztásához. Azon kívül, hogy vannak slim fit nadrágok, még rengeteg szabály vonatkozik erre a ruhadarabra.

Fontos, hogy a nadrág szárának hosszúsága ülő helyzetben is megfelelő legyen, vagyis ne csússzon fel a vőlegény térdéig, főleg ne szertartás közben! Maximum a bokáig csúszhat fel a nadrág szára, ez az első és legfontosabb szabály.

Derékban szintén passzolnia kell, de ne húzzátok be nagyon a hasatokat méretvétel közben, mert a nagy napon a legkevésbé sem hiányzik egy kényelmetlen nadrág. Főleg akkor nem, ha közben 35 fok van árnyékban is.

Esküvői öltönynadrág
Fotó: pinterest.com

4. Esküvői ing kiválasztása

Ahogyan a nadrágnál kiemeltük a slim fit fazont, mint lehetőséget, úgy az ingnél teljesen egyértelmű, hogy követnie kell a vőlegény felsőtestének alakját.

A vállaknál szintén fontos a tökéletes szabás, hogy ne úgy nézzen ki a vőlegény, mint akinek válltömés van elrejtve az ingének ujjában. Az ing színe manapság bármilyen lehet, de ha a klasszikusan elegáns öltönyhöz ragaszkodtok, akkor a hófehér, az ekrü, a világos szürke és a világoskék színekre helyezitek a hangsúlyt.

Vőlegény ing
Fotó: pexels.com

5. Nyakkendő és csokornyakkendő kiválasztása

Fontos a nyakkendők színe, az anyaga, és a hosszúsága is, nem beszélve a különféle mintákról, és különleges nyaksálakról, vagy a kravátliról. Ugye nem is gondoltátok volna, hogy ennyire hangsúlyos lehet a nyakkendő kiválasztásának kérdése?

Tipp!

Járjatok utána a nyakkendő alapszabályoknak, a tökéletes összkép elérése érdekében adunk nektek néhány tanácsot ITT.

Esküvői nyakkendő
Fotó: pexels.com

6. Az elegáns férfi cipő

Úgy tartják, hogy a cipőnk mindent elárul rólunk. Ez hatványozottan igaz az esküvői cipő kiválasztására.

Nem mindegy, hogy milyen cipőt visel a vőlegény a nagy napon az esküvői öltöny mellé, hiszen egy lazább öltönyhöz jól illik egy laza cipő is (mondjuk egy bohém szertartás esetben), míg a szmokinghoz tornacipőt párosítani egyenesen ízléstelen megoldás.

Kíváncsiak vagytok arra, hogy mit érdemes tudni az elegáns férfi cipőkkel kapcsolatban? Ide kattintva segítünk a döntésben!

Elegáns férfi cipő
Fotó: pexels.com

7. Tudnivalók az esküvői zakóról

Nagyon fontos részlet, hogy az ingujjak a zakó alól maximum 1 cm-t lóghatnak ki, így nem tűnik „bokorugrónak” ez a darab. A vállaknál is ugyanolyan fontos a varrás, akárcsak az ingnél, így csak akkor lehettek biztosak benne, hogy valóban rátok öntötték a zakót, ha valóban így történik.

Az öltönyházak és férfiszabók nagy segítségetekre lesznek ebben, hiszen ők pontosan tudják, mitől lesz tökéletes egy esküvői öltöny. A zakó szerepe ebben kiemelten fontos!

Esküvői zakó
Fotó: pexels.com

8. A mellény kiválasztása

A mellény viselésének legfontosabb alappillére az, hogy a nadrág tetejét mindenképpen fednie kell. A színe eltér a zakó színétől, de harmonizálnia kell vele, valamint az inggel és a nyakkendővel is.

Az öltönyszalonban vagy a szabónál leveszik majd a méreteket, de a próbák során mindenképpen többször is ellenőrizni fogják, hogy mindenhol jól passzol-e hozzátok. Ebből is következik, hogy a mellényt sem szabad akárhol beszerezni.

Ez olyan alapszabály, ami egy esküvői öltöny esetében kőbe van vésve.

Esküvői mellény
Fotó: pinterest.com

9. Férfi kiegészítők

A kiegészítők között szerepel a kitűző, az öv, az óra, a mandzsettagomb, a szemüveg, a díszzsebkendő, de még a zokni is. A férfi fehérnemű pedig kifogástalan kell, hogy legyen. Nincsenek lyukas zoknik, és a fehér alsónadrág is tiltólistás.

Az esküvői öltöny alá csak sötét zokni és sötét alsó passzol, kivéve akkor, ha a zoknitokkal egy csepp bohém hatást szeretnétek belevinni a nagy napba! A kiegészítőkkel kapcsolatban pedig ide kattintva kaphattok több infót!

Vőlegény kiegészítők
Fotó: pinterest.com

10. Esküvői öltöny trend

És végül itt van az esküvői öltöny trend kérdése. Ahogyan a menyasszonyok is igyekeznek követni a trendeket, úgy a vőlegényeknek is fontos odafigyelni a legfontosabb szabályokra. Nem a kifutók különös darabjait kell viselnetek, de a főbb színekkel, és stílusokkal kapcsolatban érdemes képben lennetek.

A slim fit pont egy ilyen trend, az idei divatot pedig ITT tudjátok még alaposabban górcső alá venni!

Esküvői öltöny trend
Fotó: pexels.com

Most, hogy szorosabb ismeretségbe kerültetek az esküvői öltöny minden csínjával-bínjával, már nincs más dolgotok, mint felkeresni egy öltönyházat vagy férfiszabót, és elmondani nekik, hogy milyen öltönyt álmodtatok meg a nagy napra.

A jolly joker valójában egy olyan szakember lesz, aki segít nektek eligazodni ebben az útvesztőben!

Fotók: pinterest.com, pexels.com