A vőlegény öltözetének és öltönyének kiválasztása esetenként legalább akkora kihívás, mint a tökéletes menyasszonyi ruha megtalálása. Elegendő időt és figyelmet kell fordítani rá, hiszen az esküvőn a vőlegény legalább olyan fontos szereplő, mint a menyasszony. Olyan szempontokat is figyelembe kell venni a nézelődés során, mint a szín, az anyag, a szabás, valamint a vőlegény stílusa és személyisége.

Öltöny banner

Fókuszban a vőlegény öltönye és kiegészítői

A férfiak többsége általában a fekete, sötétkék vagy a szürke árnyalataira esküszik, mert ezeket akár később is tudja majd hordani, és persze rengeteg színű ing és nyakkendő variálható velük. Sokan a zakót a hétköznapi ruhatárukba is beépítik, vagy farmerral társítják, ám fontos megjegyezni, hogy ezek nyilvánvalóan a lezserebb darabok. Nagyon divatosak a karcsúsított slim fazonok, nyári hónapokban pedig gyakoriak a világosabb árnyalatok is. Lássuk a részleteket!

Figyeljetek oda mindenre!

Mivel nagyon sok múlik a részleteken, ezért fontos, hogy mindenre odafigyeljetek. A színeknek harmonizálnia kell a menyasszonyi ruha kiegészítőivel, a menyasszonyi csokor színével, vagy az esküvő választott színével. Az alábbi aranyszabályokat követve biztosan minden a helyére kerül a vőlegény öltözetében is.

Hirdetés

A nyakkendő és a csokornyakkendő

– még mindig sokkal népszerűbbek, mint a nyaksál vagy a kravátli, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy emellett kell döntenetek. Mindenképpen kérjétek ki a szabó vagy az öltönyszalon tanácsadóinak véleményét, biztosan szívesen segítenek dönteni a kérdésben. Mivel ők rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, így nyugodtan támaszkodhattok rájuk.

Egy jól szabott zakónál

– nagyon fontos, hogy a vállaknál érjen véget varrás. Biztosan mindannyian láttatok már rettentően előnytelen darabokat, amelyek vagy túl szűk, vagy túl bő szabásúnak bizonyultak. Valljuk be, egyik sem szép látvány, ezért azt javasoljuk, hogy ne álljatok meg addig, amíg rá nem találtok a megfelelő méretre, vagy pedig rá nem igazítják a vőlegényre az adott darabot.

Akár a szmoking, az öltönyzakó, vagy a frakk

– mellett teszitek le a voksotokat, ragaszkodjatok a kifogástalan minőséghez! A frakk hossza mindenképpen érjen le a térdhajlatig, a zakó alsó részének pedig nagyjából 2 cm-rel kell a vőlegény csuklója felett lennie, ha maga mellett lógatja a kezét.

Egy jól szabott ing

– mindennek az alapja! Teljesen mindegy, hogy milyen színhez ragaszkodtok, az ingnek követnie kell a vőlegény felsőtestének alakját. A vállaknál a szabásra itt is ügyelni kell, és talán mondanunk sem kell, hogy az ing – hacsak nem direkt laza esküvőt terveztek – soha nem lóghat ki sehol a nadrágból. Akkor sem, ha a vőlegény lehajol valamiért, vagy leül.

A mellény

– remek választásnak bizonyulhat, ha rá van igazítva a viselőjére. A nadrág tetejét mindenképpen fednie kell, hiszen utoljára az oviban volt elfogadható, hogy a mellény valahol köldöktájékon ért véget. Gyakran találkozhattok azzal a megoldással, hogy a mellény színe eltér a zakó színétől. Ez teljesen elfogadott dolog, döntsétek el, hogy melyik tetszik legjobban, és igazítsátok ehhez az ing, vagy a nyakkendő színét is!

Cipő

Attól függően, hogy milyen témájú, stílusú vagy hangulatú esküvőt terveztek, a vőlegény viselhet klasszikus lábbelit, slip-on cipőt, de akár tornacipőt is, a lényeg, hogy a sötét zokniról ne feledkezzetek meg! Ugyanez természetesen az alsóneműre is vonatkozik! A vőlegény fehérneműje legyen ugyanolyan kényelmes, és igényes, mint a menyasszonyé, a cipője pedig minden esetben legyen tiszta és kifogástalan állapotú.

Gombok

A zakó gombjaival egy egyszerű szabályt követve könnyű dolgotok lesz: Az alsó gombot soha nem szabad begombolni, a középsőt néha, a felsőt viszont mindig!

Nadrág

A nadrág szára mindig legyen megfelelő hosszúságú, még akkor is, ha a vőlegény éppen ül. Soha nem látszódhat ki a lábszára, maximum bokáig csúszhat fel a nadrág szára, az ingujjak a zakó alól pedig maximum 1 cm-t lóghatnak ki, ha ennél több látszódik belőlük, akkor azt a hatást keltik, hogy túl rövid a zakó ujja.

Miután kiválasztottátok a vőlegény öltönyének, és adott esetben a mellényének színét, az öltönyszalonban vagy a szabónál leveszik a méreteket, de az öltönypróba (próbák) alkalmával további igazításokra is sor kerülhet. Fontos, hogy a próbára vigyétek el a kiválasztott inget, nyakkendőt, és cipőt is, így pontos lesz a szabás, és hibátlan lesz a végeredmény is.

Válasszatok elegáns kiegészítőket!

A hagyományos, letisztult viseletet remekül kiegészítheti egy új öv, egy szép óra, elegáns mandzsettagomb vagy esetleg egy kalap.

Bohém kiegészítők

A laza, bohém stílusú esküvőknél persze sok vőlegény visel nadrágtartót, vidám színű zoknit, de a mintás nyakkendő vagy ing sem ritka.

Kitűzők

A kitűzőkkel kapcsolatban tudnotok kell, hogy ezeket a vőlegényen kívül a tanú(k) és az örömapák is viselni fogják. Anyagukat tekintve élő virágból, művirágból, bőrből, vagy fémből is lehetnek. Amennyiben élővirágból készülnek, a vőlegénynek a menyasszonyi csokor virágaiból kerül a hajtókájára vagy a zsebére a kitűző, általában tűvel, néha mágnessel rögzítve. Fontosak a méretarányok is, de a virágkötő biztosan odafigyel majd minden részletre. A lényeg, hogy esztétikusan mutasson minden, és teljes legyen az összhang!

Kövesd a trendeket!

A 2018-as trend azt mutatja, hogy a vőlegény viseletben teret hódítanak majd a szürke, a barna, és a sötétkék színek, illetve ezek árnyalatai. Változatlanul rendkívül stílusos hatást kelt, ha a menyasszony egyik kiegészítője visszaköszön a vőlegény által viselt kiegészítők egyikén is. Ha pedig valamilyen üdítő újdonságra vágytok, szervezzétek egy bizonyos téma köré az esküvőt, és szerezzetek be hozzá egyedi kiegészítőket!

Fotók: pinterest.com, pixabay.com