A vőlegény esküvői kiegészítők sorában az egyik legfontosabb a vőlegény kitűző, amely főhelyen szerepel az esküvői öltönyön. Sokféle anyagból készülhet, ezerféle színben, mintával és méretben, de egy dolog biztos: hiába régi hagyomány, még ma is majdnem minden vőlegény viseli a nagy napon. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

vőlegény kitűző
Fotó: pinterest.com

A vőlegény kitűző története

Mint oly sok más esküvői babona, ez is nagyon fontos volt a nagy napon már hosszú évtizedekkel ezelőtt. Az akkoriban rozmaringból készült vőlegény kitűző vagy a szív környékére került, hogy erősítse a szeretetet, távol tartsa az ördögöt, vagy a fejen, kalapon kapott helyet, hogy a vőlegény józan gondolkodású legyen.

Tudtátok?

Felmenőink nagyon ragaszkodtak ehhez a hagyományhoz. A rozmaring az egymás iránti hűséget jelképezte.

Manapság már leginkább csak a falusi, hagyományőrző lagzikon találkozunk rozmaringos kitűzővel, hiszen a fűszernövény helyét átvették a virágok, a selyemvirágok, vagy a különféle műanyagból, fémből és természetes anyagokból készült változatok.

Öltöny banner

Az esküvői kitűző mérete és feltűzése

Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a kitűző ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Ez az arany középút mindenhol nagyon fontos, de a vőlegény és menyasszony öltözeténél elsődleges szempont. A vőlegény kitűző általában 10-12 cm hosszú, és 5-6 cm széles. A virágkötőknek nagy gyakorlata van az elkészítésében, és mivel az élővirág hamar megadja magát, érdemes szakemberre bízni. Így biztosan kibírja a ceremónia és a fotózás végéig az öltönyön.

A kitűző helye a hajtókán, és nem a zseben van. Ez nagyon fontos, így mutat majd tökéletesen, mellesleg az sem árt, ha van egy tartalék belőle. Biztos, ami fix.

Hirdetés

A kitűző feltűzése

Alapvetően négyféle módszert javasolnak hozzá, mindegyiknek van előnye és hátránya, ezeket mérlegeljétek, mielőtt kiválasztjátok, mi a legszimpatikusabb számotokra.

 1. Gombostű: Gyorsan fel lehet tűzni a virágot, ugyanakkor nem a legbiztonságosabb megoldás, ráadásul igencsak szúr is.
 2. Biztosító tű: Legyen elég nagy és elég stabil, ám még így is nagy valószínűséggel féloldalas lesz vele a kitűző
 3. Csipesz: Csak a bohém, laza esküvőkhöz ajánljuk. Szmokinghoz és frakkhoz nem igazán passzol, annyi szent.
 4. Mágnes: Ötletes és praktikus megoldás lenne, de általában a mágnes elég gyenge, ami azt eredményezi, hogy a kitűző jövője kérészéletű a hajtókán
vőlegény kitűző
Fotó: pinterest.com

Vőlegény kitűző típusok

A vőlegény kitűző – mint ahogyan már említettük – többféle anyagból készülhet. Élővirágból, kövirózsából, selyemvirágból, kagylókból, tobozból, fából, gyöngyből, műanyagból, fémből, de akár tollból is. Érdemes az alapján kiválasztani, hogy melyik illik leginkább:

 • az esküvő stílusához
 • a vőlegény személyiségéhez
 • az esküvő vezető színéhez
 • és a menyasszonyi csokorhoz
esküvői kitűző
Fotó: pinterest.com

Tehát ha a menyasszonyi csokor mezei virágokból készül, az esküvő letisztult, klasszikus, elegáns lesz, és a vőlegény is elegáns szmokingot visel majd, a vőlegény kitűző ne legyen mondjuk szuperhősös. Ezzel alapvetően nincs baj, de nem fog passzolni az összképbe. Ugye értitek már, mire gondolunk?

Szuperhősös esküvőre azért kiváló választás, mint ahogyan a bohém lagziknál a mezei virág, a toll, vagy a toboz, a vízparti esküvőknél pedig a kagyló lesz a befutó. Az örökcsokor mellé a selyemvirág passzol leginkább.

téli vőlegény kitűző
Fotó: pinterest.com

Ki visel még a nagy napon kitűzőt?

Nem csak a vőlegény visel az esküvő napján kitűzőt, általában más családtagok és vendégek is. Ez persze opcionális dolog, de nagyrészt rajtuk képzelhető el ez a kiegészítő:

 • Vőlegény
 • Örömapák
 • Tanúk
 • Vőfély
 • Fiútestvér
 • Gyűrűhordozó kisfiú
 • Nagypapák

A vőlegény kitűző testvérkéi nem feltétlenül kell, hogy ugyanolyanok legyenek, de az azért lényeges, hogy egymás mellett szépen mutassanak. A kiwizöld és a piros kitűzők nem mutatnak jól egymás mellett, de a pasztellszínek azért igen sok esetben szépen kiegészítik egymást!

esküvői kitűző
Fotó: pinterest.com

Kitűző árak

A kitűző árak nem igazán térnek el egymástól annak ellenére, hogy többféle anyagból készülhetnek. Beszerzésük sok esetben picit körülményes lehet, de az árak így sem vészesek.

Az élővirág és selyemvirág kitűzők kb. 1.000 forint körül járnak, míg a különlegesebb fém példányok esetleg a 2.000-3.000 Ft-ot is elérhetik, egyedi szöveggel. A kagylókból, tobozokból készült darabokhoz gyűjthettek ti alapanyagot, de az elkészítést így is érdemes profira bízni, az ár pedig kb. 700-1.500 Ft/darab. A szuperhősös és más egyedi mintás vőlegény kitűző ára pedig párszáz forint lehet, ha külföldről rendelitek meg. A minőségre azonban így is helyezzetek nagy hangsúlyt!

Nincs is más hátra, mint kiválasztani a számotokra tökéletes darabot, és büszkén viselni a nagy napon. Izgalmas keresgélést kívánunk hozzá!