A kategóriában jelenleg nem található szolgáltató.


Csavard fel a szőnyeget!

Míg az esküvői táncoktatás néhány évvel ezelőtt még igazi kuriózumnak számított, addig mára egyre több pár dönt úgy, hogy egy profi tánctanár segítségével készül fel a nagy napra. Bár nincs szigorú szabályok közé szorítva, hogy milyen táncokat kell táncolnia az ifjú párnak a lagzin, de vannak olyan tradíciók és tengerentúlról áthozott szokások, amelyek nélkül sokak számára nem is lenne igazi lagzi a lagzi.A bátortalanok, a rutintalanok és a remek ritmusérzékkel megáldott vőlegények és menyasszonyok számára is nagy élmény lehet az esküvői táncoktatás, amely még közelebb hozhatja őket egymáshoz az esküvő előtti hónapokban.

Esküvői táncoktatás

Rengeteg pár készül arra, hogy a nagy napon nyitótánccal, gyertyafény keringővel, meglepetéstánccal vagy menyecsketánccal kedveskedjen a vendégeknek.

Nincs annál romantikusabb jelenet, mint amikor a menyasszony és a vőlegény eltáncolja az első közös táncát immár férj és feleségként. Egy romantikus keringő, vagy egy vidámabb, izgalmasabb nyitótánc felejthetetlenné teszi a nagy napot, főleg akkor, ha olyan tánccal készülünk, ami igazán illik a személyiségünkhöz és az esküvőhöz.

Sok pár tart ettől a helyzettől, mert nem szívesen szerepelnek a vendégek előtt úgy, hogy máskor eszük ágában sem lenne ennyi ember előtt táncolni. Hiszen akár 20, 80, vagy 120 vendég nézi majd feszült figyelemmel, mit alkotunk a táncparketten.

A legjellemzőbb táncok az esküvőn

  • esküvői nyitótánc
  • meglepetéstánc
  • gyertyafény keringő
  • menyasszonytánc
  • menyecsketánc

Tánctanárral vagy tanár nélkül?

Ha vérbeli versenytáncosok vagyunk, és napi szinten táncolunk, így a kisujjunkból rázzuk ki a koreográfiát, akkor nincs szükségünk táncoktatásra. Minden már esetben igen. Már persze akkor, ha komolyan vesszük a fent említett nyitótáncot, gyertyafénykeringőt, és meglepetéstáncot. Annak nincs értelme, hogy egy közepes produkcióval „letudjuk” a dolgot. Ha belekezdtünk, akkor csináljuk rendesen, egy profi segítségével.

Miben segíthet egy tánctanár?

  • Tudja, hogyan tanítson meg bennünket a lépésekre
  • Rövid egyeztetés után felméri, hogy milyen koreográfia passzol hozzánk
  • Bátran kérdezhetünk tőle, ha bizonytalanok vagyunk
  • Ötleteket, tippeket kaphatunk ahhoz, hogyan lehetünk egyediek tánc közben

Esküvői nyitótánc – Fontos tudnivalók

A sikeres esküvői tánchoz rengeteg gyakorlásra, kitartásra és türelemre van szükség. Folyamatosan kell gyakorolni, mert csak akkor fejlődhetünk, ezért nem csak a táncoktatás keretében, de otthon is időt kell rá szánni.Egy keringő elsajátításához 6-8 órára van szüksége a kezdő táncosoknak. Ehhez a heti 1x 1.5 óra vagy a heti 2x 1 órás táncórák a legideálisabbak, hiszen így “edzésben maradunk”, és nem felejtjük el a mozdulatsort egy 45 perces óra után.

Egy táncóra körülbelül 5000 és 10000 Ft között mozog/2 fő/alkalom, ami viszont lehet 60, vagy akár 90 perc is. Ezen felül néhol terembérleti díjat és útiköltséget is felszámolnak. A tanfolyamok ára ennél kedvezőbb, és több helyen csoportos oktatást is tartanak nyitótánchoz, és meglepetés tánchoz, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a meghirdetett alkalmak előtt.

Esküvői nyitótánc és gyertyafény keringő

A klasszikus angol vagy bécsi keringő lépéseinek megtanulása még azok számára sem teljesíthetetlen küldetés, akik meglehetősen botlábúak. Ez a meghitt és ünnepélyes tánc tökéletes lesz nyitótánchoz és gyertyafény keringőhöz is.

Az alaplépések elsajátítása után pedig már könnyebben oda tudunk majd egymásra is figyelni, így valóban élvezni fogjuk a nagy napon azt, hogy minden szem ránk szegeződik. Az esküvői táncoktatás nem lesz mumus többé, inkább egy izgalmas kihívás, és remek szabadidős program.

A legjobb nyitótánc zenék

A nyitótánc legfőbb jellemzője, hogy általában lassú, romantikus zenét választanak hozzá a párok, hiszen ezzel a bensőséges tánccal nyitják meg a lakodalmat. Szerencsére minden zenei stílus bővelkedik ilyen szerelmes dalokban, így nyugodtan válogathatunk közülük, ízlésünknek megfelelően.

Napjainkban egyre divatosabbak a Disney betétdalok, sokan döntenek úgy, hogy ezek közül választanak egyet a nyitótánc felejthetetlen pillanataihoz, vagy esetleg a gyertyafény keringőhöz.

Mit jelent pontosan a gyertyafény keringő?

A menyasszony és a vőlegény újdonsült házaspárként éjfélkor, gyertyafény kíséretében táncolja el az angol vagy bécsi keringőt. A gyertyafény keringőt az angolkeringővel szokták táncolni, de vannak igen lassúra komponált bécsi keringők is. Ez a tánc sok helyen felváltja a menyasszonytáncot vagy menyecsketáncot, de hát ahány ház, annyi szokás.

A gyertyafény keringő alatt a pár és a vendégsereg kezében is gyertyák égnek a besötétített teremben, majd a pár ezután megy el átöltözni kényelmesebb menyecskeruhába.

Esküvői meglepetéstánc

A meglepetés táncot általában a vacsora utáni időszakra időzítik a párok. Ez a humoros hangulatú, pörgős tánc 100 %, hogy mosolyt csal a vendégek arcára, hiszen ki ne élvezné a látványt, ahogyan a menyasszony és a vőlegény country vagy disco táncra bolondozik a táncparketten?

El kell döntenünk, hogy szimpatikus-e számunkra ez a táncforma, majd ennek megfelelően a tánctanárral együtt érdemes kiválasztani a zeneszámokat hozzá. Lehet egy picit bolondosabb, lehet retro és nagyon aktuális is a zeneválaszték, a legfontosabb ennél a táncnál is az, hogy passzoljon a pár stílusához és személyiségéhez.Az sem mindegy, milyen menyasszonyi ruhában szeretnénk táncolni, hiszen a sellő és trombitafazon nem igazán kedvez ennek. A báli fazonú ruhák szintén nehezen segítik a mozgást, viszont a görög stílusú, az aszimmetrikus, és a rövid ruhák kiválóan alkalmasak a bonyolultabb táncmozdulatokhoz is. A cipőkérdés szintén fontos, hiszen a tűsarkú topánkák nem igazán alkalmasak a tánchoz. A tánccipők, és a laposabb darabok viszont tökéletes választásnak bizonyulhatnak.

Egyedi meglepetéstánc

Sok menyasszony gyerekkora óta arra vágyik, hogy az édesapja kísérje az oltár elé, az első közös esküvői tánc pedig szinte magától értetődően a lakodalom egyik fénypontja szokott lenni. Ha az örömapa ügyes a táncparketten, és nem izgulós típus, bátran megkérhetjük őt arra, hogy a félénk vőlegény helyett legyen ő a partnerünk az esküvői meglepetéstánc alatt. Az apa-lánya show mellett a másik nagy dobás az, ha a vőlegény és a barátai lepik meg a menyasszonyt és a násznépet egy meglepetéstánccal.

Ennél a táncnál szintén fontos, hogy hacsak nem foglalkoznak évek óta tánccal a srácok, akkor nem árt, ha a közös meglepetéstáncot egy tánctanárnál tanulják be. Ő segíteni fog abban, hogy valóban ütős legyen a műsor, és ne legyen megerőltető megtanulni a rafinált lépéseket és csípőkörzéseket! A program szuper lehet egy elnyújtott legénybúcsúnak is.

Menyasszonytánc és menyecsketánc

A mai modern esküvőkön egyre kevesebb esküvői hagyományt tartanak a párok, de vannak olyan kivételek, melyek még az új divatok ellenére is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak. Ilyen például a menyasszonytánc, illetve a menyecsketánc is. A menyasszonytánc és menyecsketánc hagyománya tájegységektől függ, mindenhol más szokás van érvényben, bár mindkét tánc ugyanazt a célt szolgálja.

Mi a különbség a menyasszonytánc és a menyecsketánc között?

A menyasszonytánc a menyasszony utolsó tánca az esküvője napján menyasszonyi ruhájában, tehát még éjfél előtt kerül rá sor. A régi hagyomány szerint ez az utolsó tánca lányként, hisz a nászéjszaka akkor még nem történt meg. A menyecsketánc a menyasszonytánchoz hasonlóan ugyanúgy a pénzajándékok begyűjtéséről szól, azonban értelemszerűen, már menyecske ruhában történik. Jelentése pont ellentétes, hisz ez a menyasszony első tánca, már újasszonyként.Egy tánctanár az esküvői táncoktatás keretében erre is felkészítheti a menyasszonyt, mert bár ezt a táncot senki nem veszi komolyan, sok menyasszony zavarba jön attól, hogy ilyenkor nem ritkán akár 100-120 vendég is megtáncoltatja. A tánctanár több különböző zenékre táncol a menyasszonnyal, aki így elsajátít egy kis rutint, és nem aggódik a közös nagy tánc miatt.

Az esküvői táncoktatás így lesz teljes, ennek köszönhetően pedig biztosan sikert aratunk a násznép körében.

Inspirációk

Éld át az Animacik esküvői táncoktatás pezsgő ritmusát!
2018/10/24Esküvői táncoktatás

Éld át az Animacik esküvői táncoktatás pezsgő ritmusát!

Felejthetetlen és emlékezetes esküvői táncról álmodoztok? Ha igennel válaszoltatok, de sajnos nincs olyan tehetségetek a tánchoz, mint Jennifer Bealsnek a […]