Cukrászok és tortaszalonok

Szűrés a kategórián belül (Torta, sütemény)


Hódolj a kulináris élvezeteknek!

Esküvői torta és sütemények

A torták királynője egyértelműen az esküvői torta, amely az esküvők elengedhetetlen szereplője. Fontos kérdés, hogy milyen színben, milyen formában, milyen díszesen kerül az asztalra, hiszen nem csak finomnak kell lennie, de szépnek és egyedinek is. Érdemes végiggondolni, hogy a hagyományos stílusú kerek formánál, vagy a modernebb, szögletes formánál szeretnénk maradni, illetve az is lényeges, hogy hány emeletes tortára vágyunk.

Az esküvői torta színe is fontos, mert ha a torta színe passzol a terem hangulatához, illetve az ifjú pár személyiségéhez, az olyan finom összhangot fog teremteni, amit minden vendég érezni fog. Ezek mellett célszerű fegyelembe venni a tortatrendeket, és azt is, hogy a szállítás, tárolás és a hűtés hogyan valósul majd meg. Ezek a praktikus információk a nagy napon nagyon fontosak lesznek.

Esküvői torta kiválasztása – Tortatrendek

A modern, trendkövető esküvői tortáknál nem csak az ízekkel, de a színekkel, a technikákkal és a formákkal is bátran játszanak a cukrászok. Az esküvők egyik fő attrakciója ismét az extrém színekkel, feltűnő külsővel vagy éppen a növényekkel, virágokkal dekorált esküvői torta. Az pedig külön öröm, hogy évről évre újabb és újabb technikákat ismerhetünk meg.

A lecsöppenő technika, az aszimmetria, a rusztikus megjelenés, a pucér díszítés, az ombre dekor, a fekete és a metál színek éppolyan divatosak, mint a palacsintatorták, a sajttorták és a kézzel festett torták. A legnagyobb kedvenc a párok körében a feketeerdő és a vörös bársony torta.A vörös bársony tortánál a krémsajtos bevonat és a vörös színű piskóta elegáns, kifinomult benyomást kelt, ami szinte elvarázsolja a jegyespárokat. A szerényen csak “desszertek istennőjeként” emlegetett torta mélyvörös tésztája egyébként eredetileg egy véletlen kémiai folyamatnak köszönhető, ma azonban már céklával, vagy ételfestékkel érik el ezt a csodálatos árnyalatot. Ezt a tortatípust sok cukrászda nem készíti, ezért ha esküvői tortának ilyet szeretnénk választani, érdemes keresni hozzá egy profi cukrászt is.

Esküvői torta rendelése

A házasulandó párok közül sokan nem tudják eldönteni, hogy mekkora esküvői tortára lesz szükség. Vagyis: hány szeletes legyen a torta? Minden cukrászdánál változhat a torták alapmérete, ezért ideális esetben egy tortát akár több szeletre is fel lehet vágni, mint amennyire eredetileg tervezték.

Ez azért fontos, mert kevesebb tortaszelettel számolnak általában a párok az esküvői torta rendelése során, mint ahány vendéget meghívnak a lagzira. Sok vendég annyira jól lakik a menüvel, hogy már egy aprócska szelet tortát tud csak legyömöszölni a torkán. A fő cél nem az, hogy mindenki tortával lakjon jól, így nem kell fejenként 2-3 szelettel számolni, elég lesz mindenkinek maximum egy szelet.

Ha csomagolni is szeretne belőle a pár a vendégeknek, akkor nyilvánvalóan nagyobb mennyiségben és méretben kell gondolkodni.

Esküvői torta árak

Az esküvői torta árak nem csak a szeletek számának függvényében módosulnak, az is fontos, hogy Budapesten vagy vidéken, és milyen cukrászdában, milyen díszítéssel és ízesítéssel rendelünk. A különféle esküvői torta kiegészítők a torta árakon felül kerülnek felszámításra, ezekre fontos rákérdezni, mielőtt leadjuk a végső rendelést.

A 60 szeletes torták árait összehasonlítva elmondható, hogy az árak 40.000-100.000 Ft között mozognak.  Egy 80 szeletes torta ára kb. 45.000 – 170.000 Ft, egy 100 szeletes torta ára kb. 60.000 – 200.000 Ft, míg egy 150 szeletes torta ára nagyjából 80.000 – 300.000 Ft között mozog.

Extra kiegészítők

Az extra kiegészítők, virágok akár 10000-30000 Ft közötti összeggel is megemelhetik az esküvői torta árát. Olyan költségek is felmerülhetnek, mint a tortaállványra előre kifizetett kaució, vagy mondjuk a tűzijáték, mint plusz díszítőelem. A tortaalátét kauciója kb. 6000-10.000 Ft, a tortaállványok kauciója (mérettől függően) 8-15.000 Ft, míg a tűzijátékok ára 500-2000 Ft/db lehet.A sztárcukrászdákban ennél nagyobb összegekkel lehet találkozni, illetve a különféle ételintoleranciáknak megfelelő változatok is jellemzően többe kerülnek. Egyes helyeken meg kell azt is fizetni, ha közeli határidős megrendelést adunk le, a legnépszerűbb cukrászdák esetében pedig elég valószínű, hogy hamar betelik a határidőnapló.

A szállítást tekintve fontos tudni, hogy sok szolgáltató 20-50 km-es körzetben még ingyen szállítja ki a tortát és a süteményeket, így nem kell külön költséggel számolni. Árajánlatot minden érdemes több helyről kérni, hogy valóban a lehető legjobb szolgáltatóra essen a választás.

Esküvői tortadísz – Típusok és árak

Az esküvői tortadíszek világába is begyűrűzött a divat, ennek köszönhetően rengeteg ötletes kiegészítő közül lehet választani. Érdemes először azt eldönteni, hogy milyen típusú esküvői tortadísz áll hozzánk a legközelebb, így lehet hagyományos, humoros, hobbit ábrázoló és modern esküvői tortadísz is a tortánkon.

A hagyományos tortadísznél általában felnőtt figurákkal ábrázolják az ifjú párt. A menyasszony szinte mindig fehér ruhát visel, de a vőlegényt nem csak fekete, de akár szürke vagy kék öltönybe is öltöztethetik. A humoros tortadíszek általában vicces helyzetben ábrázolják a párt. Ha a párnak olyan hobbija van, ami nagyon jellemző rájuk, azt is ki lehet emelni. Ilyen lehet pl. a motorozás, a horgászat, a tánc és az utazás is. A modern esküvői tortadíszek többnyire stilizáltak, sziluettet ábrázolnak, esetleg feliratosak.

A marcipán tortadíszek 1500-4000 forintba kerülnek átlagosan, míg a műanyag, vagy kerámia darabok ára 2000-6000 forint körül mozog.

A torták csomagolásához érdemes beszerezni néhány tároló dobozt. Szerencsés, ha olyat választunk, aminek a belseje két részre van osztva, így a torta és a sütemények is elférnek majd benne, de nem keverednek össze.

Esküvői torta variációk

Az esküvői torták manapság nem mindig öltenek tortaformát. Akik bevállalósak, és szeretik a rendhagyó megoldásokat, azok nyugodtan válasszanak macaron, fánk, kürtőskalács, pite, vagy éppen cupcake tortát.

Ezeket a torta alternatívákat a szivárvány bármely színében kérhetjük, így biztosan passzolni fognak a dekorációhoz, és az esküvő választott színéhez is.

A piték között az alma, szilva és a sütőtök a legizgalmasabb, míg a kürtőskalácsoknál a különleges ízesítések mellett az extrém formák is dominálnak. Választhatunk fagylalttal, öntetekkel és liofilizált gyümölcsökkel díszített darabokat, és a gyümölcsök is remekül passzolnak hozzájuk.

A hagyományos farsangi fánkon kívül választhatunk amerikai fánkot, túrófánkot, vagy akár churrost is. Rendelhetünk belőlük készült fánktortát, fánkfalat, édes nyársakat, esetleg különleges dekorációs elemeket is, a lehetőségek tárháza végtelen. Mártogathatjuk édes öntetbe, vagy pudingba is a forró tésztát, de rendelhetünk belőle oreo vagy vörös bársony változatot is.

A bámulatos színekben pompázó macaronok kiválóan passzolnak a vintage vagy rusztikus stílusú esküvőkhöz, de készülhetnek belőlük akár köszönőajándékok is. A macaron torta az egyik legdivatosabb desszert napjainkban.

Esküvői sütemények

A násznép között akadhat, aki ételallergiával küzd, így jobb, ha többféle esküvői sütemény közül lehet válogatni. Erre tökéletes megoldás egy izgalmasan összeállított desszertasztal. Ezen az asztalon helyet kaphatnak a legnépszerűbb lakodalmas sütemények, és rendhagyó desszertek is. Sós, édes, krémes, ropogós és habos finomságok is megférnek egymás mellett. A virágdíszek, gyertyák, fényfüzérek, esküvői táblák, fotók és különböző textíliák remekül kiemelik a süteményeket.

Tapasztalatok szerint sokkal jobban elfogynak a desszertek, és nem kell bajlódni a szervírozással, ha egy közös asztalra kerülnek.Az asztalon a torták mellett helyet kaphatnak cupcake-ek, fánkok, bonbonok, makaronok, pohárkrémek, piték, piskóták, muffinok, cake-popok, kekszek, nyalókák, gumicukrok, kürtőskalácsok, sós pogácsák, sós ropogósok, sajtok és gyümölcsök.

Süteménykalkulátor

Ahogyan a tortaszeleteknél, úgy a süteményeknél is érdemes odafigyelni arra, hogy mekkora adagot rendeljünk belőlük. Az édes süteményeknél 50 fős lagzinál 150 szelet, 100 fős lagzinál 300 szelet, 150 fős lagzinál pedig 450 szelet süteménnyel érdemes kalkulálni. A sós esküvői sütemények esetében 50 főre 4 kg, 100 főre 8 kg, 150 főre 12 kg sós süteményt kell számolni. Teasüteményekre is szükség van a nagy napon, ezekből 50 főnél 2 kg, 100 főnél 4 kg, 150 főnél pedig 6 kg teasütemény egészíti ki szépen az eddig felsorolt süteménykínálatot.

Az esküvői torták mellett kiegészítő tortákra is szükség van, ha a pár szeretne csomagolni belőlük a vendégeknek. Ízek tekintetében az eper, málna, dió, gesztenye, mogyoró, joghurtos gyümölcs, erdei gyümölcs és a fekete erdő a legnépszerűbbek. Egy 50 fős lagzira 5 db, 100 fős lagzira 10 db, míg 150 főre 15 db normál tortát érdemes rendelni.

A méret a lényeg

Fontos információ, hogy a pogácsák és a sütemények mérete és ára cukrászdánként igencsak eltérő lehet. Előfordulhat, hogy van, ahol egy pogácsa akkora, mint máshol három, tehát nem mindegy, hogy 10 dkg pogácsa az mondjuk 7 darabot, vagy hármat jelent. Ezeket meg kell kérdezni előre személyesen, amikor árajánlatot kérünk egy szolgáltatótól.

Az esküvői torta és a süteménykínálat így lesz teljes. Árajánlatkérésre, illetve szolgáltatói szerződésre minden esetben szükség van, ezek mellett a minőségre érdemes a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Inspirációk

Egy izgalmas és gyönyörű menyasszonyi torta megalapozhatja az esküvőn az igazán jó hangulatot, és emlékezetessé teheti a nagy napot. A hagyományos tortákon kívül akár exkluzív süteményekkel és interaktív tortashow-val is érdemes színesíteni a palettát.

Tudod, melyek a legkedveltebb esküvői torta ízek?
2020/1/31Cukrászda

Tudod, melyek a legkedveltebb esküvői torta ízek?

A legkedveltebb esküvői torta ízek között a hagyományosabbtól kezdve, a különlegesebben át, találkozunk mindennel. Csokis? Krémes? Édes? Friss? A végtelen […]

Top 3 esküvői torta trend 2020-ban
2020/1/16Cukrászda

Top 3 esküvői torta trend 2020-ban

Az esküvői torta trend minden évben igyekszik lépést tartani az újabbnál újabb divathullámokkal. Ahogy változik a menyasszonyi ruha divat, a […]

Esküvői torta árak 2020 - Körkép!
2019/12/19Cukrászda

Esküvői torta árak 2020 - Körkép!

Az esküvői torta a sütemények királynője! Emeletes, csodálatos, és a tetején ott csücsül az a kis marcipán pár, ami a […]

Esküvői desszertasztal - A sütik színe-java
2019/9/25Cukrászda

Esküvői desszertasztal - A sütik színe-java

Édes életetek nem csak a mézeshetekkel kezdődhet, hisz érdemes már a nagy napra is becsempészni egy kis szirupos romantikát, egy […]

Esküvői sütemények -  Süteménykalkulátor
2019/9/11Cukrászda

Esküvői sütemények - Süteménykalkulátor

Az esküvői sütemények elengedhetetlen szereplői a nagy napnak, hiszen nincs olyan esküvő, ahol ne várnánk, milyen finomságok kerülnek elénk. Zserbó, […]

Esküvői tortadísz – Típusok, árak, tippek
2019/3/20Cukrászda

Esküvői tortadísz – Típusok, árak, tippek

Az esküvő egyik fénypontja a menyasszonyi torta, és annak legfőbb ékessége, az esküvői tortadísz. Hiába ettük már degeszre magunkat sütikkel, […]

Összes kapcsolódó cikk