Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy az esküvőszervezés minden (nah jó, majdnem minden) lány álma. Esküvőt szervezni 2021-re – na erről már nem mondhatom el ugyanezt…Ennél már csak a 2020-as esküvőszervezés volt mostohább, de mi most foglalkozzunk a 2021-es szezonnal.

Az élet minden egyes területén 2020 kora tavasza földrengés-szerű változásokat okozott. A jól bevált utak, módszerek, esküvőszervezési menetrendek mind borultak, az élet picit leállt, és azóta is csak döcögősen indult újra. És persze most is itt állunk egy újabb ismeretlen hullám (rengés?) küszöbén.

Esküvőszervezés CovidFotó: Rene Asmussen

Mit is jelent ez az esküvőkre nézve? Totális bizonytalanságot.

Nem irigylem azokat a párokat, akik most állnak neki a szervezésnek. Több okból sem egyszerű a helyzetük: egyrészt, ha így haladunk, akkor még jövőre sem biztos, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba. Másrészt a 2020-ról 2021-re átkerült esküvők miatt előfordulhat, hogy a kiszemelt helyszín vagy szolgáltató már foglalt lesz a pár által preferált dátumon.

Külföldön élő párok, külföldön élő vendégek – hogyan tovább?

A legnehezebb helyzetben most mégis azok a párok vannak, akik külföldön élnek, és onnan próbálják megszervezni az esküvőjüket. Jelenleg haza sem tudnak utazni, hacsak nem vállalják a 2 hét karantént vagy a 2 COVID tesztet, ami nagyban megnehezíti a helyszín kiválasztását. Ugyan egyre több esküvői helyszín készít kisfilmet és teszi azt közzé online felületein, de azért a személyes helyszínbejárást nagyon nehezen lehet egy pár perces videó megnézésével helyettesíteni. Erre nyújthat megoldást, hogy ha egy barát / rokon vagy az esküvőszervezőjük megy el a kiválasztott helyszínekre, és élő videochaten keresztül „együtt” bejárják a helyszínt.

Esküvőszervezés 2021

Fotó: cottonbro

A helyszínbejárás problémáján kívül a legnagyobb fejtörést ugyancsak az jelentheti a külföldön élőknek és a sok külföldön élő rokonnal / baráttal rendelkező pároknak, hogy ha a helyzet hasonló marad 2021-ben is, akkor vajon el tudnak-e jönni  egyáltalán a vendégeik az esküvőjükre. És ha nem tudnak eljönni, akkor ők szeretnék-e a számukra fontos vendégek, rokonok nélkül megtartani az esküvőt? És itt, ennél a kérdésnél jön be az egyik legfontosabb tényező, mégpedig a foglalók / előlegek elvesztése, visszatérítése.

A sokat emlegetett esküvői vis maior kérdés

Akkor ugyanis, ha nem a pár van akadályoztatva (mert pl megbetegedett, karanténba került, teljes határzár miatt nem tud hazautazni) vagy hatóságilag vannak a rendezvények betiltva, hanem „csak” a nagymama vagy a tesó vagy épp az egyik fél komplett családja nem tud jelen lenni  a nagy napon, az nem számít vis maiornak. Ilyen esetben pedig a foglaló nem jár vissza akkor sem, ha erre hivatkozva mondja le vagy halasztja későbbre a pár az esküvőt.  Nyilván vannak olyan szolgáltatók, akik rugalmasak az ilyen helyzetek kezelésében, de nem mindenkinél lehet erre számítani.

Tuba Vintage esküvőFotó: Tuba Vintage

Éppen a fentiek miatt nagyon fontos, hogy minden szolgáltató szerződését, de legfőképp a helyszínnel kötött szerződést alaposan át kell olvasni aláírás előtt, hogy tisztában legyen a pár a következményekkel, lemondási feltételekkel. A helyszín kiválasztása az esküvőszervezés origója, így a legnagyobb figyelmet is ez a témakör igényli tőletek is.

Helyszín tippek

Esküvőszervezés 2021 – hogyan vágjunk bele?

Ha itthon éltek és a vendégeitek is itthon élnek, akkor bátran, de tudatosan. Csak úgy szerződjetek le bárkivel is, hogy átbeszélitek a lehetőségeket egy esetleges dátummódosításról, vagy éppen a lemondásról. Ha pedig majd módosítani kell, számoljatok azzal, hogy az bizony többletmunkával, esetleg többletkiadással és némi izgalommal fog járni, de minden megoldható. Ha elakadtok, kérjetek segítséget egy esküvőszervezőtől. Minden szervezőnél lehet kérni tanácsadást, konzultációt, és így 1-2 óra alatt át tudjátok vele beszélni a problémát, tud segíteni a megoldásban vagy például egy hiányzó szolgáltató ajánlásában.

Esküvőszervező tippek

Ha külföldön éltek vagy egyikőtök családja él külföldön, gondoljátok át, hogy tudjátok-e vállalni a hazautazással járó tesztelések többletköltségeit, kényelmetlenségeit. Hogy meg akarjátok-e tartani az esküvőt a hiányzó rokonság nélkül. Ha nem, akkor tudjátok-e vállalni a többletköltségét az esetleges halasztásnak / lemondásnak.

Amennyiben ezekre nem a válasz, akkor én azt javaslom, hogy egy picit várjatok a szervezéssel. Várjátok meg a jövő év elejét, és ha addigra tisztul a helyzet, akkor álljatok neki a szervezésnek. Meg lehet szervezni egy esküvőt fél év alatt is, és ha úgy érzitek, hogy egyedül nem megy, keressetek egy szimpatikus esküvőszervezőt.  A felesleges köröktől meg tud kímélni titeket és a ti büdzsétekhez és elképzeléseitekhez passzoló helyszíneket, szolgáltatókat fog rögtön ajánlani nektek. Ha pedig az esküvő halasztásra kerül, az azzal járó ügyintézést is leveszi majd a vállatokról. Nem is beszélve arról, hogy ha ne adj’Isten valamelyik szolgáltatótok az esküvő előtt karanténba kerül, lesz aki talál helyettest, és nem nektek kell ezzel még a véghajrában foglalkoznotok.

Esküvő koronavírusFotó: Kayla Renee

Esküvőszervezés külföldről?

Ha külföldön éltek, és bevállaljátok a rizikóját annak, hogy most nekiálltok az esküvőszervezésnek 2021-re, akkor pedig azt javaslom, hogy take it easy… De tényleg… Annyira, de annyira nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, hogy ha szeretnétek élvezni és nem végigizgulni az egész szervezési időszakot, azt most csak úgy lehet kivitelezni, ha nem görcsöltök rá mindenre.

Tipp:

A Habosbabos.hu adatbázisában található esküvői szolgáltatók adatlapjain naptárat is találtok, ahol a kiszemelt szolgáltató szabad kapacitásait pillanatok alatt felmérhetitek, a portál főoldalán található keresőben pedig összetett szűréseket is végezhettek.

Lehet, hogy nem az lesz a dátumotok, amit most kiválasztotok. Lehet, hogy nem minden szolgáltató tud majd veletek menni az új dátumra időpontütközés miatt. Lehet, hogy emiatt lesz némi többletkiadás, mert ha nem vis maior miatt halasztotok, akkor nem mindenkitől kapjátok vissza majd a foglalót. Lehet, hogy nem minden vendégetek tud / mer majd eljönni. Lehet, hogy így a 100 fősre tervezett esküvőből csak 60 fős lesz. De ha ti el tudjátok határozni azt, hogy nem a fejetekben régóta élő álomesküvő minden áron történő megvalósítása a cél, hanem az, hogy egy jó bulitok legyen a számotokra legfontosabbakkal és kimondjátok egymásnak az igeneket, akkor HAJRÁ, vágjatok bele mihamarabb!

Szerző: Balázs-Szűcs Zsu – Legszebbesküvő Esküvőszervező

Borítókép: Luis QuinteroPexels