Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > 10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre!
Esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényre

10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre!

A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhattok a pasitokra, nem lesz káosz belőle. Sőt! Van egy rakat esküvői teendő, amiben nagyon ügyesek és találékonyak lesznek nélkületek is.

Lehet, hogy nem tudják, melyik ing illik a legjobban az öltönyhöz és a nyakkendőhöz, vagy hogy melyik asztaldísz passzolna leginkább a virágdekorációhoz, de bizonyos feladatokban határozottan ügyesebbek lehetnek nálatok. Mutatjuk, mit érdemes mindenképpen rájuk bízni!

Kategóriafüggetlen banner

1. esküvői teendő: szolgáltatók felkutatása

Szinte nincs olyan szolgáltató, akit ne tudna felkutatni egy szemfüles vőlegény az interneten. Az éttermek, a cukrászdák, a dekoratőrök, az esküvőszervezők, a ceremóniamesterek, de még a menyasszonyi ruhaszalonok is könnyedén egy csokorba gyűjthetők, ha valaki türelmesen leül a számítógép elé, és rákeres egyesével a szolgáltatók honlapjára. Ez a feladat nagyon sok türelmet igényel, és nyilvánvalóan elég monoton is, ezért akár meg is felezhetitek egymással a feladatot, de egy dolog biztos!

Az esküvőszervezés legelején határozottan jobban fog benneteket érdekelni az álomruha, fátyol és cipellő felkutatása, mint a kattintgatás és Excel táblázatok szerkesztgetése.

Esküvői szolgáltatók

2. esküvői teendő: árajánlatok kérése

Amint átnéztétek közösen a szolgáltatók honlapját, és nagyjából körvonalazódott, hogy mi az elképzelésetek a nagy napot illetően, ideje árajánlatokat kérni. Ha van valami, ami tipikusan pasis feladat, akkor ez az. Nem kell hozzá más, mint egy olyan vőlegény, aki céltudatos, határozott és könnyen eligazodik az ezernyi esküvői teendő között.

A szolgáltatókat érdemes e-mailben megkeresni, hiszen nagy valószínűséggel csak így adnak majd árajánlatot, és nektek is hasznos lesz, ha minden infót az e-mail fiókban tárolhattok. Érdemes minden elérhetőséget megadni az üzenetben, hogy könnyen mehessen a kommunikáció később köztetek.

Tipp!

Az árajánlat kérésekben feltett kérdésekről azért előzetesen egyeztessetek, nehogy kimaradjon egy-egy lényeges pont!

Esküvői árajánlat kérése

3. esküvői teendő: költségvetés készítése, kiadások vezetése

Miután megkaptátok az árajánlatokat, érdemes elkészíteni az esküvői költségvetést. Beszéljétek át alaposan, hogy milyen szolgáltatásra mekkora összeget szántok, és mindent jegyezzetek fel. Döntsetek mindenről közösen, de a táblázatok készítését ismét érdemes a pasikra hagyni. Ugyanez vonatkozik a kiadások vezetésére is, bár ebben az esetben nem igazán fogjátok tudni elsunyizni, ha itt-ott elcsábultatok néhány „majd jó lesz valamire” kiegészítőre.

A kiadások vezetése egyébként azért nagyon fontos, mert könnyen elszaladhat veletek a ló költekezés közben, ha nem tudjátok, mennyi pénzt költöttetek eddig. Ha valaki kézben tartja ezt a feladatot, az fantasztikus. Ha a vőlegényetek rábólint erre és bevállalja, az még inkább!

Esküvői költségvetés készítése

4. esküvői teendő: szerződéskötés

Minden profi szolgáltató tudja, hogy akkor dolgozik korrekten, ha szerződést köt az ifjú párral. Most nyilván nem arra gondolunk, hogy akkor is ragaszkodni kell hozzá, ha beugrotok a sarki papírboltba egy csomag post-it papírért, de egy dekoratőrrel mondjuk érdemes szerződést kötni az elvárásokról, a feladatok teljesítéséről és a fizetés menetéről.

Ugyanez persze minden más szolgáltatóra is vonatkozik, így pl. a DJ-re, a ceremóniamesterre, vagy akár a virágkötőre is.

Esküvői szerződéskötés

5. esküvői teendő: számlák gyűjtése

Rend a lelke mindennek. Esküvőszervezés idején főleg, még akkor is, ha eléggé kupisak vagytok amúgy. Érdemes minden számlát egy helyre gyűjteni a szervezés ideje alatt és az esküvő után is, hiszen nem árt, ha egy ideig még megőrzitek őket. Azt reméljük, hogy mondanunk sem kell, hogy a szerződéskötéshez hasonlóan a számlázás is nagyon fontos. Minden komoly szolgáltató számlaképes, eszetekbe se jusson azzal dolgozni, aki feketén próbál lenyúlni titeket bármekkora összegre! Ez nagyon lényeges dolog, ne felejtsetek el gondosan ügyelni rá!

Tipp!

Nevezzetek ki egy dobozt vagy egy kis ládikót, amiben összegyűjtitek a számlákat. Azért jó, ha csak az egyikőtök ügyel erre, mert úgy nem kerül háromféle táskába, titkos zsebbe vagy tartalék pénztárcába semmilyen számla.

esküvői teendők

6. esküvői teendő: esküvői eszközök beszerzése

Padok, asztalok, sátrak, táblák bérlése és beszerzése. Ugye milyen unalmasan hangzik? Ez egy tipikus férfimunka, mint ahogyan több olyan esküvői teendő is létezik, melyek elvégzése rendszerint a nőkre hárul. Ahogyan valószínűleg a vőlegényetek sem szeretné ötvenféle kék árnyalat közül kiválasztani a lampionok színét, úgy ti sem biztos, hogy túl ügyesek lesztek a sátorállítás kérdésében. Tisztelet a kivételnek, hiszen egyes csajok sokkal gyakorlatiasabbak, mint azt hinnétek. Ilyen esetben csoportosítsátok máshogy a feladatokat.

Jó tanács!

Ha faluban laktok, kérdezzétek meg, hogy az egyháznak vagy a művelődési háznak vannak-e bérelhető esküvői eszközei (ez egyáltalán nem ritka), így lehet, hogy jutányosabb áron fogtok hozzájutni ezekhez a tételekhez. Kisebb közösségekben ez egy nagyon jól működő megoldás. Cserébe nagyobb összeget költhettek mondjuk a fotósra vagy a videósra!

esküvői eszközös bérlése

7. esküvői teendő: szállások foglalása

Az megegyezés kérdése, hogy a lakodalom után ott alszanak-e a közelben a vendégek, vagy hazautaznak, sőt, azt is feltétlenül tisztázzátok, hogy ki állja a szállások költségét. A férfiak általában könnyen átlátják, hogy hol érdemes reális áron szobát foglalni, és biztosan nem okoz majd nekik gondot, hogy a helyek linkjét elküldje körüzenetben a vendégeknek. Ez bizony nagy segítség, és nagyon kedves gesztus is!

Ide kattintva segítünk nektek eldönteni, hogy kinek érdemes/illik kifizetni a szállást az esküvő napján!

Kristinus

Esküvői szállás foglalása

8. esküvői teendő: sofőrszolgálat

Ahogyan mondani szokták: „Ön dönt, iszik vagy vezet”. Ez a helyzet egyértelműen érvényes a lagzi éjszakájára is, így érdemes átgondolni, hogy igénybe vesztek-e sofőrszolgálatot éjszaka. Ha van olyan családtag, rokon vagy barát, aki nem iszik alkoholt, akkor könnyedén megoldhatjátok az utazást. Ellenkező esetben nyugodtan igénybe vehetitek a sofőrszolgálatot.

Az árak messze nem olyan vészesek, mint gondolnátok, előzetesen pedig nyugodtan megkereshetitek a cégeket, hogy számítsanak rátok azon a bizonyos napon.

Esküvői sofőrszolgálat

9. esküvői teendő: járműbérlés

Ha van valami, amit abszolút érdemes a pasikra bízni, az az esküvői jármű bérlésének kérdése. Az, hogy melyik kocsi lenne a legmegfelelőbb az esküvőre, csak egy dolog. Mert ugyebár nem csak bérautók vannak, hanem hintók, limuzinok, hajók, motorcsónakok, buszok, helikopterek és repülők is. Ha jót akartok magatoknak, ebbe nem igazán folytok bele. Hagyjátok, hogy kibontakozzanak a pasik, és olyan járművet válasszanak a meghatározott költségkereten belül, ami a szívük vágya.

Ötlet!

Hatalmas autórajongók esetében ez akár felérhet a nászajándékkal is. Ha akad olyan rokon, aki felajánlja, hogy nászajándék gyanánt kifizeti valamelyik kiadásotokat, bátran jelezzétek, hogy örültök az ötletnek és élnétek is a lehetőséggel!

Járműbérlés esküvőre

10. esküvői teendő: nászutas célpont keresése 

Az minden esetben a pár közös döntése, hogy hova mennek nászútra. Ha azonban megvan a célpont, és kiválasztottátok a számotokra szimpatikus országot/várost, nyugodtan bízzátok a pasitokra a lehetséges hotelek, szállók összegyűjtését. A férfiak általában szeretnek külföldi utazásokkal kapcsolatban olvasgatni, ezért tuti nem lesz számukra megterhelő az, ha rájuk bízzátok ezt a feladatot.

Amennyiben olyan helyre utaztok, ahol szükséges utazás előtt oltást kapnotok, vagy esetleg olyan az ország kultúrája, hogy jobb előzetesen otthon belemélyülni kicsit a helyi szokásokba és előírásokba, ennek is nyugodtan utánajárhatnak az urak. Gyakorlatias, élelmes férfiaknak könnyen megy majd az intézkedés, ti pedig fellélegezhettek, hogy fejben tartják és megosztják veletek a legfontosabb infókat.

Nászút szervezése

+1. Fényképező vásárlás/bérlés

Gondolkodtatok már azon, hogy beszereztek egy polaroid fényképezőt az esküvőre? Ha ránk hallgattok, nagyon szuperek az Instax gépek, érdemes közöttük körülnézni. Mindenféle színben és funkcióval választhatók! Már most biztosak vagyunk benne, hogy az esküvő után is tutira meg akarjátok majd tartani őket. Remek móka! Bízzátok nyugodtan a srácokra a gépek beszerzését!

Instax fényképező

Ha ezeket a feladatokat a pasikra bízzátok, úgy fogják érezni, hogy hozzájárulhatnak az esküvőszervezéshez anélkül, hogy csipkéket, fodrokat és gyöngyöket kellene válogatniuk. Meglátjátok, ketten együtt így nagyon hatékonyak lesztek, és mindenki megtalálhatja azt a területet, ahol igazán könnyen elboldogul a rábízott teendőkkel.

Hajrá, vágjatok bele az esküvőszervezésbe, nem lesz itt már semmi probléma!

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és házassági névviselés A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...
Az első pillantás – Hol és hogyan történjen az esküvő előtt? Az a bizonyos első pillantás... Mintha egy pillanatra megállna az idő. A koszorúslányok már a helyükön, az örömszülők készen állnak, a násznép csak rátok vár. Mindenki izgatott, de te csak a saját szívdobogásodat hallod, ami egyre hangosabban ver. Ál...