Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > 29 megdöbbentő esküvői szokás – kontinensről kontinensre!
Skót esküvő

29 megdöbbentő esküvői szokás – kontinensről kontinensre!

Tudjátok, hogyan zajlik egy esküvő Thaiföldön, Tunéziában vagy éppen Skóciában? Bármerre járunk-kelünk, minden országban van olyan esküvői szokás, ami egyszerűen lenyűgöz bennünket. Ezek a hagyományok néhol eltérnek egymástól, míg máshol nagyon hasonlítanak egymásra. Most olyan esküvői hagyományokat mutatunk nektek, amelyek bizonyítják, hogy milyen színesek is az esküvők szerte a világban. Tartsatok velünk!

Kategóriafüggetlen banner

29 izgalmas külföldi esküvői szokás

1. Finnország

Ugye ti sem hittétek, hogy a finnek kihagyják az esküvő táján a szaunázást? A hagyományos esküvői szauna a szertartás előtti napon zajlik, és a menyasszonyon kívül az édesanyja és a koszorúslányok is részt vesznek rajta.

2. Svédország

A svéd lagzikon a vendégek számára teljesen természetes, hogy megcsókolják a menyasszonyt és a vőlegényt, ám erre csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél éppen nincs a teremben. Ha például a menyasszony elmegy felfrissíteni magát, akkor a női vendégek sorba állhatnak a vőlegény csókjáért.

Kristinus
Hirdetés

3. Japán

Biztosan láttatok már olyan esküvői fotót, amin egy fehér kimonós menyasszony szerepel.  Ő a sintoista esküvők legjellegzetesebb alakja, és az a különlegessége, hogy akár hétszer is átöltözhet a nagy napon, mindig más színű kimonóba. Egy selyem esküvői kimonó ára 1000 dollár is lehet, emiatt egyre kevesebben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Egy japán mondás úgy tartja: „Aki három lányt férjhez ad, az koldusbotra jut”.

4. Görögország

A szertartást előtti napokhoz sok szokás köthető, ilyen az „Ágy napja” is. A hagyomány szerint a menyasszony és a hajadon ismerősei összegyűlnek az ifjú pár leendő otthonában, megvetik az ágyat, majd a vőlegény bejön a szobába és összetúrja. Ez háromszor ismétlődik meg, végül elégedetten távozik. Ezután a lányok rózsaszirmokat és pénzt szórnak az ágyra.

Esküvői szokások és hagyományok

5. Olaszország

Egyes tartományokban az ifjú pár bonboniere cukorkákkal köszöni meg a násznépnek, hogy részt vettek az esküvőjükön. A csomagba öt cukorka kerül (a belseje mandula, a külső része pedig fehér cukormázzal van bevonva), melyek az egészséget, a boldogságot, a gazdagságot, a hosszú életet és a termékenységet jelképezik.

6. Oroszország

Akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, azok a májusi esküvőket rossz ómennek tartják, ezen kívül a pravoszláv előírások szerint sem szerdán, sem pénteken nem szerencsés házasodni. Ugyanez vonatkozott a böjtök idejére, vasárnapra, minden hónap tizenkettedikére, és a nagyobb templomi ünnepekre, ezért az engedélyezett napokon igen nagy zsúfoltságra lehet számítani.

Olasz esküvő

7. Spanyolország

A spanyol esküvői hagyományok szerint a vőlegény 13 ércpénzt adott át a menyasszonynak, ezzel jelképezve, hogy gondját fogja viselni a családnak. Ez a szokás megmaradt, de egy kicsit változott az évek során, ugyanis már a menyasszony is készül pénzzel, amit kicserél a vőlegényével.

8. Horvátország

A násznép tagjai pénzt adnak ajándékba az ifjú párnak, amelynek legalább 100 euró az összege. Ha a vendégek anyagi lehetőségei nem engedik ezt meg, általában nem mennek el az esküvőre, mert úgy tartják, hogy nem szabad megtörni az esküvői hagyományokat.

9. Hollandia

A polgári esküvőt általában szűk családi körben tartják, majd utána közösen elmennek egy étterembe vacsorázni. Az igazi móka a tágabb családdal és barátokkal ez után kezdődik, bár nem tart hajnalig, és nincs menyasszonytánc sem. Éjjel egy óra körül kávé felszolgálásával jelzik a vendégeknek, hogy vége a mulatságnak, addig pedig egy Dj szórakoztatja a násznépet.

Esküvői hagyomány

10. Törökország

A stafírungot a lánygyermek megszületése óta gyűjti a család. A lány hozományként háztartási gépeket, bútorokat, törölközőket, ágyneműket és takarókat kap, és van, amit ő maga hímez. Egy héttel az esküvő előtt az a szokás, hogy a stafírungot bárki megszemlélheti, sőt, a házassági szerződésben azt is felsorolják, hogy ki milyen hozományt vitt a házasságba.

11. Írország

Régen a szertartás utáni fogadást a családi házban tartották, ahol hagyományosan mézbort ittak, és beszédeket mondtak. Az ír menü szóda, kenyér, sózott marhahús és káposzta volt, az édesség pedig gyümölcstorta volt mandulával, mazsolával, és brandyvel.

12. Egyiptom

Az esküvő előtti éjszaka összegyűlnek a rokonok, barátok és szomszédok, hogy megünnepeljék a Henna Éjszakáját. Általában az asszonyok a lányos házához mennek, ahol a menyasszony rózsaszín selyemből készült ruhát visel, és hennával van megfestve a keze és a lába. A nők egész éjjel táncolnak és énekelnek, akárcsak a férfiak, akik a vőlegény házánál gyűlnek össze ezen az éjszakán.

Ír esküvő

13. Namíbia

A hagyomány szerint csak akkor válhat Namíbiában a menyasszony az új család tagjává, ha a ceremónia előtt elrabolják, ezt követően pedig egy bőrből készült kalapot tesznek a fejére.

14. Tunézia

Az országban összesen 7 napig tart az esküvői mulatozás, ahol főleg a menyasszony gazdagságát, szépségét és báját helyezik előtérbe.

15. Mongólia

Amikor egy pár elhatározza, hogy összeköti az életét, levágnak egy kiscsirkét, kibelezik, és szemügyre veszik a máját. Ha a belső szerv szerintük egészséges, megállapodnak az esküvő időpontjában, amennyiben viszont gond van vele, levágnak egy újabb csirkét, és ezt egészen addig folytatják, amíg nem találnak egy megfelelően egészséges májat.

Esküvői szokások

16. Brazília

A brazil esküvőkön a dobócsokor helyett egy kis műanyag vagy plüssfigurát dob a menyasszony a női vendégek közé, amely Saint Antonit, az esküvők védőszentjét mintázza.

17. Mexikó

A mexikói esküvőkön mielőtt megülték volna a lakodalmat, a hagyományokhoz híven fegyverlövések dördültek el a levegőben. A nyitótáncnál a vendégek megfogták egymás kezét és egy szív alakot formáltak a fiatal pár körül.

18. Kanada

A kanadai lagzikon „zoknitáncot” járnak a pár még nem házas testvérei, és összegyűjtik a zoknira tapadt összegeket a párnak. Más vidékeken annyiban módosult ez a szokás, hogy annak adják a pénzt, aki a legviccesebben táncol a zokniban.

19. USA

Talán nem lep meg benneteket, az amerikaiak nagyon szeretik a feltűnő lánykéréseket, ezért nem ritka, hogy rögbi vagy kosárlabda mérkőzés közben a kivetítőre van felírva a nagy kérdés, vagy esetleg egy tv műsorban teszik fel a klasszikus „Leszel a feleségem?” kérdést.

Esküvői szokás

20. Skócia

A skót hagyományok szerint a menyasszonyi ruhát a vőlegény vásárolja, míg a vőlegény az ingét a menyasszonyától kapja. Egyes vidékeken a nagy nap előtt bekenték a párt feketére és úgy vitték körbe a falun vagy városon. Ugye az a skót esküvői szokás ismerős számotokra, hogy a házassági szándék bejelentése után a skót vőlegénynek meg kell küzdenie a menyasszonyáért? Ez a szokás mára már inkább csak egy játék, mely során különféle feladatokat kell megosztani a vőlegénynek, és mindenféle akadállyal kell megküzdenie?

21. Marokkó

Egy hagyományos marokkói esküvő általában 4-7 napig tart. Érdekes esküvői szokás, hogy a menyasszonyt megfürdetik tejben, majd ezután esküvői hennát kennek a kezére és a lábára.

22. Szudán

Bevett esküvői szokás, hogy a menyasszony és a vőlegény megcsókolja a szülei térdét. Ezzel áldást kérnek tőlük, és megígérik, hogy közös életük során is szolgálni fogják őket.

23. Sri Lanka

A menyasszonyok ruhája a keleti és nyugati hagyományokat ötvözi, a lányok gazdagon hímzett selyem szárit viselnek. Egy biztos, a menyasszony ékszereinek páratlan számú követ kell tartalmaznia, ugyanis csak ez hoz szerencsét.

Japán esküvő

24. Tibet

A menyasszony az esküvő előestéjén kapja meg a menyasszonyi ruháját, és kiegészítőit, ezeket a vőlegény hozza el neki. A viselet része egy olyan fejdísz, amelybe ezüst érméket, és egy kis Buddha amulettet fűznek.

25. Bulgária

Gondoltátok volna, hogy Bulgáriában hagyományos esküvői szokás, hogy a rokonok a menyasszony arcát fehérre festik, és díszített ezüst szálakat lógatnak elé.

26. Franciaország

Régen a francia menyasszonyok gyöngyszürke vagy kék menyasszonyi ruhát viseltek. Ez az első világháborút követően változott csak meg, ezután azonban minden menyasszonynak hófehér ruhát kellett viselnie. A kesztyű sokáig kötelező eleme volt a szettnek.

27. Németország

Imádnivaló német esküvői szokás, hogy a család és a barátok egy esküvői újságot készítenek a párnak, amelyet a fogadáson eladnak. A pénzt pedig a pár a nászútra fordíthatja. Ez az újság a Hochzeitszeitung, amely képeket és történeteket tartalmaz a menyasszonyról és a vőlegényről. Persze nem minden háznál készülnek ilyen meglepetéssel, az idők során természetesen a német esküvői szokás és hagyományok is változtak.

Esküvő, Mexico

28. Szerbia

A szerb esküvők végén a pár a vőlegény házába megy, ahol a vőlegény édesanyja mézzel és vajjal keni be az ajtót. Ezután megajándékozza a menyasszonyt pénzzel, búzával és almával, hogy egészséges és szerencsés legyen.

29. Thaiföld

Egy thai esküvőn központi szerepet játszanak az ajándékok.  Itt a vőlegény, vagy a vőlegény szülei fizetnek a menyasszony szüleinek, megköszönve ezzel azt, hogy felnevelték a menyasszonyt. Az összeg annak függvényében változik, hogy milyen környéken járunk éppen, és hogy milyen a vőlegény társadalmi helyzete.

Megtetszett valamelyik nemzet esküvői hagyománya? Netán egy külföldi esküvőn személyesen tapasztaltatok bármi érdekességet? Írjátok meg nekünk!

Fotók: pinterest.com

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és házassági névviselés A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...