33 esküvői szokás, és vicces babona: biztosan számos esküvővel kapcsolatos babonával találkoztatok már az esküvőszervezés közben, és ha hisztek bennük, rengeteg dologra oda kell figyelnetek, hogy ne érjen titeket balszerencse a nagy napon. A legismertebb esküvői szokások és babonák következnek.

Kategóriafüggetlen banner

33 esküvői szokás, és vicces babona

1.

A vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyt az esküvő előtt a menyasszonyi ruhában, csak az oltár előtt, a fehér szín ugyanis a tisztaságot, a szűziességet, az életet és a fényt jelenti.

2.

A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

A rozmaringos alma:

Érdekes szokás fűződik a rozmaringos almához. Egy szép, nagy piros almába egy szál rozmaringot tűztek, azt 4-6 db 10-12 cm hosszú rózsaszín és kék szalagocskával díszítették. Az almát a menyasszony 8—9 éves keresztlánya, ha nem volt, úgy a kereszt- vagy bérmaszülő lánya vitte, aki általában 10 évesnél nem szokott idősebb lenni.

3.

Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék. Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen. A valami új általában a ruha vagy a fehérnemű, ami a sikeres életet jelképezi, míg a valami régi a menyasszony leányságát szimbolizálja. Egy régi családi ékszer vagy a szülő, nagyszülő fátyla tökéletes választás lehet. A valami kékhez jó választás egy kék harisnyakötő vagy egy kék virág a hajba, ez jelképezi a tisztaságot, míg a valami kölcsön arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, akik bármiben segítenek. Ez talán a legismertebb esküvői szokás hazánkban.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

4.

Szintén az elterjedt esküvői szokások egyik, hogy éjfélkor a menyasszony átöltözik, a fehér ruhát leváltja egy pirosra, mert már nem menyasszony, hanem menyecske.

Érdekesség!

A menyecske ruha piros színe a vér, és a szív, tehát szerelem és a hűség jelképe.

5.

Ha a menyasszony úgy dönt, hogy varratja a ruháját, akkor semmiképpen ne segédkezzen az elkészítésében, mert a babona szerint ez szomorúságot és bánatot okoz. Annyi könnyet, ahány öltéssel a ruha készült.

6.

A babona szerint gazdagságot hoz a házasságba, ha a menyasszony egy pénzérmét rejt el a cipőjében.

7.

A menyasszonynak éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelent jót.

8.

Úgy tűnik, hogy az esküvői pityergés szerencsét hoz, emiatt nem kell aggódnotok.

9.

A menyasszony sok esetben ráírja a cipőjének a talpára a barátnői nevét, akik közül az megy legközelebb férjhez, akinek a neve még a lagzi végén is olvasható a cipő talpán.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

10.

A jövőre nézve nagyon pozitív dolgokat ígér, ha a vőlegény szivárványt lát az esküvő előtt.

11.

Állítólag tilos nyitott orrú cipőt vagy szandált viselni a szertartáson, mert kicsúszik a „kezetek közül” a pénz.

12.

Aki háromszor volt már koszorúslány, az nem fog férjhez menni, úgyhogy ha babonásak vagytok, ne nagyon tolongjatok, ha koszorúslánynak kér fel a barátnőtök.

13.

A lakodalom estéjén tilos cipőt cserélni, mert állítólag így egyszer majd a férj cseréjére is sor kerül majd. Ez egy olyan esküvői szokás, ami apróság, de a babonások nagyon odafigyelnek rá.

14.

A következőket ajánlatos elkerülni az esküvő napján: nyitott sírt, szerzetest vagy apácát látni, az esküvőt a pár bármely tagjának szülinapján tartani, a jegygyűrűt elejteni, otthon felejteni, elhagyni.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

15.

Amennyiben májusban tartjátok az esküvőtöket, vegyétek figyelembe, hogy állítólag így a virágokhoz hasonló múlandóság lesz jellemző a frigyre.

16.

Mi a helyzet a gyöngysor viselésével? Igen ellentmondásos esküvői szokás. Egyesek szerint, ha gyöngysort viseltek az esküvőn, az azt jelenti, hogy nem fogtok könnyet ejteni a férjetek miatt, míg egyes tájegységeken pontosan azért tiltják ennek az ékszernek a viselését, mert attól félnek, hogy a menyasszony házassága túl sok sírásból áll majd.

17.

Úgy tartják, hogy ha az esküvő napján esik az eső, akkor a pár nem marad örökre együtt. Egy másik meglátás az, hogy ha az esküvőre menetelkor esik az eső, akkor a menyasszony sokat fog sírni életében, míg ha a vacsora alatt vagy után esik, az gazdagságot hoz a pár életébe.

18.

Ha a menyasszony ujján megakad a jegygyűrű, az azt jelenti, hogy ő fog irányítani a házasságban. Leejteni semmiképpen nem jelent szerencsét.

19.

Az oltár felé az utat virággal szórják, hogy elkerüljék a házasság alatt fellépő rögöket. Az út kiegyenesítése a cél.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

20.

A templomból kifelé haladva az emberek két oldalt felsorakoznak és sorfallal várják az ajtón kilépő ifjú párt. A hiedelem szerint a házasság alatt felmerülő akadályokat is közösen fogják majd legyőzni. A szertartásról kilépve virágot vagy búzát szoktak szórni a párra.

A rizsszemek elegyengetik a pár rögös útját és segítik a bőséges gyermekáldást.

21.

A dobócsokor a menyasszonyi csokor kisebb mása, kevésbé ékes változatban, de hasonló színű és típusú virágokból áll. A szertartás után a menyasszony az egyedülálló, nem férjezett lányoknak háttal állva eldobja a csokrát, akik megpróbálják elkapni azt. A fáma szerint, amelyik lánynak sikerül elkapni, az lesz a következő menyasszony.

22.

Az esküvői csokor jelképezi a boldogságot. Fontos, hogy a vőlegénynek is legyen, ezért alakult ki a férfiak virág-kitűző viselete.

23.

A harisnyakötő eldobása a csokordobás férfiakra vonatkozó megfelelője. A férj hátrahajítja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Közülük az a szerencsés nyertes nősül meg legközelebb, aki elkapja azt.

24.

Vajon miért vannak konzervdobozok az ifjú pár autójára kötve? A válasz egyszerű, amikor a kocsi elindul, a dobozok zajt csapnak és elűzik a rossz szellemeket és a szegénységet.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

25.

A vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, azért, hogy a feleség fiúgyermeket is szüljön, ezáltal biztosítva a család nevének továbbvitelét.

Amennyiben nincs kisfiú a násznép tagjai között, úgy kislányt is gyakran ültetnek a menyasszony ölébe, mert a gyermekáldás önmagában is nagyon fontos!

26.

A tortával kapcsolatosan is ismert néhány babona. A közös felvágás az összetartozást szimbolizálja, a torta magassága a születendő gyerekekre utal. Figyeljétek meg, hogy kinek van felül a keze, mert az viseli a nadrágot!

27.

Az új lakásba költözéskor sónak és kenyérnek feltétlenül lennie kell az új közös otthonban, a hiedelem szerint a friss házasok ezzel elűzik az éhezést a közös élet során.

28.

A kör alakú csokor szerencsét hoz a házasságba, míg a csepp alakú, hosszúkás csokor csupán csak könnyeket.

29.

A babona szerint a szombati esküvő szerencsétlenséget hoz a párra, a szerdai esküvő a boldog, keddi a gazdagság titka, az egészséget pedig a hétfői házasságkötés ígéri.

30.

A menyasszony az esküvő előtt csak akkor nézhet tükörbe, ha levesz egy ékszert vagy más apróságot magáról, ellenkező esetben szerencsétlenséget hozhat a tükör.

33 esküvői szokás, és vicces babona

pixabay.com

31.

Ha a vőlegény az esküvő előtt elhagyja a házat, már nem mehet vissza semmiért.  Hazaérve a férjnek azért kell a küszöb előtt felemelnie a feleségét, hogy elűzze a balszerencsét. Ezt a hagyományt még ma is sok pár tartja.

32.

Az esküvő előtt a kocsi konvoj azért dudálja végig az utat, mert a hangoskodás elüldözi a rossz szellemeket.

33.

Az lesz az úr a háznál, aki először lép a házastársa lábára az esküvő során. (kevés ilyen abszurd esküvői szokás létezik…)

Esküvői szokás és babona 1×1

A babonák többsége csupán csak hagyományokból alakult ki, és az elmúlt évtizedekben biztosan sok merült közülük feledésbe, azonban egy dolog tagadhatatlan.

Hiába nem hisztek a fekete macskákhoz, vagy a kéményseprőkhöz köthető babonákban, mégis van néhány esküvői szokás, amit valószínűleg nem szeretnétek figyelmen kívül hagyni.

Vagy azért, mert vicces (mint a dudálás), vagy azért, mert valamiért kedves a számotokra. Mint mindenben, ebben is érdemes megtalálni az arany középutat.

+ 1 meghökkentő esküvői szokás

Arra azért figyeljetek oda, hogy vannak olyan települések, ahol létezik olyan esküvői szokás, hogy a barátok a lagzi közben belopóznak a lakásotokba, és rendetlenséget csinálnak, hogy a szobába lépve rögtön szembesüljetek a házasság nehézségeivel.

A mi tanácsunk az, hogy dugjátok el gondosan az összes pótkulcsot, és élvezzétek az esküvő és a lagzi minden pillanatát!