Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > 33 esküvői szokás, és vicces babona

33 esküvői szokás, és vicces babona

Biztosan számos esküvővel kapcsolatos babonával találkoztatok már az esküvőszervezés közben, és ha hisztek bennük, rengeteg dologra oda kell figyelnetek, hogy ne érjen titeket balszerencse a nagy napon. Összeszedtük nektek, mik azok, amelyek meghatározóak lehetnek az életetek hátralevő részében.

Kategóriafüggetlen banner

1. A vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyt az esküvő előtt a menyasszonyi ruhában, csak az oltár előtt, a fehér szín ugyanis a tisztaságot, a szűziességet, az életet és a fényt jelenti.

2. A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

3. Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék. Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen. A valami új általában a ruha vagy a fehérnemű, ami a sikeres életet jelképezi, míg a valami régi a menyasszony leányságát szimbolizálja. Egy régi családi ékszer vagy a szülő, nagyszülő fátyla tökéletes választás lehet. A valami kékhez jó választás egy kék harisnyakötő vagy egy kék virág a hajba, ez jelképezi a tisztaságot, míg a valami kölcsön arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, akik bármiben segítenek.

pixabay.com

4. Éjfélkor a menyasszony átöltözik, a fehér ruhát leváltja egy pirosra, mert már nem menyasszony, hanem menyecske.

5. Ha a menyasszony úgy dönt, hogy varratja a ruháját, akkor semmiképpen ne segédkezzen az elkészítésében, mert a babona szerint ez szomorúságot és bánatot okoz. Annyi könnyet, ahány öltéssel a ruha készült.

6. A babona szerint gazdagságot hoz a házasságba, ha a menyasszony egy pénzérmét rejt el a cipőjében.

7. A menyasszonynak éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelent jót.

8. Úgy tűnik, hogy az esküvői pityergés szerencsét hoz, emiatt nem kell aggódnotok.

9. A menyasszony sok esetben ráírja a cipőjének a talpára a barátnői nevét, akik közül az megy legközelebb férjhez, akinek a neve még a lagzi végén is olvasható a cipő talpán.

pixabay.com

10. A jövőre nézve nagyon pozitív dolgokat ígér, ha a vőlegény szivárványt lát az esküvő előtt.

11. Állítólag tilos nyitott orrú cipőt vagy szandált viselni a szertartáson, mert kicsúszik a „kezetek közül” a pénz.

12. Aki háromszor volt már koszorúslány, az nem fog férjhez menni, úgyhogy ha babonásak vagytok, ne nagyon tolongjatok, ha koszorúslánynak kér fel a barátnőtök.

13. A lakodalom estéjén tilos cipőt cserélni, mert állítólag így egyszer majd a férj cseréjére is sor kerül majd.

14. A következőket ajánlatos elkerülni az esküvő napján: nyitott sírt, szerzetest vagy apácát látni, az esküvőt a pár bármely tagjának szülinapján tartani, a jegygyűrűt elejteni, otthon felejteni, elhagyni.

pixabay.com

15. Amennyiben májusban tartjátok az esküvőtöket, vegyétek figyelembe, hogy állítólag így a virágokhoz hasonló múlandóság lesz jellemző a frigyre.

16. Mi a helyzet a gyöngysor viselésével? Egyesek szerint, ha gyöngysort viseltek az esküvőn, az azt jelenti, hogy nem fogtok könnyet ejteni a férjetek miatt, míg egyes tájegységeken pontosan azért tiltják ennek az ékszernek a viselését, mert attól félnek, hogy a menyasszony házassága túl sok sírásból áll majd.

17. Úgy tartják, hogy ha az esküvő napján esik az eső, akkor a pár nem marad örökre együtt. Egy másik meglátás az, hogy ha az esküvőre menetelkor esik az eső, akkor a menyasszony sokat fog sírni életében, míg ha a vacsora alatt vagy után esik, az gazdagságot hoz a pár életébe.

18. Ha a menyasszony ujján megakad a jegygyűrű, az azt jelenti, hogy ő fog irányítani a házasságban. Leejteni semmiképpen nem jelent szerencsét.

19. Az oltár felé az utat virággal szórják, hogy elkerüljék a házasság alatt fellépő rögöket. Az út kiegyenesítése a cél.

pixabay.com

20. A templomból kifelé haladva az emberek két oldalt felsorakoznak és sorfallal várják az ajtón kilépő ifjú párt. A hiedelem szerint a házasság alatt felmerülő akadályokat is közösen fogják majd legyőzni. A szertartásról kilépve rizst vagy búzát szoktak szórni a párra, ami a szerencse és a termékenység jelképe.

21. A dobócsokor a menyasszonyi csokor kisebb mása, kevésbé ékes változatban, de hasonló színű és típusú virágokból áll. A szertartás után a menyasszony az egyedülálló, nem férjezett lányoknak háttal állva eldobja a csokrát, akik megpróbálják elkapni azt. A fáma szerint, amelyik lánynak sikerül elkapni, az lesz a következő menyasszony.

22. Az esküvői csokor jelképezi a boldogságot. Fontos, hogy a vőlegénynek is legyen, ezért alakult ki a férfiak virág-kitűző viselete.

23. A harisnyakötő eldobása a csokordobás férfiakra vonatkozó megfelelője. A férj hátrahajítja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Közülük az a szerencsés nyertes nősül meg legközelebb, aki elkapja azt.

24. Vajon miért vannak konzervdobozok az ifjú pár autójára kötve? A válasz egyszerű, amikor a kocsi elindul, a dobozok zajt csapnak és elűzik a rossz szellemeket és a szegénységet.

pixabay.com

25. A vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, azért, hogy a feleség fiúgyermeket is szüljön, ezáltal biztosítva a család nevének továbbvitelét.

26. A tortával kapcsolatosan is ismert néhány babona. A közös felvágás az összetartozást szimbolizálja, a torta magassága a születendő gyerekekre utal. Figyeljétek meg, hogy kinek van felül a keze, mert az viseli a nadrágot!

27. Az új lakásba költözéskor sónak és kenyérnek feltétlenül lennie kell az új közös otthonban, a hiedelem szerint a friss házasok ezzel elűzik az éhezést a közös élet során.

28. A kör alakú csokor szerencsét hoz a házasságba, míg a csepp alakú, hosszúkás csokor csupán csak könnyeket.

29. A babona szerint a szombati esküvő szerencsétlenséget hoz a párra, a szerdai esküvő a boldog, keddi a gazdagság titka, az egészséget pedig a hétfői házasságkötés ígéri.

30. A menyasszony az esküvő előtt csak akkor nézhet tükörbe, ha levesz egy ékszert vagy más apróságot magáról, ellenkező esetben szerencsétlenséget hozhat a tükör.

pixabay.com

31. Ha a vőlegény az esküvő előtt elhagyja a házat, már nem mehet vissza semmiért, ugyanakkor a férjnek azért kell a küszöb előtt felemelnie a feleségét, hogy elűzze a balszerencsét.

32. Az esküvő előtt a kocsi konvoj azért dudálja végig az utat, mert a hangoskodás elüldözi a rossz szellemeket.

33. Az lesz az úr a háznál, aki először lép a házastársa lábára az esküvő során.

A babonák többsége csupán csak hagyományokból alakult ki, és az elmúlt évtizedekben biztosan sok merült közülük feledésbe, azonban egy dolog tagadhatatlan. Hiába nem hisztek a fekete macskákhoz, vagy a kéményseprőkhöz köthető babonákban, az esküvővel kapcsolatban van néhány szokás, amit valószínűleg nem szeretnétek figyelmen kívül hagyni. Vagy azért, mert vicces (mint a dudálás), vagy azért, mert valamiért kedves a számotokra. Mint mindenben, ebben is érdemes megtalálni az arany középutat.

Arra azért figyeljetek oda, hogy vannak olyan települések, ahol az a szokás, hogy a barátok a lagzi közben belopóznak a lakásotokba, és rendetlenséget csinálnak, hogy a szobába lépve rögtön szembesüljetek a házasság nehézségeivel. A mi tanácsunk az, hogy dugjátok el gondosan az összes pótkulcsot, és élvezzétek az esküvő és a lagzi minden pillanatát!