Pontosan tudjuk, milyen nehéz kiválasztani a tökéletes nászajándékot egy esküvőre, annál is inkább, mert mi is sokat küzdöttünk ezzel a “nászajándék dilemmával” hosszú éveken át. Éppen ezért örökre leszámoltunk a mumussal, és ma már büszkék vagyunk arra, hogy nászajándék ötlet fronton rengeteg javaslatot tudunk nektek adni. Mutatjuk az ötleteinket!

Nászajándék ötletek

Ideális esetben azok hívnak meg benneteket az esküvőjükre, akikkel legalább annyira szoros a kapcsolatotok, hogy tudjátok az irányt, merre érdemes ajándékot keresgélni számukra. De ez csak az ideális eset. Mi van akkor, ha megkaptátok a meghívót, és kis túlzással alig tudjátok felidézni a pár arcvonásait? Akkor is illik olyan nászajándékot adni, ami a lehető legkevésbé sablonos. Kissé „mission impossible” a helyzet? Dehogy!

Kategóriafüggetlen banner

Gondoltátok volna, hogy már a homéri kor görögjeinél is találni utalást arra, hogy mihez kezdtek a családok a nászajándékkal? Az apa gyakran részben vagy egészben a lányának adta a nászajándékba kapott tárgyakat hozományként, de a királyi családokban is hosszú múltra tekint vissza az ajándékozás hagyománya.

Mennyit illik költeni a nászajándékra?

Úgy tartják, hogy legalább annyi pénzt illendő adni nászajándékba, vagy olyan összegben illik ajándékot vásárolni, amely nagyjából fedezi a vendéglátásunkra fordított összeget. Vagyis az esküvői menü, az italfogyasztás, illetve a szállás árát. Ez az esküvő méretétől is függ, de egy esküvői menü ára nagyjából 10000-25000 Ft/fő körül mozog, ehhez érdemes még hozzáadni a fent említett szeszes ital fogyasztást is (ha az nincs benne a csomagban).

Hirdetés

Így elmondható, hogy a nászajándék minimális összege fejenként 20-30 ezer forint egy esküvőn, ettől persze lehetnek eltérések mindkét irányban. Attól is függ a nászajándék mértéke, és összege, hogy mennyire vagytok közeli rokonai, barátai a házaspárnak. A keresztszülők, az örömszülők és a tanúk általában többet költenek, míg a távoli rokonok, és haverok kevesebbet.

Nézzük meg, hogy e logika mentén milyen ajándékot érdemes választanotok. Következzenek a nászajándék ötletek!

Nászajándék ötletek távoli rokonoknak, haveroknak

Ha egy olyan pár esküvőjére vagytok hivatalosak, akikkel nem vagytok szoros kapcsolatban, vásároljatok olyan ajándékot nekik, ami személyre szóló, ugyanakkor nem jelent hatalmas kiadást számotokra.

Jó ajándék lehet egy könyvutalvány, illetve minden más ajándékutalvány, amire tetszőleges összeget tölthettek fel. Ruhaboltokban, lakberendezési áruházakban, bioboltokban, és sportboltokban is vásárolhattok ilyen utalványokat és ajándékkártyákat, de jó ötlet egy konyhai eszközöket árusító üzletet is felírni a listátokra.

Ezek mindegyikében lehet találni 15-30 ezer forint között olyan nászajándékot, ami egyáltalán nem sablonos vagy unalmas, és aminek az ifjú pár biztosan örülni fog. Ha megbeszélitek velük, hogy mire van szükségük, akkor ti magatok is megvehetitek az étkészletet, futófelszerelést, cipős szekrényt vagy törölköző, és ágynemű garnitúrát, a nekik tetsző méretben, és színben.

Ebből az összegből már lehet színházjegye(ke)t, állatkerti bérletet, VIP mozi jegyeket, egynapos wellnesst, vagy uszodabérletet is vásárolni, tehát az élményajándékokat ugyanúgy érdemes számításba venni, ahogyan az ajándékkártyákat és utalványokat. Nagyon népszerűek még a szabaduló szobák, és főzőkurzusok is, sőt, befizethetitek őket egy kellemes vacsorára is egy népszerű lakásétteremben.

Nászajándék ötletek közeli rokonoknak, barátoknak

Ha egy közeli rokonotok vagy barátotok meghívott az esküvőjére, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre nyúlni a pénztárcátokba, mintha csak laza kapcsolat lenne köztetek. Ennek megfelelően nagyjából 25-50 ezer forint körüli összeget illik nászajándékra költeni, lehetőségeitekhez mérten.

A korábban említett utalványok itt is jó ötletnek bizonyulhatnak. Ezer és egy dolgot lehet beszerezni a nagyobb bútoráruházakban és elektronikai üzletekben (porszívó, étkező garnitúra, grill). Vásárolhattok akár operabérletet, színházbérletet, vagy akár egy érdekes tanfolyam belépőt is ajándékba.

Sok pár vágyik nyelvtanfolyamra, búvártanfolyamra, vagy valamilyen sportoktatásra. Az élményajándékok közül pedig nagyon népszerű ajándék a wellness hétvége, a külföldi koncertlátogatás, a vitorlázás, a sétarepülés, a különféle „kényeztető” szolgáltatások (pl masszázsbérlet, szaunabérlet) és a borkóstoló.

Nászajándék ötletek szülőknek, tanúknak, testvéreknek

Mivel ti nagyon közel álltok az ifjú párhoz, ezért illik olyan nászajándékot vagy összeget adni nekik, ami elég gáláns ahhoz, hogy kimutassátok vele támogatásotokat.

Nem ritka, hogy az örömszülők lakást, autót, konyha- vagy szobabútort vesznek a gyereküknek, mások kifizetik a nászút költségeit. A mosógép, a hűtő és a kerti garnitúra is gyakori ajándék, akárcsak a szárítógép, a mosogatógép, vagy egy kisebb lakásfelújítás. Az elmúlt években a lézeres szemműtét, a laptop és a jogosítvány is felkerült az örömszülők nászajándék listájára.

Ha pedig konkrét összeget kell megnevezni, akkor azt lehet mondani, hogy az örömszülők átlagosan minimum 100-150 ezer forintot szánnak az ifjú párnak, ennél jellemzően csak többet.

A nászajándék mértéke nyilvánvalóan az anyagi helyzetetektől is függ, ezért még véletlenül sem szeretnénk megszabni azt, hogy mennyit költsetek. Vegyétek számításba, hogy a párnak mekkora kiadás az esküvő, és lehetőségeitekhez mérten segítsétek őket.

A testvérek, tanúk jellemzően 50-70 ezer forintot költenek nászajándékra, ezen az áron főként elektronikai eszközöket, és lakásfelszerelést vásárolnak. Ha a párral egyeztettek, vásárolhattok robotgépet, tévét, nyomtatót, elektromos grillt, kapszulás kávéfőzőt, illetve babaszoba felszerelést is. Ezek mind tartós, és közkedvelt ajándékok akkor, ha odafigyeltek arra, hogy valóban minőségi terméket vásároljatok.

Mégis inkább pénzt ajándékoznátok? A részletekről bővebben ide kattintva olvashattok!

Nem is olyan félelmetes dolog a nászajándék kiválasztása, igaz? Ha örömet szeretnétek szerezni az ifjú párnak, elegendő, ha belegondoltok abba, hogy a személyiségükhöz, az otthonukhoz, és a hobbijukhoz mi illene leginkább, és máris tudni fogjátok az irányt, hogy merre induljatok el.

Reméljük, hogy választ kaptatok minden kérdésetekre. Innen pedig már – ötleteinket és tippjeinket követve – 1001 és még több ajándékra leltek abban az árfekvésben, amit a nászajándékra szántok.