Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > A polgári szertartás menete lépésről lépésre
A polgári szertartás menete lépésről lépésre

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

„Kijelenti-e ön… hogy az itt jelenlévőhöz… feleségül megy?  – Igen!”  Násznép ujjongása, tapsvihar, csók, gratuláció. Vége! Ugyan dehogy, csak vicceltünk! Ha az esküvői polgári szertartásra gondolunk, legtöbbször természetesen a filmbeillő jelenet, azaz az Igen jut az eszünkbe. Azonban a polgári szertartás nem csak ennyiből áll.

Kategóriafüggetlen banner

Vannak kötelező elemek, és vannak szabadon választható elemek, hogy a polgári szertartást is egyedivé tehessétek. Érdemes mihamarabb végiggondolnotok, hogy mi legyen a polgári szertartás pontos menete, így rengeteg időt spórolhattok meg az első találkozásnál az anyakönyv vezetőtökkel. A tökéletes esküvő tökéletes szertartással kezdődik, ebben segítünk most nektek!

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Anyakönyvvezető kiválasztása

A polgári szertartás bensőséges hangulata nagyban múlik a szertartásvezetőn, azaz az anyakönyvvezetőn. Azonban azt érdemes tudnotok, hogy a személyének kiválasztása nem rajtatok múlik. Az dönt, hogy az esküvőtök helyszíne melyik Önkormányzathoz tartozik, és ott kik a hivatalos anyakönyvvezetők.

Ha kisebb településen házasodtok össze, előfordulhat, hogy csak egy anyakönyvvezető van, így nincs választási lehetőségetek. De nincs minden veszve! Az esetek többségében már kisebb-közepesebb településeknél is van legalább kettő, három hivatalos anyakönyvvezető, és ebben az esetben arra van lehetőségetek, hogy a megnevezett anyakönyvvezetők közül ti válasszátok ki azt, aki a legszimpatikusabb.

Érdemes mihamarabb döntenetek, hiszen nagy az esély, hogy más párnak is ugyanaz az anyakönyvvezető fog tetszeni, mint nektek! És még, ha igazi Harry Potter rajongó is, akkor sem fog tudni egyik helyről a másikra teleportálni!

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Kötelező elemek polgári szertartás kapcsán

 • Igen kimondása: Nemcsak romantikus, de kötelező is. A hatályos törvények szerint, az érvényes házasság egyik feltétele a szóban, egybehangzóan kimondott igen mindkét fél részéről.
 • Anyakönyv aláírása: Az igen után a másik törvény által meghatározott része egy házasságkötésnek az anyakönyv aláírása, tanúk jelenlétében. A tanúk személyét már a polgári szertartás előtt több héttel le kell jelenteni személyes adataikkal együtt, tehát ebben a kérdésben is érdemes mihamarabb dűlőre jutnotok.

Kedves menyasszonyok!

Tudjuk, hogy már vagy ezerszer lefirkáltátok üres fecnikre az új neveteket, majd mosolyogva összegyűrtétek, hogy senki meg ne lássa. Nem ciki! Tessék csak gyakorolni, hiszen az anyakönyvbe már a férjezett neveteket kell aláírni, ami nehezebb lesz, mint azt gondolnátok!

Kristinus

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Választható elemek polgári szertartás kapcsán

 • Gyűrűhúzás: Bármennyire is meglepő, a gyűrűhúzás csak választható része a polgári szertartásnak, és nem kötelező. Vannak tájegységek, ahol az eljegyzés után már viselni szokták a karikagyűrűket, és előfordulhat az is, hogy a gyűrűt egy külön szertartás keretein belül szeretnétek egymás ujjára húzni. Ez a szertartás lehet nagyon bensőséges, csak ti ketten és egy fotós, és megelőzheti a polgári szertartást. Így vannak, akik már gyűrűvel az ujjukon érkeznek az anyakönyvvezető elé.
 • Kettőből egyek leszünk: Ezt hivatott jelképezni az a két különálló gyertya, amivel a házasságkötés után meggyújtjátok közös gyertyátokat, majd elfújjátok a két különállót. A divat azonban itt is változott, és most már önthettek homokot, csomózhattok kötelet, keverhettek saját rosé bort fehér- és vörös borból… A lényeg, hogy két különálló dolog eggyé váljon!

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Tipp!

Ha kültéri szertartásotok lesz, érdemes a gyertya helyett valami mást választani, nehogy a szél folyamatosan elfújja a lángot, megakadályozva ezzel, hogy meggyújtsátok közös gyertyátokat. Gondoljatok csak bele, milyen kellemetlen lehet, ha a násznép percekig arra vár, hogy életben maradjon a láng, és esetleg aki babonás, rossz ómennek tartsa, hogy nem ég közös gyertyátok kanóca…

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

 • Szülők köszöntése: Választható, de illik beépíteni a szertartásba, talán mondanunk sem kell, hogy miért… Nem csak a szülőket, de a nagyszülőket is köszöntsétek, és figyeljetek oda, hogy egyesével menjetek oda az örömanyákhoz, örömapákhoz, hogy a fotósotok és videósotok mindegyik pillanatot meg tudják örökíteni.
 • Vers, ének: Ha van olyan rokonotok, barátotok, ismerősötök, aki csodálatos hanggal rendelkezik, vagy esetleg szívet melengetően tud előadni egy verset, akkor nyugodtan kérjétek fel, hogy színesítse a polgári szertartásotokat. Különleges lesz és egyedi!

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

 • Zene: Ne csak bevonuló zenét, de szertartás zenét is válasszatok! Sokkal hangulatosabb, sokkal bensőségesebb lesz a polgári szertartás, és segíti megadni a ritmikáját is. Arra azonban figyeljetek, hogy lehetőség szerint olyan zenét válasszatok, amiben nincs énekszó, hogy ne zavarja az anyakönyvvezető beszédét. Ha inspirálódni szeretnétek, hallgassátok meg Havasi Balázs Coming Home című költeményét. Egy zongora, és egy hegedű… kell ennél szebb?
 • Fogadalom: Mindannyian szipogtunk már a kanapén ülve, miközben romantikus filmeket néztünk, és szívbe markoló fogadalmat tettek egymásnak a szerelmesek. Csodálatos, romantikus, megható… Ti is megtehetitek, de mindenképpen beszéljétek meg, hogy egyikőtöknek sem okoz-e kellemetlenséget a násznép előtt elmondani egy érzelmes esküt! Rengeteg stressz faktor van a nagy napon, nehogy ez legyen a plusz egy csepp a pohárban!

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

A polgári szertartás tervezet:

A kötelező igen, és aláírás a polgári szertartás elején fog megtörténni, de nyugodtan bővítsétek ezeket a pillanatokat számotokra kedves elemekkel, hogy egyedi legyen, és csak rólatok szóljon! Íme egy példa, ami nagyjából fél órás szertartást fed le:

 • bevonulás
 • anyakönyvvezető köszönti a jegyespárt és a násznépet
 • igen kimondása
 • anyakönyv aláírása
 • fogadalom
 • gyűrűhúzás
 • homokszórás
 • ének előadás
 • szülők, nagyszülők köszöntése
 • okmány átvétele
 • koccintás, gratulációk

Jó tanács!

Egy polgári szertartást lehet húzni, mint a rétestésztát, de nem biztos, hogy tanácsos! Gondoljatok a násznépre, a gyerekekre, idősekre, időjárási körülményekre. (cuki videó)

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

De bármilyen hosszúra, bármilyen mozgalmasra is tervezitek a szertartást, számotokra egy pillanatnak fog tűnni, azonban az a pár pillanat örökre meg fogja változtatni az életeteket. Onnantól kezdve, mint a gyertya lángja, ti is eggyé váltok…