Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok!
Alkalmi ruha esküvőre 2019

Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok!

Azt gondolnánk, csak a menyasszonynak okoz fejtörést, hogy milyen ruhát viseljen a nagy napon, azonban a vendégek is gondban lehetnek, és ilyenkor jön a jól bevált alkalmi ruha esküvőre.

Milyen színű? Milyen hosszú? Milyen fazonú? Milyen kiegészítőkkel? Legyen-e váltóruha? Van-e dress code? Nos, ha a sok kérdés közepette kezdtek már elmerülni, mint DiCaprio a Titanicban, ne pánikoljatok, dobjuk a mentőövet!

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői dress code

Az már teljesen elfogadott, ha egy bálra, vagy nagyobb szabású rendezvényre a szervezők meghatározzák, hogy a vendégségnek milyen formális öltözetben illik megjelenni.

Ugyanez egyre inkább érvényes az esküvőkre is, hisz az ifjú párnak minden joga megvan, hogy ne csak a dekorációt, a koszorúslányokat, hanem a násznépet is egységesnek lássa.

Természetesen nincs két egyforma esküvő, így nincsenek örök érvényű dress code szabályok sem, de az alapokkal azért nem árt tisztában lenni.

Esküvői dress code
Fotó: pexels.com

Alkalmi ruha esküvőre – Mit szabad és mit nem?

Milliónyi olyan esemény van az életünkben, amikor olyan ruhát vehetünk fel, amilyet csak szeretnénk. Valaki másnak az esküvője viszont nem tartozik ebbe a kategóriába. Tartsátok tiszteletben az esküvői etikett alapszabályait, és természetesen a jegyes pár, de leginkább a menyasszony kikötéseit!

Egy alkalmi ruha esküvőre tökéletes választás lehet, és végtelen lehetőségek közül választhatunk, mégsem tehetjük le a voksunkat akármilyen alkalmi ruha mellett. Régi tradíció, hogy a násznép tagjai nem viselhetnek fehér, fekete és piros színű ruhát.

Ez a szabály is finomult, hiszen ma már teljesen elfogadott, ha egy hölgy abban a bizonyos Coco Chanell által istenített kis fekete ruhában jelenik meg egy esküvőn. Arra azonban most is érdemes odafigyelni, hogy ne viseljetek talpig feketét, hogy ne gyászosak, hanem sikkesek legyetek!

Női ruha esküvőre
Fotó: pexels.com

A piros szín is megtalálta a maga kiskapuját, hisz egyre több menyasszony választ modern menyecske ruhát, így a piros kezdi elveszíteni autoritását. Mégsem tanácsos teljesen felrúgni a tradíciókat, vendégként jobb, ha csak elvétve viseltek pirosat!

A fehér szín tiltólistás volt, van és lesz! Persze a menyasszony tehet engedményeket, de szerintünk jobb nem húzogatni az aratigris bajuszát…

Fotó: pinterest.com

Alkalmi ruha különböző esküvői helyszínekre

Egy alkalmi ruha esküvőre felvéve meg kell, hogy feleljen egyes kritériumoknak. Mielőtt leakasztanátok a tökéletes darabot a butik polcáról, gondoljátok végig, hogy milyen szertartáson kell megjelennetek benne.

 • Templomi esküvő: Ha egyházi szertartásra is sor kerül, figyeljetek oda, hogy minél kevesebb csupasz bőrfelületet mutassatok. A vállatokat – karotokat mindenképpen takarjátok be egy szép kendővel, vagy akár egy blézerrel. Az alkalmi ruha pedig ne érjen térdnél feljebb!
Animacik
Hirdetés
 • Polgári szertartás: Ha zárt térben történik a házasságkötés, vendégként ebben az esetben van a legnagyobb mozgásteretek. A ruhátok természetesen ilyenkor se legyen túl kirívó, de nem kell különösebb figyelmet fordítani a takargatásra, és cipőből is nyugodtan választhattok egy dögös magassarkút.
 • Szabadtéri szertartás: Ebben az esetben is megvan a választási szabadságotok, de tanácsos valami könnyedebb alkalmi ruhát beszerezni, és mivel előfordulhat, hogy egyenetlen lesz a talaj, jobb, ha laposabb talpakon lépkedtek.
Esküvői ruhatippek
Fotó: pinterest.com

Alkalmi ruha esküvőre – színezd újra!

A három „tiltólistás” szín mellett mondhatni, hogy szinte bármit választhattok abban az esetben, ha nincs egy megszabott dress code a vendégseregnek. Az elmúlt években azonban lettek olyan színek, melyek tuti befutók!

 • A narancsos lazac és vibráló korall színek sokszor visszaköszönnek az esküvői dekorációkban, a koszorúslányok ruhájában, vagy épp a menyasszony virágcsokrában. Ezekkel a színekkel esküvői szabályokat sem sértetek meg, és még divatosak is lesztek!
 • Férfiak és nők kedvence a kék tengernyi árnyalata. A pasztell égszínkéktől kezdve a királykéken át az ezeregy éjszaka sötétkékjéig minden jöhet!
Alkalmi ruha esküvőre
Fotó: pexels.com
 • A púder színek mindig is hódítanak az esküvőkön, hisz letisztultak és elegánsak. Nem tudtok vele mellé fogni!
 • Egyre több lagzi fotón láthatunk rose gold árnyalatú ruhákat. Nem véletlen! Ünnepi, elegáns, és egy percig sem unalmas.

Jó tanács!

Az élénk színek sincsenek kizárva egy esküvőn, de érdemes a szertartás és vacsora ideje alatt a visszafogottabb árnyalatokat preferálni.

Utána természetesen átöltözhettek, és a bulira nyugodtan felvehettek mondjuk egy kanári sárga alkalmi ruhát is!

Alkalmi ruha esküvőre
Fotó: pexels.com

Alkalmi ruha esküvőre – fazonok

Alapvetően két kategóriába tudnánk sorolni a jelenleg divatos alkalmi ruhákat esküvőkre. A térdig érő koktélruhák, és a földig érő légies maxi ruhák hódítanak. Azt, hogy ti melyik kategóriából választotok, nagyban befolyásolhatja magasságotok, alkatotok, az időjárás, és az esküvő hangulata.

 • Koktélruhából és maxi ruhából is közkedveltek a pánt nélküli darabok, csak figyeljetek, hogy kellőképp tartson a ruha, hogy ne kelljen egész este felfele húzogatnotok.
 • Ha azonban pántosat kerestek, izgalmas lehet egy ferde, fél pánttal rendelkező ruci.
Vendég ruha esküvőre
Fotó: pexels.com
 • A derékban karcsúsított ruhák, melyek esetleg egy vékony övvel is ki vannak egészítve, igazán csinosak minden alkatra, és jól passzolnak az esküvői hangulathoz.
 • Ha egyszínű ruha mellett döntöttetek, keressetek valami izgalmas varrású alkalmi ruhát. Ez lehet egy mellben húzott fazon, vagy akár egy derékban átkötős megoldás is.
Dress code jelentése
Fotó: pinterest.com

Nos, reméljük, hogy sikerült belekapaszkodnotok a mentőövbe, és máris könnyebb a döntés, hogy milyen alkalmi ruhát válasszatok egy esküvőre.

Fotók: pexels.com

Animacik gyerek

Témába vág

5+1 esküvői ötlet 2020-ra – Induljon a szervezés! Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a férfiak szerint az esküvőszervezésre elég pár hetet szánni, azonban mi lányok, már jóformán gyerekkorunk óta tervezzük életünk egyik legfontosabb napját. Ha eljött az idő, hogy intenzívebben belecsapjunk a l...
Hiányzik még a “valami régi” a nagy napra? Segítünk! Rengeteg esküvői babona létezik, melyekben, még ha nem is hiszünk, biztos, ami biztos alapon mégis betartjuk őket. Ilyen például, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában a szertartás előtt, hogy a menyasszonyt ölben viszi át a küszöb...
Valami kék – Nincs rá ötleted? Nekünk van! A valami régi, valami új, valami kölcsön, és valami kék ugyanolyan szoros egységet alkot így négyen, mint a Tini Nindzsa Teknőcök. Bár külön-külön is megállják a helyüket, de azért egységben az erő! Legtöbbször még a kevésbé babonás menyasszonyo...
Esküvői ajándék menyasszonyoknak – vőlegényektől Esküvői ajándék menyasszonyoknak...Drága vőlegények! Tudjuk, hogy szívetek mélyén mindig azon ügyködtök, hogy mosolyt csaljatok menyasszonyotok arcára, és megtestesítsétek azt a romantikus lovagot, akit szívetek hölgye kislány kora óta álmodott magá...
Esküvői ajándék vőlegényeknek – menyasszonyoktól Rengeteg esküvői hagyomány eredete nyúlik vissza évtizedekre, évszázadokra is, de nagyon sok szokást veszünk át külföldről, akár még filmekből is. Az igen kimondásán kívül, talán semmi sincs kőbe vésve, így csakis a jegyes páron múlik, mivel teszik ...
Telefonmentes esküvő – Hagyd pihenni a digitális kütyüket! Esküvőszervezés közben figyelnünk kell, hogy legyen alkoholmentes italkínálat, gluténmentes lakodalmi menü, cukormentes esküvői torta, és telefonmentes esküvő is. A „mindenmentes” mozgalom egyre nagyobb teret hódít, és már begyűrűzött az esküvőbizni...
Nászút árak Magyarországon 2019/2020 Lelki szemeitek előtt már biztosan látjátok magatokat egy csodás nászutas lakosztályban, ám először járjunk utána annak, hogy milyen magasak a nászút árak Magyarországon. A különféle hotelek, vendégházak, és utazási irodák számtalan kedvezményes cso...
Tavaszi esküvői trend 2020! – Friss, friss, friss! Alig hisszük el, de máris nyakunkon a 2020-as tavaszi esküvői szezon! Bizony, a párok többsége már most nagy hévvel szervezi az esküvőjét, ami nem csoda, hiszen vannak olyan profi szolgáltatók, akikkel már egy évvel a nagy előtt érdemes időpontot eg...
Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem! Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli h...
Az esküvői költségvetés összeállítása Akár hozzáfogtatok már az esküvőszervezéshez, akár még csak tervezitek, biztosan látjátok már, hogy egy esküvő megszervezése bizony nem kis feladat. Rengeteg mindent kell fejben tartani, annál is inkább, mert számos szolgáltatóval tartani kell a kap...