Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok!
Alkalmi ruha esküvőre 2019

Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok!

Azt gondolnánk, csak a menyasszonynak okoz fejtörést, hogy milyen ruhát viseljen a nagy napon, azonban a vendégek is gondban lehetnek, és ilyenkor jön a jól bevált alkalmi ruha esküvőre.

Milyen színű? Milyen hosszú? Milyen fazonú? Milyen kiegészítőkkel? Legyen-e váltóruha? Van-e dress code? Nos, ha a sok kérdés közepette kezdtek már elmerülni, mint DiCaprio a Titanicban, ne pánikoljatok, dobjuk a mentőövet!

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői dress code

Az már teljesen elfogadott, ha egy bálra, vagy nagyobb szabású rendezvényre a szervezők meghatározzák, hogy a vendégségnek milyen formális öltözetben illik megjelenni.

Ugyanez egyre inkább érvényes az esküvőkre is, hisz az ifjú párnak minden joga megvan, hogy ne csak a dekorációt, a koszorúslányokat, hanem a násznépet is egységesnek lássa.

Természetesen nincs két egyforma esküvő, így nincsenek örök érvényű dress code szabályok sem, de az alapokkal azért nem árt tisztában lenni.

Esküvői dress code
Fotó: pexels.com

Alkalmi ruha esküvőre – Mit szabad és mit nem?

Milliónyi olyan esemény van az életünkben, amikor olyan ruhát vehetünk fel, amilyet csak szeretnénk. Valaki másnak az esküvője viszont nem tartozik ebbe a kategóriába. Tartsátok tiszteletben az esküvői etikett alapszabályait, és természetesen a jegyes pár, de leginkább a menyasszony kikötéseit!

Egy alkalmi ruha esküvőre tökéletes választás lehet, és végtelen lehetőségek közül választhatunk, mégsem tehetjük le a voksunkat akármilyen alkalmi ruha mellett. Régi tradíció, hogy a násznép tagjai nem viselhetnek fehér, fekete és piros színű ruhát.

Ez a szabály is finomult, hiszen ma már teljesen elfogadott, ha egy hölgy abban a bizonyos Coco Chanell által istenített kis fekete ruhában jelenik meg egy esküvőn. Arra azonban most is érdemes odafigyelni, hogy ne viseljetek talpig feketét, hogy ne gyászosak, hanem sikkesek legyetek!

Női ruha esküvőre
Fotó: pexels.com

A piros szín is megtalálta a maga kiskapuját, hisz egyre több menyasszony választ modern menyecske ruhát, így a piros kezdi elveszíteni autoritását. Mégsem tanácsos teljesen felrúgni a tradíciókat, vendégként jobb, ha csak elvétve viseltek pirosat!

A fehér szín tiltólistás volt, van és lesz! Persze a menyasszony tehet engedményeket, de szerintünk jobb nem húzogatni az aratigris bajuszát…

Fotó: pinterest.com

Alkalmi ruha különböző esküvői helyszínekre

Egy alkalmi ruha esküvőre felvéve meg kell, hogy feleljen egyes kritériumoknak. Mielőtt leakasztanátok a tökéletes darabot a butik polcáról, gondoljátok végig, hogy milyen szertartáson kell megjelennetek benne.

 • Templomi esküvő: Ha egyházi szertartásra is sor kerül, figyeljetek oda, hogy minél kevesebb csupasz bőrfelületet mutassatok. A vállatokat – karotokat mindenképpen takarjátok be egy szép kendővel, vagy akár egy blézerrel. Az alkalmi ruha pedig ne érjen térdnél feljebb!
Animacik
Hirdetés
 • Polgári szertartás: Ha zárt térben történik a házasságkötés, vendégként ebben az esetben van a legnagyobb mozgásteretek. A ruhátok természetesen ilyenkor se legyen túl kirívó, de nem kell különösebb figyelmet fordítani a takargatásra, és cipőből is nyugodtan választhattok egy dögös magassarkút.
 • Szabadtéri szertartás: Ebben az esetben is megvan a választási szabadságotok, de tanácsos valami könnyedebb alkalmi ruhát beszerezni, és mivel előfordulhat, hogy egyenetlen lesz a talaj, jobb, ha laposabb talpakon lépkedtek.
Esküvői ruhatippek
Fotó: pinterest.com

Alkalmi ruha esküvőre – színezd újra!

A három „tiltólistás” szín mellett mondhatni, hogy szinte bármit választhattok abban az esetben, ha nincs egy megszabott dress code a vendégseregnek. Az elmúlt években azonban lettek olyan színek, melyek tuti befutók!

 • A narancsos lazac és vibráló korall színek sokszor visszaköszönnek az esküvői dekorációkban, a koszorúslányok ruhájában, vagy épp a menyasszony virágcsokrában. Ezekkel a színekkel esküvői szabályokat sem sértetek meg, és még divatosak is lesztek!
 • Férfiak és nők kedvence a kék tengernyi árnyalata. A pasztell égszínkéktől kezdve a királykéken át az ezeregy éjszaka sötétkékjéig minden jöhet!
Alkalmi ruha esküvőre
Fotó: pexels.com
 • A púder színek mindig is hódítanak az esküvőkön, hisz letisztultak és elegánsak. Nem tudtok vele mellé fogni!
 • Egyre több lagzi fotón láthatunk rose gold árnyalatú ruhákat. Nem véletlen! Ünnepi, elegáns, és egy percig sem unalmas.

Jó tanács!

Az élénk színek sincsenek kizárva egy esküvőn, de érdemes a szertartás és vacsora ideje alatt a visszafogottabb árnyalatokat preferálni.

Utána természetesen átöltözhettek, és a bulira nyugodtan felvehettek mondjuk egy kanári sárga alkalmi ruhát is!

Alkalmi ruha esküvőre
Fotó: pexels.com

Alkalmi ruha esküvőre – fazonok

Alapvetően két kategóriába tudnánk sorolni a jelenleg divatos alkalmi ruhákat esküvőkre. A térdig érő koktélruhák, és a földig érő légies maxi ruhák hódítanak. Azt, hogy ti melyik kategóriából választotok, nagyban befolyásolhatja magasságotok, alkatotok, az időjárás, és az esküvő hangulata.

 • Koktélruhából és maxi ruhából is közkedveltek a pánt nélküli darabok, csak figyeljetek, hogy kellőképp tartson a ruha, hogy ne kelljen egész este felfele húzogatnotok.
 • Ha azonban pántosat kerestek, izgalmas lehet egy ferde, fél pánttal rendelkező ruci.
Vendég ruha esküvőre
Fotó: pexels.com
 • A derékban karcsúsított ruhák, melyek esetleg egy vékony övvel is ki vannak egészítve, igazán csinosak minden alkatra, és jól passzolnak az esküvői hangulathoz.
 • Ha egyszínű ruha mellett döntöttetek, keressetek valami izgalmas varrású alkalmi ruhát. Ez lehet egy mellben húzott fazon, vagy akár egy derékban átkötős megoldás is.
Dress code jelentése
Fotó: pinterest.com

Nos, reméljük, hogy sikerült belekapaszkodnotok a mentőövbe, és máris könnyebb a döntés, hogy milyen alkalmi ruhát válasszatok egy esküvőre.

Fotók: pexels.com

Animacik gyerek

Témába vág

Molett alkalmi ruha tippek – Árak, fazonok, stílusok Kissé párnásabbak vagytok itt-ott a társadalom által megfogalmazott "átlagos testalkatnál"? Semmi vész, elképesztően sok molett alkalmi ruha közül válogathattok, ha esküvőre vagytok hivatalosak. El sem hinnétek, milyen sok fazon és stílus áll jól ne...
Héliumos lufi esküvőre – környezettudatosan és kreatívan Egyre divatosabb nagyobb eseményeken, rendezvényeken a héliumos lufi használata látványelemként, és ez alól az esküvők sem kivételek. Manapság többször hallhatjuk a lufiposta környezetkárosító hatásáról, ami miatt nem tanácsos az esküvőnkön héli...
Esküvői ötletek 2019 – Ne hagyd ki őket! 2019-ben rengeteg olyan esküvői trend és stílus hódít, amit igazán könnyű első látásra megkedvelni. Ahhoz, hogy a nagy nap tökéletes legyen, ezek az esküvői ötletek biztosan nagy segítségetekre lesznek. A cikk végén máris tudjátok majd, mi áll a...
Nászút szervezése – Lépésről lépésre Ha épp most készültök hátradőlni kényelmes karosszéketekben, hisz megvan a ruha, a dekor, a köszönőajándék és miegymás, gyorsan pattanjatok fel, rázzátok meg magatokat, ugyanis vissza van még egy nagyon fontos dolog, a nászút szervezése! ...
Esküvői gratuláció, esküvői idézetek Ahhoz, hogy az esküvői gratuláció és az esküvői idézetek legalább olyan frappánsak legyenek, mint maga a nászajándék, törekedni kell arra, hogy a jókívánságok személyre szólóak legyenek. Ebben segítünk most nektek! Esküvő...
Örömszülő feladatok – Tippek és tanácsok Mindig azt mondjuk, hogy egy esküvő főszereplője a menyasszony – ja, meg persze a vőlegény, de ne feledkezzünk meg az örömszülőkről sem, és persze az örömszülő feladatok kijelöléséről sem! Ha a menyasszonyoké a legjobb női főszereplőnek járó ...
Esküvői ajándék kiválasztása – Tippek, és típusok Esküvőszervezés idején a megfelelő esküvői ajándék kiválasztása legalább akkora fejtörést okoz az ifjú pár számára, mint a meghívott vendégeknek. Segítünk eligazodni az esküvői ajándék típusok tengerében! Bár először valószínűleg a nászajándék ju...
Környezettudatos esküvő – Tuti tippek egy „green wedding”-hez! Ahogy a régészek keresik az ókori élőlények lábnyomait, úgy kutatjuk mi is, hogy lehetne csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát. Manapság egyre többször halljuk a környezettudatos esküvő fogalmát, azaz a green wedding-et (zöld esküvőt). ...
Téli esküvő előnyei – 7+1 hasznos tipp! Ha lehunyjátok a szemeteket, és magatok elé képzeltek egy téli esküvőt, biztosan havas tájat, szikrázó fényeket és egy egyedi menyasszonyi ruhát láttok magatok előtt. A vendégek elegáns kalapokban és kabátokban ülnek a székeken, és minden egyes dekor...
Bámulatos árnyalat lesz az év esküvői színe 2019-ben! Kedves 2019-es menyasszonyok! Odavagytok a szebbnél szebb színekért, de még nem tudtátok eldönteni, hogy melyik árnyalat legyen az esküvőtök kísérőszíne? Akkor remek hírünk van számotokra, mert ahogyan minden évben, úgy most is bejelentette a Pantone...