Az a bizonyos első pillantás… Mintha egy pillanatra megállna az idő. A koszorúslányok már a helyükön, az örömszülők készen állnak, a násznép csak rátok vár. Mindenki izgatott, de te csak a saját szívdobogásodat hallod, ami egyre hangosabban ver. Állsz a tükör előtt, és tekinteted azt a menyasszonyt vizslatja, aki visszanéz rád. Te vagy az, és mégsem te. Rózsaszín felhőbe burkolózott álom volt csupán a ruha, amit majd a nagy napon viselsz, a cipő, amiben remegő lábakkal az oltárhoz sétálsz, a szerelem, ami körbeöleli a lelkedet…

Tudod, hogy ez a valóság, de mintha a föld felett lebegnél. Nagy levegőt veszel, majd elindulsz az úton, melynek végén ott vár rád az a csodás jövő, amelyről mindig is álmodtál…

Kategóriafüggetlen banner

Valami ehhez fogható érzés kerít hatalmába minden menyasszonyt, mielőtt a vőlegénye megpillantaná őt a menyasszonyi ruhájában. Sok esküvői hagyományt már nem tartunk annyira fontosnak, van, aki egyáltalán nem babonás, de az biztos, hogy szinte mindenki betartja a szabályt, miszerint az esküvő előtt a vőlegény nem láthatja jegyesét a menyasszonyi ruhájában.

Mivel ekkora hangsúllyal bír az a bizonyos első pillantás, nem egyszerű eldönteni, hogy mikor, hol, hogyan történjen, megörökítsük-e, és, ha igen, hogyan? Dobjátok le ezt a terhet a vállatokról, majd mi segítünk! Ugye, mennyivel könnyebb?

Babona eredete

Jópár évvel ezelőtt a szülők választották ki gyermekeik jövendőbelijét, leginkább társadalmi rangjuk alapján. Se szerelem, se érzelem nem számított. Mivel az ifjú párnak a döntésbe beleszólása sem volt, legtöbbször csak az esküvő napján találkoztak. Így első pillantást is csak akkor vetettek egymásra, amikor már menyasszonyi ruhában vonult az ara az oltár felé.

Előfordult azonban, hogy a vőlegénynek nem tetszett eléggé kiválasztottja, és amikor meglátta a lányt a fehér menyasszonyi ruhájában, nemes egyszerűséggel elfutott! Innen származik hát a babona… Jobb nem reszkírozni, ugye?

Ne legyenek túlzó elvárásaid!

Tele vannak a videomegosztó portálok meghatóbbnál meghatóbb videókkal, ahol lencsevégre kapták a vőlegényeket, ahogy először megpillantják menyasszonyukat. Van itt minden! Sírás, szipogás, remegés, térdrogyás, stb… Ha túlságosan sokat ábrándozol ilyen videók felett, előfordulhat, hogy csalódni fogsz, ha a te lovagod nem használ el egy csomag százas zsepit a ti nagy pillanatotoknál.

Mindenki más, és mindenki máshogy mutatja ki az érzelmeit. Ráadásul még mindig sokakban él a macsó, miszerint egy férfi nem sír. Ó, dehogynem! És, hogy az mennyire emberi…

Jó tanács!

Még mielőtt kitalálnád, hogy hol történjen meg az első pillantás, gondold végig, hogy mekkora nézőközönséget szeretnél, illetve szeretne a vőlegényed. Nem mindenkinek kellemes, ha az egész násznép azt figyeli, vajon elérzékenyül-e szíve választottja.  A fiúk is izgulni fognak, ezt sose feledjétek! Ha kimutatják, ha nem…

Hol történjen az a bizonyos „első pillantás”?

  • Vőlegény vagy menyasszony szobájában: Tökéletes helyszín lehet a szoba, amiben öltöztetek, ha nem szeretnétek az egész násznép előtt prezentálni az eseményt. Egyikőtök látogassa meg a másikat, amikor már mindketten készen álltok rá. Izgalmas ajtónyitás lesz, az tuti!
  • Külső helyszínen: Ha nem bánjátok, hogy mások is láthatnak titeket, de nem szeretnétek túl nagy felhajtást, beszéljetek meg egy találkahelyet, ahol a vőlegényetek várni fog rátok. Kössétek ki, hogy merre nézzen, hogy ne lássa, ahogy oda sétáltok, csak akkor pillantson meg titeket, amikor már karnyújtásnyira vagytok tőle. Így egyetlen reakciójáról sem maradtok le.
  • Egyszerre megfordulni: Kérjetek meg valakit, hogy kísérjen titeket egymáshoz, de végig legyetek háttal egymásnak. Amikor a hátatok összeér, fogjátok meg egymás kezét, majd háromra jöhet a fordulás!
  • Szemeket bekötni! Fokozhatjátok a meglepetést, ha a vőlegényeteket bekötött szemmel vezetik elétek, vagy, ha háttal áll nektek, és onnan tudja, hogy megérkeztetek, hogy eltakarjátok a kezetekkel a szemüket. Utána aztán jöhet az „itt a menyasszony, kukuccs”!
  • Oltár előtt: Teljesen mindegy, hogy lesz-e templomi esküvőtök vagy sem, kültéren, vagy beltéren lesz-e, a legklasszikusabb választás, ha a szertartáson, a bevonulásnál lát meg titeket a vőlegényetek. Ha nem zavarja, hogy az egész násznép sasol, bátran szervezzétek így!

Megörökíteni, vagy sem?

Csak azon múlik, hogy mennyire szeretnétek bensőségesen megélni ezt a pillanatot! Ha szeretnétek, hogy a kettőtök édes kis titka maradjon, hogy is történt az első pillantás, se fotóst, se videóst ne hívjatok oda.

Ha azonban szeretnétek majd megmutatni az unokáitoknak is, hogy azért a nagypapa is el tudott érzékenyülni, beszéljetek a fotósotokkal, és a videósotokkal is. Szerencsés, ha mindketten ott vannak, így semmi sem kerüli majd el a figyelmüket. Szervezést igényel ez is az esküvőn – mint minden más – hiszen olyan, mintha egy pillangót szeretnétek röptében elkapni. Amint észreveszitek, hogy ott van, már el is illant…

Fontos, hogy mindketten jól látszódjatok, ugyanis nem csak a vőlegényetek arcát érdemes ilyenkor megörökíteni, hanem a tiéteket is. Az ő mosolya mosolyt csal majd az arcotokra, és a pillantásotok mindennél többet fog mondani.

Mintha az idő újra megállna egy pillanatra. A násznép még mindig csak rátok vár, mindenki egyre izgatottabb. Hangosabban hallod a szívdobogást, de ez most nem a te torkodban dobog. Állsz a vőlegényed előtt, tekintete a menyasszonyt vizslatja, ki előtte áll. Te vagy az, valóban te!

A ruhát viseled, melyről álmodtál, remeg a lábad a cipőben, és itt van ez a szerelem, amely körbeöleli a lelketeket. Most már együtt vesztek nagy levegőt…