Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Homoköntés, borceremónia – Esküvői szertartások lépésről lépésre!
Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Homoköntés, borceremónia – Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Karácsony

Az esküvői szertartások közül a legnépszerűbb a homoköntés és a borceremónia. Bor, gyertyafény, homok, fák… Mi villan be először? Egy tökéletes romantikus piknik a tengerparton, vagy az esküvőtök polgári szertartása? Mindkét válasz helyes! De mivel 18-as karikát nem tudunk kitenni, a romantikus piknik részleteit hagyjuk meg inkább a nászutak forró titkainak, és nézzük meg, milyen ceremóniák közül választhattok az esküvőtökön!

Kategóriafüggetlen banner

A polgári szertartáson minden apró mozzanat azt kívánja jelképezni, hogy attól a perctől kezdve, hogy kimondtátok az igent, életetek eggyé válik… A két külön életút, a sok keresés, várakozás, hogy megtaláljátok életetek párját, most lezárul. Emelni tudtok a szertartás ünnepi fényén, ha valamilyen jelképes ceremóniával is megörökítitek közös életetek első pillanatait, lélekemelő, megható pillanatokat teremtve ezzel.

Ez a ceremónia sokat változott az elmúlt években, és már itt is bevethetitek minden kreativitásotokat, egyéniségeteket, hogy valóban a Ti közös életutatokat jelképezze.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Gyertyagyújtás – az örök klasszikus

Szüleitek esküvői videóját visszanézve is felfedezhetitek már, hogy a polgári szertartáson gyertyát gyújtottak közös életük jelképeként, hiszen ez a hagyomány már régóta él. A szertartás alatt két különálló gyertya ég, majd miután elhangzik az igen, ezekkel a gyertyákkal gyújtjátok meg közös gyertyátok lángját, majd elfújjátok a két különállót. Egyszerű és klasszikus hagyomány.

Jó tudni!

A gyertya ceremóniát csak beltéri szertartáson érdemes választani. Szabadtéri szertartáson ugyanis fennáll a veszély, hogy nem sikerül a szél miatt meggyújtani a közös gyertyátokat, vagy folyamatosan elalszanak a különálló gyertyák. Mindegyik nagyon kellemetlen lehet, és felébresztheti a vendégekben – és akár még bennetek is -a gondolatot, hogy esetleg ez valami rossz előjel… Jobb biztosra menni, nem igaz?

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Homoköntés – az új kedvenc

A homoköntés során szükségetek lesz egy üres üvegre, két különböző színű homokra, és egy papírtölcsérre, mert higgyétek el, remegni fog a kezetek… Üveg helyett rendelhettek már homokceremónia képkeretet is, melynél közös képetek hátterét fogja megadni a két egybeöntött homok.

Kristinus
Hirdetés

Mi lehetne még stílusos a homoköntéshez? Hát persze, hogy egy homokóra, amiben nem hétköznapi homok pereg… Egyszerű és nagyszerű ceremónia, ráadásul időjárásbiztos! Nagyon könnyen összhangba hozhatjátok az esküvői dekoráció színeivel, vagy a lakásotok stílusával, hiszen rengeteg színárnyalat közül választhatjátok ki a számotokra legmegfelelőbb homokot.

Tipp!

A neveteket, az esküvőtök dátumát, vagy akár egy közös mottót, idézetet, vagy dalszöveget is gravíroztathattok az üvegre, ha azt választjátok, így még személyesebb emlék lesz az otthonotokban.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Folyadékceremónia – a különleges egybeolvadás

Látványos, egyszerű, izgalmas! A homoköntéshez hasonlóan itt is szükségetek lesz egy közös üvegre, és két különböző színű folyadékra, amit egybeönthettek. Tölcsért szintén tanácsos bekészíteni, hogy semmi ne lötyögjön ki. Gyorsan végezhettek ezzel a ceremóniával, amiért higgyétek el, hálás lesz a násznép…

Jó tanács!

Repüljetek kicsit vissza az időben, és emlékezzetek, mit tanultatok általános iskola technika órán a színkeverésről. Lehet, hogy tengerész stílusú esküvőtök dekorációjához nagyon passzol a kék és piros színű folyadék, de nem biztos, hogy örültök egy barnás árnyalatú végeredménynek. Nyugodtan kísérletezzétek ki otthon egy kis vízzel és ételfestékkel a legszebb színárnyalatokat!

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Borceremónia – az igazi gasztro mix

Ha tetszik a folyadékceremónia, de szeretnétek extrémebb szintre emelni, válasszátok ki a kedvenc fehérborotokat illetve vörösborotokat, és készítsétek el saját rosétokat! Vagány, mi? Azonban figyeljetek az arányokra, mert a vörösbor színe hamar eluralkodhat a végeredményen, így érdemes az arányokat otthon kigyakorolni, hogy valóban rosé árnyalatú bor szülessen.

Figyelj rá!

Tudjuk, a boroknak jól áll az öregedés, a meleg és az oxigén azonban nem! Ha szeretnétek igazán hosszútávon megőrizni saját rosétokat, az esküvő után érdemes elvinni egy pincészetbe, és szakszerűen lezáratni egy parafadugóval.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Kötélcsomózás – a végleges egymásba gabalyodás

Csodálatos dekorációja lehet közös otthonotoknak, az esküvői szertartáson összecsomózott köteletek. Ehhez szükségetek lesz két azonos színű kötélre, és egy különböző színűre. Rögzítsétek a két azonos színű kötelet egy masszívabb tábla két szélére, a különböző színűt pedig középre, így, amikor egybefonjátok, szépen egybeolvadnak majd.

Tudtátok?

Ennél a ceremóniánál a két azonos kötél a menyasszonyt és a vőlegényt, a harmadik kötél pedig Istent jelképezi, vallásos tartalommal átszőve ezt a jelképet.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Festéköntés – a megismételhetetlen képalkotás

Egyedi, de nem veszélytelen! Para-aráknak nem ajánljuk, hiszen akinek rémálma, hogy a fehér menyasszonyi ruhájára rácsöppenhet valami, ami foltot hagyhat, ez a fajta ceremónia kész pánikot okozhat… Teljesen megértjük, azonban, ha elég stabil a kezetek és bevállalósak vagytok, nagyon különleges emléket készíthettek. Ehhez nem kell más, mint egy kifeszített vászon, egy festőállvány, egy szép képkeret, és két különböző színű festék.

Öntsétek a vászonra a festékeket, és hagyjátok, hogy a színek egybeolvadva végigcsorogjanak a vásznon. Ha megszáradt, jöhet a képkeret, és már díszeleghet is közös otthonotok falán.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Faültetés – az új élet teremtése

El is érkeztünk az egyik legizgalmasabb ceremóniához, a közös faültetéshez. Persze a faültetésről mindenkinek a sár, a piszok és az ásó jut az eszébe, azonban ez egy kicsit szolidabb szertartás lesz, ne aggódjatok! Egy fára, egy szép kaspóra, két külön tálba helyezett virágföldre, és egy kis vízre lesz szükségetek.  Hogy ne húzódjon sokáig a ceremónia – és ne koszoljátok össze magatokat – csaljatok kicsit!

Ültessétek el a kaspóba a fát, a szertartáson pedig jelképesen öntsétek rá a két maroknyi földet, majd együtt locsoljátok meg. Mi sem lehetne szebb jelképe közös életeteknek, mint egy élő fa…

Gondoljátok át!

Nem mindegy, hogy milyen fajta fát ültettek a kaspóba! Beszéljetek egy szakértővel, aki tud nektek segíteni, hogy strapabíró, és alacsonyra növő fajtát válasszatok. Erre azért van szükség, mert életetek során előfordulhat, hogy költöznötök kell, így érdemes kaspóban tartani közös fátokat, ami nem szerencsés, ha több méterre megnő… Mit szólnátok egy különleges bonsai fához?

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Látjátok, ennek a ceremóniának is csak a képzeletetek szabhat határt! Válogathattok ezekből, vagy kitalálhattok teljesen újat. Mindegy, hogy bor, gyertya, vagy homok, a lényeg ugyanaz! Két külön életutatok abban a pár percben összefonódik, és elkezdődik egy izgalmas utazás, közös életetek kanyargós ösvényén…

Karácsony

Témába vág

Téli esküvő előnyei – 7+1 hasznos tipp! Ha lehunyjátok a szemeteket, és magatok elé képzeltek egy téli esküvőt, biztosan havas tájat, szikrázó fényeket és egy egyedi menyasszonyi ruhát láttok magatok előtt. A vendégek elegáns kalapokban és kabátokban ülnek a székeken, és minden egyes dekor...
Bámulatos árnyalat lesz az év esküvői színe 2019-ben! Kedves 2019-es menyasszonyok! Odavagytok a szebbnél szebb színekért, de még nem tudtátok eldönteni, hogy melyik árnyalat legyen az esküvőtök kísérőszíne? Akkor remek hírünk van számotokra, mert ahogyan minden évben, úgy most is bejelentette a Pantone...
Ruhatippek téli esküvőre – Hogy a vendégek se fázzanak! Bár a legtöbb esküvőt nyáron tartják, vannak olyan bátor jelentkezők, akik párjuk mellet a téli tájba is szerelmesek, ezért szeretnék akár térdig érő hóban kimondani a boldogító, és ez esetben szívet – és testet melengető igent. Igaz, ezeken az esküv...
10 fantasztikus tipp, amivel mesés lesz egy téli esküvő! Havas táj, meleg fények és meghitt hangulat. Egy téli esküvő elképzelhetetlen ezek nélkül, főleg akkor, ha valóban olyan szerencsések vagytok, hogy a téli esküvőtök időpontjában is éppen havazik. Bármennyire hihetetlennek tűnik, igen sok pár gondolja...
Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...