Az esküvői szertartások közül a legnépszerűbb a homoköntés és a borceremónia. Bor, gyertyafény, homok, fák… Mi villan be először? Egy tökéletes romantikus piknik a tengerparton, vagy az esküvőtök polgári szertartása? Mindkét válasz helyes! De mivel 18-as karikát nem tudunk kitenni, a romantikus piknik részleteit hagyjuk meg inkább a nászutak forró titkainak, és nézzük meg, milyen ceremóniák közül választhattok az esküvőtökön!

Kategóriafüggetlen banner

A polgári szertartáson minden apró mozzanat azt kívánja jelképezni, hogy attól a perctől kezdve, hogy kimondtátok az igent, életetek eggyé válik… A két külön életút, a sok keresés, várakozás, hogy megtaláljátok életetek párját, most lezárul. Emelni tudtok a szertartás ünnepi fényén, ha valamilyen jelképes ceremóniával is megörökítitek közös életetek első pillanatait, lélekemelő, megható pillanatokat teremtve ezzel.

Ez a ceremónia sokat változott az elmúlt években, és már itt is bevethetitek minden kreativitásotokat, egyéniségeteket, hogy valóban a Ti közös életutatokat jelképezze.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Gyertyagyújtás – az örök klasszikus

Szüleitek esküvői videóját visszanézve is felfedezhetitek már, hogy a polgári szertartáson gyertyát gyújtottak közös életük jelképeként, hiszen ez a hagyomány már régóta él. A szertartás alatt két különálló gyertya ég, majd miután elhangzik az igen, ezekkel a gyertyákkal gyújtjátok meg közös gyertyátok lángját, majd elfújjátok a két különállót. Egyszerű és klasszikus hagyomány.

Jó tudni!

A gyertya ceremóniát csak beltéri szertartáson érdemes választani. Szabadtéri szertartáson ugyanis fennáll a veszély, hogy nem sikerül a szél miatt meggyújtani a közös gyertyátokat, vagy folyamatosan elalszanak a különálló gyertyák. Mindegyik nagyon kellemetlen lehet, és felébresztheti a vendégekben – és akár még bennetek is -a gondolatot, hogy esetleg ez valami rossz előjel… Jobb biztosra menni, nem igaz?

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Homoköntés – az új kedvenc

A homoköntés során szükségetek lesz egy üres üvegre, két különböző színű homokra, és egy papírtölcsérre, mert higgyétek el, remegni fog a kezetek… Üveg helyett rendelhettek már homokceremónia képkeretet is, melynél közös képetek hátterét fogja megadni a két egybeöntött homok.

Hirdetés

Mi lehetne még stílusos a homoköntéshez? Hát persze, hogy egy homokóra, amiben nem hétköznapi homok pereg… Egyszerű és nagyszerű ceremónia, ráadásul időjárásbiztos! Nagyon könnyen összhangba hozhatjátok az esküvői dekoráció színeivel, vagy a lakásotok stílusával, hiszen rengeteg színárnyalat közül választhatjátok ki a számotokra legmegfelelőbb homokot.

Tipp!

A neveteket, az esküvőtök dátumát, vagy akár egy közös mottót, idézetet, vagy dalszöveget is gravíroztathattok az üvegre, ha azt választjátok, így még személyesebb emlék lesz az otthonotokban.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Folyadékceremónia – a különleges egybeolvadás

Látványos, egyszerű, izgalmas! A homoköntéshez hasonlóan itt is szükségetek lesz egy közös üvegre, és két különböző színű folyadékra, amit egybeönthettek. Tölcsért szintén tanácsos bekészíteni, hogy semmi ne lötyögjön ki. Gyorsan végezhettek ezzel a ceremóniával, amiért higgyétek el, hálás lesz a násznép…

Jó tanács!

Repüljetek kicsit vissza az időben, és emlékezzetek, mit tanultatok általános iskola technika órán a színkeverésről. Lehet, hogy tengerész stílusú esküvőtök dekorációjához nagyon passzol a kék és piros színű folyadék, de nem biztos, hogy örültök egy barnás árnyalatú végeredménynek. Nyugodtan kísérletezzétek ki otthon egy kis vízzel és ételfestékkel a legszebb színárnyalatokat!

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Borceremónia – az igazi gasztro mix

Ha tetszik a folyadékceremónia, de szeretnétek extrémebb szintre emelni, válasszátok ki a kedvenc fehérborotokat illetve vörösborotokat, és készítsétek el saját rosétokat! Vagány, mi? Azonban figyeljetek az arányokra, mert a vörösbor színe hamar eluralkodhat a végeredményen, így érdemes az arányokat otthon kigyakorolni, hogy valóban rosé árnyalatú bor szülessen.

Figyelj rá!

Tudjuk, a boroknak jól áll az öregedés, a meleg és az oxigén azonban nem! Ha szeretnétek igazán hosszútávon megőrizni saját rosétokat, az esküvő után érdemes elvinni egy pincészetbe, és szakszerűen lezáratni egy parafadugóval.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Kötélcsomózás – a végleges egymásba gabalyodás

Csodálatos dekorációja lehet közös otthonotoknak, az esküvői szertartáson összecsomózott köteletek. Ehhez szükségetek lesz két azonos színű kötélre, és egy különböző színűre. Rögzítsétek a két azonos színű kötelet egy masszívabb tábla két szélére, a különböző színűt pedig középre, így, amikor egybefonjátok, szépen egybeolvadnak majd.

Tudtátok?

Ennél a ceremóniánál a két azonos kötél a menyasszonyt és a vőlegényt, a harmadik kötél pedig Istent jelképezi, vallásos tartalommal átszőve ezt a jelképet.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Festéköntés – a megismételhetetlen képalkotás

Egyedi, de nem veszélytelen! Para-aráknak nem ajánljuk, hiszen akinek rémálma, hogy a fehér menyasszonyi ruhájára rácsöppenhet valami, ami foltot hagyhat, ez a fajta ceremónia kész pánikot okozhat… Teljesen megértjük, azonban, ha elég stabil a kezetek és bevállalósak vagytok, nagyon különleges emléket készíthettek. Ehhez nem kell más, mint egy kifeszített vászon, egy festőállvány, egy szép képkeret, és két különböző színű festék.

Öntsétek a vászonra a festékeket, és hagyjátok, hogy a színek egybeolvadva végigcsorogjanak a vásznon. Ha megszáradt, jöhet a képkeret, és már díszeleghet is közös otthonotok falán.

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Faültetés – az új élet teremtése

El is érkeztünk az egyik legizgalmasabb ceremóniához, a közös faültetéshez. Persze a faültetésről mindenkinek a sár, a piszok és az ásó jut az eszébe, azonban ez egy kicsit szolidabb szertartás lesz, ne aggódjatok! Egy fára, egy szép kaspóra, két külön tálba helyezett virágföldre, és egy kis vízre lesz szükségetek.  Hogy ne húzódjon sokáig a ceremónia – és ne koszoljátok össze magatokat – csaljatok kicsit!

Ültessétek el a kaspóba a fát, a szertartáson pedig jelképesen öntsétek rá a két maroknyi földet, majd együtt locsoljátok meg. Mi sem lehetne szebb jelképe közös életeteknek, mint egy élő fa…

Gondoljátok át!

Nem mindegy, hogy milyen fajta fát ültettek a kaspóba! Beszéljetek egy szakértővel, aki tud nektek segíteni, hogy strapabíró, és alacsonyra növő fajtát válasszatok. Erre azért van szükség, mert életetek során előfordulhat, hogy költöznötök kell, így érdemes kaspóban tartani közös fátokat, ami nem szerencsés, ha több méterre megnő… Mit szólnátok egy különleges bonsai fához?

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

Látjátok, ennek a ceremóniának is csak a képzeletetek szabhat határt! Válogathattok ezekből, vagy kitalálhattok teljesen újat. Mindegy, hogy bor, gyertya, vagy homok, a lényeg ugyanaz! Két külön életutatok abban a pár percben összefonódik, és elkezdődik egy izgalmas utazás, közös életetek kanyargós ösvényén…