Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gondoljuk végig előre, a romantikus hollywoodi filmünk könnyen átváltozhat az Armageddon újabb epizódjának forgatásává.

Ne essünk kétségbe, mindenre van megoldás, és így az esküvői videónk besorolása is maradhat a romantikus vígjáték kategóriájában.

Kategóriafüggetlen banner

Esküvő elvált szülőkkel

Ki ne ismerné azokat az esküvői hagyományokat, melyek a jegyespárról és az örömszülőkről szólnak?

Az örömapa kíséri oltárhoz a menyasszonyt, az örömszülők ülnek a főasztalnál az ifjú pár mellett, a fiatalok megköszönik az örömszülőknek, hogy idáig nevelték, óvták-védték őket, és elkísérték ezen a hosszú úton… Két-két örömszülő, és a jegyespár. Milyen egyszerű is a képlet!

Az élet azonban a legnagyobb rendező, így sok jegyespárnak szembe kell néznie a faramuci helyzettel, hogy a szülők már elváltak, esetleg új partnerük is van, és ez matematikailag felborítja az egyenletet. Ne aggódjatok, mi sem voltunk jók matekból, de van megoldása ennek a feladatnak is!

Egy esküvő elvált szülőkkel is lehet ugyanolyan gördülékeny, mint eredeti felállásban, de ez cseppet sem magától értetődő. Nem fogjunk szépíteni, lesznek kihívások, és többször kell kompromisszumot kötnötök, mint azt gondolnátok. Ha ti is ebben a cipőben jártok, fogadjátok el a helyzetet, miszerint lehet, hogy kellemetlen beszélgetésnek kell elébe néznetek.

Mindenképpen tisztáznotok kell olyan helyzeteket, hogy ki kísérjen benneteket az oltárhoz, ki, ki mellé üljön, hogy vonuljanak be a szüleitek, és hova kell majd állnia a fotózáson a „mostohaszülőknek”. Lehet, hogy szívetek szerint kihagynátok ezeket a beszélgetéseket, de higgyétek el, minél hamarabb tisztázzátok a felmerülő kérdéseket, annál könnyedebben fog lezajlani a nagy napotok!

Soha ne tévesszétek szem elől, hogy ez a nap csak rólatok szól, így mindenkinek el kell fogadnia a ti döntéseteket! A lényeg, hogy ti a legjobban érezzétek magatokat. És még ha lesznek is kellemetlen helyzetek, azok is elmúlnak egy perc alatt!

A legkínosabb helyzetek

Sok apró helyzet lesz, amire nem feltétlenül tudtok felkészülni, azonban vannak olyan nagy volumenű pontjai egy esküvőnek, melyeket feltétlenül gondoljatok át előre! Persze szeretnénk leszögezni, hogy nincs általánosan érvényes megoldás, sok múlik a jegyespár és a szülők, illetve a szülők új párja közötti viszonytól. De biztosan lehet mindenre megoldást találni!

Bevonulás

Minden apuka (és lánya) álma, ahogy a lánya belé karol, ő elkíséri az oltárhoz, majd sűrű pislogások közepette átengedi a vőlegénynek, kire amolyan ’rendesgyerekvagydehaegyszerisbántodalányomvégedvan’ mosolyt vet. Na de mi a helyzet akkor, ha az örömszülők elváltak, és új partner is került a képbe?

Alapvetően ez az egyik legrégibb hagyomány, így bármennyire is változtak a felállások, mindenkinek meg kell értenie, hogy az édesapák kísérik a lányukat az oltárhoz. Persze dönthettek úgy is, hogy az apukátok, és az anyukátok egyszerre kísér oltárhoz, vagy, ha extrém esetet is be tudtok vállalni, és az örömapa, illetve az új „pótapa” jó viszonyban van egymással, egyszerre is kísérhetnek titeket.

Ha azonban semmi nem működik, várjon mindenki az oltárnál/anyakönyvvezetőnél Titeket, ti pedig egyedül vonuljatok be, vagy, ha van egy négylábú barátotok, még akár ő is vezethet titeket. Ezt a koreográfiát úgyis minden sétánál gyakorolhatjátok a parkban…

Ülésrend a szertartáson, és a templomban

Az alapfelállás szerint a tanúk ülnek az ifjú pár mellett, az örömszülők pedig az első sorban.  Ha mégsem ez a felállás az érvényes, akkor is kérhetitek az örömszülőket, hogy bár van már új partnerük, most nélkülük üljenek az első sorban, vagy megtörve a hagyományt, az örömszülők és partnerük is az első sorban üljenek együtt. Ez is csak az örömszülők kapcsolatán múlik, hiszen lehet, hogy már rég elváltak, és nincs semmilyen feszültség a levegőben.

Főasztal ültetési rendje

Egy esküvő elvált szülőkkel lehetetlen küldetésnek mutatkozhat, amikor a főasztal ültetési rendjét kell megálmodnotok. Először is azt gondoljátok végig, hogy mekkora feszültség lógna a levegőben, ha a szüleiteket egymás mellé ültetnétek. Ha elváltak, de nincs új partnerük, akkor nagy valószínűséggel ez megoldható, hisz azt kell szem előtt tartaniuk, hogy ez a ti nagy napotok, és ők mindketten kellettek ahhoz, hogy eljuthassatok idáig.

Ha ez nem működik, de nincs új partner, akkor kérjétek meg a tanútokat, hogy üljön a szüleitek közé, hisz ő is a főasztalnál fog ülni természetesen. Ráadásul, nagyon sokszor a testvérek töltik be a tanú szerepét, így még a családkép is megmarad a főasztalnál.

Egy esküvő elvált szülőkkel akkor fogja a legnagyobb fejtörést okozni, ha vagy az egyik, vagy mind a két szülőnek új párkapcsolata van már. Ilyenkor ugyanis a főasztalnál kész háborús övezet alakulhat ki, amit mindenképp el kell kerülni! Elkezdhettek sakkozni, hogy mondjuk, a menyasszony mellett üljön az örömanya és párja, aztán a tanú, majd az örömapa és párja. Így mindenki ott van, mégsem ér össze a leves szürcsölésénél az örömszülők könyöke…

Tipp!

Ha annyira kaotikusnak érzitek a helyzetet, hogy csak egyetlen megoldást láttok, dönthettek úgy is, hogy a főasztalnál csak ti és a tanúitok ülnek. Az örömszülők pedig a családjuk asztalánál foglaljanak helyet, esetleg a nagyszülőkkel együtt.

Csoportkép

Talán ezt a nehézséget oldhatjátok meg a legegyszerűbben. Fotóból ugyanis annyi variációt készíthettek, amennyit csak akartok! Beszéljétek meg a fotósotokkal, hogy lesz közös örömszülős beállás, csak örömanyás, illetve csak örömapás beállás, lesz örömanya és partnere illetve külön örömapa és partnere beállás, stb…

Bonyolultnak tűnhet, de megéri az a pár perc csere-bere, így mindenkinek a megfelelő beállítású képet tudjátok emlékbe adni, és nektek is lesz mit beletenni az albumba!

Jó tanács!

Minden szolgáltatónak szóljatok, hogy az örömszülőkkel mi a helyzet. Így elkerülhetitek, hogy a vőfély csókra buzdítsa őket, vagy közös táncot kérjen tőlük a fotós, videós…

Láthatjátok, egy esküvő elvált szülőkkel – még, ha nem is lesz teljesen ugyanolyan – működhet zökkenőmentesen. Csak fogadjátok meg a jó tanácsunkat, hogy mindent időben egyeztessetek le a családtagokkal, így senki sem fogja váratlanul kellemetlen szituációban találni magát. És fogadjátok el, hogy nem tudtok majd mindig mindenkinek megfelelni, de ne is ez legyen a célotok!

Vegyétek persze figyelembe, hogy kit mi zavarna a leginkább, azt kerüljétek el. A végső döntést viszont a saját elvárásaitok alapján hozzátok meg. Hisz kiről szól a nagy nap? Rólatok! Ügyesek vagytok, jól válaszoltatok!