Az esküvő időpontja egy olyan különleges dátum, melyet, míg élünk, nem felejtünk el. Egy lapon említhetjük szeretteink és saját születésnapunk időpontjával, megismerkedésünk évfordulójával, kapcsolatunk kezdetének dátumával, gyermekeink születésnapjával, stb… De hogy válasszunk? Mi mindent kell figyelembe venni? Elég, ha csak rábökünk egy napra a naptárban? Segítünk megtalálni a ti bűvös dátumotokat!

esküvői dátum kiválasztása
Fotó: pexels.com

Esküvő időpontja – kedvelt dátumok

Több szempont alapján kerülhet kiválasztásra az esküvő időpontja. Dönthetünk érzelmi alapon, racionális alapon, és sokszor a számmisztika is közre játszhat.

Esküvő időpontja – érzelmi alapon: Ebben az esetben azonnal bevillan megismerkedésünk évfordulója, az első csók időpontja, kapcsolatunk időszámításának kezdete… De ezen kívül választhatjuk, mondjuk szüleink házassági évfordulóját is, főleg, ha példaértékű az a szerelem, amit tőlük láthatunk. Ilyenkor sok fiatal pár úgy érzi, jó ómen lehet, az ő kapcsolatukra nézve is.

Kategóriafüggetlen banner

Esküvő időpontja – racionális alapon: Érdemes az érzelem mellett a logikánkat is bevetni, amikor esküvőnk időpontját választjuk ki. Ilyenkor figyelembe vehetjük a klasszikus esküvőszezont, a vendégeink időbeosztását, nyaralások időpontját, a szolgáltatók elfoglaltságát, sőt, még akár közeli várandós szerettünk várható szülési időpontját is.

Esküvő időpontja – játék a számokkal: Nem kell üveggömbből olvasó számmisztikusnak lenni, hogy az időpontválasztást valami szimpatikus számsorhoz igazítsuk. Van, hogy ennek oka a könnyű megjegyezhetőség (a férjek kifejezetten hálásak lesznek ezért a segítségért), van, hogy egy szerencseszámunk határozza meg a dátumot (pl.: 2020.05.05.), vagy egyszerűen csak hidegrázásunk van a páratlan számoktól, ezért kifejezetten páros számokból álló dátumot szeretnénk. Vagy fordítva.  

Esküvő időpontja – Mihez igazodjunk?

Azon túl, hogy az érzelem vagy értelem dönt-e esküvőnk időpontjának kiválasztásakor, közre játszhatnak külső tényezők, melyek felülírhatják minden addigi elképzelésünket.

  • Helyszín elfoglaltsága: Bármennyire is határozott az elképzelésünk az időponttal kapcsolatban, fenekestül felboríthatja terveinket, ha az álom helyszínünk foglalt aznapra. Ez igen gyakran előfordul, így ebben az esetben el kell döntenünk, hogy mihez ragaszkodunk jobban, az általunk megálmodott dátumhoz, vagy a tökéletes helyszínhez.
  • Szolgáltatók lekötöttsége: Mindenkinek megvan a prioritás az esküvői szolgáltatókkal. Vannak, akik a kiszemelt zenei szolgáltatóhoz ragaszkodnak foggal-körömmel, vannak, akik a tökéletes fotósról, videósról nem mondanának le. Ebben az esetben, az ő naptárukhoz kell igazodni.
Hirdetés
  • Családi programok: A legszűkebb családi körben érdemes megérdeklődni, hogy kinek milyen elfoglaltsága van az adott időszakban, amit semmiképp nem tud lemondani. Ilyen lehet egy műtét, egy rég lefoglalt nyaralás, ballagás, diplomaosztó, stb…
  • Más esküvők: Ha a klasszikus esküvőszezonban szeretnénk mi is megtartani a lagzinkat, jó, ha körbe érdeklődünk a családi-baráti körben, hogy lesz-e esetleg másnak is esküvője, és megvan-e a dátum. Ha ugyanis a legszűkebb körben egybe esnek ezek a napok, mind magunknak, mind a vendégeinknek kellemetlenséget okozhatunk.

Érdemes számolnunk olyan tényezőkkel is, mint, hogy a vendégeinknek kell-e vidékre utazniuk az esküvőnk miatt, több napot is érint-e az esküvőnk (esetleg külön napon a polgári – és külön napon az egyházi szertartás), kell-e szabadságot kivenniük, ütközik-e nyaralószezonnal az esküvő időpontja, stb. Persze nem lehet mindenkinek megfelelni, de igyekezzünk a legfontosabb szempontokat figyelembe venni.

Esküvő időpontjának kihirdetése

Ha megvan a fix dátum, nem kell feltétlenül megvárnunk az esküvői meghívók átadásának időpontját. Persze akkor lesz igazán hivatalos a meghívás, de barátainknak, rokonainknak már előtte is jelezhetjük a nagy napot, így az esküvő időpontja kisebb eséllyel fog ütközni más, lemondhatatlan programokkal.

Lehet, hogy elsőre tiszta mission impossible megtalálni a tökéletes időpontot, de ebben az esetben alapszabály, hogy a többség dönt. Válasszátok azt a dátumot, ami a násznép nagyjának megfelel, többek között nektek és a szolgáltatótoknak is! Ha pedig megvan a bűvös dátum, higgyétek el, az esküvő időpontja minden meghívott naptárába piros betűvel fog bekerülni!