Régóta él a köztudatban az a ki nem mondott szabály, miszerint fehér, fekete és piros ruhában illetlenség megjelenni egy esküvőn. Vannak azonban más ruhaneműk is, amelyeket nem igazán illendő viselni egy ilyen jeles alkalmon. Lássuk az „esküvői dress code” szabályait, azaz mutatjuk, melyek a tiltólistás, és a tuti befutó darabok!

Hirdetés

Fontos!

Elöljáróban annyit megjegyeznénk, hogy minden esküvő egyedi, ezért az elvárások eltérőek, olykor lazábbak is lehetnek. Érdemes követni a főbb csapásvonalakat, hogy ne nagyon nyúljatok mellé a gardróbban, vagy az üzletek hívogató fogasai között!

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői dress code tippek

A nagy fehér STOP tábla!

A legtöbb menyasszonynak már attól a gondolattól is felmegy a vérnyomása, hogy rajta (és esetleg a koszorúslányokon) kívül valaki más is ezt a színt szeretné viselni a nagy napon, ám vannak olyan arák is, akik nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ha meghívott vendégként mégis megfordult a fejetekben, hogy hófehér ruhában vesztek részt az esküvőn, mindenképpen kérjétek ki előbb a menyasszony véleményét, mielőtt belevetitek magatokat a shoppingolásba (az esküvői dress code szerint a fehér szín hölgyek esetében igen érzékeny téma)!

Az örömanyák szintén gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy egy szolid, fehér kosztümöt bevállalhatnak-e a nagy napon. Erre a válasz szintén az, hogy a menyasszony nagy eséllyel nem lesz boldog az ötlettől.

Itt a piros, hol a piros

Ugye nem állunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy régen gyakorlatilag nem láttatok olyan menyecske ruhát, ami ne a piros vagy a bordó árnyalataiban pompázott volna? Manapság már a kéktől a rózsaszínig szinte minden színnel találkozhattok, éppen ezért kezdi érvényét veszíteni az a ki nem mondott szabály, miszerint nem illik pirosat viselni egy esküvőn.

Ennek ellenére továbbra is a visszafogottabb, szolidabb színeket ajánljuk nektek. Az is előfordulhat, hogy a menyasszony ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért azonnal gőzölni kezd a füle – akárcsak Tapsi Hapsinak – ha meglát benneteket pirosban.

A piros kiegészítők azonban szuper választásnak bizonyulhatnak. Egy tűzpiros magassarkú cipő, egy nyaklánc vagy egy táska nagyon mutatós lehet, piros körömlakkal, vagy rúzzsal. Azért ezt mind ne egyszerre használjátok vagy alkalmazzátok, mindent csak mértékkel!

Esküvői dress code női vendégeknek

Hazánkban a fekete színt a gyásszal és a veszteséggel társítják, azonban minden nő tudja, hogy egy jól szabott, előnyös fekete ruha jolly joker lehet minden alkalomra. Szinte nincs olyan esküvő, ahol ne viselnének a női vendégek fekete vagy fekete alapon mintás ruhát, és talán ez az árnyalat a fehér-piros-fekete triumvirátus közül az, amelyik mára teljesen elfogadott viselet lett.

Tipp!

Tetőtől talpig mégsem tanácsos csak feketét viselni. Válasszatok hozzá egy színes cipőt, vagy egy különleges, egyedi táskát, ami feldobja a ruhát, és persze az ékszerekkel is nagyszerűen variálhatjátok a szetteteket!

A női vendégek emellett számos szín közül választhatnak, erősen kikerülve a túl harsány árnyalatokat. A világoskék, a sötétkék, a zöld, és a barna árnyalatai egytől egyig remek választásnak bizonyulhatnak, de a ruha fazonjára itt is érdemes nagyon odafigyelni. A lagzira sok vendég átöltözik, egyes tájegységeken ez is olyan hagyomány, mint mondjuk a menyasszonytánc vagy a menyasszonyrablás. Ide sokkal inkább passzol pl egy fukszia, vagy egy narancssárga egyberuha, ízléses kiegészítőkkel.

Esküvői dress code koszorúslányoknak

Szerencsére a koszorúslányok a ruhájukat általában a menyasszonnyal közösen választják ki, ezért itt ritkábban fordul elő bonyodalom. A legnépszerűbb színek a földszínek, és az olyan pasztell árnyalatok, mint a sárga, a rózsaszín, az orgona vagy a zöld. Van olyan menyasszony, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a koszorúslányai hófehér vagy ekrü színű ruhát válasszanak, de előfordul a tűzpiros is.

A ruha hosszúságának kérdése megint a menyasszony és a koszorúslányok közös döntésétől függ. Szóba jöhetnek a mini, a teljesen hosszú és a térdig érő szoknyahosszok is, de célszerű a koszorúslányok testalkatához is igazítani a választást.

Koszorúslány kérdésekben ide kattintva találtok több információt, arról pedig, hogy kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját, az alábbi linken tájékozódhattok.

Esküvői dress code férfi vendégeknek

A férfiaknak sokkal egyszerűbb kiválasztani, hogy mit viseljenek egy esküvőn, hiszen nincsen túl sok opció. A fekete és a színes öltönyök egyaránt nagyon divatosak, a királykék, a világoskék, és a szürke bármely árnyalata jó döntés lehet. Színes inggel, vagy színes nyakkendővel még jobban fel lehet dobni egy ilyen szettet.

A nagy melegben borzasztó érzés egész nap fekete öltönyben álldogálni, márpedig a zakót csak akkor illik levenni, ha véget érnek a hivatalos részek, és elkezdődik a lagzi. Nyugodtan variáljatok a színekkel, és játsszátok ki az összes kártyátokat a forróság ellen!

Kevésbé közeli barátok vagy családtagok esetén, belefér az elegáns nadrág – ing párosítás is. Sokan úgy tartják, hogy a rövid ujjú ing viselése majdhogynem halálos bűn, de talán nem érdemes mindig ennyire szigorúnak lenni. Egy szabadtéri ceremóniánál nem tragédia, ha egy távoli ismerős egy szép rövid ujjú inget választ az esküvőre.

De! A rövidnadrág már egyértelműen tiltólistás darab az esküvői dress code szerint. Nincs olyan alkalom – a vízparti laza esküvőn kívül – ahol elfogadható a rövidnadrág viselése. Ott is csak akkor, ha a pár kifejezetten ezt kéri!

Esküvői dress code örömanyáknak

Az örömanyák ruhájának színe általában a barna, a kék,  a zöld vagy a bézs árnyalatai közül valamelyik. Csakis egy ünnepélyes, elegáns viselet jöhet szóba, ami az örömanya alakjának függvényében lehet kosztüm, komlpé vagy akár egyberuha is. A harsány árnyalatokat ez esetben is érdemes elkerülni. Nem nagyon illenek egy esküvőhöz, és egy örömanyának nem is szabad paradicsommadárnak öltözni ezen a jeles eseményen.

Ha az örömanyák a ti családotokban még egyelőre küzdenek azzal, hogy milyen öltözetet válasszanak a nagy napra, dugjátok az orruk alá az alábbi cikket, ahol részletesen beszámoltunk arról, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak.

Dress code jelentések

White Tie

A legelegánsabb események meghívóin szerepel. A férfiaknak: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a nőknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.

Black Tie

A White Tie-nál kicsit visszafogottabb. A férfiaknál elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a nőknél az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet stólát és kabátot is viselhetnek. Koktélruha is lehet, attól függően, hogy hány órakor van maga az esküvő.

Formal

A Black Tie-nak felel meg, a férfiaknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és a nyakkendő nem kötelező, a nőknek pedig nagyestélyit illik viselni.

Semi-Formal

A Semi-Formal a Business Casual és a Black Tie között van, tehát a férfiaknak nem szükséges a szmoking, csak az öltöny, a nőknél pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

Informal

Közel áll a Semi-Formal-hoz. A férfiak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a nők pedig kosztümöt.

Business Formal

A férfiak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a nőknél pedig kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen túlságosan kivágott.

Casual

Nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk.

Esküvői dress code – Tiltólistás darabok

Bizony, vannak olyan ruhadarabok, amelyek egyértelműen felkerülnek a tiltólistára, méghozzá vastag piros betűkkel. Hogy még véletlenül se jusson eszetekbe kiválasztani őket. Persze mindenről egyeztethettek a menyasszonnyal és a vőlegénnyel, de számukra valószínűleg nem az az elsődleges kérdés, hogy ti mit fogtok az Ő NAGY NAPJUKON viselni.

Úgy is mondhatnánk, hogy esküvőszervezés közben a helyszín lefoglalása, a szolgáltatók kiválasztása, a menyasszonyi ruha megtalálása és az összes apró feladat egy parányival fontosabb lesz számukra, mint a ti ruhátok.

Az év 364 napján lehetőségetek van olyan ruhát választani és hordani, ami a szívetek vágya. Meghívott vendégként azonban illik tiszteletben tartani az esküvői dress code előírásait. A saját esküvőtökön természetesen azt viseltek, amit csak szeretnétek, de vendégként az elegáns darabok között is biztosan találtok olyan ruhát, amely tükrözi az egyéniségeteket, és egyben megfelel az esküvői dress code-nak is.

Lássuk azt a bizonyos tiltólistát: 

  • A farmer – Tilos viselni, hacsak nem ilyen témájú esküvőre készültök, és a pár nem kéri tőletek, hogy gyertek olyan öltözetben, amiben visszaköszön ez az anyag. A farmer nem elegáns viselet egy esküvőre, még akkor sem, ha egy csinos fölsővel és cipővel dobjátok fel a szettet.
  • A mélyen dekoltált darabok – hiába van nagy meleg nyáron, nem illik túl mélyen kivágott ruhában megjelenni egy esküvőn. Ez nem egy koncert, és nem is egy strand… Szigorúan figyeljetek rá, hogy a melletek sehol se látszódjon ki a ruhából!
  • Túl magasan sliccelt, vagy túl rövid szoknya – ahogyan a melleket, úgy a lábakat sem illik ízléstelen mértékben közszemlére tenni egy esküvőn. Nem vagyunk bigottak, de egy elegáns alkalom nem engedi meg, hogy szinte kilátszódjon a fehérneműtök, ha egy picit fújdogál a szél. A combotok felső része pedig egyértelműen nem esküvői látványosság!
  • Sportcipő – ehhez nem kell mit hozzátenni, a sportcipő kiránduláshoz, edzéshez és farmerhez való. Márpedig itt a farmer is tabu, nemhogy ez a cipő. Nincs olyan elegáns ruha, amihez passzolna, egy napra pedig bárki kibírja egy ünnepélyes cipőben, főleg, hogy kényelmes darabok is vannak közöttük.
  • Utcai viselet – vagyis vicces szuperhősös póló, spagettipántos és minden más crop top, Tankcsapda és más együttes nevét reklámozó póló, halásznadrág, „tangapapucs”, forrónaci, baseball sapka és egyéb – más közegben teljesen elfogadott – ruhanemű viselése egy esküvőn TILOS. Sajnos le kell nyelni a békát, ilyen az esküvői dress code…
  • Neon színek – Igen, egyértelműen tilos minden olyan ruha, ami neonzöld, neon narancs és más iszonyatosan rikító és borzalmasan élénk színekben pompázik. Az sem jó döntés, ha a kiegészítők ilyen színűek. Még a gyerekeknél sem jöhet szóba. Nagyon sajnáljuk, ha erre pályáztatok, de ezek egyértelműen tiltólistás darabok.
  • Jelmezek – Nyilván nem Mickey egérre gondolunk, de azokat a ruhákat is célszerű otthon hagyni ezen a napon, amelyek már-már jelmezszerűek. A palástok, és a hatalmas kalapok  például biztosan jobban illenek egy jelmezbálba.

Frizura és smink

A vendégek frizurája és sminkje legyen szolid, elegáns és passzoljon a ruhához. Az élénk árnyalatokat itt is érdemes kerülni, de egy füstös szem, vagy vörös rúzs bőven belefér, ráadásul nagyon izgalmas is. Sokan fodrászhoz, sminkeshez és körmöshöz is elmennek az esküvő előtt, hogy valóban a legjobb formájukat nyújtsák a nagy napon. Igen, még akkor is, ha nem az ő esküvőjük van.

Mi, nők ilyenek vagyunk. Szeretünk csinosak lenni az esküvőkön, ennek köszönhetően pedig a kísérőink is makulátlan öltözetben és hajjal jelennek majd meg mellettünk. Merthogy a férfiaknak is illik levágatni a haját egy ilyen jeles alkalomra.

A fizura, a smink és a köröm tehát ugyanúgy hozzátartozik a dress code-hoz, ahogyan a cipők színe, és formája is.

Tipp!

Nézelődjetek a fent meghatározott szempontok szerint a ruhák között, ha pedig nem találjátok meg továbbra sem a számotokra tökéletes darabot, keressetek fel egy varrónőt, és bízzátok rá magatokat. Rengeteg remek ötletet oszt majd meg veletek, hiszen nagyon nagy tapasztalata és rutinja van az esküvői öltözetek kiválasztásában.

Így már biztosan hibátlan lesz a megjelenésetek, és nyugodtan koncentrálhattok arra, hogy jól érezzétek magatokat a lagzin. Gratulálunk, igazán csinos szettet állítottatok össze!

Fotók: pinterest.com