Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői DRESS CODE – fekete, fehér, igen, nem!

Esküvői DRESS CODE – fekete, fehér, igen, nem!

Régóta él a köztudatban az a ki nem mondott szabály, miszerint fehér, fekete és piros ruhában illetlenség megjelenni egy esküvőn. Vannak azonban más ruhaneműk is, amelyeket nem igazán illendő viselni egy ilyen jeles alkalmon. Lássuk az „esküvői dress code” szabályait, azaz mutatjuk, melyek a tiltólistás, és a tuti befutó darabok!

Kategóriafüggetlen banner

Fontos!

Elöljáróban annyit megjegyeznénk, hogy minden esküvő egyedi, ezért az elvárások eltérőek, olykor lazábbak is lehetnek, de érdemes követni a főbb csapásvonalakat, hogy ne nagyon nyúljatok mellé a gardróbban, vagy az üzletek hívogató fogasai között!

A nagy fehér STOP tábla!

A legtöbb menyasszonynak már attól a gondolattól is felmegy a vérnyomása, hogy rajta (és esetleg a koszorúslányokon) kívül valaki más is ezt a színt szeretné viselni a nagy napon, de vannak olyan arák is, akik nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ha meghívott vendégként mégis megfordult a fejetekben, hogy hófehér ruhában vesztek részt az esküvőn, mindenképpen kérjétek ki előbb a menyasszony véleményét, mielőtt belevetitek magatokat a shoppingolásba!

Az örömanyák szintén gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy egy szolid, fehér kosztümöt bevállalhatnak-e a nagy napon, erre a válasz szintén az, hogy a menyasszony nagy eséllyel nem lesz boldog az ötlettől. Örömanya ruha inspirációkért keressétek fel a témával foglalkozó cikkünket ITT.

Itt a piros, hol a piros

Ugye nem állunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy régen gyakorlatilag nem láttatok olyan menyecske ruhát, ami ne a piros vagy a bordó árnyalataiban pompázott volna? Manapság már a kéktől a rózsaszínig szinte minden színnel találkozhattok, éppen ezért kezdi érvényét veszíteni az a ki nem mondott szabály, miszerint nem illik pirosat viselni egy esküvőn.

Ennek ellenére továbbra is a visszafogottabb, szolidabb színeket ajánljuk nektek. Az is előfordulhat, hogy a menyasszony ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért azonnal gőzölni kezd a füle – akárcsak Tapsi Hapsinak – ha meglát benneteket pirosban.

A piros kiegészítők azonban szuper választásnak bizonyulhatnak, így egy tűzpiros magassarkú cipő, egy nyaklánc vagy egy táska nagyon mutatós lehet, piros körömlakkal, vagy rúzzsal. Azért ezt mind ne egyszerre használjátok vagy alkalmazzátok, mindent csak mértékkel!

Fekete – az elegancia vagy a gyász színe?

Való igaz, hogy hazánkban a fekete színt a gyásszal és a veszteséggel társítják, de minden nő tudja, hogy egy jól szabott, előnyös fekete ruha jolly joker lehet minden alkalomra. Szinte nincs olyan esküvő, ahol ne viselnének a vendégek fekete vagy fekete alapon mintás ruhát, és talán ez az árnyalat a fehér-piros-fekete triumvirátus közül az, amelyik már teljesen elfogadott viselet lett napjainkra.

Tipp!

Tetőtől talpig mégsem tanácsos csak feketét viselni, válasszatok hozzá egy színes cipőt, vagy egy különleges, egyedi táskát, ami feldobja a ruhát, és persze az ékszerekkel is nagyszerűen variálhatjátok a szetteteket!

Mi a helyzet a fekete öltönnyel?

Férfiak esetében nagyon divatos a színes öltönyök viselése, így a királykék, a világoskék, és a szürke bármely árnyalata jó döntés lehet, színes inggel, vagy színes nyakkendővel. A nagy melegben borzasztó érzés lehet egész nap fekete öltönyben álldogálni, márpedig a zakót csak akkor illik levenni, ha véget érnek a hivatalos részek, és elkezdődik a lagzi.

Nyugodtan variáljatok a színekkel, és játsszátok ki az összes kártyátokat a forróság ellen!

Melyek azok a darabok, amik egyértelműen tiltólistásak?

  • A farmer – hacsak nem ilyen témájú esküvőre készültök, és a pár nem kéri tőletek, hogy gyertek olyan öltözetben, amiben visszaköszön ez az anyag. A farmer nem elegáns viselet egy esküvőre, még akkor sem, ha egy csinos fölsővel és cipővel dobjátok fel a szettet.
  • A mélyen dekoltált darabok – hiába van nagy meleg nyáron, nem illik túl mélyen kivágott ruhában megjelenni egy esküvőn. Ez nem egy koncert, és nem is egy strand, szigorúan figyeljetek rá, hogy a melletek sehol se látszódjon ki a ruhából!
  • Túl magasan sliccelt, vagy túl rövid szoknya – ahogyan a melleket, úgy a lábakat sem illik ízléstelen mértékben közszemlére tenni egy esküvőn. Nem vagyunk bigottak, de egy elegáns alkalom nem engedi meg, hogy szinte kilátszódjon a fehérneműtök, ha egy picit fújdogál a szél, a combotok felső része pedig egyértelműen nem esküvői látványosság!
  • Sportcipő – ehhez nem kell mit hozzátenni, a sportcipő kiránduláshoz, edzéshez és farmerhez való. Márpedig itt a farmer is tabu!

  • Rövidnadrág – Férfiaknak öltönyt illik viselni egy esküvőn, ha pedig nem olyan közeli barátok vagy családtagok, belefér az elegáns nadrág – ing párosítás is. Sokan úgy tartják, hogy a rövid ujjú ing viselése majdhogynem halálos bűn, de mi úgy gondoljuk, hogy nem érdemes ennyire szigorúnak lenni. Sok vendég csak a szertartásra hivatalos, és egy szabadtéri ceremóniánál nem tragédia, ha egy távoli ismerős egy szép rövid ujjú inget választ az esküvőre. De! A rövidnadrág már egyértelműen tiltólistás darab. Nincs olyan alkalom – a vízparti laza esküvőn kívül – ahol elfogadható a rövidnadrág viselése. Ott is csak akkor, ha a pár kifejezetten ezt kéri!
  • Utcai viselet – vagyis vicces szuperhősös póló, spagettipántos és minden más crop top, Tankcsapda és más együttes nevét reklámozó póló, halásznadrág, „tangapapucs”, forrónaci, baseball sapka és egyéb – más közegben teljesen elfogadott – ruhanemű viselése egy esküvőn TILOS. Sajnos le kell nyelni a békát.

Az év 364 napján lehetőségetek van olyan ruhát választani és hordani, ami a szívetek vágya, de meghívott vendégként egy esküvőt illik tiszteletben tartani. A saját esküvőtökön természetesen azt viseltek, amit csak szeretnétek, de vendégként az elegáns darabok között is biztosan találtok olyan ruhát, amely tükrözi az egyéniségeteket, és egyben megfelel a dress code-nak is.

Fotók: pinterest.com