Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői DRESS CODE – fekete, fehér, igen, nem!
Esküvői dress code

Esküvői DRESS CODE – fekete, fehér, igen, nem!

Régóta él a köztudatban az a ki nem mondott szabály, miszerint fehér, fekete és piros ruhában illetlenség megjelenni egy esküvőn. Vannak azonban más ruhaneműk is, amelyeket nem igazán illendő viselni egy ilyen jeles alkalmon. Lássuk az „esküvői dress code” szabályait, azaz mutatjuk, melyek a tiltólistás, és a tuti befutó darabok!

Kristinus
Hirdetés

Fontos!

Elöljáróban annyit megjegyeznénk, hogy minden esküvő egyedi, ezért az elvárások eltérőek, olykor lazábbak is lehetnek. Érdemes követni a főbb csapásvonalakat, hogy ne nagyon nyúljatok mellé a gardróbban, vagy az üzletek hívogató fogasai között!

Kategóriafüggetlen banner

 

Esküvői dress code tippek

 

A nagy fehér STOP tábla!

A legtöbb menyasszonynak már attól a gondolattól is felmegy a vérnyomása, hogy rajta (és esetleg a koszorúslányokon) kívül valaki más is ezt a színt szeretné viselni a nagy napon, ám vannak olyan arák is, akik nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ha meghívott vendégként mégis megfordult a fejetekben, hogy hófehér ruhában vesztek részt az esküvőn, mindenképpen kérjétek ki előbb a menyasszony véleményét, mielőtt belevetitek magatokat a shoppingolásba (az esküvői dress code szerint a fehér szín hölgyek esetében igen érzékeny téma)!

Az örömanyák szintén gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy egy szolid, fehér kosztümöt bevállalhatnak-e a nagy napon. Erre a válasz szintén az, hogy a menyasszony nagy eséllyel nem lesz boldog az ötlettől.

Esküvői dress code

 

Itt a piros, hol a piros

Ugye nem állunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy régen gyakorlatilag nem láttatok olyan menyecske ruhát, ami ne a piros vagy a bordó árnyalataiban pompázott volna? Manapság már a kéktől a rózsaszínig szinte minden színnel találkozhattok, éppen ezért kezdi érvényét veszíteni az a ki nem mondott szabály, miszerint nem illik pirosat viselni egy esküvőn.

Ennek ellenére továbbra is a visszafogottabb, szolidabb színeket ajánljuk nektek. Az is előfordulhat, hogy a menyasszony ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért azonnal gőzölni kezd a füle – akárcsak Tapsi Hapsinak – ha meglát benneteket pirosban.

A piros kiegészítők azonban szuper választásnak bizonyulhatnak. Egy tűzpiros magassarkú cipő, egy nyaklánc vagy egy táska nagyon mutatós lehet, piros körömlakkal, vagy rúzzsal. Azért ezt mind ne egyszerre használjátok vagy alkalmazzátok, mindent csak mértékkel!

Esküvői dress code

 

Esküvői dress code női vendégeknek

Hazánkban a fekete színt a gyásszal és a veszteséggel társítják, azonban minden nő tudja, hogy egy jól szabott, előnyös fekete ruha jolly joker lehet minden alkalomra. Szinte nincs olyan esküvő, ahol ne viselnének a női vendégek fekete vagy fekete alapon mintás ruhát, és talán ez az árnyalat a fehér-piros-fekete triumvirátus közül az, amelyik mára teljesen elfogadott viselet lett.

Tipp!

Tetőtől talpig mégsem tanácsos csak feketét viselni. Válasszatok hozzá egy színes cipőt, vagy egy különleges, egyedi táskát, ami feldobja a ruhát, és persze az ékszerekkel is nagyszerűen variálhatjátok a szetteteket!

A női vendégek emellett számos szín közül választhatnak, erősen kikerülve a túl harsány árnyalatokat. A világoskék, a sötétkék, a zöld, és a barna árnyalatai egytől egyig remek választásnak bizonyulhatnak, de a ruha fazonjára itt is érdemes nagyon odafigyelni. A lagzira sok vendég átöltözik, egyes tájegységeken ez is olyan hagyomány, mint mondjuk a menyasszonytánc vagy a menyasszonyrablás. Ide sokkal inkább passzol pl egy fukszia, vagy egy narancssárga egyberuha, ízléses kiegészítőkkel.

Esküvői dress code

 

Esküvői dress code koszorúslányoknak

Szerencsére a koszorúslányok a ruhájukat általában a menyasszonnyal közösen választják ki, ezért itt ritkábban fordul elő bonyodalom. A legnépszerűbb színek a földszínek, és az olyan pasztell árnyalatok, mint a sárga, a rózsaszín, az orgona vagy a zöld. Van olyan menyasszony, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a koszorúslányai hófehér vagy ekrü színű ruhát válasszanak, de előfordul a tűzpiros is.

A ruha hosszúságának kérdése megint a menyasszony és a koszorúslányok közös döntésétől függ. Szóba jöhetnek a mini, a teljesen hosszú és a térdig érő szoknyahosszok is, de célszerű a koszorúslányok testalkatához is igazítani a választást.

Koszorúslány kérdésekben ide kattintva találtok több információt, arról pedig, hogy kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját, az alábbi linken tájékozódhattok.

Koszorúslány ruha

Koszorúslány dress code

 

Esküvői dress code férfi vendégeknek

A férfiaknak sokkal egyszerűbb kiválasztani, hogy mit viseljenek egy esküvőn, hiszen nincsen túl sok opció. A fekete és a színes öltönyök egyaránt nagyon divatosak, a királykék, a világoskék, és a szürke bármely árnyalata jó döntés lehet. Színes inggel, vagy színes nyakkendővel még jobban fel lehet dobni egy ilyen szettet.

A nagy melegben borzasztó érzés egész nap fekete öltönyben álldogálni, márpedig a zakót csak akkor illik levenni, ha véget érnek a hivatalos részek, és elkezdődik a lagzi. Nyugodtan variáljatok a színekkel, és játsszátok ki az összes kártyátokat a forróság ellen!

Kevésbé közeli barátok vagy családtagok esetén, belefér az elegáns nadrág – ing párosítás is. Sokan úgy tartják, hogy a rövid ujjú ing viselése majdhogynem halálos bűn, de talán nem érdemes mindig ennyire szigorúnak lenni. Egy szabadtéri ceremóniánál nem tragédia, ha egy távoli ismerős egy szép rövid ujjú inget választ az esküvőre.

De! A rövidnadrág már egyértelműen tiltólistás darab az esküvői dress code szerint. Nincs olyan alkalom – a vízparti laza esküvőn kívül – ahol elfogadható a rövidnadrág viselése. Ott is csak akkor, ha a pár kifejezetten ezt kéri!

Esküvői dress code

 

Esküvői dress code örömanyáknak

Az örömanyák ruhájának színe általában a barna, a kék,  a zöld vagy a bézs árnyalatai közül valamelyik. Csakis egy ünnepélyes, elegáns viselet jöhet szóba, ami az örömanya alakjának függvényében lehet kosztüm, komlpé vagy akár egyberuha is. A harsány árnyalatokat ez esetben is érdemes elkerülni. Nem nagyon illenek egy esküvőhöz, és egy örömanyának nem is szabad paradicsommadárnak öltözni ezen a jeles eseményen.

Ha az örömanyák a ti családotokban még egyelőre küzdenek azzal, hogy milyen öltözetet válasszanak a nagy napra, dugjátok az orruk alá az alábbi cikket, ahol részletesen beszámoltunk arról, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak.

Örömanya ruha

 

Dress code jelentések

White Tie

A legelegánsabb események meghívóin szerepel. A férfiaknak: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a nőknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.

Black Tie

A White Tie-nál kicsit visszafogottabb. A férfiaknál elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a nőknél az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet stólát és kabátot is viselhetnek. Koktélruha is lehet, attól függően, hogy hány órakor van maga az esküvő.

Formal

A Black Tie-nak felel meg, a férfiaknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és a nyakkendő nem kötelező, a nőknek pedig nagyestélyit illik viselni.

Semi-Formal

A Semi-Formal a Business Casual és a Black Tie között van, tehát a férfiaknak nem szükséges a szmoking, csak az öltöny, a nőknél pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

Informal

Közel áll a Semi-Formal-hoz. A férfiak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a nők pedig kosztümöt.

Business Formal

A férfiak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a nőknél pedig kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen túlságosan kivágott.

Casual

Nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk.

Dress code jelentése

 

Esküvői dress code – Tiltólistás darabok

Bizony, vannak olyan ruhadarabok, amelyek egyértelműen felkerülnek a tiltólistára, méghozzá vastag piros betűkkel. Hogy még véletlenül se jusson eszetekbe kiválasztani őket. Persze mindenről egyeztethettek a menyasszonnyal és a vőlegénnyel, de számukra valószínűleg nem az az elsődleges kérdés, hogy ti mit fogtok az Ő NAGY NAPJUKON viselni.

Úgy is mondhatnánk, hogy esküvőszervezés közben a helyszín lefoglalása, a szolgáltatók kiválasztása, a menyasszonyi ruha megtalálása és az összes apró feladat egy parányival fontosabb lesz számukra, mint a ti ruhátok.

Az év 364 napján lehetőségetek van olyan ruhát választani és hordani, ami a szívetek vágya. Meghívott vendégként azonban illik tiszteletben tartani az esküvői dress code előírásait. A saját esküvőtökön természetesen azt viseltek, amit csak szeretnétek, de vendégként az elegáns darabok között is biztosan találtok olyan ruhát, amely tükrözi az egyéniségeteket, és egyben megfelel az esküvői dress code-nak is.

Esküvői dress code

Lássuk azt a bizonyos tiltólistát: 

  • A farmer – Tilos viselni, hacsak nem ilyen témájú esküvőre készültök, és a pár nem kéri tőletek, hogy gyertek olyan öltözetben, amiben visszaköszön ez az anyag. A farmer nem elegáns viselet egy esküvőre, még akkor sem, ha egy csinos fölsővel és cipővel dobjátok fel a szettet.
  • A mélyen dekoltált darabok – hiába van nagy meleg nyáron, nem illik túl mélyen kivágott ruhában megjelenni egy esküvőn. Ez nem egy koncert, és nem is egy strand… Szigorúan figyeljetek rá, hogy a melletek sehol se látszódjon ki a ruhából!
  • Túl magasan sliccelt, vagy túl rövid szoknya – ahogyan a melleket, úgy a lábakat sem illik ízléstelen mértékben közszemlére tenni egy esküvőn. Nem vagyunk bigottak, de egy elegáns alkalom nem engedi meg, hogy szinte kilátszódjon a fehérneműtök, ha egy picit fújdogál a szél. A combotok felső része pedig egyértelműen nem esküvői látványosság!
  • Sportcipő – ehhez nem kell mit hozzátenni, a sportcipő kiránduláshoz, edzéshez és farmerhez való. Márpedig itt a farmer is tabu, nemhogy ez a cipő. Nincs olyan elegáns ruha, amihez passzolna, egy napra pedig bárki kibírja egy ünnepélyes cipőben, főleg, hogy kényelmes darabok is vannak közöttük.
  • Utcai viselet – vagyis vicces szuperhősös póló, spagettipántos és minden más crop top, Tankcsapda és más együttes nevét reklámozó póló, halásznadrág, „tangapapucs”, forrónaci, baseball sapka és egyéb – más közegben teljesen elfogadott – ruhanemű viselése egy esküvőn TILOS. Sajnos le kell nyelni a békát, ilyen az esküvői dress code…
  • Neon színek – Igen, egyértelműen tilos minden olyan ruha, ami neonzöld, neon narancs és más iszonyatosan rikító és borzalmasan élénk színekben pompázik. Az sem jó döntés, ha a kiegészítők ilyen színűek. Még a gyerekeknél sem jöhet szóba. Nagyon sajnáljuk, ha erre pályáztatok, de ezek egyértelműen tiltólistás darabok.
  • Jelmezek – Nyilván nem Mickey egérre gondolunk, de azokat a ruhákat is célszerű otthon hagyni ezen a napon, amelyek már-már jelmezszerűek. A palástok, és a hatalmas kalapok  például biztosan jobban illenek egy jelmezbálba.

Esküvői dress code

 

Frizura és smink

A vendégek frizurája és sminkje legyen szolid, elegáns és passzoljon a ruhához. Az élénk árnyalatokat itt is érdemes kerülni, de egy füstös szem, vagy vörös rúzs bőven belefér, ráadásul nagyon izgalmas is. Sokan fodrászhoz, sminkeshez és körmöshöz is elmennek az esküvő előtt, hogy valóban a legjobb formájukat nyújtsák a nagy napon. Igen, még akkor is, ha nem az ő esküvőjük van.

Mi, nők ilyenek vagyunk. Szeretünk csinosak lenni az esküvőkön, ennek köszönhetően pedig a kísérőink is makulátlan öltözetben és hajjal jelennek majd meg mellettünk. Merthogy a férfiaknak is illik levágatni a haját egy ilyen jeles alkalomra.

A fizura, a smink és a köröm tehát ugyanúgy hozzátartozik a dress code-hoz, ahogyan a cipők színe, és formája is.

Esküvői haj

Tipp!

Nézelődjetek a fent meghatározott szempontok szerint a ruhák között, ha pedig nem találjátok meg továbbra sem a számotokra tökéletes darabot, keressetek fel egy varrónőt, és bízzátok rá magatokat. Rengeteg remek ötletet oszt majd meg veletek, hiszen nagyon nagy tapasztalata és rutinja van az esküvői öltözetek kiválasztásában.

Így már biztosan hibátlan lesz a megjelenésetek, és nyugodtan koncentrálhattok arra, hogy jól érezzétek magatokat a lagzin. Gratulálunk, igazán csinos szettet állítottatok össze!

Fotók: pinterest.com

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutato... Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvősze... Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos ... Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?!... Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzi... Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedr... A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhe... Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótl... Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket... Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv!... Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit j... Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és h... A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...