Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői italfogyasztás kiszámítása – Italkalkulátor
Esküvői italfogyasztás kiszámítása

Esküvői italfogyasztás kiszámítása – Italkalkulátor

Miután kiválasztottátok a lagzi helyszínét és a tökéletes esküvői menüt, a következő feladatotok nem lesz más, mint az esküvői italfogyasztás kiszámítása. Ez nem könnyű feladat, hiszen rengeteg tényezőtől függ.

Nem mindegy a násznép összetétele, illetve az sem, hogy milyen típusú alkoholból lesz népszerű igazán, milyen évszakban lesz az esküvő, vagyis mennyire kell kánikulára számítani. Most segítünk nektek eldönteni, hogy merre haladtok jó úton, ha az esküvői italfogyasztást szeretnétek megsaccolni.

Nagy kérdés, hogy sör, bor, röviditalok, koktélok, üdítőitalok, és víz szempontjából engedményeket tesz-e az adott étterem, hiszen gyakran csak a helyszíni fogyasztást engedélyezik. Sok helyen megengedik, hogy a bort, illetve a röviditalokat külső helyszínről is behozzátok.

Természetesen minden az adott helytől függ, és attól, hogy mennyire rugalmasak, de azt tartsátok szem előtt, hogy a legtöbb esküvőn az alkoholfogyasztás nyomja meg igazán a számla végösszegét.

Kategóriafüggetlen banner

Az esküvői italfogyasztás kiszámítása

Az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni és végiggondolni az alkohol mennyiségének és az italfajta kiválasztásánál is.

 • Milyen évszakban lesz az esküvő?
 • Mit fogyasztanak leginkább a vendégek?
 • Milyen ételeket tartalmaz az esküvői menü?
 • Speciális gourmet finomságokra lehet-e számítani?
 • Lesz-e az esküvőnek valamilyen tematikája?

Nézzük, mit érdemes tudni az egyes pontokról! Következzen az esküvői italfogyasztás kiszámítása, és néhány nagyon fontos tanács!

Italkalkulátor

Milyen évszakban lesz az esküvő?

Mint ahogyan azt már említettük, jellemzően más típusú italok fogynak a nyári, illetve a téli esküvőkön. Nyáron a nagy melegben valószínűleg rengeteg sör fogy majd, emellett pedig az üdítők, vizek, limonádék is nagyon népszerűek lesznek. Sok vendég ragaszkodik az alacsony alkoholtartalmú italokhoz a kánikulában, erre mindenképpen érdemes felkészülni.

A tavaszi és őszi esküvőkön a legnépszerűbb ital egyértelműen a fröccs és a különböző borok, emellett a koktélok is jól csúsznak. Az őszi és téli esküvőkön a vendégek a fűszeres ízeket is kedvelik, de összességében elmondható, hogy a pálinka a legtöbb esküvőn igen népszerű vendég.


A falusi lagzikon pedig a vendégek köszöntése során már a lakodalom előtt igen nagy mennyiség szokott fogyni belőle.

esküvői italrendelés

Mit fogyasztanak leginkább a vendégek?

Ez nagyon érdekes kérdés, hiszen ha sok gyerek lesz az esküvőn, ők valószínűleg a limonádét és az üdítőt, illetve a vizet részesítik majd előnyben, míg a felnőttek között szintén lehetnek, akik kizárólag alkoholmentes italt fogyaszt majd.

Egy olyan esküvőn, ahol rengeteg barát, kolléga vesz részt, elképzelhető, hogy tetemes mennyiségű rövidital fogy majd, és a sörök is nagyon kapósak lesznek. Ha kisebb esküvőt terveztek, kevés vendéggel és főleg a családtagok lesznek jelen, akkor érdemes arra számítani, hogy az idősebbek valószínűleg borozni fognak, tehát ez esetben lehet, hogy az italok többsége nem is lesz megbontva.

Egyelőre nem lehet tudni, de ha jól ismeritek a násznép összetételét, azért könnyedén tudtok játszani a számokkal, és meg tudjátok tippelni, mely italok lesznek egyértelműen népszerűbbek a többinél.

Italrendelés

Milyen ételeket tartalmaz az esküvői menü?

Az igazi falusi lagzi, és az esküvői lakoma koccintással kezdődik, amely során röviditalok fogynak többségében. A nagy melegben a nehezebb ételekhez könnyen csúszik a sör, illetve az üdítőital, de ha könnyebb ételeket választotok, azok mellé biztosan szívesen isznak majd bort is a vendégek.

Törekedjetek rá, hogy az asztalon mindig legyen kancsóban víz, vagy esetleg limonádé, hogy a vendégeknek ne kelljen minden egyes alkalommal külön a pincérektől kérni ezeket az üdítőket.

Mindenmentes esküvői menü

Speciális gourmet finomságokra lehet-e számítani?

Ez a kérdés akkor fontos, ha például ragaszkodtak ahhoz, hogy egy-egy fogáshoz az étterem külön bort ajánljon, hiszen ez esetben előre fel kell készülni arra, hogy hány vendéget kínálhattok borral.

Ebben természetesen segítségetekre lehet a vendéglátóhely is, mert feltételezhetően olyan lagzi helyszínt választottatok, ahol ebben hozzáértő partnerre lehetek lettetek.

hagyományos esküvői menü

Lesz-e az esküvőnek tematikája?

Manapság egyre több trend jelenik meg az esküvőkön, ezért nem ritka, hogy a párok koktélos, boros, sörös, kávés vagy éppen limonádés lagzit szerveznek.

Ez elsőre talán furcsának tűnhet, de sokan nagyon jó ötletnek találják, hogy egy bizonyos téma köré fűzzék fel a lagzit. Amennyiben koktélos esküvőt terveztek, mindenképpen szükségetek lesz egy csomó alapanyagra, illetve egy hozzáértő mixerre is.

Sok vendéglátóhelyen kínálnak koktélokat, ha azonban speciális, egyedi és rendhagyó koktélos lagzira vágytok, felkereshettek egy szolgáltatót is, aki a lagzi helyszínén egész este izgalmasnál legizgalmasabb koktélokat varázsol a vendégek számára.

Ugyanez a kávés esküvőkre is vonatkozik, ahol természetesen emellett ugyanúgy fogy majd a rövidital, a sör, a bor és az üdítő is. Nem is olyan könnyű a kérdés, igaz?

Esküvői italfogyasztás kiszámítása – Az italok típusai

Most, hogy az alapokat már átvettük, érdemes az esküvői italfogyasztás kiszámítása során készíthetek egy táblázatot, amely nagy segítségetekre lehet. Ebbe a táblázatba a következő italokat egymás alá sorakoztassátok fel:

 • sörök
 • alkoholmentes sörök
 • fehér, vörös és rozé borok
 • röviditalok
 • koktélok
 • ásványvíz
 • üdítők
 •  limonádé
 • egyéb

Amint ez megvan, írjátok bele a táblázatba, hogy hány vendég vesz részt a lagzin, és vezessétek fel tételesen azt is, hogy ebből hány felnőtt és hány gyerek lesz.

Az idősek számát pedig nyilván szintén érdemes lesz belekalkulálni. A nagymamák valószínűleg nem fogyasztanak majd annyi felest, míg esetükben a limonádéfogyasztás gigászi méreteket is ölthet. Ez nyilvánvalóan csak egy példa volt, de a későbbiekben, higgyétek el, látni fogjátok, hogy miért is fontos.

Az üdítők esetében eldönthetitek, hogy a szénsavas, és a rostos változatok közül mely ízeket részesítik előnyben. A röviditaloknál pedig tételesen soroljátok föl, mennyi pálinka, likőr és más finomság kell majd biztosan az este.

A tapasztalat azt mutatja, hogy kár lenne mindenféle itallal felszerelkezni, jobban jártok, ha kiválasztotok 3-4, esetleg 5 italtípust, és abból táraztok be a lagzira.

Tipp!

Több esküvői szolgáltató tapasztalata szerint nem árt megkérni a pincéreket, hogy az üvegeket és a dobozokat abban az esetben nyissák csak ki, ha az előző üvegek már kiürültek, hiszen a végén, a számla kiállításakor azokat az italokat számolják majd fel nektek, amelyek már ki lettek bontva.

Így az üvegeken és a dobozokon pontosan látni lehet majd, hogy miből fogyott igazán, ezért a végén számla korrekt lesz és vitára sem kell számítani egy jól sikerült lakodalom végén. Így egyszerű az esküvői italfogyasztás kiszámítása.

Esküvői italfogyasztás kiszámítása – A mennyiség

Most pedig lássuk, miből mennyit érdemes rendelni. Érdemes kalkulálni a sörökkel, borokkal, röviditalokkal és üdítőkkel kapcsolatban.

Egy főre lebontva tudjuk talán a leghitelesebb összeget vagy mennyiséget kiszámolni, mert sok esetben olvashattok arról, hogy egy 20, 50 vagy 100 fős esküvőnél miből mennyit kell rendelni, ám azok a számítások nem részletezik, hogy milyen a vendégek összetétele, illetve nem veszik figyelembe azokat a tényezőket, amelyeket fent felsoroltunk. Következzenek a számok.

Italkalkulátor

Alkoholmentes italok (kb 8 óra időtartamra):

 • Egy este 2-2,5 liter /fő, akik alkoholt is fogyasztanak
 • Egy este 2,5-3 liter / fő, akik nem fogyasztanak alkoholt
 • Gyerekek: egy este max. 1, 5 liter / fő

Alkoholos italok (kb 8 óra időtartamra):

 • Sör: Egy este 1,5-2,5 liter / fő
 • Bor: Egy este 0,4-0,6 liter / fő
 • Koktélok: Egy este 3-4 koktél / fő
 • Rövid italok: Egy este 0,5-0,7 dl / fő
esküvői italfogyasztás kiszámítása

Most, hogy már nagyjából tudjátok, milyen bonyolult feladat az esküvői italfogyasztás kiszámítása, nincs más dolgotok, mint elkészíteni a táblázatot, és szépen leírni mindent, ami eszetekbe jut. Így a végén egész helyes kis képletet kaptok majd, amely alapján már az étteremmel is tudtok tervezni.

Sok sikert kívánunk nektek a számlázáshoz, és reméljük, megbirkóztok a feladattal. Ne feledjétek, sörből és ásványvízből sosem elég, ez újra és újra beigazolódik minden egyes lagzi alkalmával.

Fotók: pexels.com