Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy a vendégeket is érdemes arra buzdítani, hogy részt vegyenek a szórakozásban? Ezeket, és az ehhez hasonló kérdéseket mindenképpen tisztázni kell mindenkinek, mielőtt megtervezi a lagzi menetét.

Hirdetés

Ha megtaláltátok a tökéletes vőfélyt vagy ceremóniamestert, érdemes őt is megkérdezni arról, hogy mit tanácsol. Neki biztosan rengeteg esküvői játék van a tarsolyában akkor is, ha nem feltétlenül tartja őket szükségesnek bevetni egy fergeteges lagzin. Ha a tetőfokára hág a hangulat, a vendégek és a pár nem biztos, hogy igényli ezeket a játékokat, míg a laposabb mulatságokat fantasztikusan színessé teheti egy-egy vagány esküvői játék.

Ha eddig nagyon kevés esküvői játékkal találkoztatok, és szívesen megismerkednétek velük, mielőtt eldöntenétek, hogy szimpatikusak-e számotokra, akkor mutatjuk, milyen lehetőségek közül választhattok.

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői játék

Alapvetően kétféle játék típus közül választhattok. Vannak olyan lakodalmak, ahol hatalmas népszerűségnek örvend minden olyan hagyományos esküvői játék, amin már a nagymamáink is jót mulattak annak idején, ám a legtöbb lagzin a párok már egyáltalán nem erre vágynak. A modern esküvői játékok éppen ezért az elmúlt években sokkal keresettebbek.

Lehetséges, hogy csak 1-1 játékot fogtok bevetni közülük a lagzin, de akkor is érdemes végignézni őket, és azokat kiválasztani, amelyek a leginkább passzolnak a személyiségetekhez.

Milyen szempontokat vegyetek még figyelembe?

 • Kell-e a játékokhoz bármilyen kiegészítő, és ha igen, mekkora a helyigénye?
 • Kell-e hozzájuk egy plusz személy, aki segít levezényelni? Ha nem segít nektek játék közben senki, könnyen zavarossá válhatnak a jelenetek, elvégre ti nem vehetitek át egy vőfély vagy ceremóniamester szerepét.
 • Bevonjátok-e a vendégeket is az esküvői játékba?
 • Szerettek-e a középpontban lenni?  Mert egy esküvői játék alatt a menyasszony és a vőlegény bizony rivaldafényben van!

Esküvői játékok

Esküvői játék: Modern játékok

A modern játékok között a legnépszerűbbek egyértelműen azok, ahol a vendégeknek nem kell túlságosan sokat rohangálni, és mindenkinek esélye van a győzelemre. Egy-két bevállalós rokon vagy barát persze biztosan mozgósítható lesz más feladatokra is, de jellemző, hogy a násznép nagy részének a ruhája, cipője nem elég kényelmes a pörgősebb játékokhoz.

Mit üzen a királygömb?

Ehhez a feladathoz nem lesz másra szükségetek, mint néhány papírra és tollra. Ezeket helyezzetek el a vendégek székére vagy tányérja mellé, és amikor úgy gondoljátok, hogy egy picit elcsendesedtek, kérjétek meg őket arra, hogy az éjszaka folyamán írják rá, hogy szerintük milyen lesz az első közös 5 évetek. Adhattok tippeket is, pl hány gyereketek lesz, hova utaztok majd, milyen közös kalandokba vágtok bele.

A jóslatokat összegyűjthetitek egy üvegbe, és eltehetitek őket emlékbe az ötödik évfordulótokra vagy fel is olvashatjátok őket éjfélkor, így mindenki hallhatja ezeket az ötletek, kívánságokat. Ez rátok van bízva!

Feleség/férjismereti teszt

Ez az esküvői játék tulajdonképpen ismerős lehet számotokra, hiszen a lánybúcsún és legénybúcsún is gyakran előfordul. Szükség lesz hozzá a barátokra vagy a családtagokra, akik előre összeírják nektek azokat a kérdéseket, amire válaszolnotok kell majd. Egymásnak háttal ültök, a kezetekben fogtok egy menyasszony és egy vőlegény feliratú táblát, és a helyes táblát kell felemelnetek egy-egy kérdésnél. A kérdések egyébként különbözőek lehetnek, pl. ki kezdeményez általában az ágyban, ki viszi le többször a szemetet, ki trehányabb, stb.

A táblák helyett sok lagzin a pár a cipőit használja, esetleg párnákat, karúszókat, van színes cetliket. Döntsétek el, hogy mi szimpatikusabb számotokra!

Modern esküvői játék

Zenefelismerős esküvői játék

A pár és a vendégek feladat ez esetben az, hogy a DJ vagy a zenekar által játszott számokat felismerje. Aki először jól tippel, az pontot kap. A játék végén akár egy apró ajándékot is kaphat a győztes. Sőt, asztalok is versenyezhetnek egymással.

Vicces cetlik

Fogjatok egy halom post-it papírt, és az esküvőszervezés üres óráiban írjatok össze egy halom feladatot, amit egyáltalán nem szerettek csinálni, és szívesen rásóznátok másra. Ilyen lehet például a kocsimosás, ablakpucolás, mosogatás, bevásárlás. Minden vendég húzhat egy cetlit közülük, és ezzel tulajdonképpen már nyert is egy alkalmat, amikor önzetlenül segíthet nektek. A násznép általában szereti ezt a játékot, jót mosolyognak egy-egy feladaton.

Sorfaltánc

A játék arról szól, hogy a násznép tagjai sorfalat állnak, és a sorfal végén egymással szemben álló párok táncolva mennek végig a többiek között az adott zenére. Véletlenszerűen is beállhattok a sorfalba, így azzal is táncoltok majd a lagzin, akivel lehet, hogy ne tennétek. Talán nem is kell külön bejelenteni, simán tánc közben is kialakíthattok hasonló sorfalat!

Fakanáltánc és seprűtánc

Ez az esküvői játék az egyik legkedveltebb a vendégek körében. Akinél a fakanál vagy seprű van, az beteszi a térdei közé, és a zenére táncolva odamegy vele egy másik vendéghez, és átadja neki az ő térdei közé. A játék addig megy, amíg a vendégek bírják szuflával!

Esküvői játék

Ajándéközön

Több kis ajándékot kell összecsomagolni olyan módon, hogy egy-egy réteg papír közé kerüljenek az apró tárgyak. A körben álló vendégek a csomagot zeneszóra körbe-körbe adják egymásnak. Amikor a zene elhallgat, a csomag is megáll, és akinek a kezében van, az kibonthat egy réteget, a benne lévő ajándék pedig az övé lesz.

Hamupipőke játék

A női vendégek odaadják a cipőjüket, és ezeket a táncparkett közepén egy kupacban összegyűjtjük. Ezután a férfiak mindegyike kiválaszt egy cipőt és megkeresi a hozzá tartozó hölgyet, akivel táncol egyet.

Vidám feladatok

Készítsetek 10-15 kártyát, amelyre különböző feladatokat írtok fel:

 • Készíts egy képet a vőlegénnyel
 • Készíts egy képet a menyasszony édesanyjával és küldd el nekünk erre az e-mail címre
 • Menj a DJ-hez/Zenekarhoz, és kérd a Despasito-t
 • Készíts egy koktélt a menyasszonynak
 • Kérd föl táncolni az egyik felszolgáló hölgyet
 • Vigyél virágot a vőlegény édesanyjának
 • Hívd be az összes srácot, férfit a táncparkettre stb.

Az a vendég vesz részt a játékban, akinek csak kedve van. Nagyon jó szórakozás pl kamaszoknak, akik általában unatkoznak egyedül az esküvőkön.

Esküvői játékok

Fejezd be a mondatot

Mindegyik vendég kapjon egy papírt melyen a következő befejezendő mondatok állnak. (5 perc álljon rendelkezésükre ehhez a játékhoz.) A mondatokat össze kell párosítani. Az nyer, akinek hamarabb sikerül a feladat.

Mondatok:

 • A nők munkája,
 • A boldog ház,
 • Minden egyes nagyszerű férfi mögött,
 • Az én otthonom,
 • Az igaz szerelemhez vezető út,
 • Minden férfi háza,
 • Az igaz szerelem,
 • Az igazi házasság,
 • Ha a cipő kényelemes,
 • Ahol a szív,
 • Két szakács egy konyhában,
 • Az én házam….

Válaszok:

 • soha nem ér véget,
 • nevetéssel teli,
 • egy otthon áll,
 • soha sincs rendben,
 • az élet fűszere,
 • az ő maga kastélya,
 • a mennyekben köttetett,
 • sosem forr,
 • megéri a pénzét,
 • ott a szerelem,
 • elrontja az ételt,
 • az én váram.

Ki ismeri jobban a menyasszonyt?

A menyasszony kitölt egy róla szóló kérdőívet (étele, itala, kedvenc állata, hol szeretne lakni stb.). Körülbelül 15-20 kérdést gyűjtsünk. A vendégek feladata kitalálni a válaszokat, majd hasonlítsuk össze az eredeti válaszokkal. Ugyanezt természetesen a vőlegénnyel is el lehet játszani.

Menyasszonyi cipő árverése

Valaki tesz egy ajánlatot a menyasszony cipőjére és az ezután következő ajánlatoknak mind többnek kell lennie az előzőnél. Végül jön a vőlegény és ugyanannyi pénzzel, mint amennyi a cipőben van, kiváltja felesége cipőjét. A pénzt végül az ara kapja és ez lesz az első havi háztartási pénze.

Modern esküvői játékok

Esküvői játék: Hagyományos játékok

Egy hagyományos esküvői játék általában nem okoz meglepetést a vendégeknek, hiszen a legtöbben ismerik a szabályait, és kívülről fújják a legjobb részeit. Ha ezeket a játékokat preferáljátok inkább, nyugodtan válasszatok közülük néhányat, amiben az idősebb korosztály tagjai is biztosan szívesen részt vesznek majd.

Az út lezárása

A lakodalmas menetet több helyen is megállítják út közben, és csak akkor engedik tovább, ha különböző feladatokat teljesített a menyasszony, a vőlegény, vagy valamelyik örömszülő. Váltságdíjat is kérhetnek, ez általában lakodalmas sütemény, pálinka, vagy torta szokott lenni.

Menyasszonyrablás

Ősrégi esküvői játék. A vőlegény barátai elrabolják a menyasszonyt, a vőlegénynek pedig az a dolga, hogy megkeresse őket, és megmentse a menyasszonyt. Régebben általában éjfélkor történt a menyasszonyrablás, és ilyenkor elment a pár átöltözni, hogy aztán menyecskeruhában térjenek vissza a vendégeik közé.

Esküvői játék

Erős férfiak

A párok férfi tagjának fel kell kapnia a párját a karjába, és úgy kell táncolniuk. Az nyer, aki a legtovább bírja vinni a párját.

Almatánc

Ez a játék bizonyára ismerős mindenki számára. Minden pár kap egy almát (vagy narancsot, stb.), ezt kell a homlokukhoz szorítaniuk, míg táncolnak. A nyertes az lesz, aki a legtovább bírja anélkül, hogy a gyümölcs leesne a földre.

Újságpapír tánc

Minden párnak egy kinyitott újságpapíron kell táncolnia, amit időről időre félbe kell hajtani. Egyre nehezebb, így táncolni, ezért ha valaki véletlenül lelép az újságról, akkor kiesik. A végén tehát egy pár győzedelmeskedik, érdemes rafináltan játszani!

Táncverseny

10 fiú 10 lány nevezhet be a játékba. A lányok és a fiúk egyszerre táncolnak a 30 másodperces zenei blokkokra. Minden blokk végén a násznép többi tagja dönti el tapssal vagy kiabálással, hogy szerintük ki jutott tovább az adott körben.

Játékok esküvőre

Csókot, csókot

A vendégek a tányért vagy a poharakat kocogtatják, olyankor a párnak meg kell csókolnia egymást.

Csalódott menyasszony

A barátok közül valaki beöltözik éjszaka menyasszonynak. Előadja a jelenetet, miszerint ő lenne a vőlegénynek az eredeti menyasszonya, aki végtelenül csalódott, hogy nem őt vette el feleségül. A vőlegénynek különféle vicces feladatokkal kell jóvátennie ezt a vétkét. A feladat lényege az, hogy a menyasszonynak öltözött barát minél kevésbé hasonlítson egy szépséges menyasszonyra, pl. legyen szakálla, bajsza, szőrös lába, vagy egészen egyszerűen legyen 2 méter magas és 100 kg tiszta izom.

Ki iszik egy kört?

Vacsora közben a vőfély/ceremóniamester bizonyos időközönként bedobja a közösbe valamelyik hónap nevét. Aki abban a hónapban született, annak innia kell egy felest. Aki abban a hónapban is házasodott, annak még egyet.

Hölgyválasz

Most a hölgyeken a sor, hogy felkérjék az urakat táncolni. Néhány lagzin a zenekar vagy a DJ egyébként is csinál olykor hölgyválaszt, de ha ez elmarad, érdemes ösztönözni őket erre.

Csukott szemek játéka

A férfi vendégek szeme le van kötve, így kell felismerniük a párjukat kézfejét vagy lábfejét a szemben álló hölgyek közül. Ez azért inkább a férfiak játéka, mert a hölgyek kevésbé szoktak örülni annak, ha a hajuk körül, vagy sminkjüknél kacifántos mutatványokat hajtanak végre. Elvégre sokat készültek az esküvőre!

Esküvői játékok

A modern és hagyományos esküvői játékok egyaránt alkalmasak arra, hogy feldobják a lagzi hangulatát, de arra azért érdemes figyelni, hogy egy erőltetett, vontatott esküvői játék ezzel szemben hamar lehervasztja a mosolyt a vendégek arcáról.

Legyetek kreatívak, de bízzátok inkább a vőfélyre/ceremóniamesterre annak eldöntését, hogy vajon szükség van-e a lagziban hasonló játékokra!

Fotók: pinterest.com