Akár hozzáfogtatok már az esküvőszervezéshez, akár még csak tervezitek, biztosan látjátok már, hogy egy esküvő megszervezése bizony nem kis feladat. Rengeteg mindent kell fejben tartani, annál is inkább, mert számos szolgáltatóval tartani kell a kapcsolatot, illetve sok apró dolgot be kell szerezni. Ebben nagy segítségetekre lehet, ha van egy olyan esküvői költségvetés, amelyet ti állítottatok össze és tartalmazza az összes kiadást, amire költeni kell majd.

Kategóriafüggetlen banner

Amennyiben esküvőszervezőre bízzátok az esküvő minden elemének megszervezését, akkor is szükség lesz az esküvői költségvetésre. Főleg azért, mert az esküvőszervezőnek bizony a vágyaitok és kívánságaitok mellett az egyik legfontosabb szempont az, hogy mekkora összegből kell gazdálkodnia.

Ti pedig még véletlenül se álljatok neki úgy a szervezésnek, hogy nem látjátok át a költségeket, kivéve persze akkor, ha korlátlan mennyiségű pénz áll rendelkezésetekre az esküvő megszervezéséhez!

Esküvői kiadások és költségvetés

Esküvői költségvetés összeállítása

Ha azt gondoltátok, hogy lehet lépésenként haladni, akkor bizony alaposan beletrafáltatok, mert van egy bizonyos logika, amely mentén haladva a költségvetés összeállítása némileg egyszerűbb lesz, mint ahogyan először gondoltátok. Vannak olyan tételek és szolgáltatók, amelyeket már az elején meg kell keresnetek árajánlatért, ezeknek a díja nagymértékben meghatározza az esküvői kiadásaitokat.

Kíváncsiak vagytok az esküvőszervezés lépéseire? Hasznát vennétek egy esküvői határidőnaplónak? Akkor kattintsatok IDE, és máris adunk egy halom tippet nektek!

Az esküvőszervezés lépései és a költségvetés összeállítása más-más kérdéssor, így a teendők sorrendje sem ugyanaz. Míg az esküvőszervezés lépéseinél a legfontosabb a dátum kitűzése, amelyet össze kell hangolni esküvői helyszín lefoglalásával, addig az esküvői költségvetés összeállításának, vagyis az összegek összegyűjtésének első lépése mindig a lakodalom helyszínének kiválasztása.

Esküvő menete

A lakodalom helyszíne

A helyszín kiválasztása és az esküvői menü igen nagy részét teszi ki a kiadásaitoknak, ezért érdemes ezzel kezdeni a listát, és begyűjteni az árajánlatokat. Ehhez tudnotok kell azt, hogy hány vendéget hívtok meg az esküvőre és ebből hányat a lagzira.

Meg kell várnotok a választ, hogy mindenki részt tud-e venni a lagzin, mert egy-egy fő akár 10000-15000 Ft plusz költséget is jelenthet.

Kérjetek a vendégektől gyors választ, akár e-mailben, akár telefonon, így sokkal gyorsabban tudtok majd haladni.

Szempontok lagzihelyszín kiválasztásához

Esküvői szolgáltatók – esküvői költségvetés

A következő nagyobb kiadások olyan szolgáltatókat érintenek, mint a ceremóniamester, a vőfély, a zenekar vagy a dj, illetve természetesen ott a nászút kérdése is.

Amennyiben a nászutat a nászajándékpénzből tervezitek kifizetni, nyugodtan húzzátok ki most még a listáról, hiszen nem tudjátok előre, hogy ki mekkora összeggel támogat majd benneteket.

Tipp!

A ceremóniamester, és zenekar árakkal kapcsolatban ITT és ITT kaphattok bővebb tájékoztatást!

Menyasszonyi ruha és vőlegény öltöny

A következő nagyobb tétel a menyasszonyi ruha varratása, vásárlása, vagy bérlése. Attól függően, hogy melyik opciót választjátok, eltérhetnek az árak egymástól, de természetesen más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Az összeghatár a csillagos ég, így muszáj előre eldöntenetek, hogy mekkora összeget szántok a menyasszonyi ruhára.

Ugyanez a vőlegény ruhájára is vonatkozik, bár az öltönyök és szmokingok jellemzően a menyasszonyi ruha bérleti díjának töredékét teszik ki.

Esküvői öltöny

Esküvői fotós és videós

A fotós és videós kiválasztása szintén kerüljön be az esküvői költségvetés táblázatába, hiszen egy jó fotós és videós ma már több százezer forintos költséggel járhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy kidobjátok a pénzt az ablakon, hiszen a minőséget meg kell fizetni!

Ha normális, igényes képekre vágytok és a nagymamánál jóval tehetségesebb videósra, akkor bizony nem éri meg panaszkodni az árak miatt.

El kell fogadni, hogy ingyen senki nem szeretne merő jószívűségből nektek dolgozni.

Karikagyűrű árak

Az esküvői költségvetés összeállításánál a következő tétel legyen a karikagyűrűk vásárlása, hiszen típustól és díszítettségtől függően itt is igen-igen eltérő árakkal találkozhattok.

Ha a karikagyűrű árak érdekelnek benneteket, IDE kattintva tájékozódhattok!

Esküvői költségvetés – további kiadások

A következő tételeknek szintén fel kell kerülnie a listátokra szépen sorban, egymás alá, de nem fontossági sorrendben.

autóbérlés esküvőre

Ha pedig esküvőszervezővel dolgoztok, írjátok hozzá azt az összeget is, amiért elvállalja az esküvőtök szervezését és lebonyolítását. Persze a lista bármivel bővülhet, hiszen ennek csak a fantáziátok szabhat határt.

De érdemes minden esetben az esküvői költségvetés kereteihez tartani magatokat, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Fontos!

Fel kell készülnötök váratlan kiadásokra is, amelyekre kezdetben nem gondoltatok. Ehhez is összeállítottunk nektek egy listát ITT!

Így készül az esküvői költségvetés

Manapság már mindenki ért annyit a számítógépekhez, hogy ügyesen szerkeszt táblázatot.  Az első lépés mindig az, hogy tételesen vezessétek fel az általunk korábban felsorolt szolgáltatásokat. A következő sorban vezetni kell azt is, hogy mekkora a rászánt keret, mellette pedig arra is térjetek ki, hogy szükség esetén egy picit meg tudjátok-e az összeget emelni.

Hirdetés

Az nem titok, hogy a minőséget meg kell fizetni, azonban ha néhány szolgáltatásra nem tartotok igényt, ezt az összeget egészen nyugodtan átcsoportosíthatjátok egy másik, számotokra sokkal szimpatikusabb tételhez.

Végül fogjatok egy számológépet, adjátok össze az összegeket, és amelyikőtök bátrabb, az mondja ki hangosan a kapott végeredményt. Ezt az összeget egészen addig kezeljétek rugalmasan, ameddig nem érkezett meg minden árajánlat.

Azt követően azonban próbáljatok meg igazodni hozzá, hiszen az esküvői költségvetés akkor igazán hatékony, ha ez a sok munka nem volt hiába.

esküvői helyszín

Legyetek kreatívak, használjátok ki a kapcsolati tőkéteket arra, hogy rátaláljatok a legjobb szolgáltatókra és fixáljátok le velük mihamarabb az időpontokat. Az esküvői költségvetés tételeit pedig szépen sorban kipipálhatjátok, amint sikerült intézkedni.

Mi sok kitartást és kellemes készülődést kívánunk hozzá, együttes erővel minden kihívással meg fogtok tudni küzdeni!

Fotók: pexels.com, pinterest.com