Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulatát. Ha megfelelő időben hangzanak el, igazán megható és emlékezetes pillanatokat szerezhetnek a párnak és a násznépnek is.

Esküvői pohárköszöntő

Az esküvői pohárköszöntőket a vacsora előtt, vagy a leves után érdemes elmondani, amikor még senki nem öntött fel a garatra, és amikor a vendégek még oda tudnak figyelni a tartalmára, és nem csak a tánc jár a fejükben. Egy profi ceremóniamester vagy egy vőfély ügyesen koordinálhatja az egészet, így a beszédek egymás után, gördülékenyen hangozhatnak el, a legjobb pillanatban!

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői pohárköszöntő: külföldi szokások

Biztosan temérdek amerikai esküvői filmet láttatok már, amiben a vendégek egy része pohárköszöntővel köszöntötte az ifjú párt. Ilyen jelenet van például a Szex és New York-ban is, amikor Carrie és Big végre rászánják magukat arra, hogy összeházasodjanak. A próbavacsorán Big és Carrie tanúi szólalnak fel, és Samantha gondoskodott róla, hogy a násznép egy része soha ne felejtse el az elhangzottakat.

Reméljük, megvan a ti fejetekben is a jelenet, mi jót nevetünk rajta minden alkalommal.

Amerikában az esküvő előtti próbavacsora igen gyakori esemény, hiszen sok esetben az örömszülők ekkor ismerkednek meg egymással. Általában itt mondják el a pohárköszöntőket, vagy az esküvőn, ahol a teljes násznép hallhatja. Erre példa mondjuk az Ahol a szivárvány véget ér című film legendás esküvői jelenete.

Esküvői pohárköszöntő: hazai szokások

Elképzelhető, hogy hallottatok már itthon is ilyen beszédeket, főleg a modern esküvőkön népszerűek igazán. Általában a násznagy, a tanúk, a legjobb barátok/barátnők, és az örömapák szokták magukra vállalni, hogy néhány kedves szóval köszöntik az ifjú párt.

Mi hangzik az esküvői pohárköszöntő szövegében?

  • Gyerekkori kedves emlékek
  • Kedvenc történetek
  • Közös élmények
  • A menyasszony vagy vőlegény bemutatkozásának története
  • Jókívánságok, vidám ígéretek, és egy kis cukkolás is belefér
  • (És általában ilyenkor fenyegeti meg az örömapa a vőlegényt, hogy milyen válogatott kínzásokban lesz része, ha nem vigyáz a kicsi lányára)

Hasznos tanács!

A pohárköszöntő teljes szövegét-tartalmát leírni/felolvasni teljesen fölösleges, hiszen úgy nagyon unalmas és vontatott lesz. Ha köszöntő beszéd írására készültök, vagy esetleg jó tanácsot szeretnétek adni ebben valakinek, akkor a lehető legjobb út vagy megoldás egy vázlat készítése, ami címszavakban mindent tartalmaz, amit el szeretnétek mondani.

Erre könnyedén lehet támaszkodni, és nem zavarodtok bele az olvasásba sem.

Az esküvői videót visszanézve, nagy élmény lesz utólag meghallgatni az esküvői pohárköszöntő beszédeket. Annál is inkább, mert az esküvőn és a lagzin általában annyi inger éri a párokat, hogy másnap szinte alig tudnak visszaemlékezni valamire.

Néhány hét múlva azonban, a nászút után öröm lesz kézbe fogni a videót, és utána járni, hogy milyen közös emlékeket és élményeket elevenítettek fel szívesen a rokonok és barátok!