Egyre több lehetőség adódik arra, hogy egyedivé varázsoljátok az esküvőtöket. Az utóbbi években sok esküvőn feltűntek olyan esküvői szokások, amelyek a tengerentúlról érkeztek, és nagy sikernek örvendenek hazánkban is. Adunk néhány tippet ahhoz, hogy el tudjátok dönteni, hogyan tehetitek izgalmasabbá velük a készülődést, a szertartást és a lakodalmat!

Esküvői szokások

Nyitótánc

Biztosan jártatok már olyan lakodalomban, ahol a bulizás az ifjú pár nyitótáncával kezdődött. Sok pár egy hagyományos keringővel vagy lassú szerelmes számmal készül a nyitótáncra, de ha ti ennél izgalmasabb előadásra vágytok, állítsatok össze egy bonyolultabb koreográfiát. Egy kis country vagy rock and roll remek választás lehet, néhány pörgetéssel garantált a siker! Amennyiben nem vagytok biztosak a tánctudásotokban, nyugodtan kérjétek tánctanár segítségét. A nyitótánc egyébként a rendkívül népszerű esküvői szokások egyike hazánkban is.

Esküvői bevonulás

A videómegosztókon rengeteg felvételt találhattok olyan párokról, akik a sok szervezés és izgalom mellett arra is szántak időt, hogy a bevonulást emlékezetessé tegyék. Míg külföldön a templomi szertartás előtt is belefér, addig hazánkban csak a polgári szertartásnál fordul olykor elő, hogy az ifjú pár, a barátok vagy az örömszülők kaphatóak egy bulis bevonulásra. A titka csak annyi, hogy megfelelő koreográfiára kell táncolnotok. Persze is az nagyon fontos feltétel, hogy megfelelő számú vendéget kell bevonni – legalább 10 főt –, és sokszor el kell próbálni a lépéseket. Fantasztikus hangulatot ad az esküvőhöz, érdemes belevágni!

Esküvői fogadalom

Ezzel a szokással általában az amerikai filmekben lehet találkozni. Az ifjú pár egymással szemben áll, és fogadalmat tesznek saját szavaikkal az érzésükről, boldogságukról, közös jövőjükről. Ezek általában rövid kis monológok, amit belefűznek a hivatalos részbe, de sokkal személyesebb, szenvedélyesebb, mintha az anyakönyvvezető mondaná. Természetesen szükséges előtte egyeztetni vele, hogy a ceremónián ezzel készültök, és arra is térjetek ki, hogy mennyi időt vesz majd igénybe. Erre azért van szükség, mert sok esetben – főleg esküvőszezonban – egymás után több esküvőt is tartanak egy helyen, és nagyon fontos, hogy ne legyenek csúszások.

Valami új, valami régi, valami kölcsön és valami kék

Ha babonásak vagytok, mindenképpen vegyétek figyelembe azt az Amerikából hozott szokást, miszerint a kiegészítők között kell, hogy legyen a menyasszonyon valami új, valami régi, valami kék, és végül valami kölcsön. A valami új általában a ruha vagy a fehérnemű, ami a sikeres életet jelképezi, míg a valami régi a menyasszony lányságát szimbolizálja. Egy régi családi ékszer vagy a szülő, nagyszülő fátyla tökéletes választás lehet.

Kategóriafüggetlen banner

A valami kékhez választhattok egy kék harisnyakötőt vagy egy kék virágot a hajatokba, ez jelképezi a tisztaságot, míg a valami kölcsön arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, akik bármiben segítenek.

Próbavacsora, rizsszórás és fogadás

Több országban is szokás, hogy az esküvő és a lakodalom előtt próbavacsorát tart az ifjú pár, hogy a két család jobban megismerje egymást. Ekkor adja át a család a nászajándékot is. Ha másért nem, azért érdemes tartanotok egy ilyen próbavacsorát, hogy lássátok, nem kell fölöslegesen aggódnotok, az esküvőn is minden megy majd a maga útján. A szertartásról kilépve rizst vagy búzát szoktak szórni a párra, ami a szerencse és a termékenység jelképe. Napjainkban nagyon trendi, hogy szappanbuborék tengerbe lép ki a pár a házasságkötő teremből vagy a templomból. Ha ti is szeretnétek hasonló programot az esküvőtökön, kérjetek meg egy barátot vagy családtagot arra, hogy tartsa kézben ezt a feladatot!

Ha a szertartás után nem szeretnétek nagy lagzit, tartsatok egy kisebb fogadást, könnyű party falatokkal és egy kis rozéval. A tengerentúlon a családtagok és barátok a fogadáson vagy a próbavacsorán szívesen mondanak köszöntőt a pár tiszteletére. Ebbe beleférnek vidám, vicces történetek, esetleg közös sztorizások is. Kérdezzétek meg az ismerősöket, hogy szeretnének-e ilyesmivel készülni.

Miközben a nagy napot szervezitek, érdemes végigszaladnotok ezen a listán, hogy megbeszéljétek, milyen esküvői szokásokat építenétek szívesen programként az esküvőtökbe. Ne feledjétek, csak az számít, hogy ti mit szeretnétek, ti mire vágytok! Legyetek bátrak, kreatívak és használjátok a fantáziátokat!