Az esküvőszervezés lázas időszakában csak akkor dőlhetünk hátra teljes nyugalommal, ha minden szolgáltatót kiválasztottunk, és megállapodásunkat írásban is rögzítettük, esküvői szolgáltatói szerződés formájában.  A szó elszáll, az írás megmarad. És milyen igaz!

Kategóriafüggetlen banner

Miért fontos az esküvői szolgáltatói szerződés?

Az esküvői szolgáltatói szerződés akkor is fontos és elengedhetetlen, ha a szolgáltató szavahihetően állítja, hogy megbízhatunk benne, és tartja a magát a megbeszéltekhez. Bár igaz, hogy a szóbeli megállapodás is szerződés, de ezt – érthető okokból – szinte lehetetlen bizonyítani. A szerződés, egyfajta biztosíték mind a megbízónak, mind a megbízottnak. A legnagyobb szükség akkor van rá, amikor valami konfliktus adódik, vagy esetleg bármelyik fél fel akarja bontani a megállapodást.

A szerződés formailag minden szolgáltatóval megbízási szerződés lesz. Ebben ti lesztek a megbízó, és az adott szolgáltató lesz a megbízott.

Mit tartalmaz egy esküvői szolgáltatói szerződés?

Mivel nagy eséllyel nincs minden jegyespár mellett egy jogász, hogy segítsen, érdemes előre felkészülnötök, hogy egy esküvői szolgáltatói szerződés mit kell, hogy feltétlenül tartalmazzon.

 • Személyes adatok: A szerződésben mind a megbízónak, mind a megbízottnak fel kell tűntetni az alapvető személyes adatait.
 • Időpont, helyszín: Az esküvő időpontja mellett fontos, hogy a pontos helyszín is fel legyen tűntetve. Térjetek ki arra is, hogy a szolgáltató hogy és mikor érkezik a helyszínre, és, hogy mettől-meddig marad. Előfordulhat, hogy nektek kell megoldani a szállításukat.
 • Megbízó kötelességei és jogai: Legyen leírva minden, amit ti vállaltok, és amit elvártok.
 • Megbízott kötelességei és jogai: Vegyétek sorra, mit vállal a szolgáltató, és mit várhat el tőletek.
Hirdetés
 • Fizetési feltételek: Szerepeljen a szerződésben, hogy mikor (esküvő előtt vagy után), milyen formában (készpénz vagy átutalás), és mekkora összeget kell fizetnetek. Térjetek ki az extra kérések anyagi vonzatára is.
 • Biztosítás: Szinte minden szolgáltató kér előleget vagy foglalót. Ennek a mértéke is bele kell, hogy kerüljön a szerződésbe, és a végösszegből levonásra kell kerüljön.
 • Lemondási feltételek: Előfordulhat, hogy a megbízó vagy a megbízott valamilyen oknál fogva vissza kell, hogy lépjen. Erre is ki kell térni a szerződésben, mégpedig nagyon részletesen. Az esküvői szolgáltatói szerződés tartalmazza, hogy mi van akkor, ha az egyik, vagy másik fél lép vissza, emellett a lemondás ideje is számít, és az oka is.

Honnan szerezzétek be az esküvői szolgáltatói szerződést?

Esküvői szolgáltatói szerződés szinte minden szolgáltató rendelkezésére áll, és el is várható, hogy legyen saját verziójuk, hiszen ők foglalkoznak ezzel üzletszerűen. Ha még sincs ilyen szerződés, kérhetitek esküvőszervező vagy jogász segítségét, de az interneten is fellelhető néhány formanyomtatvány.

Hasznos tanácsok szerződéskötéshez

 1. Örökérvényű igazság, hogy mindent olvassatok át, az elejétől, a végéig. Igen, az apróbetűs részt is!
 2. Minden jog és kötelezettség legyen nagyon pontosan, és mindenki számára egyértelműen megfogalmazva.
 3. Nem kell elveszni a részletekben, de minden alapvető kérdésre ki kell, hogy térjetek a szerződésben. Legyetek alaposak!
 4. Az esküvői szolgáltatói szerződés, amit kaptok, csak egy tervezet. Az aláírás előtt nyugodtan vigyétek haza, és egyezkedjetek addig, amíg meg nem születik a tökéletes verzió.
 5. Ne felejtsétek el, hogy a szerződés aláírása után már nincs lehetőségetek nektek sem alkudozni, vagy változtatni. A megbízási szerződés hivatalos okirat, bármelyik fél részéről történő megsértése jogi lépéseket vonhat maga után.

Az esküvői szolgáltatói szerződés minden esetben elengedhetetlen! Írjatok szerződést bátran a helyszínt biztosító céggel, az étel-ital szállítóval, a zenei szolgáltatóval, a fotóssal, a videóssal, vőféllyel, ceremóniamesterrel, stb… Ha mindkét fél pontosan tisztában van azzal, hogy mit vállalt, elkerülhetőek a félreértések. Óriási stressztől kímélitek így meg magatokat!