Az esküvői tanú szerepe nem csak jelképesen fontos egy esküvőn, hisz az esküvői tanú feladatok igen sokrétűek tudnak lenni. Vannak, melyeket hagyomány szerint illik elvégeznie egy tanúnak, és van, amit jogilag is kötelező. Szabályok ide vagy oda, az esküvői tanú olyan, mint egy jó cserkész. Ott segít, ahol tud!  

Kategóriafüggetlen banner

Esküvői tanú kiválasztása, felkérése

Mivel az esküvői tanú feladatok között vannak igen fontosak is, minden jegyespárnak lényeges döntés, hogy kit kérjen fel esküvői tanújának. Dönthettek hagyomány alapján, barátság vagy rokoni kapcsolatok mentén is, a lényeg, hogy megbízzatok a kiválasztott személyben. Ha szeretnétek többet megtudni az esküvői tanú kiválasztásáról és felkéréséről, kattintsatok ide!

menyasszonyi csokor típusok
Fotó: pexels.com

Esküvői tanú feladatok – Polgári szertartás

Az esküvői tanú feladatok legfontosabbja, mondhatni a feladatok feladata, hogy a tanúk aláírják az anyakönyvet. Ezzel nem csak lelkileg támogatják a házasulandókat, de hivatalosan is hozzásegítik őket a házasságkötéshez, hisz tanúskodnak, hogy semmilyen törvényes akadálya nincs a frigynek.

Az esküvői tanúk adatait már a szertartást megelőzően le kell adni az anyakönyvvezetőnek, és fontos, hogy minden irat (személyi igazolvány, lakcímkártya) érvényes legyen az esküvő napján is.

A polgári szertartás alatt végig kiemelt szerepe van a tanúknak. Az egész ceremónia alatt a jegyespár mellett foglalnak helyet, a menyasszony tanúja tartja a menyasszonyi csokrot, amíg az ara aláírja az anyakönyvet, és ők vigyáznak a jegygyűrűkre is.

esküvő időpontja
Fotó: pexels.com

Egyéb esküvői tanú feladatok

Az esküvői tanú feladatok nem merülnek ki az anyakönyv aláírásában. Már az esküvőszervezéstől kezdve nagy segítséget tudnak nyújtani. Bár az elmúlt években rengetek hagyományos feladat jelképessé vált, egy igazán lelkiismeretes tanú sok mindenben támogatja a jegyespárt.

  • Alaphangon a tanú feladata szokott lenni a lánybúcsú és a legénybúcsú megszervezése, felvenni a kapcsolatot a lánybúcsú tagjaival, közösen kitalálni a feladatokat, ajándékokat. Nem kell mindent egyedül intézni, de a tanú kezében kell összefutnia a szálaknak.
  • Sok esetben a menyasszony a tanút is magával viszi a menyasszonyi ruha próbákra, ilyenkor érdemes tapintatosan, de őszintén elmondani a véleményt az adott ruháról, hisz a menyasszony számít a tanúja véleményére!
  • Régi hagyomány, de manapság sem teljesen elfeledett, hogy a vőlegény tanúja szervezi meg a menyasszony elrablását a lakodalom alatt, és a menyasszony tanúja próbálja meg ezt megakadályozni. Persze csak jelképesen, hisz nem igazán szoktak ellenkezni az arák.
esküvői öltözet, esküvői tanú feladatok
Fotó: www.thefullheartsclub.com
  • Az esküvői tanú feladatok között szerepelhet a gyűrűk vigyázása mellett a gyűrű bevitele is a szertartásra, abban az esetben, ha nincs külön gyűrűhordozó.
  •  Hagyományosan legalább az egyik tanúnak illik köszöntőt mondania a vacsora előtt, azonban érdemes nagyon diszkrétnek lenni. Maradjatok a szép és kedves történeteknél, vagy, hogy egy klasszikust, Samanthát idézzünk a Sex és New Yorkból:

„Tudom, ősi hagyomány, hogy a menyasszony tanúja szaftos történeteket mesél a menyasszonyról. Ilyet nem fognak hallani! Mi megőrizzük a titkainkat…”  

Hirdetés
  • Szintén az esküvői tanú feladatok egyike, hogy az ifjú párt meglepve, feldíszítsék a szobájukat. Érdemes ilyenkor a legromantikusabb, rózsaszirom-pezsgő variációnál maradni.
  • Egy tanúnak fontos feladata, hogy mindig készenlétben kell állnia. Ez azt jelenti, hogy a rivaldafényt kerülve kell a jegyespár mellett lennie, hogy segítse őket, amiben csak kell. Szükség lehet a tanúra bármilyen esküvőszervezési döntésben, a menyasszony/vőlegény öltöztetésében, a vendégek fogadásában, a vészhelyzetek elhárításában…
hajós esküvő
Fotó: pexels.com

Egy esküvői tanúnak úgy kell mindig, mindenhol ott lennie, hogy közben soha, sehol ne keltsen nagy feltűnést. Az esküvői tanú feladatok mindegyike fontos, a legapróbbtól egészen az anyakönyv aláírásáig. Akár hagyományos, akár modern felfogású egy esküvő, tanúnak lenni nagy megtiszteltetés.