Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői vendéglista – Készítsd el könnyedén!
Esküvői vendéglista

Esküvői vendéglista – Készítsd el könnyedén!

Miután kiválasztottátok a szertartás időpontját, a következő lépés az esküvői vendéglista összeírása és az esküvő helyszínének kiválasztása lesz. A lagzi helyszínét csak a lista megírását követően érdemes megkeresni annak függvényében, hogy hány vendéget szeretnétek meghívni az étterembe is. Mutatjuk, hogyan álljatok neki ennek a – sok esetben problémás – feladatnak! Nem lehetetlen küldetés, csak némi kreativitást igényel.

Kategóriafüggetlen banner

Össze kell írni, hogy kiket hívtok meg szívesen a szertartásra, és kik azok, akiket nem csak a ceremónián, de a lagziban is szívesen vendégül látnátok. A lista elkészítésében sok esetben az örömszülők is részt szeretnének venni, hiszen a rokonok nevét és lakcímét nagyrészt ők tartják fejben. Olykor vitákat szül az összeírás, mert a család nem mindig ért egyet abban, hogy kiket kellene a lagzira is meghívni.

Talán az esküvőszervezés elején még úgy gondoljátok, hogy minél több vendéget hívtok meg, annál nagyobb költséggel jár majd az esküvő, ha jól átgondoljátok, rájöttök, hogy ahol több vendég van, ott a nászajándék is biztosan több lesz, bár kár lenne erre alapozni a vendégek meghívását. Lássuk, hogyan cselezhetitek ki a vendéglista rejtelmes útvesztőit!

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Esküvői vendéglista

Ki fizeti a lagzi költségeit?

A legtöbb vitát megelőzhetitek azzal, ha megbeszélitek az örömszülőkkel, hogy ki fogja fizetni a lagzi – főleg az étkezés – költségeit. Amennyiben ti szeretnétek állni az egészet, természetesen csak rajtatok múlik, hogy mennyi vendéget szeretnétek meghívni. De ha az örömszülők is beszállnak a kiadásokba, meg kell velük egyeznetek a lista hosszát illetően.

Az unokatesótoknak az unokatesóját már nagy valószínűséggel kár lenne meghívni, mégis, sok pár nem mond ellent a szüleinek, mert nem szeretnének az esküvő előtt vitázni. Valahol azonban mégis meg kell húzni azt a bizonyos vonalat, ez pedig sajnos mindenképpen nézeteltérésekhez és kisebb harcokhoz vezet. Ismerős a helyzet? Akkor álljatok a sarkatokra, és készítsétek elő a vendéglistát. Most lehet, hogy néhány nevet le kell majd húzni róla.

Kíváncsiak vagytok, hogyan tehetitek ezt meg a legegyszerűbben? Ide kattintva választ adunk rá, hogyan mellőzhetitek a nemkívánatos vendégek nevét a listáról!

Esküvői helyszín

Határozzátok meg a létszámot!

Azt valószínűleg már megbeszéltétek, hogy mekkora esküvőt szeretnétek tartani, vagyis hány fő lesz az körülbelül, akit vendégül szeretnétek (tudtok) látni a lagzin is. Miután meghatároztátok az esküvő méretét, nekiállhattok összeírni a neveket, és így ehhez a számhoz igazodva bővíthetitek vagy szűkíthetitek a listát. Vannak olyan helyszínek, ahol a befogadóképesség szab határt a létszámnak, ilyen például egy kisebb méretű étterem, egy hajó vagy éppen egy saját kerthelyiség.

Amennyiben fordítva gondolkodtok, kissé megnehezítitek a dolgotokat, ugyanis ha először a meghívandó személyeket veszitek sorra, majd ehhez a számhoz igazítjátok a végső létszámot és a helyszín kiválasztását, jóval több emberrel kell számolnotok a lagzin.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Esküvői vendéglista: kit (nem) szeretnétek meghívni?

Akármelyik úton indultok el, számításba kell vennetek, hogy a meghívott emberek a legszebb pillanatokban osztoznak majd veletek. Szerepelni fognak az esküvői képeken, és találkozni fognak a családtagjaitokkal is. Akiknek nemrégiben részt vettetek a lagziján, azokat illik nektek is visszahívni, valamint azokat is, akiknek nemsokára ti is menni fogtok az esküvőjére. Amikor meghívnak benneteket egy esküvőre, ezt is mindig mérlegeljétek!

Kristinus

Először egy-egy külön lapra kezdjétek el felírni a családtagok, más rokonok, ismerősök, barátok és kollégák nevét válogatás nélkül, és kérjétek meg a szülőket, hogy ők is készítsék el a saját listájukat. Ha ezzel készen vagytok, kezdjétek el lehúzogatni a neveket a létszámhoz igazodva, prioritás szerint.

Nyugodtan töröljétek a listáról a „nemszeretem” rokonokat, munkatársakat és régi ismerősöket, de számoljatok rá a létszámra még 5-6 főt, hiszen könnyen lehet, hogy valaki csak később jut majd eszetekbe.

A probléma általában abból fakad, hogy az örömszülők ragaszkodnak olyan rokonokhoz is, akiket szívetek szerint ti már nem hívnátok meg a lagzira. Ha nálatok is fennáll ez az eset, térjetek vissza az első lépéshez, és határozzátok meg, hogy ki állja az étkezés költségeit! A képzeletbeli határvonalat sokkal könnyebb lesz így meghúzni. Biztosan lesznek olyan ismerősök és rokonok, akik meg fognak sértődni a döntéseteken, de ha egyszer elhatároztátok magatokat, ahhoz könnyebb lesz igazodni.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Párral vagy nélküle?

Ez nyilván csak azokra érvényes, akiknek még nincsen férje vagy felesége, hiszen nagyon ritka az az eset, amikor egy párnak az jut eszébe, hogy a barátaik házastársát nem hívja meg a lagzira. Mivel nem láthattok a jövőbe, nem ítélhettek az alapján, hogy szerintetek ki mennyi ideig lesz együtt a jelenlegi párjával, tehát azt kell eldöntenetek, hogy valakit a párjával együtt szeretnétek vendégül látni, vagy sehogy.

Ha javasolhatunk nektek egy tippet, ne készítsetek „szingli asztalt”, inkább próbáljátok az egyedülállókat egy nagyobb asztalhoz, a barátaitok közé ültetni, ahol valószínűleg sokkal jobban elvegyülnek majd.

A szingli asztalnál olyan kellemetlen érzés ülni, mintha valakinek ráírnátok a homlokára egy alkoholos filccel, hogy neki éppen most nincs senkije. Higgyétek el, ezek a barátok egyáltalán nem vágynak arra, hogy egy helyre tereljétek őket, és egyfajta célzásként utaljatok arra, hogy itt akár ki is foghatnak maguknak valakit. Felejtsétek el. Ha valaki ismerkedni szeretne, szingli asztal nélkül is menni fog neki.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Szertartás vagy lagzi? Válasszátok ketté!

A lagzira és a szertartásra más-más létszámmal számolhattok, hiszen a meghívókat is általában kétféle formában nyomtatják. Egy olyan verziót, amiben csak a szertartásra hívjátok meg az adott személyt, és egy olyat, amiben a lagzira is.

Ennek értelmében, ha a templom, a házasságkötő terem vagy a szabadon választott helyszín elég nagy, nyugodtan hívjatok meg oda minden kedves (és kevésbé kedves) ismerőst. A lagzira így nyugodt szívvel választhatjátok ki a legfontosabb családtagokat, barátokat és munkatársakat. Jó esetben nem lesz belőle sértődés. Ha mégis, akkor üljetek le mindenkivel, és beszéljétek meg egymással a sérelmeket, hogy ne kelljen gyomorgörccsel készülnötök a nagy napra.

Így nem kell majd kínosan kerülni az esküvővel kapcsolatos témákat, és a nagy nap után is megmaradhat közöttetek a jó viszony.

Rock zene esküvőre

Ha követitek a tanácsainkat, az esküvői vendéglista összeállítása nem fog nehézséget okozni és nem kell megküzdenetek a létszámmal sem. Tényleg azokkal az emberekkel ünnepelhetitek meg életetek legszebb napját, akikkel örömmel osztoztok a meghitt pillanatokban is!

Ha szóba kerülnek az exek, arra is van néhány remek tippünk. Bizony, vannak olyan párok, akik a volt párjukat is szeretnék meghívni az esküvőre. Furcsán hangzik? Pedig így van. Ha ti is gondolkoztok ezen, vegyétek sorra az érveket mellette és ellene. ITT segítünk nektek benne.

Ugye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség az esküvői vendéglista összeállítása?!

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és házassági névviselés A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...