Miután kiválasztottátok a szertartás időpontját, a következő lépés az esküvői vendéglista összeírása és az esküvő helyszínének kiválasztása lesz. A lagzi helyszínét csak a lista megírását követően érdemes megkeresni annak függvényében, hogy hány vendéget szeretnétek meghívni az étterembe is. Mutatjuk, hogyan álljatok neki ennek a – sok esetben problémás – feladatnak! Nem lehetetlen küldetés, csak némi kreativitást igényel.

Kategóriafüggetlen banner

Össze kell írni, hogy kiket hívtok meg szívesen a szertartásra, és kik azok, akiket nem csak a ceremónián, de a lagziban is szívesen vendégül látnátok. A lista elkészítésében sok esetben az örömszülők is részt szeretnének venni, hiszen a rokonok nevét és lakcímét nagyrészt ők tartják fejben. Olykor vitákat szül az összeírás, mert a család nem mindig ért egyet abban, hogy kiket kellene a lagzira is meghívni.

Talán az esküvőszervezés elején még úgy gondoljátok, hogy minél több vendéget hívtok meg, annál nagyobb költséggel jár majd az esküvő, ha jól átgondoljátok, rájöttök, hogy ahol több vendég van, ott a nászajándék is biztosan több lesz, bár kár lenne erre alapozni a vendégek meghívását. Lássuk, hogyan cselezhetitek ki a vendéglista rejtelmes útvesztőit!

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Esküvői vendéglista

Ki fizeti a lagzi költségeit?

A legtöbb vitát megelőzhetitek azzal, ha megbeszélitek az örömszülőkkel, hogy ki fogja fizetni a lagzi – főleg az étkezés – költségeit. Amennyiben ti szeretnétek állni az egészet, természetesen csak rajtatok múlik, hogy mennyi vendéget szeretnétek meghívni. De ha az örömszülők is beszállnak a kiadásokba, meg kell velük egyeznetek a lista hosszát illetően.

Az unokatesótoknak az unokatesóját már nagy valószínűséggel kár lenne meghívni, mégis, sok pár nem mond ellent a szüleinek, mert nem szeretnének az esküvő előtt vitázni. Valahol azonban mégis meg kell húzni azt a bizonyos vonalat, ez pedig sajnos mindenképpen nézeteltérésekhez és kisebb harcokhoz vezet. Ismerős a helyzet? Akkor álljatok a sarkatokra, és készítsétek elő a vendéglistát. Most lehet, hogy néhány nevet le kell majd húzni róla.

Kíváncsiak vagytok, hogyan tehetitek ezt meg a legegyszerűbben? Ide kattintva választ adunk rá, hogyan mellőzhetitek a nemkívánatos vendégek nevét a listáról!

Esküvői helyszín

Határozzátok meg a létszámot!

Azt valószínűleg már megbeszéltétek, hogy mekkora esküvőt szeretnétek tartani, vagyis hány fő lesz az körülbelül, akit vendégül szeretnétek (tudtok) látni a lagzin is. Miután meghatároztátok az esküvő méretét, nekiállhattok összeírni a neveket, és így ehhez a számhoz igazodva bővíthetitek vagy szűkíthetitek a listát. Vannak olyan helyszínek, ahol a befogadóképesség szab határt a létszámnak, ilyen például egy kisebb méretű étterem, egy hajó vagy éppen egy saját kerthelyiség.

Amennyiben fordítva gondolkodtok, kissé megnehezítitek a dolgotokat, ugyanis ha először a meghívandó személyeket veszitek sorra, majd ehhez a számhoz igazítjátok a végső létszámot és a helyszín kiválasztását, jóval több emberrel kell számolnotok a lagzin.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Esküvői vendéglista: kit (nem) szeretnétek meghívni?

Akármelyik úton indultok el, számításba kell vennetek, hogy a meghívott emberek a legszebb pillanatokban osztoznak majd veletek. Szerepelni fognak az esküvői képeken, és találkozni fognak a családtagjaitokkal is. Akiknek nemrégiben részt vettetek a lagziján, azokat illik nektek is visszahívni, valamint azokat is, akiknek nemsokára ti is menni fogtok az esküvőjére. Amikor meghívnak benneteket egy esküvőre, ezt is mindig mérlegeljétek!


Először egy-egy külön lapra kezdjétek el felírni a családtagok, más rokonok, ismerősök, barátok és kollégák nevét válogatás nélkül, és kérjétek meg a szülőket, hogy ők is készítsék el a saját listájukat. Ha ezzel készen vagytok, kezdjétek el lehúzogatni a neveket a létszámhoz igazodva, prioritás szerint.

Nyugodtan töröljétek a listáról a „nemszeretem” rokonokat, munkatársakat és régi ismerősöket, de számoljatok rá a létszámra még 5-6 főt, hiszen könnyen lehet, hogy valaki csak később jut majd eszetekbe.

A probléma általában abból fakad, hogy az örömszülők ragaszkodnak olyan rokonokhoz is, akiket szívetek szerint ti már nem hívnátok meg a lagzira. Ha nálatok is fennáll ez az eset, térjetek vissza az első lépéshez, és határozzátok meg, hogy ki állja az étkezés költségeit! A képzeletbeli határvonalat sokkal könnyebb lesz így meghúzni. Biztosan lesznek olyan ismerősök és rokonok, akik meg fognak sértődni a döntéseteken, de ha egyszer elhatároztátok magatokat, ahhoz könnyebb lesz igazodni.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Párral vagy nélküle?

Ez nyilván csak azokra érvényes, akiknek még nincsen férje vagy felesége, hiszen nagyon ritka az az eset, amikor egy párnak az jut eszébe, hogy a barátaik házastársát nem hívja meg a lagzira. Mivel nem láthattok a jövőbe, nem ítélhettek az alapján, hogy szerintetek ki mennyi ideig lesz együtt a jelenlegi párjával. Azt kell eldöntenetek, hogy valakit a párjával együtt szeretnétek vendégül látni, vagy sehogy.

Ha javasolhatunk nektek egy tippet, ne készítsetek „szingli asztalt”, inkább próbáljátok az egyedülállókat egy nagyobb asztalhoz, a barátaitok közé ültetni, ahol valószínűleg sokkal jobban elvegyülnek majd.

A szingli asztalnál olyan kellemetlen érzés ülni, mintha valakinek ráírnátok a homlokára egy alkoholos filccel, hogy neki éppen most nincs senkije. Higgyétek el, ezek a barátok egyáltalán nem vágynak arra, hogy egy helyre tereljétek őket, és egyfajta célzásként utaljatok arra, hogy itt akár ki is foghatnak maguknak valakit. Felejtsétek el. Ha valaki ismerkedni szeretne, szingli asztal nélkül is menni fog neki.

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

pixabay.com

Szertartás vagy lagzi? Válasszátok ketté!

A lagzira és a szertartásra más-más létszámmal számolhattok, hiszen a meghívókat is általában kétféle formában nyomtatják. Egy olyan verziót, amiben csak a szertartásra hívjátok meg az adott személyt, és egy olyat, amiben a lagzira is.

Ennek értelmében, ha a templom, a házasságkötő terem vagy a szabadon választott helyszín elég nagy, nyugodtan hívjatok meg oda minden kedves (és kevésbé kedves) ismerőst. A lagzira így nyugodt szívvel választhatjátok ki a legfontosabb családtagokat, barátokat és munkatársakat. Jó esetben nem lesz belőle sértődés. Ha mégis, akkor üljetek le mindenkivel, és beszéljétek meg egymással a sérelmeket, hogy ne kelljen gyomorgörccsel készülnötök a nagy napra.

Így nem kell majd kínosan kerülni az esküvővel kapcsolatos témákat, és a nagy nap után is megmaradhat közöttetek a jó viszony.

Rock zene esküvőre

Ha követitek a tanácsainkat, az esküvői vendéglista összeállítása nem fog nehézséget okozni és nem kell megküzdenetek a létszámmal sem. Tényleg azokkal az emberekkel ünnepelhetitek meg életetek legszebb napját, akikkel örömmel osztoztok a meghitt pillanatokban is!

Ha szóba kerülnek az exek, arra is van néhány remek tippünk. Bizony, vannak olyan párok, akik a volt párjukat is szeretnék meghívni az esküvőre. Furcsán hangzik? Pedig így van. Ha ti is gondolkoztok ezen, vegyétek sorra az érveket mellette és ellene. ITT segítünk nektek benne.

Ugye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség az esküvői vendéglista összeállítása?!