Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

Esküvői vendéglista 5 rövid lépésben

Miután kiválasztottátok a szertartás helyszínét, a következő lépés a vendéglista összeírása lesz. A lagzi helyszínét csak ez után érdemes megkeresni annak függvényében, hogy hány vendéget szeretnétek meghívni az étterembe is. Mutatjuk, hogyan álljatok neki ennek a – sok esetben problémás – feladatnak!

Kategóriafüggetlen banner

Össze kell írni, hogy kiket hívtok meg szívesen a szertartásra, és kik azok, akiket nem csak a ceremónián, de a lagziban is szívesen vendégül látnátok. A lista elkészítésében, sok esetben az örömszülők is részt szeretnének venni, hiszen a rokonok nevét és lakcímét nagyrészt ők tartják fejben. Olykor vitákat szül az összeírás, mert a család nem mindig ért egyet abban, hogy kiket kellene a lagzira is meghívni. Talán az esküvőszervezés elején még úgy gondoljátok, hogy minél több vendéget hívtok meg, annál nagyobb költséggel jár majd az esküvő, ha jól átgondoljátok, rájöttök, hogy ahol több vendég van, ott a nászajándék is biztosan több lesz, bár kár lenne erre alapozni a vendégek meghívását.

pixabay.com

1. lépés: Döntsétek el, ki fizeti a lagzi költségeit!

A legtöbb vitát megelőzhetitek azzal, ha megbeszélitek az örömszülőkkel, hogy ki fogja fizetni a lagzi – főleg az étkezés – költségeit. Amennyiben ti szeretnétek állni az egészet, természetesen csak rajtatok múlik, hogy mennyi vendéget szeretnétek meghívni, de ha az örömszülők is beszállnak a kiadásokba, meg kell velük egyeznetek a lista hosszát illetően.

2. lépés: Határozzátok meg a létszámot!

Azt valószínűleg már megbeszéltétek, hogy mekkora esküvőt szeretnétek tartani, vagyis hány fő lesz az körülbelül, akit vendégül szeretnétek (tudtok) látni a lagzin is. Miután meghatároztátok az esküvő méretét, nekiállhattok összeírni a neveket, és így ehhez a számhoz igazodva bővíthetitek vagy szűkíthetitek a listát. Vannak olyan helyszínek, ahol a befogadóképesség szab határt a létszámnak, ilyen például egy kisebb méretű étterem, egy hajó vagy éppen egy saját kerthelyiség.

Amennyiben fordítva gondolkodtok, kissé megnehezítitek a dolgotokat, ugyanis ha először a meghívandó személyeket veszitek sorra, majd ehhez a számhoz igazítjátok a végső létszámot és a helyszín kiválasztását, jóval több emberrel kell számolnotok a lagzin.

pixabay.com

3. lépés: Mérlegeljétek, kit (nem) szeretnétek meghívni!

Akármelyik úton indultok el, számításba kell vennetek, hogy a meghívott emberek a legszebb pillanatokban osztoznak majd veletek. Szerepelni fognak az esküvői képeken, és találkozni fognak a családtagjaitokkal is. Akiknek nemrégiben részt vettetek a lagziján, azokat illik nektek is visszahívni, valamint azokat is, akiknek nemsokára ti is menni fogtok az esküvőjére. Amikor meghívnak benneteket egy esküvőre, ezt is mindig mérlegeljétek!

Először egy-egy külön lapra kezdjétek el felírni a családtagok, más rokonok, ismerősök, barátok és kollégák nevét válogatás nélkül, és kérjétek meg a szülőket, hogy ők is készítsék el a saját listájukat. Ha ezzel készen vagytok, kezdjétek el lehúzogatni a neveket a létszámhoz igazodva, prioritás szerint. Nyugodtan töröljétek a listáról a „nemszeretem” rokonokat, munkatársakat és régi ismerősöket, de számoljatok rá a létszámra még 5-6 főt, hiszen könnyen lehet, hogy valaki csak később jut majd eszetekbe.

A probléma általában abból fakad, hogy az örömszülők ragaszkodnak olyan rokonokhoz is, akiket szívetek szerint ti már nem hívnátok meg a lagzira. Ha nálatok is fennáll ez az eset, térjetek vissza az első lépéshez, és határozzátok meg, hogy ki állja az étkezés költségeit! A képzeletbeli határvonalat sokkal könnyebb lesz így meghúzni. Biztosan lesznek olyan ismerősök és rokonok, akik meg fognak sértődni a döntéseteken, de ha egyszer elhatároztátok magatokat, ahhoz könnyebb lesz igazodni.

pixabay.com

4. lépés: Párral vagy nélküle?

Ez nyilván csak azokra érvényes, akiknek még nincsen férje vagy felesége, hiszen nagyon ritka az az eset, amikor egy párnak az jut eszébe, hogy a barátaik házastársát nem hívja meg a lagzira. Mivel nem láthattok a jövőbe, nem ítélhettek az alapján, hogy szerintetek ki mennyi ideig lesz együtt a jelenlegi párjával, tehát azt kell eldöntenetek, hogy valakit a párjával együtt szeretnétek vendégül látni, vagy sehogy. Ha javasolhatunk nektek egy tippet, ne készítsetek „szingli asztalt”, inkább próbáljátok az egyedülállókat egy nagyobb asztalhoz, a barátaitok közé ültetni, ahol valószínűleg sokkal jobban elvegyülnek majd.

pixabay.com

5. lépés: Szertartás vagy lagzi? Válasszátok ketté!

A lagzira és a szertartásra más-más létszámmal számolhattok, hiszen a meghívókat is általában kétféle formában nyomtatják. Egy olyan verziót, amiben csak a szertartásra hívjátok meg az adott személyt, és egy olyat, amiben a lagzira is. Ennek értelmében, ha a templom, a házasságkötő terem vagy a szabadon választott helyszín elég nagy, nyugodtan hívjatok meg oda minden kedves és kevésbé kedves ismerőst. A lagzira így nyugodt szívvel választhatjátok ki a legfontosabb családtagokat, barátokat és munkatársakat.

Ha követitek a tanácsainkat, könnyebb lesz összeállítani a vendéglistát, és nem kell megküzdenetek a létszámmal sem, így tényleg azokkal az emberekkel ünnepelhetitek meg életetek legszebb napját, akikkel örömmel osztoztok a meghitt pillanatokban is!